vandosuvanto.net

Vando Suvanto

 

Sue Van Doe 2009

Miska Simanainen, Jan Brunberg, Jyrki Nikkinen, Vando Suvanto

Tervetuloa
Vando Suvanto
Sue Van Doe
Levyillä
Teatterissa
Tekstejä

Muuta mukavaa

Riskirecords

Sue Van Doe

Vaikka aloitin omien kappaleiden teon 70-80-lukujen taitteessa ja levytin muutaman singlen Johannalle, niin varsinainen Sue Van Doen esiaste oli kuitenkin 80 - luvun puolessavälissä toiminut Niggers - yhtye.

NIGGERS vv.-84-86:

Vando Suvanto, laulu, kitara
Björn Krause, kitara, laulu'
Måns Groundstroem, basso
Charlie Peräniitty, rummut

Ensisijainen syy Niggersin perustamiseen oli päästä esittämään "luonnonmetodilla" (niin kutsuttu "yli siitä mistä aita on matalin" - menetelmä) kehittelemiäni kappaleita, mutta myös Krause intoutui biisin tekoon.
Isompaa kiinnostusta dissonoivaa ja kovaäänistä yhtyettä kohtaan ei syntynyt ja bändi tuupertui yleisen välinpitämättömyyden aiheuttamiin turhaumiin. Äänitteen muodossa ei muistoa jälkipolville jäänyt, mutta osa kappaleista, joita esitin seuraavien vuosien aikana soolokeikoilla, jäi henkiin päätyen joissain tapauksissa, ainakin osittain, jopa levyille.


SUE VAN DOE

Jos sooloesiintymiseni aiheuttivat, varsin ymmärrettävästi, kauhua ja hyljeksintää, olivathan ne yhdistelmä omituisia kappaleita ja neuroottista osaamattomuutta kitaran kera, niin jokunen myötämielisestikin suhtautuva löytyi ja yksi heistä oli ex - Kadotetut rumpali Henrik Duncker. Jo Niggerseissä mukana ollut Måsse Groundstroem bassossa ryhdyimme harjoittelemaan, ensin triona, sitten kvartettina ja ensimmäisen vaiheen lopuksi myös viisihenkisenä ryhmänä:

Vando Suvanto, laulu ja kitara
Henrik Duncker, rummut
Måns Groundstroem, basso
Ville Tanttu, kitara
Sanna Salmenkallio, alttoviulu

Keikkoja oli vähänlaisesti ja jo tutuksi tullut frustraatio harvensi rivejä Tantun ja Salmenkallion verran ja tilalle tuli Ykä Putkinen kitaraan, joten siis tällainen oli toinen versio, jonka kanssa pääsimme muutaman keikan lisäksi myös televisioon.

Vando Suvanto, laulu, kitara
Henrik Duncker, rummut
Måns Groundstroem, basso
Ykä Putkinen, kitara

Helppoa ei ollut edelleenkään; Putkinen alkoi hiipua ulos ryhmästä työkiireiden vuoksi ja Dunckerkin katsoi parhaaksi vähitellen keskittyä menestyksekkäälle valokuvaajan uralleen, mutta lupasi hoitaa edessäpäin häämöttävän levytyksen rumpuosuudet.

Levylle sitten päädyttiin loppujen lopuksi, vaikkakin muutaman mutkan kautta. Merkittävä muutos matkan varrella oli laulukielen vaihtuminen englannista suomeen. Jukka Orma ehdotti ja aikani nuristuani suostuin.
Sue Van Doen Ruma julkaistiin Melske levymerkillä. Perushommat tehtiin alkuperäisellä Suvanto, Duncker, Groundstroem - triolla ja Putkinen kitarassa, sekä Mikko Rintanen kitarassa ja koskettimissa, kuten myös Matti Saarinen congissa, avustivat. Myöhemmin, kun saatiin ESEKiltä lisää rahaa projektiin, niin tehtiin vielä lisä - äänityksiä, jolloin Hemu Häsänen oli rummuissa ja Tommi Viksten soitti kitaraa. Heikki Tikka toimi ansiokkaasti tuottajana ja Antti Hytti hoiteli pääosin äänityksen.

 

RUMA -93

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet
Henrik Duncker, rummut, lyömäsoittimet
Måns Groundstroem, basso
Heikki Tikka, tuotanto, lyömäsoittimet, taustalaulu

Mikko Rintanen, kitara, kosketinsoittimet
Ykä Putkinen, kitara
Hemu Häsänen, rummut
Tommi Viksten, kitara
Matti Saarinen, congat

Levyn kunniaksi pääsimme telkkariin vetäisemään pari biisiä playbackinä.
Ruma biisin kokoonpanolla ( minä, Hemu, Måsse, Tommi ja Hessu ) teimme myös YLEn teräväpiirto TV - kokeiluprojektissa videon.

Rintanen otti hoitaakseen keikkaversiomme tuulisen kitaristin paikan, Hemu Häsänen pestautui rumpaliksemme ja Måns alkoi vetäytyä kuulo - ongelmiensa vuoksi yhtyeestä ja hänet korvasi Jan Brunberg.
Tällä ryhmällä ryhdyimme valmistelemaan toista levyä. Tuotantopuoli sälytettiin tällä kertaa minun ja äänittäjämme Antti Hytin niskoille. Groundstroem oli soittanut vielä mukana rahanjakoinstansseihin suunnatulla demolla ja onnettomien sattumien vuoksi kyseinen demo päätyi mukaan lopulliseen äänitteeseen. Studion nurkissa norkoillut Affe Forsman soitti perkussioita muutamaan biisiin, mutta valtaosa hommasta hoidettiin peruskvartetilla. Vaikka Hengenmiehet Ei Hellitä oli kenties enemmän bändilevy, kuin Ruma, niin tästä huolimatta se julkaistiin Vando Suvannon nimissä. Perusteena oli Sue Van Doen tuntemattomuus; " sun nimes nyt edes joku tietää".

HENGENMIEHET - 95

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet tuotanto
Mikko Rintanen, kitara, kosketinsoittimet, laulu, lyömäsoittimet
Hemu Häsänen, rummut, lyömäsoittimet
Jan Brunberg, basso

Antti Hytti, tuotanto, äänitys, miksaus, akustinen basso
Måns Groundstroem, basso
Alf Forsman, lyömäsoittimet

Perinteisesti yhtye alkoi rapistumaan nopeasti. Rintanen livahti tiehensä ja tilalle tuli Jyrki Nikkinen. Janne käväisi välillä asumassa Jyväskylässä vuoden verran ja kun sopivaa basistia ei mistään siunaantunut, niin bändi kuivui telakalla.
Kiireinen herra Häsänen oli seuraava poistuja. Kun rumpalin paikalle ei löytynyt "sitä oikeaa" ihan noin vain, niin teimme keikkoja kamarimusiikkikokoonpanolla, eli rummuitta. Triomme teki yhteisproduktion Vantaan Tanssiopiston Rikka - ryhmän kanssa nimeltään Rock ja Rikka, jota esitettiin jopa Grenoblessa, Ranskassa nuorten teatteritapahtumassa, joskaan meille ei onni ollut myötä matkarahoja anottaessa, joten jäimme niin sanotusti lehdelle soittelemaan ja esityksen musiikki hoidettiin CD:ltä. Toistaiseksi viimeisen esiintymisensä rummuton kokoonpanomme teki uuden vuosituhannen ensimmäisinä päivinä Tommi Kitin tanssiessa ansiokkaasti kanssamme PANDin tilaisuudessa.

KAMARI SUE vv.99 - 00:

Vando Suvanto, laulu, kitara
Jyrki Nikkinen, kitara, laulu
Jan Brunberg, basso, laulu

Sittemmin alati elävä ryhmämme on alkanut jälleen lisääntyä ja riveihimme liittyi alkuvuodesta 2000 Tuomas Laitinen lyömään lyömäsoittimia.

ETNO SUE V. 2000:

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet
Jyrki Nikkinen, kitara, laulu
Jan Brunberg, basso, laulu
Tuomas Laitinen, lyömäsoittimet, laulu

SUURI SUE:

Etno Sue +
Aleksi Trygg, viulu
Johanna Sjöman, viulu
Ari Poutiainen, alttoviulu
Sakari Heikka, alttoviulu

Teimme vuoden 2000 lopulla koemielessä keikan edellä mainittu kvartetti jousilla vahvistettuna. Viulusovitukset teki Sami Baldauf. Sami äänitti myös sessiot, joissa tallennettiin viulubiisit. Aleksi, Johanna ja Ari olivat soittamassa.

ELÄMÄ 2005

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet, rummut, koskettimet
Jyrki Nikkinen, kitara, laulu
Jan Brunberg, basso, laulu
Henrik Duncker, rummut, lyömäsoittimet
Tuomas Laitinen, lyömäsoittimet, laulu
Miska Simanainen, rummut, lyömäsoittimet

Johanna Sjöman, viulu
Ari Poutiainen, alttoviulu
Aleksi Trygg, viulu, alttoviulu
Sami Baldauf, jousisovitukset

Elämää ääniteltiin harvakseltaan syksystä 2003 kevääseen 2004 Vando Suvannon kotistudiossa. Loppuun liitettiin viulusessiot. Yhteensä kestoa tuli runsaat 73 min, mutta sellaista se elämä joskus on.
Henkku Duncker palasi jälleen tilapäisesti rivistöön soittaen pääosan rumpuosuuksista. Loppuvaiheessa rumpua löi Miska Simanainen. Viulubiisien lyömät hoiti Tuomas Laitinen.
Syksyllä 2004 perustettiin Osuuskunta Riskirecords. Levy ilmestyi tammikuussa 2005

Sue Van Doe 2005: Vando Suvanto, Jan Brunberg, Jyrki Nikkinen, Miska Simanainen

 

VINOSSA 2009

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet, koskettimet
Jan Brunberg, basso,laulu
Jyrki Nikkinen, kitara, laulu
Miska Simanainen, rummut, lyömäsoittimet, vibrafoni, laulu
Sekä
Karla Suvanto, koskettimet
Jaakko Nieminen, sello


Suen ensimmäinen tallenne, jossa koko levy tehtiin samalla kokoonpanolla. Karla ja Jaakko avustivat kumpikin yhdessä kappaleessa.

 


 

Tervetuloa Vando Suvanto Sue Van Doe Teatterissa Tekstejä Muuta Mukavaa Riskirecords