banneri
Eero ja Jussi: Hämeentie 38
LP: RCA Victor PL 40174, Discophon 1980
MC: RCA Victor PK 40174, Discophon 1980
Tuottaja: Unto Torniainen
Äänitys: Marcus Vikstedt, SoundTrack Recording Studios Helmikuu 1980
Musiikillinen johto: Kaj Westerlund
Hämeentie 38
# kappale sävel/sanat kesto
A1 Hämeentietä koiliseen - Old Manhattan Melodies - Gary Brooker - Pete Sinfield / Juice Leskinen 3:42
A2 Järkytyin - All Shook Up - Otis Blackwell - Elvis Presley / Juice Leskinen 2:24
A3 Toista linjaa - Don't Ever Change - Gerry Goffing - Carole King / Juice Leskinen 2:24
A4 Skitta pussiin - Cheque Book - Mickey Jupp / Juice Leskinen 3.14
A5 Neito Suomen - Sweet And Lovely - Gus Arnheim / Juice Leskinen 3:02
A6 Maan halki - Cross Country - Mickey Jupp / Juice Leskinen 3.24
A7 Omppuviini - Poison Ivy - Jerry Leiber - Mike Stoller / Juice Leskinen 3:02
B1 Kuinka nyt käännyt pois - Five Years - Mickey Jupp / Juice Leskinen 3.28
B2 Soittajan vaimo - Good Hearted Woman -
Waylon Jennings - Willie Nelson / Juice Leskinen 3:56
B3 Canjoniin - City - Mickey Jupp / Juice Leskinen 2:42
B4 Hakaniemeen tanssinmaan - Dancin' in The Street - William "Mickey" Stevenson - Marvin Gaye - Ivy Jo Hunter / Juice Leskinen 2:40
B5 Jos minua vaille jäät - Anything You Do - Mickey Jupp / Juice Leskinen 3:32
B6 Tunteeton - Without Love - Nick Love / Juice Leskinen 2:25
B7 Kiitollinen - A Satisfield Mind - Joe "Red" Hays - Jack Rhodes / Juice Leskinen 3:04
B8 Maailman lyhkäisin laulu - The Shortest Song In The World - Kenny Price / Jussi Raittinen 0:18

Sovitukset: Kaj Westerlund

Muusikot:
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: laulu
Nono Söderberg Band: (A1, A5, A7, B1 ja B5)
Nono Söderberg: kitara
Jukka Hakoköngäs: kosketinsoittimet
Måns Groundstroem: basso
Kalle Fält: saksofonit
Hannu Lemola: rummut ja percussion, rototomit (A5)
sekä
Eero Lupari: kitara
Juhani Aaltonen: tenorisaksofoni (A5, A7)
Kaj Westerlund: piano (A1,B1), moog (A1), mersey-kitara (A5), string (B1)
Unto Torniainen: congat (A5)
Vanha isäntä: (A2, B2, B3, B6, B7 ja B8)
Timo Vakkilainen: kitara, mandoliini (B7)
Olli Haavisto: kitara, steel kitara
Ahti Marja-aho: viulu, kitara, western-swing fiddle (A2)
Teuvo Lampinen: piano
Juha Tikka: basso
Markku Luukkanen: rummut
sekä:
K.W.Blomqvist: Bob Wills-huudahdukset (A2)
Kaj Westerlund: ravintolaurku (B3), Shadows-kitara (B6)
Jussi Raittinen: 3.rytmikitara
The Boys: (A3,A4,A6 ja B4)
Pekka Tammilehto: kitara
Antti Tammilehto: basso, kitara (A6)
Aimo Hakala: rummut, percussion, congat (B4)
Jussi Raittinen: kitara
sekä
Kalle Lae: kitara (A6)
Kaj Westerlund: konserttopiano (A3), moog ja piano (B4)
Kuoro: (A4,A6,B5) Kalle Fält, Jussi Raittinen ja Kaj Westerlund

Eeron ja Jussin vanha levy-yhtiö Discophon julkaisi veljesten 20-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi kaksikin albumia. Toinen oli kokoomalevy Eero ja Jussi 20 vuotta ja toinen tämä albumi. Levyä varten valikoitiin ennestään suomeksi levyttämättömiä biisejä, joihin sanoitukset tilattiin Juice Leskiseltä. Tekstit on kirjoitettu nimenomaan Eerolle ja Jussille. Järkytyin kappaleessa kuvaillaan onnistuneesti Eeron ja Jussin ensimmäistä Elvis-levyn ostoa Olavi Virran levykaupasta.

Levyllä on mukana mittava joukko loistavia muusikoita. Säestäjinä toimivat The Boysien lisäksi Vanha Isäntä ja Nono Säderberg Band. Levyn musiikillisena johtajana toimi Kajde Westerlund, joka myös vastasi levyn sovituksista. Mukana oli siis kaikkiaan varsin ammattitaitoista väkeä. Kuitenkin levystä jää hiukan vaisu tuntu. Nauhoitin vuonna 1967 TV1:stä Eeron ja Jussin & The Boysien esittämän Sweet and Lovely biisin ja siinä on meininkiä mielestäni ihan eri tavalla kuin tällä albumilla kuultavassa Neito Suomen käännöksessä. Sweet and Lovely on tämän albumin vanhin biisi. Säveltäjä Gus Arnheimin orkesteri levytti laulun jo vuonna 1931. Biisin historia on luettavissa JazzStandards.com -palvelusta.

Elviksenkin "hovisäveltäjiin" kuuluneen Jerry Leiber - Mike Stoller parivaljakon Omppuviinin Eero ja Jussi levyttivät vuonna 1964 ensimmäiselle The Boys albumille Numero1, silloin alkuperäiskielellä ja -nimellä Poison Ivy.

Motown soulin hittiaarteistosta löytyneellä Dancin' in The Street -biisillä, jonka Juice sijoitti Hakaniemen torille, The Boys -yhtyettä vahvistaa aiemmin bändin kantaviin voimiin kuulunut Kajde Westerlund. Kajden piano täydentää The Boysien saundia myös Toista linjaa kappaleella. Kajde vahvistaa usealla raidalla myös Nono Söderbergin bändiä sekä Vanhaa Isäntää. Kuten arvata sopii, Vanhan Isännän säestämät kappaleet ovat pääosin kantria. Elviksen rock'n'roll-hitti All Shook Up eli Järkytyin on sovitettu western swing -tyyliin. Siinä kuullaan myös Bob Wills -tyyliin K.W. Blomqvistin huudahduksia.

Tämän levyn kappaleista The Boys -yhtyeen ohjelmistoon on tainnut parhaiten jäädä kantrin suurmiesten Waylon Jenningsin ja Willie Nelsonin Soittajan vaimo. Kari Tapio levytti myös laulun myöhemmin samalla Juicen tekstillä ja taisipa se kuulua pitkään Klabbinkin ohjelmistoon.

Mickey Juppin Kuinka nyt käännyit pois -laulun alkuperäiseksi nimeksi kansiteksteissä mainitaan How Do You Say Goodbye. Sama virhe toistuu useissa kotimaisissa tietokannoissa. Tämän Juppin Legend-bändin saman nimisellä vuonna 1970 ilmestyneellä levyllä julkaistun biisin nimi on kuitenkin Five Years. Laulu kyllä alkaa sanoilla "How do you say goodbye". Jos minua vaille jäät -kappaleen alkuperäiseksi nimeksi puolestaan kerrotaan kansiteksteissä You've Always Been Needing Me. Tämäkin Mickey Juppin laulu on tuolta samalta Legend-albumilta ja oikealta nimeltään Anything You Do.

Samalta Legend-albumilta ovat myös Cross Country ja Cheque Book. Hämeentie 38 -abumille Mickey Juppin biisit päätyivät Eeron Juppilta saamalta kasetilta. Eero oli tavannut Juppin ollessaan Tasavallan Presidentin mukana kiertueella Englannissa. Eero levytti Cheque Bookin uudelleen vuonna 2006 ilmestyneelle Pub Rock-albumilleen. Sillä kertaa Juppin alkuperäisellä tekstillä.

Legend-levyetiketti

Hämeentie 38 -albumi ei saavuttanut sanottavaa menestystä. Ajankohta ei tietysti ollut tuollaiselle levylle kovin otollinen, elettiinhän uuden aallon kovinta nousuaikaa.

Levyn myötä Eero ja Jussi käynnistivät 20-vuotisjuhlakiertueen. Sen ensi-ilta oli 14.4.1980 Espoossa Tapiola Garden Hotellissa. Säestäjän konserstissa toimi Nono Söderberg Band, kokoonpanolla Nono (kitara), Hillel Tokazier (piano), Antti Tammilehto (basso) ja Aikka Hakala (rummut), lisäksi Jussi soitti komppikitaraa laulun ohella. Kiertueen järjestelystä vastasi alun perin Antti Einiön ohjelmatoimisto Artistit.

Järjestelyvastuu siirtyi parin ensimmäisen konsertin jälkeen eräälle kokemattomammalle ohjelmatoimistoille ja kiertue lässähtikin osin kasaan. Itse onnistuin kuitenkin kuulemaan konsertin Tampereen YO-talolla. Keikan jälkeen kävin tapaamassa veljeksiä backstagella ja siitä oikeastaan alkoikin Eeron ja Jussin diskografian kokoaminen.

20-vuotisjuhlakiertueen viimeinen esiintyminen oli Provinssirockissa 7.6.1980. Tuolta keikalta taltioitu Eeron ja Jussin & Nono Söderberg Bandin Soittajan vaimo kuullaan Provinssi-rock '80 Live -albumilla.

TV2:n kanssa oli sovittu 20-vuotisjuhlashown televisioinnista. Sen piti tapahtua keväällä, mutta TV2 siirsin taltioinnin muiden kiireiden takia syksyyn. Ohjelma nauhoitettiin syyskuulla ravintola Josafatissa Helsingissä. Sitä ennen oli vielä treenikeikka Alppipuistossa.

Kuuntele albumi Spotifystä: