Pikaopas PIKAOPAS MERIAKVAARION KIEHTOVAAN MAAILMAAN

-Edellytykset:

Jos arvelet olevasi edes suunnilleen täysipäinen, ymmärät selkeitä suomenkielisiä ohjeita, omaat hiukan kärsivällisyyttä ja harrastus- ja virkistysrahastosi ei ole typötyhjä, on sinulla täydet edellytykset meriakvaarioharrastajaksi. Aikaisempi kokemus makeavesipuolelta ei ole tarpeen.

-Tarvekalut tavalliseen riutta-akvaarioon:

1. Akvaario ja jalusta. Koko maun, tilan ja kukkaron mukaan, tavallisimmin 150-500l. Mieluummin ilman alumiinikehyksiä. Leveys on tärkeämpi kuin korkeus.

2. Vaahdotin. Meriakvaarion pääasiallinen ja yleensä ainoa suodatin. Tässä ei kannata pihistellä, tai metsään menee..

3. Kiertovesipumppu. Teho 10-20 kertaa altaan litramäärä tunnissa.

4. Valaisin: Metallihalogeenivalaisin akvaariopolttimolla on paras, loisteputkillakin pärjää, mutta putkia tarvitaan monta ja suurin osa putkista pitää olla sinivalotyyppiä.

5. Lämmitin tarvittaessa. Sopiva lämpö on n. 25 °C.

6. Elävää kiveä. Passeli kilomäärä on n. 10% altaan litramäärästä. Riutta-akvaarion paras sisustusmateriaali. Luonnollinen kasvualusta selkärangattomille ja ennenkaikkea hajottajabakteereille.

7. Pohjahiekka haluttaessa, enintään 1-2 cm hienoa korallihiekkaa.

8. Suolaa. Akvaarioliikkeestä, EI maitokaupasta.

9. Ominaispainomittari suolapitoisuuden tarkkailuun, lämpömittari, erilaisia testejä vesiarvojen seurantaan, kaikenlaista pikkutarviketta.

10. Merivesiseuran jäsenkortti. Suomen johtava tietotaito ja parhaat neuvot löytyvät täältä.

-Alkutoimet:

Akvaaario paikalleen. Sijoitus huoneen kunniapaikalle, ei kovin aurinkoiseen paikkaan ja niin, että hoitotoimet käy kivutta. Huomioi vesiroiskeiden vaarat.

Täytä vedellä, lisää suola ja asenna kaikki laitteet. Seuraavana päivänä tarkista suolapitoisuus ja sisusta allas. Elävät kivet pitää asentaa "ilmavasti", niin että vesi pääsee kiertämään sujuvasti kaikki sopukat, ja tukevasti, etteivät romahda. Jos kivissä on lietettä, pitää ne huljutella saavissa merivedessä. Kivien vaalea puoli on luonnossa ollut alapuoli ja tumma puoli aurinkoon päin, älä laita toisinpäin. Kivet eivät saa kuivua. Yritä rakennella kivistä hyllyjä ja tasanteita, joille korallit ja muut eliöt voidaan asetella.

Anna muhia. Kivissä olevat eliöt heräilee henkiin ja jotkut kuolee. Mittaa nitriittitaso päivittäin ja kun lukema alkaa näyttää n. nollaa, on hajottajabakteeristo asettunut taloksi ja voit tuoda ensimmäiset, mieluiten levää syövät kalat ja elukat uuteen kotiinsa. Kypsyminen kestää kivien laadusta riippuen yhdestä päivästä pariin viikkoon.

Pari varoituksen sanaa: Suolavesi johtaa hyvin sähköä, laitteiden pitää olla kunnollisia, pisarat eivät saa päästä töpseleihin ja perinteinen halpalaatuinen peltinen loisteputkivalaisin kannattaa nostaa reilusti akvaarion yläpuolelle. Merivesi korrosoi voimakkaasti kaikkia metalleja, jotka syöpyvät pilalle ja voivat aiheuttaa pahoja myrkytyksiä. Ei mitään metalliesineitä meriakvaarioon.

-Hoitotoimet:

Asiallisesti perustettu meriakvaario ei ihmeempää läträämistä vaadi. Tärkeimmät työt on lasien putsaus levästä, vaahdottajan kupin pesu viikottain, haihtuneen veden korvaus ja eri vesiarvojen mittailu. Veden vaihtotarve on n. 10% / kk. Vähitellen kuluvan kalsiumin ja muiden hivenaineiden ylläpitämiseksi lisätään sopivia lisäaineita tarvittaessa. Kalat ruokitaan 2-3 kertaa päivässä.

-Lisätietoja:

Merivesiseura on julkaissut perustamisoppaan. Ulkomaankielistä kirjallisuutta on runsaasti, kannattaa valikoida tuoretta ja eurooppalaista.

Asiantuntevassa liikkeessä selviää kaiken tarvittavan merkit, mallit ja hinnat.

takaisin etusivulle