vandosuvanto.net

Vando Suvanto


Vando Suvanto

ALUKSI:

Synnyin 22.11.-47 Jyväskylässä, missä asuin ja elelin 60-luvun loppuun
saakka. Ensimmäinen mieleen jäänyt musiikillinen täräys oli Elvis
50-luvun loppupuolella ja sitten seuraavan vuosikymmenen alussa
rautalankayhtyeet.

JYVÄSKYLÄN BÄNDEISSÄ

Oma "ura" käynnistyi vuonna -62, kun perustimme Jyväskylän
ensimmäisen kitarabändin, jolle annoimme komeasti nimen The Mirages.
Mirages toimi myös nimillä Four Mirages ja Mirages Five. Neljä
alkuperäistä kangastusta olivat:

MIRAGES vv.62-65

Veikko Nyberg, soolokitara ja laulu
Sakari Jousenkylä, komppikitara ja laulu
Kai Koponen, basso ja laulu
Vando (tai Pekka, jos niin tahdotte) Suvanto, rummut ja laulu

Myöhemmin mukaan liittynyt se viides oli Urpo Helkovaara (kyllä vaan, se jääkiekkopomo!), kitara ja laulu

Aikojen saatossa meillä oli myös pari erillistä laulajaa:
Aarne Kaakkunen, alias Arnie
Sekä Jyväskylään naimisiin eksynyt, hollantilainen, Cees Wille.

Cees Wille ja Mirages keikalla, kenties Jyväskylän Valtiontalolla noin v.1965. Vasemmalta oikealle: Sakari Jousenkylä, Voxin laulukaappi, Pekka Suvanto, Kai Koponen, Cees Wille ja Veikko Nyberg

Kaverimme Retu Seppänen pyöri myös mukana lähes alusta alkaen, vastaten äänentoistopuolesta, sekä äänitti biisejämme Tandbergin kelanauhurillaan.

Kaiken kaikkiaan Mirages oli pirteä poprockcombo, jonka kolmivuotinen
elämänkaari ulottui rautalankakauden loppuvaiheista Beatlesien
läpimurron jälkeiseen melodiseen stemmapoppiin ja rhythm 'n' bluesiin.
Aloittaessamme olimme 13-14-vuotiaita innokkaita nuorukaisia, jotka
Radio Luxemburgia öisin kuunnellen elivät joka solullaan esiin rynnistävän
beatvallankumouksen sykkeessä. Uramme huipennukset lienevät olleet
lämppäribändinä Renegadesien Keski-Suomen keikoilla ja esiintyminen
TV:n nuortenohjelmassa.
Ääninäytettä löytyy jyväskyläläistä poppia esittelevältä tupla CD;ltä Nights
Of The Sixties

Miragesin kuivuttua kokoon vuonna -65, liityimme Nybergin kanssa The
Steeplesiin; yhtyeeseen, joka oli jopa voittanut kahteen otteeseen popyhtyeiden
suomenmestaruuden.

Steeples oli Kari Ylösen luotsaama, enemmälti tanssimusiikin suuntaan kallistunut orkesteri, jossa miehistön vaihtuessa alkoi kapinahenki kyteä ja Veksan ja minun liittyessä ryhmään bändistä tuli pääosin rhythm 'n' bluesiin suuntautunut ihan oikea rockyhtye.

 

STEEPLES vv.65-66:

Ari Oinonen, urut

Jussi Kauppinen, basso
Veikko Nyberg, kitara ja laulu
Vando Suvanto, laulu, tanssi ja tamburiini
Aarne Vesterinen, rummut

Jos Mirages oli ollut innokkaiden koulupoikien riehakas rokkibändi, jossa soittotaidolle ei niin hirveästi, varsinkaan aluksi, pantu painoa vaan pointti oli enemmänkin niin kutsutussa hyvässä meiningissä, niin Steeplesien soitannollinen osaaminen, vaikka koulupoikia toki edelleen oltiin, oli jo
astetta, paria korkeammalla. Valitettavasti yhtyeen suosio jäi selkeästi vaatimattomammaksi, kuin Miragesin ja turhautunut bändi hajosi jo vuoden kuluttua.
The Steeples esiintyy Nights Of The Sixties-kokoelmalla parilla eri kokoonpanolla.

Silvery perustettiin tarkoituksena saada aikaiseksi ainakin Jyväskylän kovin laulubändi. Nyberg ja minä löimme hynttyyt yhteen Stonefaces - bändin Palle Yliselän, Pepe Valtosen ja samaiseen yhtyeeseen basistiksi siirtyneen vanhan Miragen Saka Jousenkylän kanssa. Laulullisen puolen merkitystä korostettiin jopa siinä määrin, että soitto oli aluksi lähestulkoon sivuseikka; täten soittimetkin jaettiin osittain uudelleen: minä palasin rumpaliksi, Jousenkylä oli jo ehtinyt siirtyä bassoon, joten siltä osin asia oli kunnossa, Myöskin Yliselä oli vaihtanut kitaran urkuihin Stonefacesien loppuvaiheissa.

 


SILVERY: vv. -66-68

Pertti Valtonen, laulu
Vando Suvanto, rummut, laulu
Veikko Nyberg, kitara, laulu
Sakari Jousenkylä, basso, laulu
Aarno Yliselä, urut, laulu


Yhtye sai hyvän startin, sillä runsas viikko ensimmäisen esiintymisen jälkeen TV ohjaaja Erkki Pohjanheimo innostui nähdessään meidät hyväntekeväisyyskeikalla ja pestasi meidät Valmiina…Pyörii ohjelmaan.
Silvery sai hyvän maineen telkkariväen keskuudessa ja esiinnyimme seuraavan kahden vuoden aikana kymmenkunta kertaa televisiossa.
Ensin fanaattiset kotipuolen, ja sitten myös muualta Suomesta löytyneet fanit pitivät huolen, että menestyimme erilaisissa suosituimmuusäänestyksissä; roikuimme Stumpin karvapäälistoilla koko ykköskokoonpanon ajan kymmenen suosituimman suomalaisen bändin joukossa.

TV ohjelmien lisäksi uran huippu lienee ollut Ankin Aikakone - kiertue, jossa esiinnyimme ruotsalaisen Baby Grandmothers - yhtyeen kanssa säestäen Anki Lindqvistin lisäksi Georg Dolivoa ja Ismo Sajakorpea
Silvery olikin suosittu säestysorkesteri ja tässä ominaisuudessa työskentelimme myös Arto Sotavallan, Jukka Kuoppamäen ja kakkoskokoonpano Sammy Babitzinin kanssa.

Ensimmäisen Silveryn hajotessa syksyllä -68, Nybergin, Jousenkylän ja Valtosen lähtiessä armeijaan, Yliselän kanssa jäljelle jääneinä värväsimme Jussi Kauppisen ja Roope Julinin popjazz kokoonpanoomme, joka toimi vielä vuoden verran Silvery nimellä, mutta ilman ensimmäisen ryhmän suosiota. Osallistuimme Yleisradion järjestämiin popyhtyeiden suomenmestaruuskilpailuihin jossa tuli toinen sija, lappeenrantalaisen Kopet - yhtyeen, laulajana Pave Maijanen, voittaessa.

 

SILVERY: vv. -68-69

Vando Suvanto, rummut, laulu
Aarno Yliselä, urut, laulu
Rauno Julin, kitara, laulu
Jussi Kauppinen, basso

Silvery nauhoitti paljon musiikkia Yleisradion Keski - Suomen alueradion nuortenohjelmiin ja tätä satoa on kuultavissa Nights Of The Sixties - kokoelmalla Lisäksi yksi biisi löytyy Radiomafian Suomirokin historiaa käsittelevältä Jee Jee Jee - levyltä ja samaisesta aiheesta kokoiltu kirja, myöskin nimeltään Jee Jee Jee sisältää jonkin verran haastattelu - ja kuvamateriaalia Jyväskylän pop orkestereista 60 - luvulla.

v. 2004 ilmestyi Jyväskylän ja lähialueiden kevyttä musiikkia kolmekymmentäluvulta seitsemänkymmentäluvulle kartoittava kirja YY KAA KOO, jossa myös seuraillaan Mirages, Steeples ja Silvery yhtyeiden vaiheita.

Pieni poikkeama kronologiaan:
Silvery kokoontui uudestaan runsaat 20 vuotta hajoamisensa jälkeen Jyväskylässä järjestettyyn Yes Sir - tapahtumaan, jossa esiintyi muitakin Jyväskylän pop - orkestereita 60 - luvulta. Innostus oli suuri ja päätettiin tehdä single, jolla soittivat ja lauloivat alkuperäinen Silvery, eli
Pertti Valtonen, laulu
Vando Suvanto, rummut, laulu
Veikko Nyberg, kitara, laulu
Sakari Jousenkylä, basso, laulu
Aarno Yliselä, koskettimet, laulu
Intoa riitti vielä pitkäsoitonkin tekoon ja vuonna 95 ilmestyi Silveryn Popparin Paluu. Soittajisto muodostui originaalikokoonpanon jäsenistä Jousenkylää lukuun ottamatta, eli siis

 

SILVERY, vuosimallia 95:

Pertti Valtonen, laulu
Vando Suvanto, rummut, laulu
Veikko Nyberg, kitara, laulu
Aarno Yliselä, koskettimet, laulu


Sekä studioapuna:
Jussi Niemi, kitara
Risto Närhi, koskettimet
Sakari Jousenkylä, basso yhdessä biisissä ja taustalaulua

Hämmentävää kyllä, mutta Silveryn tarina jatkuu vielä uudella vuosituhannellakin: Levyntekoon, Myöhässä Taas nimeltään, osallistui enää aktiivisimmat jäsenet.

SILVERY vuonna 2003:

Vando Suvanto, rummut, laulu, kitara
Veikko Nyberg, kitara, basso, laulu
Aarno Yliselä, koskettimet, laulu

TÖIHIN

70-luvun alkupuolella muutin Helsinkiin ja ryhdyin ammattimuusikoksi. Ennen lähtöäni Ouluun sivariin ehdin jo soitella hetken aikaa parissa helsinkiläisessä orkesterissa.

MOSAIC: v. -70
Nikke Nikamo, kitara, basso
Heikki Airaksinen, kitara, basso
Vando Suvanto,rummut ja laulu
Yhtyeen viimeisessä vaiheessa basisti Tapio Seger korvasi Airaksisen.


sekä
ORFEUS: v.-71

Kalahande Salakka, kitara
Klaus Stolt, basso
Hessu Hiekkala, urut
Vando Suvanto, rummut ja laulu

Oulusta palattuani varsinainen leipäpuu tuli sitten poplaulajien säestysorkestereista: Arto Sotavallan ja Kristianin kautta, välillä myös Rauli Badding Somerjokea säestellen, Muskalle ja Hectorille töihin, päätyen loppuviimeksi Tumppi Varosen ja Pelle Miljoonan bändeihin, jossa lopetin komppimiehenhommat syksyllä -84.
Välillä soittohommat tökkivät sen verran, että olin joskus lyhyitä ajanjaksoja äänilevymyyjänä, taidemallina tai Hesarin jakajana.

HARRASTUKSIA

Ansiotöiden lomassa riitti aikaa myös harrastustoimintaan, eli bändeihin, joista ei juuri rahaa herunut, mutta jotka olivat muuten vaan kiinnostavia .Erittäin lyhytikäiseksi jäänyt Mescalero teki singlen Love Recordsille. Instrumentaalibiisi Apachen toisella puolella oli Hessu Hiekkalan ja Dave Lindholmin Like A Gentle Morning, jossa suoritin laulusolistidebyyttini levyllä.

 

MESCALERO: noin v. -75

Jan Ödner, kitara
Heikki Hiekkala, koskettimet
Vando Suvanto, rummut, laulu
Juuso Nordlund, basso

Toinen hauska ryhmä oli Jukka Gustavsonin ympärille kasautunut Sahti. Alkuperäisen rumpalin, eli Pimme Korhosen väistyttyä, liityin mukaan 70- luvun lopulla. Sahti teki kantanauhan Yleisradiolle, oli Gustavsonin Toden Toistoa levyn komppiryhmänä (ilman Hedkrokia, lisänä Seppo Tyni, kitara sekä Tim Ferchen, marimba ja vibrafoni) ja esiintyi Tavastia klubin 10-vuotis juhlalevyllä, mihin kelpuutettiin laulamani Need Your Love So Bad.

 

SAHTI: 70 - 80 - lukujen taitteessa

Jukka Gustavson , koskettimet, laulu
Pekka Nylund, kitara, laulu
Harri Vainikka, basso
Vando Suvanto, rummut, laulu
Pekka Hedkrok, koskettimet, laulu

Gustavson, Nylund, Vainikka ja Suvanto ovat tehneet 2000 - luvulla keikan silloin tällöin nimellä Hottoe.Alkuvuodesta 2006 ilmestyi Jukka Gustavson & Hottoe: Toinen Maisema.

Hottoe 2006: Pekka Nylund, Vando Suvanto, Harri Vainikka ja Jukka Gustavson

THRESHOLD: n. v. - 81

Ari Taskisen Threshold oli mukana Pelle Miljoonan kesäsirkuskiertueella ja keikkaili jonkin verran myös omia aikojaan. Keikkaversiossa Taskisen ja minun seurana basistina toimi Junior Simola. Levyllä soitimme pääosin kaksistaan ja vierailijoina jättivät jälkensä Esa Kotilainen, Yari, Rubberduck Jones, Stefan Jones, Pia Noponen ja Jone Takamäki


VANDO SUVANTO JNE: 80 - luvun alussa

Ensimmäiset omat biisini taltioitiin kahdelle Johannasinkulle, joista ensimmäisessä (Iloinen Talo / Miks Sä Teit Sen ) soittajina toimivat muista projekteista tutut:


Luumu Kaikkonen, kitara
Keimo Hirvonen, rummut
Ripa Hankala, basso
itse soitin kitaraa sekä luonnollisesti lauloin.

Toisella levyllä (Totta Kai / Elämän Suola) oli jo mukana varsinainen JNE kokoonpano:
Time Viitanen, kitara, laulu
Tane Railo, basso, laulu
Antti Snellman, rummut, laulu
Vando Suvanto, laulu, kitara

JNE:n ensimmäisessä versiossa bassoa soitti Petri Maijala, mutta hänen suorituksensa ei päätynyt äänitteelle.

VANDO SUVANTO

Mikko Rintanen otti hoitaakseen v. 1995 Sue Van Doen tuulisen kitaristin paikan, Hemu Häsänen pestautui rumpaliksemme ja Måns Groundstroem alkoi vetäytyä kuulo - ongelmiensa vuoksi yhtyeestä ja hänet korvasi Jan Brunberg.
Tällä ryhmällä ryhdyimme valmistelemaan toista levyä. Tuotantopuoli sälytettiin tällä kertaa minun ja äänittäjämme Antti Hytin niskoille. Groundstroem oli soittanut vielä mukana rahanjakoinstansseihin suunnatulla demolla ja onnettomien sattumien vuoksi kyseinen demo päätyi mukaan lopulliseen äänitteeseen. Studion nurkissa norkoillut Affe Forsman soitti perkussioita muutamaan biisiin, mutta valtaosa hommasta hoidettiin peruskvartetilla. Vaikka Hengenmiehet Ei Hellitä oli kenties enemmän bändilevy, kuin sitä edeltä Suen Ruma, niin tästä huolimatta se julkaistiin Vando Suvannon nimissä. Perusteena oli Sue Van Doen tuntemattomuus; " sun nimes nyt edes joku tietää".

 

 

VANDO SUVANTO / HENGENMIEHET EI HELLITÄ (Melske CD 005) v. 1995

Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet tuotanto
Mikko Rintanen, kitara, kosketinsoittimet, laulu, lyömäsoittimet
Hemu Häsänen, rummut, lyömäsoittimet
Jan Brunberg, basso

Antti Hytti, tuotanto, äänitys, miksaus, akustinen basso
Måns Groundstroem, basso
Alf Forsman, lyömäsoittimet

 

Seuraava Vando Suvanto levy oli vuorossa 2006. Olin tehnyt musiikkia useaan Juha Hurmeen näytelmään, joista osassa myös väsäilin lauluja Juhan teksteistä, joten looginen jatkoaskel oli tietenkin tehdä levy Hurmeen sanoituksiin perustuva levy. Oli sitten pakko samalla kokeilla, miltä tuntuu soittaa mahdollisimman montaa soitinta itse. Bassoa en arvannut kuitenkaan ryhtyä yrittelemään, joten pyysin kavereita avuksi.

 

VANDO SUVANTO: VASENKÄTINEN (RISCD 010) v. 2006
 • Vando Suvanto, laulut, soitot ja sävellykset sekä äänitys ja miksaus
 • Juha Hurme, sanat, huuliharppu ja taustalaulu
 • Jan Brunberg, Jeremy Gould, Mats Huldén,Jyrki Nikkinen,Veikko Nyberg, Harri Vainikka, basso
 • Marc Gassot, Tuomas Rinta-Panttila, Ville Härkönen, goddammit kuoro

 

 

VANDO SUVANTO &: 2010 eteenpäin

Keväällä 2010 tuli tarvetta ohjelmalle Rollon iltamiin ja ryhdyimme Pete Parkkosen kanssa akustiseen duoon. Jatkoimme samalla ohjelmistolla vielä Kumpulan Kylätilan runoillassa, mutta tämän jälkeen Parkkonen poistui ja tilalle tulivat Matti Wallenius (Tunto, Wimme ym.) kaikenlaisiin kielisoittimiin ja vanha tuttava Henrik Duncker (Kadotetut, Sue Van Doe) lyömäsoittimiin. Ensimmäinen yhteinen suoritus oli Sami Kukan 50-vuotisjuhlissa. Teimme Matin kanssa myös ikimuistoisen matkan kulttuuriratikassa.

 

VANDO SUVANTO / ONNENPEKKA (RISCD 015) v. 2012

 • Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet
 • Matti Wallenius, kielisoittimet, laulu
 • Henrik Duncker, lyömäsoittimet

Perusbändin lisäksi avustivat

 • Petri Heimonen, puhaltimet
 • Tero Siitonen, kontrabasso
 • Pekka Nylund, ud sekä12-kielinen kitara

Levy ilmestyi toukokuussa 2012

 

VANDO SUVANTO / IHMISISTÄ ja ESINEISTÄ (RISCD17) v. 2014

 • Vando Suvanto, laulu, kitara, lyömäsoittimet
 • Matti Wallenius, kielisoittimet, puhallinsovitukset
 • Henrik Duncker, lyömäsoittimet

Avustavat soittajat:

 • Karla Suvanto, piano, marimba, kosketinsoittimet
 • Petri Heimonen, puhaltimet
 • Tero Siitonen, kontrabasso
Tervetuloa Vando Suvanto Sue Van Doe Teatterissa Tekstejä Muuta Mukavaa Riskirecords


 

 
 
 
 
Tervetuloa
Vando Suvanto
Sue Van Doe
Levyillä
Teatterissa
Tekstejä
Muuta mukavaa
Riskirecords