banneri
Jussi & Boys & Friends: Kehä kaartuu
LP: Scandia SLP 620, Scandia-Musiikki 22.9.1975
MC: Scandia SMK 5620, Scandia-Musiikki 1975
CD: Warner 0927-41649-2, EAN 809274164926, Warner Music Finland 2002
Digital: Warner Music Finland, 6/2013
LP: LIPPOLEVY ?, Lipposen Levy ja Kasetti 10.9.2021
Tuottaja: Matti Laipio
Äänitys: Leif Måses, Marcus Music Ab, Tukholma, Ruotsi huhti-toukokuu 1975
CD-masterointi: Mika Jussila, Finnvox Studiot (24bit digitaalinen masterointi)
Kansi: Jorma Auersalo ja Jukka Gustavson
Kehä kaartuu
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A1 Kun aika kääntyi rauhaan päin - The Night They Drove Old Dixie Down - Jaime Robbie Robertson / T.P.Vankka / Jukka Gustavson - Kaj Westerlund 4:06
A2 Hallelujaa häntä rakastan - Hallelujah I Love Her So - Ray Charles / Jussi Raittinen / Kaj Westerlund 2:15
A3 Turn On Your Love Light Joseph Scott - Deadric Malone / Kaj Westerlund 4:05
A4 Päästä pois tahtoisin - That Lucky Old Sun - Haven Gillespie - Beasley Smith / Jussi Raittinen / Kaj Westerlund 3:45
A5 Korkataan taas (Wine) Tradional / Jussi Raittinen / Kaj Westerlund 3:25
B1 Hetken viivyit lähelläin - I May Never Get To Heaven - Buddy Killen - Bill Anderson / Jussi Raittinen / Kalle Lae 3:35
B2 You've Lost That Lovin' Feelin' Phillip Spector - Barry Mann - Cynthia Weill / Pekka Pohjola 3:30
B3 Elämä jatkuu (instrumentaali) Pekka Pohjola 3:08
B4 River Deep Mountain High Phillip Spector - Jeff Barry - Ellie Greenwich / Pekka Pohjola 3:42
B5 Herran huosta kaiken antaa - Will The Circle Be Unbroken - Traditional / T.P.Vankka / Jukka Gustavson - Kaj Westerlund 3:50
Muusikot:
Jussi & The Boys:
Jussi Raittinen: laulu (ei B3)
Kalle Lae: kitara, taustalaulu
Kaj Westerlund: piano, taustalaulu
Aimo Hakala: rummut
sekä:
Jukka Gustavson: urut, taustalaulu
Pekka Pohjola: basso
Eero Raittinen: laulu (A3, B2, B4), taustalaulu
Americo Belotti: trumpetti
Maffy Falay: trumpetti
Tommy Koverhult: altto- ja tenorisaksofoni
Bernt Rosengren: tenorisaksofoni
Gunnar Bergsten: baritonisaksofoni

Mestyksekkäiden ja kotimaassa pienin kustannuksin toteutettujen rokkilevyjen jälkeen lähdettiin Tukholmaan tekemään kunnianhimoisempaa kokonaisuutta. Mä tahdon rokata ja Pojat asialla -albumeja oli myyty kultalevyyn oikeuttava määrä. Menestystä oli jatkanut Metsämökin tonttu Syksyn sävel voitollaan. Tuottaja Matti Laipiolla ei ollut vaikeuksia saada Scandiaa kustantamaan seuraavan albumin äänitykset Tukholamassa.

Levyn kappaleet ovat vanhoja klassikkoja lukuun ottamatta Pekka Pohjolan sävellystä Elämä jatkuu. Suurelta osin albumin sisältö oli tuttua edellisen vuoden Ruisrockissa kuullun The Boys -yhtyeen 10-vuotisjuhlakonsertin ohjelmistosta. Levyllä kuullaan pitkästä aikaa Eeroa ja Jussia yhdessä. Duettona kuullaan levyn kolme englanninkielistä laulua. Lisäksi Jussia ja Boysia täydentävät Jukka Gustavson ja Pekka Pohjola sekä Laipion järjestämä nimekäs joukko ruotsalaisia studiomuusikoita puhaltimissa. Levy äänitettiin Tukholmassa Marcus Musicissa. Äänittäjänä toimi Leif Måses eli sama mies, joka äänitti edellisenä vuonna Hurriganesin Roadrunnerin.

Kehä kaartuu-kasetti

Albumin avaa komeasti Boys-sivukokoonpanon Jussing Bussingin ohjelmistossa ollut The Band -cover The Night They Drove Old Dixie Down, jonka lopettaa Kajde Westerlundin tyylikäs pianolopuke. Ray Charlesin klassikkobiisin Hallelujah I Love Her So sovitus perustuu Eddie Cochranin levytysversioon. Bobby Blandin vuoden 1961 hitti Turn On Your Love Light oli ollut Boys ohjelmistossa jo 60-luvulta alkaen. Laulu onkin upeasti hallussa veljeksillä ja ruotsalaispuhaltajat ja Gustavson panevat parastaan.

Jussi näyttää sanoittajan taitonsa neljässä kappaleessa. Nyt suomeksi kuullaan myös Numero 1:llä englanniksi laulettu ja omiin suosikeihini Eeron ja Jussin tuotannosta kuuluva That Lucky Old Sun eli Päästä pois tahtoisin. Erinomainen on myös tämä uusi tulkilta, kuten myös Jussin teksti. Alkuaan veljekset olivat tutustuneet lauluun La Vern Bakerin 1957 levyttämän version myötä.

Sovitukset ovat pääosin Kajde Westerlundin taidonnäytteitä, kahdessa sovitus on tehty yhdessä Jukka Gustavsonin kanssa. Lisäksi Pekka Pohjola on sovittanut kolme kappaletta ja Kalle Lae yhden. Gustavson ja Pohjola täydentävätkin erinomaisesti Boysien nelikkoa ja tuovat levylle puhaltajien kanssa tuhdimmat soundit. Parhaiten Pohjolan ja Gustavsonin taidot pääsevät esille Elämä jatkuu -instrumentaalilla.

Traditionaali Wine on saanut Jussin suomennoksessa nimekseen Korkataan taas ja nyt laulussa maistellaan väkevämpiä juomia. Biisin toteutus mukailee The Electric Flagin vuoden 1968 levytysversiota ja Kalle Lae soittaa upeat soolot Mike Bloomfieldin tyyliin. Kaksi lauluista Jussi poimi Ronnie Hawkinsin 1970 julkaistulta albumilta, ne ovat Hetken viivyit lähelläin ja päätöskappale, kantriklassikko Will the Circle Be Unbroken, joka Huldein suomennoksessa sai nimekseen Herran huosta kaiken kantaa.

Kehä kaartuu-CD

Kolmen biisin upea kokonaisuus koostuu Phil Spectorin Wall of Sound-klassikoista You've Lost That Lovin' Feelin' ja River Deep Mountain High, jotka yhdistää edellä mainittu Pekka Pohjolan instrumentaali Elämä jatkuu. Kosketinvelho Gustavson taiteilee huikeita kuvioita, mutta upeaa on muunkin soittokunnan työskentely. Eero ja Jussi pistävät myös kaiken peliin Spectorin biisien lauluosuuksissa.

Levy on tyylikästä jälkeä aina Jorma Auersalon ja Jukka Gustavsonin suunnittelmia kansia myöten. Hiukan ihmetyttää vain tuo englannin ja suomen sekamelska. Eikö kaikkia tekstejä ehditty kääntämään? Kertomansa mukaan Jussi työsti omia käännöksiään levytysten lomassa yökaudet. T.P.Vankka salanimellä Kun aika kääntyi rauhaan päin ja Herran huosta kaiken kantaa laulujen käännökset tehneen Mats Huldénin tekstit saatiin puhelimitse studiolle.

Leif Måses hoiti äänitykset ammattimiehen ottein. Kun parin laulun savellajit oli valittu liian korkeiksi, Måses pudotti niiden nauhanopeutta niin, etta taustat soivat sävelaskelta alempaa soundien kuitenkaan oleellisesti huonontumatta. Tuon ansiosta biiseihin saatiin nain varsin muhkea alarekisteri ja Jussi pystyi laulamaan ne kunnolla. Sessioon varattu viikko ei ihan riittänyt ja niin Jussi, Laipio ja Gustavson palasivat muutaman viikon kuluttua studiolle viimeistelemään äänityksiä ja miksaamaan taltioinnit Måsesin kanssa.

Scandia julkaisi albumin 22. syyskuuta 1975 ja piti pressitilaisuuden Kasarmitorin laidalla sijainneessa Kellarikrouvissa. Levyyn oli panostettu 100.000 markka ja odotukset olivat korkealla. Edellisten albumien kaltaista menestystä ei kuitenkaan tullut. Syksyn myydyimpiä kotimaisia albumeja olivat Wigwamin Nuclear Nightclub, Finnhits 2, Erkki Junkkarisen Ruusuja hopeamaljassa ja Hurrigasnesin Crazy Days.

Vaikkei menestystä tullut, on albumi kestänyt hyvin aikaa ja kuuluu ilman muuta Jussin ja Boysien parhaimpiin tuotoksiin ja on mielestäni jäänyt suotta turhan vähälle huomiolle. Warner julkaisi albumin lopulta ansaitusti CD-formaatissa 11.2.2002 Mika Jussilan vankalla ammattitaidolla uudelleen masteroimana. 2013 albumi julkaistiin Warner Musicin toimesta myös Spotifyssä ja muilla digitaalisilla kanavilla.

Kuuntele albumi

spotify-logo
tidal-logo