Paluu pääsivulle

Liite 1. Tuntematon näppäimistö

 

Harva tietokoneen käyttäjä todella tuntee näppiksensä laidasta laitaan. Yleissilmäys kertoo laudalta löytyvän paljon tuttua. Windowsin käyttämistä helpottamaan on uusiin näppiksiin lisätty kaksi tulokasta, nimettäköön ne tässä: LIPPU ja NIPPU. Toinen on Windowsin tunnus, liehuva lippu. Toinen kuvannee valikkoa, josta on nuolella aktivoitu ylin rivi. Tämä uutuus, “Sovellus”, muistuttaa myös kirjapinkkaa eli nippua. Sen ainoana tehtävänä on avata aktiivisen kohteen paikallisvalikko.

Muistathan kai…:

Näppäimistöstä suurin osa on tuttuja kirjoituskoneesta. Tyypillisesti näppäimet tuottavat jonkin merkin, esimerkiksi kirjaimen tai numeron. Lisäksi tietokoneen näppäimistöltä löytyy joukko toimintonäppäimiä. Näitä näppäimiä, jotka eivät jätä kirjoitusmerkkiä on kaksi ryhmää: vain yhdessä jonkun muun näppäimen kanssa toimivat ja muut. Erityisnäppäimiä on viisi ja ne on kirjoitettu oppaassa isolla kursiivilla eli: VAIHTO, CONTROL, ALT, ALT GR ja LIPPU. Nämä viisi toimivat painamalla pohjaan, näppäämällä sitten jotain muuta näppäintä ja laskemalla pohjaan painettu vapaaksi. Kaikki muut toimintonäppäimet kirjoitetaan isolla normaalilla eli: ESC, F1-F12, SARKAIN, VÄLILYÖNTI, ASKELPALAUTIN, ENTER…

Näppiskomennot on selvyyden vuoksi merkitty hakasuluin: [ALT F4]. Merkintä tarkoittaa, että painetaan ensin ALT pohjaan, näpätään F4 ja lasketaan ALT vapaaksi. Komennon jälkimmäisenä osana voi olla myös joku kirjain, vaikkapa [CONTROL a], jolloin vastaavasti painetaan CONTROL pohjaan, näpätään a-kirjainta ja lasketaan lopuksi CONTROL vapaaksi.”
(Lähde, Runebergin: Sua lähde kaunis katselen…)

ALT ja LIPPU tekevät kumpikin yhden poikkeuksen toimimalla yhdessä tehtävässä aivan yksin: ALT aktivoi valikkorivin ja LIPPU avaa ja sulkee Käynnistä-valikon. Muuten ne pysyvät ruodussa.

Moni näppäin on saanut kaksoiskappaleen: VAIHTO, CONTROL, LIPPU, ENTER, INSERT, DELETE, HOME, PAGE UP, PAGE DOWN, numerot 1...0, nuolinäppäinten ryhmä sekä + ja -.
Aloitamme katselmuksen näppiksen vasemmasta yläkulmasta. Etenemme oikealle ja alas päätyen lopulta ”laskukoneeseen”.

ESC
Keskeyttäjä. Jos haluat sulkea, lopettaa kesken, poistua jostain ohjelmasta, näppää ESC, ellei ruudulla ole tarjolla muuta vaihtoehtoa. (ESC = escape = paeta)

F1…F12
Toiminto- eli funktionäppäimet. Käyttö ohjelmakohtaista. F1 antaa usein neuvoja.

PRINT SCREEN / SYSRQ
Tulosta näyttö. Tallentaa näyttösi sisällön leikepöydälle. SysRq -toiminto on itse ohjelmoitava.

SCROLL LOCK
Ei käyttöä Win 98:ssa, vaikka oma merkkivalokin on tarjona. Joissakin ohjelmissa käytetään.

PAUSE/BREAK
Pysäyttäjä, paussi, joissakin ohjelmissa. [LIPPU BREAK] näyttää Järjestelmän Ominaisuudet.

Merkkivalot
Valon palaessa kyseinen toiminto on käytettävissä. Jos NUM LOCK -valo palaa, ”laskukoneen” numeronäppäimet ovat käytössä. Ellei valo pala, käytössä ovat alarivin vaihtoehdot eli HOME, END, nuolet… CAPS LOCK -valon palaessa kirjainnäppäimet tuottavat ISOJA kirjaimia. Lopuksi viimeinen Kolmesta Valaistusta: SCROLL LOCK. Sen valo taitaa olla päällä vahingossa.

Kirjoituskone
Suurin osa 59:stä on itsestään selviä. Muut sitäkin tärkeämpiä. Numeroriviltä saat alemmat merkit, kuten numerot 1...0. Ylemmät merkit saat käyttöösi VAIHTO -näppäimen avulla. Yhdeksässä numerorivin näppäimessä olevat (+ kaksi muuta) kolmannet merkit saat esille ALT GR -näppäimen kanssa.

ASKELPALAUTIN
Siirtää kursoria yhden askeleen taaksepäin poistaen alle jäävän merkin, jos sellainen on. Jatkaa toimintaansa, mikäli pidät sitä pohjassa. Varo, ettet tule poistaneeksi mitään tärkeää. Vahingon sattuessa paina CONTROL pohjaan ja näppäile z niin monta kertaa kuin tarvitset. Pitämällä myös z:aa pohjassa saat nopeasti palautetuksi useammankin sanan. Näppäimessä voi olla teksti Backspace tai sen lyhenne, yleisimmin kuitenkin vasemmalle suunnattu nuoli. Näppäin on yleensä muita pidempi erottuakseen joukosta.

SARKAIN
Taulukoissa ja tekstin muotoilussa siirtää kohdistinta (kursoria, osoitinta, vilkkuvaa pystyviivaa eli Vilkkua) määräämäsi mitan eteenpäin. Älä muotoile tekstiä lukuisin välilyönnein saadaksesi esimerkiksi sivun oikeaan laitaan numerosarakkeen. Fontin ja sen pistekoon muutos voi saada tekstisi näyttämään siltä kuin hiiriperhe olisi kulkenut sen yli. Parasta asettaa sarkaimet sopiviin paikkoihin valmiiksi. Se on useissa ohjelmissa mahdollista. Sarkaimen tunnet kahdesta vastakkaisiin suuntiin osoittavasta nuolesta. Nuolten sijasta näppäimessä voi lukea Tab, tarkoittaa tabulaattoria.

ENTER
Käynnistää koneelle antamasi käskyn toteuttamisen. Varsinainen Sadanpäämies. Tunnet sen, paitsi suuresta koosta, vasemmalle suunnatusta, varrestaan mutkalle käännetystä nuolesta. Voi siinä lukeakin että ENTER. Kaksoisolennossa on ehkä eri merkintä. Sen Toisen ENTER:in löydät näppiksen oikeasta alakulmasta.

CAPS LOCK
Näppää kerran niin merkkivalo syttyy ja saat pienten sijasta ISOJA kirjaimia. Näppää uudelleen: valo sammuu ja taas tulee pelkkiä pieniä. Jos tarvitset kesken CAPS LOCK:in toiminnan jonkun pienen kirjaimen, paina VAIHTO pohjaan, niin jo tulee pientä. CAPS LOCK:in tenho ei yllä numeroriville asti, ei vaikka vihreä valo kuinka loistaisi. Siellä tarvitaan VAIHTO:a tai ALT GR:ää, mikäli mielit muuta saada kuin pelkkiä perusrivin merkkejä. CAPS LOCK:in tunnistat näppäimeen kirjoitetusta nimestä.

VAIHTO
Pohjassa pidettynä tuottaa ISOJA kirjaimia ja nostaa esiin numerorivin näppäimien Toisen Kerroksen Väkeä. Ero CAPS LOCK:iin on kahtalainen: VAIHTO:a pitää ensinnäkin painaa jatkuvasti jotta sen vaikutus kestäisi ja toiseksi se toimii myös numerorivillä. Näppäimen tunnet ylöspäin suunnatusta leveästä nuolesta. Näppäimessä voi lukea Shift.

CONTROL ja ALT
Yhdessä jonkun näppäimen kanssa. Vaikuttava yhteisesiintyminen on CONTROL ALT DELETE. (Katso Miten suljet ohjelman? Luvun 6 lopusta) CONTROL - ja ALT -näppäinten käytöstä on muita esimerkkejä tämän luvun lopussa. Näppäimet tunnet tekstistä Ctrl ja Alt.

ALT GR
Numerorivin ”kolmannet merkit” ovat ALT GR:n alaa. Yhteistyökumppaneina on kahdeksan numerorivin näppäintä, < > -näppäin alimman kirjainrivin vasemmasta laidasta ja ¨-näppäin ylimmän kirjainrivin oikeasta laidasta. Näppäimessä lukee Alt Gr ja se löytyy välilyöntipalkin oikeasta päästä.

ALT GR ja
2 @ At, miuku, kissanhäntä - sähköpostiosoitteissa
3 £ Punta
4 $ Dollari
5 Euro – [ALT GR e]
7 { Aaltosulku 1.
8 [ Hakasulku 1.
9 ] Hakasulku 2.
0 } Aaltosulku 2.
+ \ Kenoviiva, Genoveva – tiedosto-osoitteissa
¨ ~ Aalto, Windowsin lyhennetyissä tiedosto-
nimissä
< > | Pystyviiva, tolppa – käskyerotin

VÄLILYÖNTI
Yhden tyhjän merkin verran oikealle. Ohjelmakohtaista muutakin käyttöä on. Space eli VÄLILYÖNTI on pitkä nimeämätön palkki näppiksen alarivillä.

INSERT
Päällekirjoitustila tekstin korjauksessa. Ensimmäinen Kuutosista. Näppäimessä lukee Insert.

DELETE
Poistaa tekstissä merkin vilkusta oikealle eli eteenpäin. Jatkaa toimintaansa pohjassa pidettynä. Runsaasti ohjelmakohtaista käyttöä. Voimallinen näppäin, käytä varoen. (Haverin sattuessa kokeile CONTROL z eli Peruuta. Jos vaikka auttaisi.) Näppäimessä lukee joko Delete tai Del.

HOME
Vilkku takaisin tekstirivin alkuun. Mahdollisesti yhdessä CONTROL -näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin ensi riville. Näppäimessä lukee Home.

END
Vilkku tekstirivin loppuun. Yhdessä CONTROL -näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin viimeiselle riville. Näppäimessä lukee End.

PAGE UP ja PAGE DOWN
Vilkku näytöllisen verran tekstissä ylöspäin (Up) tai alaspäin (Down). Myös vaihtoehtojen selailussa käyttöä. Näppäimet ovat viimeiset Kuutosista. Niissä lukee joko koko nimi tai PgUp ja PgDwn.

NUOLET
Vilkku nuolen osoittamaan suuntaan. Yhdessä CONTROL -näppäimen kanssa tehostettu vaikutus: rivin alkuun tai loppuun, kappaleen alkuun tai loppuun. Näppäimet erotat suuntanuolesta.

NUM LOCK
Valon palaessa toimivat numeronäppäimet, muuten ”Laskukoneen” Suuntanuolet ja Kuutoset (HOME, PAGE UP…). Jakomerkki tulostaa näytölle /:n eli kauttaviivan ja kertomerkki *:n. Laskutoimitusten merkkeihin tai alakulman ENTER-näppäimeen Num Lock -valo ei vaikuta. ”Laskukone” ei laske mitään!

LIPPU
Avaa / sulkee Käynnistä-valikon. Muuten toimii yhdessä jonkun näppäimen kanssa eli toimintonäppäimenä. Löydät kaksi LIPPU-näppäintä ”kirjoituskoneen” alariviltä toisena vasemmalta ja kolmantena oikealta. Tunnet ne Windows-lipusta.

NIPPU
Avaa aktiivisen ikkunan paikallisvalikon. Löytyy oikeanpuoleisen LIPPU-näppäimen oikealta puolelta.

 

Näppärästi näppiksellä

Hiiri on Windowsin Waltias. Valitettavasti Hiiri on monen käyttäjän kädessä kömpelö vekotin, vaikka kuinka harjoittelisi. Onneksi näppiskomennot tulevat apuun. Niitä on eri ohjelmiin runsaasti. Kokeile alla olevan listan tarjouksia ja valitse itsellesi sopivimmat. Ajan mittaan muovaat Sinulle sopivan yhdistelmän hiirtä ja näppistä.

Lista on tarkoituksellisen pitkä. Ei näitä kannata päähän päntätä, kunhan kokeilet jonkin aikaa listalta katsoen. Tarpeellinen jää kyllä mieleen, kuten aina.

ALT Aktivoi valikkorivin
ALT alleviivattu kirjain Suorittaa komennon
ALT ENTER Ominaisuudet
ALT ESC Aktivoi ikkunat vuorotellen
ALT F4 Sulkee aktiivisen ikkunan
ALT klikkaus Ominaisuudet
ALT SARKAIN Ikkunasta seuraavaan
ALT VAIHTO SARKAIN Ikkunasta edelliseen
ALT VÄLILYÖNTI Järjestelmävalikko
ASKELPALAUTIN Askel ylös kansiorakenteessa
CONTROL Kopioi ykkösellä vedettäessä
CONTROL + ("laskukoneen" plussa) Sovittaa sarakevälit teksteille sopiviksi
CONTROL a Valitsee kaikki
CONTROL c Kopioi
CONTROL ESC Käynnistä-valikko
CONTROL (koneen käynnistys) Näyttää käynnistysvaihtoehdot
CONTROL v Liittää
CONTROL x Leikkaa
CONTROL z Peru, hups!, oho!
DELETE Poistaa roskikseen
ESC Sulkee valikot ja valintaikkunat
F1 Paikallisohje
F2 Uusi nimi aktiiviselle kansiolle
F3 Etsi (Käynnistä | Etsi)
F10 Aktivoi valikkorivin
LIPPU Avaa ja sulkee Käynnistä-valikon
LIPPU BREAK Oma tietokone | Ominaisuudet
LIPPU e Avaa resurssienhallinnan
LIPPU f Etsii tiedostot
LIPPU m Avatut ikkunat kuvakkeiksi
LIPPU VAIHTO m Peruuttaa edellisen
LIPPU r Käynnistä | Suorita
LIPPU SARKAIN Tehtäväpalkilla kuvakkeesta toiseen
LIPPU v Kaiutin päälle | pois
NIPPU Avaa aktiivisen ikkunan paikallisvalikon
PRINT SCREEN Kopioi koko ruudun näkymän leikepöydälle
ALT PRINT SCREEN Kopioi vastaavasti aktiivisen ikkunan
SARKAIN Valintaikkunassa: seuraava vaihtoehto
VAIHTO Siirtää ykkösellä vedettäessä
VAIHTO DELETE Poistaa ohi roskiksen
VAIHTO F10 Paikallisvalikko
VAIHTO (rompun lataus) Estää rompun itsekäynnistyksen
VAIHTO X (ikkunassa) Sulkee kansion yläkansioineen
 

* Hakemisto

* Liite 2. Sanasto