Viileänveden akvaario


 

Varmaankin yleisin esimerkki viileänveden akvaariosta on kultakala-akvaario...joka, toivonmukaan, on minunkin seuraava akvaariohankkeeni...tälläisessä akvaariossa voi toki pitää muitakin kaloja,joista kerron tällä sivulla...

 

KULTAKALA AKVAARIO:

Tässä osassa kerron miten voit luoda parhaat elin olot kultakalalle.Muista ettei kultakala ole sopiva kala aloittelialle!Kultakala akvaario on aivan samanlainen kun mikä muu viileän veden akvaario tahansa, erotuksena se että se on suunniteltu ja sisustettu kultakalojen tarpeita varten, ja lisätty sinne sitten muita viileänveden kaloja, jotka sopivat samanlaisiin oloihin.

Eli aloitetaanpa kultakaloille sopivista oloista...Ensinnäkin kultakala akvaarion koko pitäisi olla vähintään 100 litraa, ja tämä riittää vain yhdelle kultakalalle.Jos haluat 2 kultakalaa koon pitäisi olla 150 litraa 3:melle kultakalalle 200 litraa jne...Tämä ei siis tarkoita että 100 litran akvaarioon mahtuisi vain 1 kultakala, ei suinkaan, vaan kultakalat tarvitsevat senverran tilaa...sadan litran akvaarioon mahtuu hyvin muitakin viileän veden kaloja (joita luetellaan alempana)

Sitten Somistus.Hieno hiekka ei tule kysymykseenkään kultakalojen akvaarioon,koska niiden lempi puuhaa on pohjan nyppiminen, joten ehdottomasti paras materiaali on Sora!Kultakala-akvaarioon sopivat kasvit jotka viihtyvät viileässä vedessä...tälläisiä ovat mm. argentiinanvesirutto,intianvesitähdikki, vallisneria ja jotkin karvalehdet.akvaarion sisustuksesksi ei saisi laittaa mitään teräviä somisteita joihin koheltavat kultakalat voisivat loukata itsensä, eikä myöskään ahtaita rakoja joihin ne voivat juuttua...koska kultakalat saattavat sotkea melkoisesti tarvitset tehokkaan suodatuksen.Kultakalat viihtyvät monenlaisissa vesissä, mutta muista että ne tarvitsevat ison akvaarion, joten Kultakalamalja ei käy!!! Kultakala allas perustetaan muuten samalla tavalla kuin tavallinen trooppinen allas, lukuun ottamatta (edellämainittuja) kultakalojen vaatimia erilaisia oloja, joten voit lukea myös akvaarion perustamis sivun jolta saat lisää tietoa akvaarion perustamisesta.

 

 
Kultakalaa ei saa pitää maljassa!

 

 

 


Viileänvedenakvaarion kaloja


 

Kardinaalikala:

* kasvaa n.4cm mittaiseksi.

* Koiraan erottaa naaraasta koska se on solakampi ja hieman pienempi

* Se on hyvin kaunis kala lämmittämättömään akvaarioon.Mutta ei sovi lämpimän veden seuraakvaarioon koska se ei viihdy yli 22 asteisessa vedessä.

* Se lisääntyy kohtuullisen helposti, joskus omia-aikojaan.

Neontetra:

* Kasvaa 3,5-4 cm mittaiseksi

* Koiraan ja naaraan voi erottaa selvästi naaraan pulleammasta ulkomuodosta

* Akvaariokalana se on varsin helppohoitoinen ja parvi niitä sopii hyvin sekä lämmittömättömään että (alhaisesti) lämmitettyyn (korkeintaan 24 asteiseen) seura-akvaarioon

* Kuten sanoin, neontetra on parvikala jota ei saa pitää alle 6 yksilön parvissa.

Loistobarbi:

* Kasvaa harvoin yli 10 sentin mittaiseksi.

*Koiras ja naaras on helppo erottaa koska koiraan selkäevän yläosa on musta, ja kasvaessaan koiraat muuttuvat kuparinpunaisiksi ja viihtyessään oikein hyvin, syvänpunaisiksi

* Tarvitsee myös kasvis ruokaa.Jos hankit barbeja kultakala-akvaarioon muista ehdottomasti hankkia kokonainen parvi (6-8) etteivät ne nyppisi kultakalojen eviä.

*Lisääntyvät kohtuullisen helposti.

Miekkapyrstö:

* Naaras kasvaa 12 senttiseksi ja koiras 10 senttiseksi.

*Sukupuolien eroittaminen on todella helppoa koska koiraiden pyrstöevän alemmat ruodot ovat kasvaneet pitkäksi "miekaksi".

*Lisääntyy helposti joten on paras varautua jälkikasvuun

miekkapyrstökoiras

 

Viileän veden kasveja

 

Argentiinan vesirutto:

*Voi istuttaa perinteisellä tavalla tai jättää pinnalle kellumaan

* Vesirutolla on erittäin hyvä happea tuottava, ja vettä puhdistava vaikutus.

*Niitä voit lisätä ottamalla pistokkaita.Voit tehdä melkein mitä vaan ja kasvi vain jatkaa kiltisti kasvuaan...Se on todella vaatimaton ja helppohoitoinen kasvi.

*Se on myös hyvin nopeakasvuinen.

Vallisneria:

* Lehdet ovat kapeita, ja spiraalimaiseen varteen saattaa hyvällä onnella, ja hoidolla kasvaa kukkiakin.

* Se on vaatimaton, ja viihtyy jopa 15 asteessa.

*Lisääntyy rönsyistä.

* Älä istuta vallisneriaa liian syvään.Muutama millimetri varren tyveä pitää jäädä soran yläpuolelle.