AIRSOFT JARGON
Suomennettuna

A  -  AARNE

 
AEG Automatic Electric Gun, katso electric air gun. Suom. Sähköase
Airsoft Airsoft -aseet ovat oikeiden aseiden 1:1 replikoita. Toimivat ilmakiväärin periaatteella mutta huomattavasti heikkotehoisempia. Keräilystä ja konfliktin mallinnuksestä näiden aseiden kanssa käytetään termiä Airsoft.
AK-47 Avtomat Kalashnikova, ehkä maailman tunnetuin ja laajimmin levinnyt rynnäkkökivääri. Saavuttanut erittäin suuren suosion kolmansissa maissa, halvan hinnan ja varman toimintansa vuoksi. Tokyo Marui valmistaa kolmea eri versiota ko. asemallistosta.
AUG Armee Universal Gewehr. STEYR tehtaan valmistama erittäin futuristisen näköinen bullpup -periaatteen mukainen rynnäkkökivääri. Valmistuksessä '70-luvun alusta lähtien. Tokyo Marui valmistaa kahta erillaista versiota ja ovat parhaimpia Maruin valmistamia aseita.

B  -  BERTTA

 
BB, bb Ammusten nimi joita airsoft aseet käyttävät. Näitä löytyy monenlaista sorttia, niin laadun kuin materiaalien osalta. Ammusten painot vaihtelevat n. 0.11g-0.45g välillä. (0,45g ammuksista olen havainnut lähinna huhuja). Nykyään on saatavilla myös luonnossa hajoavia 'Bio-kuulia', ne valmistetaan jostakin luonnossa ajanmyötä hajoavasta materiaalista. Toinen erikoisuus ovat ns. tracer -ammukset. Ne sisältävät fosforia joka sitten hehkuu pimeässä. Katso: TRACER.
BDU Battle Dress Uniform, maastopuku. Pukujen kuviointi vaihtelee yksivärisestä hyvinkin kirjaviin variaatioihin. Ei pidä sotkea palveluspukuun joka ei välttämättä ole maastopuku. Suunniteltu taisteluolosuhteisiin ja erittäin suositeltava vaatetus metsässä rämpivälle Airsoftaajalle.
Blowback Toimintaperiaate jossa aseeseen saadaan oikean aseen rekyyliä imitoiva takapotku. Aikaisemmin vain kaasuaseissa ollut toiminto mutta esim. Maruin valmista sähkökäyttöinen UZI tuo tämän toiminnon nyt myös sähköaseisiin. Katso gas-blowback.
Bullpup Asetyyppi jossa lipas ja laukaisu koneisto sijaitsevat aivan aseen peräosassa. Tälläisellä muotoilulla aseesta saadaan erittäin kompakti säilyttäen kuitenkin piipunpituuden samana tai jopa pidempänä kuin perinteisessä muotoilussa. Steyr AUG, SA-80 ja FA-MAS ovat kuuluisimmat tällä periaatteella tehdyt aseet.
Burst-fire Toiminta aseessa jossa sarjatulen sijasta ammutaan kontrolloitu määrä ammuksia. Oikeissa aseissa 3 kpl, mutta useimmissa Airsofteissa määrän voi säätää 2~8 kpl:een väliltä.

C  -  CELSIUS

 
Clip Vanhoissa kivääreissä ollut 'lipas'. Metallisuikale johon patruunat kiinnitettiin. Helpotti patruunoiden syöttämistä aseen omaan kiinteään lippaaseen. Joissakin aseissa clip jäi patruunoiden kanssa lippaaseen, osassa näistä se lensi ulos viimeisen laukauksen myötä (esim. Garand). Joissakin taasen se toimi vain apuvälineenä patruunoiden syöttämisessä lippaaseen, tällöin se joko otettiin talteen tai heitettiin menemään latauksen jälkeen.
Clockwork magazine katso Skirmish Magzine.
CQB Close Quarters Battle, taistelu rakennuksen välittömässä läheisyydessä ja sen sisällä. Tälläisiä tilanteita ovat esim. panttivankien vapauttamiset, rakennusten valtaamaaminen ym. Tilanteita joihin poliisin erikoisyksiköt yleensä toimivat.
Cyclic (speed) Aseen teoreettinen tulinopeus. Yleensä ilmoitettu automaattiaseiden kohdalla. Aika joka kuluu laukauksen jälkeen hylsynpoistamiseen ja uuden lataamiseen. Jotkut aseet eivät pysty ilmoitettuun arvoon milloinkaan, muutamilla pystytään siihen hyvin hetkellisesti (jos ei halua sulattaa piippua).

D  -  DAAVID

 
Double-action Kaksitoiminen laukaisumekanismi. Vedettäessä liipasimesta virittää ase iskurin ja liikkeen jatkuessa vapauttaa iskurin jolloin se iskee patruunan nalliin aiheuttaen patruunan laukeamisen. Kaksitoimisen aseen liipasin on raskaampi ja pidempi vetää kuin yksitoimisen aseen liipasin. Eräät kaksitoimiset aseet toimivat yksitoimisen tavoin ensimmäisen laukauksen jälkeen. Molempia toiminta tapoja käytetään Airsoft -aseissa. Ns. gas-blowback aseet voivat toimia yksi- ja kaksitoimisena. Kaikki ei-blowback kaasuaseet ovat kaksitoimisia ja kaikki käsiviritteiset ovat yksitoimisia. Katso: single-action.

E  -  EEMELI

 
Electric air gun Airsoft -ase joka käyttää jousen avulla toimivaa mäntää joka puristaa ilman sylinteriin ja näin työntäen kuulan ulos piipusta. Aseissa on sähkömoottori joka virittää männän laukauksien välillä. Käyttövoiman moottori saa akusta joita on eritehoisia aseen mallista ja muotoilusta riippuen. Tälläisellä ratkaisulla saada helposti sarjatulta simuloiva ase. Mekanismi toimii luotettavasti jopa kylmemmilläkin keleillä. Ongelmana tälläisellä ratkaisulla on sen vaatima tila aseen sisällä joten se ei sovellu aivan pienimpien aseiden toiminta periaatteeksi.
Expansion chamber Laajentumiskammio aseen kaasusäiliön ja varsinaisen 'ammuspesän' välillä. Kaasu johdetaan tähän säiliöön laajentumaan ja luomaan näin suuremman paineen jonka jälkeen se vapautetaan liipasimesta vetäisemällä sinkoamaan kuula piipusta ulos. Laajennuskammio estää nestemäisen ajoaineen karkaamista aseesta ja näin ollen parantaa sen toimivuutta sekä pidentää kaasun riittoisuutta. HUOM! tälläinen ase voi lauetessaan ilman että lipas on kiinni aseessa aiheuttaa vahingon jos piipussa on kuula.
External gas Ulkoinenkaasu, aseessa ei ole omaa kaasusäiliötä vaan siihen kiinnitetään letkulla ulkoinen säiliö. Aseella on tällöin suurempi kaasusäiliö mutta toisaalta ulkoinen olemus kärsii huomattavasti tämän letku/säiliö hässäkän myötä.

F  -  FAARAO

 
Full-auto(matic) Sarjatuli, ase ampuu ammuksia niin kauan kuiin ampuja pitää liipasinta pohjassa tai kun ammukset/käyttövoima ehtyy. Osumisen kannalta kannattaa hillitä sarjanpituutta, tosin suojatulta on joskus tarpeen antaa oikein olantakaa.

G  -  GIDEON

 
Gas Katso: green gas.
Gas-powered Kaasutoiminen Airsoft -ase. Aseessa on säiliö joka sisältää kaasua jonka avulla kuula singotaan piipusta ulos. Kaasu aseet ovat puoliautomaatteja, joissakin on myös sarjatuli. Katso: green gas, gas-blowback, spring powered ja electric air gun.
Gas-blowback Toimintaperiaate jossa ajoaineena toimiva kaasu kuulan liikuttamisen lisäksi saa 'liikkuvat' toimimaan kuten aidossa aseessa. Tämä tarkoittaa sitä että aseessa on myös rekyyliä. Pistooleissa luisti liikkuu aivan kuten oikeassa ja kuulien loputtua jää taakse ilmmaisten tämän ampujalle. Ei aivan yhtä toimintavarma kuin sähkötoimiset aseet, mutta huomattavasti näyttävämpi.
Gearbox Katso: mechbox
Ghillie suit Sotilas tarkka-ampujille suunniteltu erityinen puku. Puku koostuu erillaisista pukuun ommelluista ulokkeista (pörröisiä ja maastokuvioituja). Puvun tarkoituksena on rikkoa muoto ja saada henkilö katoamaan aluskasvillisuuden joukkoon. Puku on hieman lämmin käyttää ja saattaa olla hieman epäkäytännöllinen airsoft harrastuksessa, lähinnä aseiden lyhyen kantaman vuoksi. Sniper -elokuvassa voit nähdä tälläisen puvun ja sen toimintaperiaatteen.
Green gas CFC -vapaa kaasu jota käytetään ajoaineena kaasutoimisissa aseissa.

H  -  HEIKKI

 
Heckler & Koch (H&K) Saksalaine asevalmistaja. Valmistaa niin sotilas-, poliisi- kuin siviilikäyttöön erillaisia aseita. Näistä malleista on paljon Airsoft versioita saatavilla.
High-capacity magazine Katso: Skirmish Magazine
Hop-Up Mekanismi jolla kuulaan luodaan takakierre jolla pyritään tasaamaan lentorataa. Takakierre antaa kuulalle hieman paremman 'leijunta' -ominaisuuden. Parhaimmissa aseissa on säädettävä Hop-Up toiminto, tuolloin säädetään takakierteen määrää kuulan painolle sopivaksi. Liiallinen takakierre aiheuttaa kuulan lentoradan rajun nousun kun taas liian alhainen aiheuttaa nopeasti alaspäin putoavan lentoradan.
HYLSY Helsingin Yliopiston Larp ja Airsoft yhdistys.
Hylsytön Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen airsoft lehdykkä. Osittain paperilla ja osittain netissä oleva julkaisu.

I  -  IIVARI

 
Internal gas Sisäinen kaasusäiliö. Aseessa on oma sisäänrakennettu kaasusäiliö. Yleisimmin säiliö sijaitsee lippaassa. Nykyisin yleisin käytäntö kaasutoimisissa aseissa.
Iron sights Aseen omat jyvä/hahlo -tähtäimet. Joissakin aseissa säädettävät, toisissa voi olla jopa diopteri tähtäimet.

J  -  JUSSI

 
JAC Airsoft valmistaja joka valmisti kaasutoimisia aseita joiden lähtönopeudet olivat suuremmat kuin nykyisissä aseissa. Aseissa oli yleensä ulkoine kaasusäiliö. Valmistajan aseet ovat harvinaisia ja jokunen on eksynyt jopa eurooppaan asti.

K  -  KALLE

 
Killer games Pelityyppi jossa puhtaan räiskinnän oheen on ujutettu larppimaisia elementtejä. Yksinkertaiset säännöt, pienenpieni taustatarina elävöittämään muutoin puhdasta räiskintäpeliä. Pelaaja ei osuman saatuaan vain poistu pelialueelta vaan 'näyttelee' kuollutta kentällä.
Killer Studios Japanilainen yritys joka on erikoistunut airsoftien modifiointiin ja muutostöihin. Tunnetuin malli lienee ns. Kyber-AUG.
KSC Japanilainen valmistaja jolla on valikoimassa erittäin hyvälaatuisia kaasutoimisia käsiaseita. Tunnetuimmat mallit ovat SOCOM ja  Beretta 93R variaatiot.
Kurz Virallinen lempinimi H&K:n MP5K aseelle. Lyhenne tulee saksankielen sanasta Kurz joka on suomeksi lyhyt. Suosittu meilläpäin halvan hinnan ja normaalia mielyttävämmän ulkomuodon ansiosta.

L  -  LAURI

 
Laser sights Lasertähtäin, laite joka heijastaa heikkotehoisen lasersäteen kohteeseen. Näyttävä lisä aseessa, mutta käytännössä käyttämällä sitä paljastat sijaintisi myös vastustajallesi. Yli 5mW tehoisella laserilla ei tule sohia ihmisiä kohti ja pidempi tuijottaminen heikkotehoiseen elementtiin aiheuttaa pysyviä vaurioita silmissä.
LRP Long Range Patrol, eli suomeksi kaukopartio. Piene, muutuaman miehen vahvuinen yksikkö joka toimii vihollislinjojen takana.

M  -  MATTI

 
M134 Alunperin helikopterin aseeksi suunniteltu 6-piippuinen, 7.62mm sähkötoiminen gatling tai 'minigun'. Myöhemmin käytetty ajoneuvoihin asennettuna ja voidaan käyttää jopa kannettavana tulituki-aseena. Tämän mahdollistaa alhainen rekyyli, tosin kantajalla täytyy olla voimaa kantaa ammukset, ase ja akku.
Marui Katso: Tokyo Marui
Marushin Japanilainen Airsoft -aseiden valmistaja, muutamia kaasu ja sähkötoimisia malleja.
Maruzen Japanilainen Airsoft -aseiden valmistaja joka valmistaa kaasutoimisia aseita. Enimmäkseen konepistooleja kuten Ingram M11.
Mechbox Tai gear box, rakenne joka sijaitsee jokaisessa sähköaseessa. Sisältää rattaiston ja mäntäkoneiston. Rattaiston virittäjille löytyy netistä ohjeita sen purkamiseen: Ohjeet.
MP5 H&K:n valmistama konepistooli mallisarja. Yleinen ase poliisien erikoisyksiköissä ja sen myötä myös monissa Hollywoodin elokuvissa.
Muzzle energy Suuenergia, energia mikä luodilla on sen ollessa piipun suulla.
Muzzle velocity Lähtönopeus, nopeus joka luodilla on piipun suulla.

N  -  NIILO

 
Night Vision Systems Pimeänäkölaitteet. Laitteet voivat toimia joko valonvahvistin tai infrapuna -periaattella. Mukava lisä varsinkin yöllätapahtumiin. Laitteet ovat tosin hyvinkin arvokkaita, varsinkin joilla oikeasti tekee jotain.

O  -  OTTO

 

P  -  PAAVO

 
PDW Personal Defense Weapon, asetyyppi jolla tarkoitetaan pientä ja kevyttä automaattiasetta. Käsitteenä vanhentunut, nykyisin OPW (Objective Personal Weapon). Airsoftina ko. asetyyppiä edustavia aseita on esim. H&K:n MP5K PDW tai FN P90.
PDI Japanilainen yritys joka rakentaa airsoftaseita. Yksi hienoimmista (samalla kalleimmista) malleista lienee SVD, eli Dragunov.

Q  -  KUU

 

R  -  RISTO

 
Red dot sight Optinen tähtäin kiikaritähtäimen tapaan. Tähtäimessä piirtyy ampujan näkökenttään punainen piste joka ei kuitenkaan heijastu muualle kuin tähtäimen sisällä olevalle linssipinnalle. Suosittu tähtäin tyyppi IPSC ampujien piirissä.
Rate of Fire Tulinopeus, eli kuinka monta ammusta tietyssä ajassa ase kykenee ampumaan. Esim 600 L/Min tarkoittaa että minuutin aikana aseella olisi mahdollista ampua 600 laukausta, eli 10 laukausta/sekunti vauhdilla.
ROF Katso: rate of fire.

S  -  SAKARI

 
SAS Special Air Service, yksi Britannian erikoisjoukoista. Tunnetuin operaatio lienee Iranin Englannin lähetystön panttivankidraama, samalla sen ensimmäinen julkinen esiintyminen.
SEAL SEa Air Land,Yhdysvaltain laivaston erikoisyksikkö. Yksikön historia alkaa jo Pearl Harborin taistelun jälkimainingeista. Tuolloin pienestä laivaston erikoisyksiköstä, jonka työtä oli sataman raivaus Pearl Harborissa, perustettiin UDT - Underwater Demolition Team. Ensimmäinen isku tapahtui Casablancan edustalla jossa he raivasivat tien Pattonin iskujoukoille. Normandian maihinnousuun mennessä yksiköillä oli uusi nimi CDU - Combat Demolition Unit. Nämä yksiköt raivasivat tietä auki rannalla ja siitä eteenpäin varsinaisille maihinnousu yksiköille. Tyynenmeren rintamalla säilyi yksiköillä UDT - nimitys. Myöhemmin näistä yksiköistä muodostui SEAL yksiköt.
Select-fire Nimitys toiminnolle jossa on mahdollista valita kerta- ja sarjatulen välillä aseessa.
Semi-automatic Puoliautomaatti, ase joka ampuu yhden laukaisen kerralla mutta lataa automaattisesti seuraavan ammuksen pesään, sallien näin ampumisen ilman aseen erikseen virittämistä laukausten välillä.
Silencer Äänenvaimennin, hieno lisä airsoft -aseeseen jos haluaa hieman näyttävyyttä. Jotkut näistä jopa vaimentavat oikeasti airsoftaseen ääntä.
Single-action Yksitoiminen, liipasinta vedettäessä ase tekee vain yhden toiminnan. Aidossa aseessa tuo toiminto on iskurin vapauttaminen jolloin ase laukeaa. Ase täytyy ensin virittää ennen kuin se voidaan laukaista ensimmäistä kertaa. Katso: double-action.
Single-shot Kertatuli, aseella voidaan ampua vain yksilaukaus kerrallaan. Jokaisen laukauksen jälkeen ase täytyy virittää uudelleen, tälläisi airsoft -aseita ovat yleensä käsiviritteiset aseet.
Skirmish game Peli jossa simuloidaan tiettyä konfliktia tai ns. 'taistelupeli'. Tarkoituksena on vain vain saada voitto toisesta osapuolesta ilman sen kummempia 'näyttelemisiä'. Osuman saanut pelaaja on vain yksinkertaisesti pois pelistä ja sillä siisti. Katso: Killer games.
Skirmish Magazine Lipas joka sisältää suuren määrän ammuksia. koot vaihtelevat 190 - 600 kuulan lippaisiin. Lippaassa on rataskoneisto joka syöttää säiliöstä ammuksia aseeseen. Lipasta joutuu aika ajoin virittämään eli kääntämään rattaistoa että kuulia syöttyy aseeseen. Miinuspuolenan näissä lippaissa on niiden pitämä rämisevä ja koliseva ääni muutaman sarjan jälkeen jolloin lipas alkaa tyhjentyä hieman. Saatavilla vain sähköaseisiin.
Softair Sama kuin airsoft. Siitä kumpi on se oikea termi ei ole tietoa.
Spring-powered Käsiviritteinen, yksinkertaisin ja halvin toimintaperiaate airsoft -aseissa. Mäntää liikuttava jousu viritetään käsin ennen jokaistalaukausta. Aseet ovat halpoja mutta häviävät tehossa ja kantamassa kalliimmille kaasu -ja sähköaseille. Poikkeuksena Maruin valmistama SPAS-12 pumppuhaulikko ja muutama muiden valmistajien pulttilukkokiväärit.
Sun project Tuntemattomampi airsoft valmistaja jolla on erikoisempia aseita, esimerkiksi M203 kranaatinlaukaisin M16 kivääriin.
Systema Japanilainen yritys joka valmistaa viritys osia lähinna Tokyo Maruin aseisiin. Näiden avulla voi nostaa tuli- ja lähtönopeutta, tehdä aseesta hiljaisemman ja tarkemman tai saada kantamaa lisää. Miinuspuolena näissä osissa on se että kun virität asettasi päädyt upottamaan rahaa moninkerroin enemmän kuin itse aseen hinta oli.
SWAT Special Weapons And Tactics, poliisin erikoisyksikkö. Suomessa esimerkiksi Karhuryhmä. Erikoiskoulutettu ryhmä poliiseja joilla on tavallista poliisia järeämpi aseistus ja muu varustus. Erillaisten panttivanki tilanteiden selvittäminen on hyvä esimerkki ryhmien toimista.

T  -  TYYNE

 
Tactical Vest Taisteluliivit, hieman eriasia kuin taisteluvyö. Liivit korvaavat taisteluvyön ja ovat suositumpia erikoisyksiköillä kuin perustaistelijoilla. Liivissä on niinikään monia taskuja ja ripustuspaikkoja tavaroille.
TM Tokyo Marui.
TMC Tokyo Model Company.
TMP Tactical Machine Pistol, pieni kompakti konepistooli ilman tukkia. Yleisimmin tämä termi yhdistetään Steyrin TMP konepistooliin. Ase kuuluu KSC mallistoon.
Tokyo Marui Japanilainen airsoft -ase valmistaja, jolla on johtoasema sähköasemarkkinoilla. Valmistaa myös käsiviritteisiä aseita ja muutamia keskinkertaisi kaasuaseita.
Tokyo Model Company Hong Kongissa toimiva airsoft -tukku / vähittäismyyjä. Laaja valikoima aseita joskin korkeahkoon hintaan. Ei tule sekoittaa Tokyo Marui -yritykseen.
Tracer Valojuova-ammus, ammus  joka hohtaa pimeässä. Oikeita valojuovia käytetään erillaisiin tarkoituksiin, tähtäyksen helpottajana tai vaikka sytyttämään materaalia palamaan osumakohdassa. Muovikuulia saa myös tälläisinä valojuova versioina. Kuulassa on pieni määrä fosforia joka hohtaa pimeässä ammuttaessa se erillisen 'Tracer -yksikön' läpi. Mutta kuten lasertähtäimen kanssa myös näillä paljastat helposti olinpaikkasi.
Tracer unit Yksikkö joka näyttää äänenvaimentimelta aseessa mutta sisältää strobon joka valaiseen kuulan sen kulkiessa valaisimen ohi. Ammuttaessä näitä 'valojuovia' pimeällä on näky todella häkellyttävä, varsinkin ammuttaessa pusikkoon jossa ammukset alkavat kimpoilla sinne tänne hohtaen aavemaisesti yön pimeydessä. Lähes kaikkiin Maruin aseisiin on saatavilla tälläinen yksikkö.
Two-by-Two Nimitys ryhmän toimintatavasta jossa jäsenet kulkevat pareittain. Parissa toinen aina suojaa toisen etenemistä (syöksy sinä, minä suojaan).

U  -  URHO

 
UHC Unicorn Hobby Company, Taiwanilainen airsoft -ase valmistaja jooka valmistaa käsiviritteisiä ja kaasutoimisia aseita.
Upgrading Tarkoittaa aseen virittämistä, hieman lisää lähtönopeutta, pikkuisen tulinopeutta ja kantamaa ja muita vastaavia toimia aseen osalta. Action Games Leaguen sivulta löytyy englanninkielinen artikkeli aiheesta Upgrading. Katso: Systema.

V  -  VIHTORI

 

W  -  VISKI

 
Weaver -kisko Standardiksi muodostunut nimi kiikari- ja muiden tähtäimien kiinnityskiskolle (tämä on vain yksi monista mutta yleisin niistä).
Western Arms Japanilainen airsoft -ase valmistaja jolla on valikoimissa ns. erikoismalleja (suurin osa Colt 1911 variantteja). Ilmeisesti lähinnä keräilijöille
Web gear Taisteluvyö, koostuu yleensä jonkinlaisesta vyötärön ympärillä olevasta vyösta ja henkseleistä sekä erillaisista taskuista sijoiteltuna niiden ympärille.

X  -  ÄKSÄ

 

Y  -  YRJÖ

 

Z  -  TSETA

 

Ä  -  ÄITI

 

Ö  -  ÖLJY

 

Ü  -  YBEL

 

Å  -  ÅKE

 

   
Sivun karkeana pohjana on käytetty Ilkka Puusaaren Airsoft sivuilla sijaisevaa Glossary -sivua.
Löydät sivut täältä: http://www.saunalahti.fi/~ilendil/airsoft.html