Skaftung Nature
Lintukurssit
Paketit
Luonto-opastus
Saaristoretket
Kalastusmatkat
Majoitus
Valokuvat
Kuvauspalvelu
Yhteystiedot
Viestit ja palaute

Skaftung Nature
Kari Korhonen
045 110 6325
skaftungnature@gmail.com
www.lintukurssit.info

Linkit

© - in 2007-2012


Miksi lintukurssille?

Lintukursseilla pääsee tutustumaan monipuoliseen lajistoon

Lue: Bongariveteraanin mietteitä (pdf)


Birdlife Suomen lintukurssit käynnistyvät länsirannikon maisemissa Kristiinankaupungissa kevään koittaessa. Skaftung Naturen kursseista vastaava Kari Korhonen odottaa kevättä innoissaan. Lintujen muuton vilkastuessa kokeneenkin lintuharrastajan on vaikea pysyä paikoillaan.

- Itselleni kevään ensimmäinen merkki on punatulkun vaimea laulu heti lyhyen päivän pidentymisen jälkeen. Helmikuussa vuorossa on meri- ja harmaalokkien huumaava soidinkaklatus. Tämän jälkeen kevät onkin täydessä vauhdissa. Täällä Kristiinankaupungin rannikolla kevät saapuu sisämaahan verrattuna aikaisin, joten katsottavaa riittää helmikuulta alkaen. Avomeren auettua ja vesilintujen muuton käynnistyessä ei mikään mahti pidä pois rannoilta. Kevätviikkoina kaikki ylimääräinen vapaa-aika menee lintuja seuraten.

Lintukurssit vievät oppaana toimivan Korhosen avomeren äärelle, saaristoon ja merenlahdille. Kurssien lajistoa monipuolistavat peltojen ja metsien linnut. Pieneltä alueelta löytyvien elinympäristöjen runsaus antaa mahdollisuuden tutustua monipuoliseen lintulajistoon. Aika ei kulu pitkiin matkoihin, vaan linnut ovat kurssien pääasia.

Lapintiira - Tämä on erityisen tärkeää, sillä kaikki autossa vietetty aika on hukkaan heitettyä muutenkin liian lyhyillä kursseilla. Yleensä tarjottavaa ja katsottavaa on liikaakin, joka paikkaan ei millään ehdi. Kursseilla pyrimme aina katsomaan aamumuuton, minkä jälkeen siirrymme kiertelemään saariin tai lintulahdille ja pelloille. Kursseillamme ei haeta suurta lajimäärää, vaan pyrimme monipuolisesti retkeilemällä saamaan katsottavaksi paljon lajeja. Lähellä olevat kaikkia kiinnostavat lajit käymme toki katsomassa sopivassa välissä. Kursseilla havaitut lajimäärät ovatkin olleet varsin suuria ja kunnioitusta herättäviä.

Lintukurssien tunnelma on rento, sillä tärkeintä ei ole lintumäärien laskeminen tai höyhenten vivahteiden tulkinta. Ammattitaitoisten oppaiden johdolla kurssimaisemien peruslajit käyvät tutuiksi kaikille osallistujille. Oppaiden avulla myös harvinaisten ja vaikeasti tunnistettavien lajien nimeäminen on onnistuu.

- Kurssiajankohtien suuri etu on siinä, että lintuja on liikkeellä paljon ja monet linnut levähtävät ja ruokailevat retkikohteissa. Näin saamme harjoiteltua lajien tunnistusta erilaisissa tilanteissa. Ruokailevia ja levähtäviä lintuja pyrimme katsomaan mahdollisimman tarkkaan. Lajien tunnistamista voidaan harjoitella myös kuvien avulla. Kun katsomme päivällä kuvattuja lintuja uudestaan illalla, havaintotilanteen opit palautuvat mieliin ja kuvista löytyy usein uusiakin tuntomerkkejä.

Kuovisirri - Pyrimme myös rengastamaan lintuja ainakin jonkin verran jokaisella kurssilla. Rengastustilanteessa pystymme katsomaan lintujen yksityiskohtia tarkemmin. Monet linnut ovat kädessä aivan eri näköisiä kuin maastossa. Viime kesän kahlaajakurssilla totesimme, että kuovisirri on paljon suuremman näköinen lietteellä kuin kädessä! Samoin oli mukava verrata vanhaa ja nuorta ruokokerttusta toisiinsa. Pussista nouseva lintu on aina yllätys! Rengastuksen yhteydessä voimme tutustua muuton ilmiöihin ja perehtyä rengaslöytöjen antamiin tietoihin. Ehkäpä kurssilta löytyy innostusta omankin rengastusprojektin kehittämiseen.

Korhonen kehuu lintukurssien tunnelmaa. Kursseilla nautitaan linnuista ja muuton seuraamisesta hyvässä seurassa. Etenkin keväällä monet linnut ovat kauneimmillaan, joten lintujen höyhenpukuja voi katsella ihan koristeellisuudenkin vuoksi.

- Rento seurustelu lintujen ja maailman menon ympärillä on erittäin tärkeä osa kurssejamme. Huumoria unohtamatta! Nuotiotulen ja eväiden ääressä on koettu monta hienoa tarinahetkeä. Osan kurssilaisista päivystäessä ja laskiessa muuttoa toiset voivat parantaa maailman tilaa lepotauolla. Tämän hienon tunnelman haluan itsekin kokea aina uudestaan. Lintujen upeita asuja pysähdymme monesti ihailemaan kesken kiihkeimmänkin muuton. Ristisorsan ruokailua parinkymmenen metrin päässä rakkolevillä on vaikea jättää huomiotta. Laji on uskomattoman hienon värinen läheltä katsottuna!

Saaressa Kurssien osallistujat ovat nauttineet puhtaasta luonnosta ja linnuista. Kurssit sopivat yhtä hyvin lintuharrastuksen ensi askeleita ottaville kuin lintuja jo melko hyvin tunteville. Lintukursseilla ei kysytä ikää, vaan meno sopii nuoresta vaariin. Ainoa vaatimus on kyky liikkua maastossa porukan tahtiin. Kokeneiden oppaiden seurassa kaikkien tiedot linnuista paranevat huomaamatta. Oppailta on hyvä kysyä myös mieltään askarruttavia kysymyksiä, kursseilla ei tyhmiä kysymyksiä olekaan.

- Kurssit sopivat kaikille linnuista kiinnostuneille ja myös heidän kumppaneilleen. Ikähaitari kursseilla on ollut 10-70 vuotta. Pääosa kurssilaisistamme on kuitenkin 25–60 vuoden välillä. Monet ottavat aivan ensi askelia harrastuksen parissa, moni ei ole aiemmin edes harrastanut lintuja. Moni kurssilainen palaa työn, perheen ja muiden syiden vuoksi taka-alalle jääneen harrastuksen pariin. Vapaa-ajan lisäännyttyä nuoruuden hyvä harrastuksen voi herätellä henkiin kurssiemme kautta.

- Kurssien hyvän tunnelman myötä meille on syntynyt perusasiakkaiden piiri, jotka käyvät kerran, pari tai jopa neljä kertaa vuodessa tapaamassa samanhenkistä porukkaa ja katsomassa ajankohdan parasta muuttoa. Asiakkaamme ovat kehuneet linturetkelle lähdön helppoutta kursseilla, kun kaikki on järjestetty valmiiksi. Kun lintukurssille varaa ajoissa tilaa kalenteriin, niin työasiatkaan eivät estä kurssille osallistumista.

Skaftung Naturen kursseilla linnusto on monipuolinen ja parhaimmillaan hyvinkin runsas muuttoryntäyksen osuessa kohdalle. Kari Korhosen mielestä kevätkurssin ajankohta on länsirannikon lintujuhlaa. Tunnelma kannattaa käydä kokemassa ainakin kerran.

- Kevätkurssien aika on mielestäni hienointa lintuaikaa länsirannikolla. Huhtikuun kevätkurssin parasta antia ovat tietysti vesilinnut, tuhannet hanhet, merimetsot ja muut isot linnut. Olemme kokeneet Ljusgrundin kallioilla monet ihastuksen huokaukset, kun parisataapäinen merimetsoparvi on lipunut sinitaivasta vasten aivan päiden ylitse siivet voimakkaasti suhisten.

Punakuiri - Toukokuun alun Seniorikurssin aikaan lajisto on paljon monipuolisempi ja lintuja enemmän. Muutto on jos mahdollista vieläkin vilkkaampaa. Saarissa monien lajien pesinnät ovat käynnissä ja esimerkiksi merikihut päivystävät reviireillään. Saarissa ja lintulahdilla on runsaasti kahlaajia, joten katsottavaa riittää. Aika loppuu varmasti kesken ennenkuin kaikki on nähty.

- Keskikesän seesteiset hetket ennen kiihkeää syysmuuttoa ovat oikeastaan harhaa täällä Kristiinankaupungin saaristossa. Kahlaajien ja naurulokkien muutto jatkuu läpi vuorokauden. Vanhat viklot ja sirrit ovat pääosissa heinäkuun kahlaajakurssimme aikana. Sopivien säiden sattuessa kohdalle voi päivän aikana nähdä yli 25 kahlaajalajia. Samalla voimme seurata merisorsien sulkasatomuuttoa ja naurulokkien voimakasta muuttoa pois pesimäalueiltaan. Valtaosa naurulokeistahan poistuu maastamme jo heinäkuussa. Etelärannikolla ei tätä muuttoilmiötä juurikaan pysty seuraamaan. Siellä linnut vain "häviävät", täällä ne muuttavat tosissaan!

- Syysmuuttokurssi on ajoitettu siten, että liikkeellä on mahdollisimman paljon lintuja samaan aikaan. Tuhansien kyyhkyjen, kymmenien tuhansien peippo-, varis- ja rastaslintujen näkyvä muutto on huipussaan. Samoin peto-, vesilintu- ja kahlaajamuutot ovat vahvasti käynnissä. Elämyksellisesti syyskurssin parasta antia on suuret lintumäärät, joista ei voi olla nauttimatta. Syyskurssilla rengastamme vaelluslintuja Stånggrundin eteläkärjessä, joka on paikkana erinomainen – olemme linturunsauden keskellä koko aamun ajan.

Antoisat retkipäivät vaativat toimivan huollon. Kursseilla onkin käytössä täysillä mukavuuksilla varustettu leirikeskus. Pitkän retkipäivän jälkeen hyvä ruoka antaa vauhtia makeisiin uniin.

Saaressa - Olemme valinneet leirikeskukseksi Jonnsborgin sen erinomaisen sijainnin vuoksi. Olemme avomeren rannassa Siipyyn lintutornin (Tornien Taiston ensimmäinen vuosina 2001 ja 2002, 2003, 2005, 2006, 2008) välittömässä läheisyydessä. Kurssipaketin majoitus lähes uusissa pienhirsimökeissä ja hyvin hoidettu ruokapuoli takaa kurssille hyvät puitteet. Ateriat ovat monipuolisia ja otamme huomioon myös ruoka-aineallergioiden tapaiset erikoisvaatimukset. Yksilöllinen palvelu on mahdollista, koska valmistamme ruoat itse alusta loppuun. Joku onkin leikkisästi todennut, että järjestämme ruoka- eikä lintukursseja.

Lintukurssit ovat tarjonneet osallistujille unohtumattomia elämyksiä. Kerran kurssilla käyneet ovatkin palanneet takaisin samoihin maisemiin joko omille retkille tai ohjatuille kurssille. Lintujen muutto on joka vuosi erilainen ja odottamattomat yllätykset juhlistavat tunnelmaa.

- Pyrimme siihen, että kerran kurssille tullut asiakas tulisi myös uudelleen. Lintukurssien markkinat ovat sen verran suppeat, ettei palveluiden kehittämistä voi laskea jatkuvasti uusien asiakkaiden varaan. Lintukurssien lisäksi järjestämme elämyksellisiä saaristo- ja merikierroksia. Niistäkin kannattaa ehdottomasti kysellä.

- Lintukurssien parhaita yksittäisiä elämyksiä on vaikea eritellä, koska hienoja hetkiä on ollut niin runsaasti. Keväiset tuokiot Ljusgrundin massamuuttojen keskellä aina välillä laavulla pistäytyen ovat elämyksiä kärkipäästä. Syysmuuttokurssilla pyrstötiaisten kuhina Stånggrundin kärjessä makkaran paiston lomassa pysyy aina mielessä ja nostaa esiin mukavia muistoja. Hauska oli riskilän tapaus viime vuodelta. Laji on nähty monilla kursseilla lähinnä kaukaa, joten laji "tilattiin" esittäytymään kunnolla. Yksi riskilä lensikin muutaman kierroksen aivan lähellä ja jäi vielä varmuuden vuoksi uimaan lähes rantaveteen. Tilaus toimitettiin!


Lintukurssit