Skaftung Nature
Lintukurssit
Paketit
Luonto-opastus
Saaristoretket
Kalastusmatkat
Majoitus
Valokuvat
Kuvauspalvelu
Yhteystiedot
Viestit ja palaute

  Skaftung Nature
  Kari Korhonen
  0400 433 026
  skaftungnature@gmail.com
  www.lintukurssit.info

Linkit

  © - in 2007-2020


Tammikuu 2020

Hei kaikille Skaftung Naturen matkoista kiinnostuneille!

Lintumatkajuhlavuotemme 2019 oli matkojen suhteen erittäin onnistunut niin määrällisesti kuin laadullisestikin (ainakin saamamme palautteen perusteella) ja yhtä hyvään ellei parempaan pyrimme myös alkaneena lintuvuotena 2020. Yksi matka on jo tehty ja Espanjan tammikuun matkan kuvia löytyykin linkistä. Matka tehtiin säiden ja lintujen suosiossa, joten kuviakin on ehkä hieman normaalia enemmän.

Kunkin matkan kohdalla on myös linkki 2019 matkan kuvagalleriaan. Helposti saat kaikki kansiot näkyviin tämän linkin kautta, missä pääset katsomaan kaikkia kansioita saman linkin alta. Myös osallistumasi matkan lintukuvat löytyvät nyt alla olevilla linkeillä. Osa kansioista valmistui vasta parin viime päivän aikana, joten en ole vielä ehtinyt lähettää erillistä postia osallistujille.

Tämän vuoden koko matkatarjontamme on tässä alla

* Helmikuun matkaksi olemme päättäneet tehdä Wanhan ja paljon kysellyn Tanskan matkan 17.-23.2. Tällä matkalla liikumme Wattimeren äärellä, käymme Römön ja Mandön saarilla. Tulemme näkemään lintuja sadoin tuhansin, sillä tuohon aikaan kaikki talvehtijat ovat vielä paikalla ja kevätmuutto tapailee vasta ensi säveliään. Toki kevääntulo näkyy jo maisemassa kukkien kukkiessa sievissä tanskalaiskylissä ja smörrebrödit ja tanskalaiset leivonnaiset ovat varmasti yhtä herkullisia kuin aiemmilla matkoillamme. Tällä kertaa teemme matkan lentäen Kööpenhaminaan, mistä minibusseilla siirrymme Tanskan lounaisosiin. Retkeilemme alueella 5 kokonaista päivää ja kaksi osittaista - meno- ja paluupäivät. ILMOITTAUDU 24.1. MENNESSÄ.

Jos ilmoittautumisia tulee tarpeeksi, Tanskan-matka toteutuu. Jos jostain syystä matka peruuntuu, teemme sen tilalla viime syksynä poisjääneen pilottimatkan Camarquen alueelle Ranskaan. Camarquen matka tullee korvaamaan vuorovuosin Espanjaan suuntautuneen tammikuun talvimatkan.

* Portugalin matka tehdään vastaisuudessakin maaliskuussa (nyt 11.3-19.3.2020). Tältä matkalta odotamme paljon. Onhan reitti ja lintupaikat tuttuja, matka hieman pitempi ja kevätmuutto täydessä käynnissä. Paljon lajeja ja nähtävää riittää. Tämä matka on täynnä! Linkki helmikuiseen Portugalin-matkaamme 2019.

* yksi parhaista perinteisistä matkoistamme on Ebro Delta-Navarra-matka 4.-13.4. Tällä matkalla retkeilemme niin välimerellisessä Espanjassa kuin Navarran petolintu- ja aromaisemissa. Koemme siis kaksi kevättä Espanjassa ja kolmannen taas sitten Suomessa. Toisena oppaana on paikallinen opas. Gorka on entinen rk:n jäsen, taitava lintu- ja luontomaalari ja hyvin englantia puhuva. Meillä on siis mainio opas käytettävissämme. Matkalla on 4 paikkaa jäljellä. Kuvia löytyy linkistä.

* Perinteinen Kevätmuuttokurssimme on 16.-19.4.2020. Nyt kun talven tulo on pitkittynyt, on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon tällainen talvi/kevät vaikuttaa esimerkiksi vesilintujen ja kahlaajien muuttoon. Kurssille sopii vielä. Viime vuosina osallistujamäärä on ollut melko pieni, joten tämä kurssi saattaa olla tiensä päässä. Takavuosina, kun ajankohtaa valittiin, oli tiedossa, että pelloilla meitä odottivat aina isot hanhi- ja vesilintumassat. Kevättulvat ovat kuivuneet ja hanhetkin pääosin jo ehtivät kurssin alta pois, mutta joitain satoja metsähanhia ja lyhytnokkahanhia on vielä tuohonkin aikaan. Osin Anser-massoja ovat korvanneet uudistulokkaan valkoposkihanhet. Toisaalta merilintujen liikenne on aikaistunut ja mm mustalintujen ja kaakkurin massamuutot tapahtuvat nykyään Pohjanlahdella tuohon aikaan. Rannikolla on aina paljon lintuja niin merenlahdilla kuin pelloilla ja muuttovirta on jatkuvaa Skaftungin ja Siipyyn rannoilla. Viime vuoden kevätkurssin kuvia on linkissä.

* Viron Kevätmatka 27.4.-1.5.2020 on jo perinteeksi muodostunut hienoille lintupaikoille, mainioon majapaikkaan ja aina mukavaan Viroon suuntautunut kevätmatka. Tunnelma matkalla on lämminhenkinen, eikä tällä matkalla ole koskaan kiire, koska valtavia lintumassoja on kaikkialla ja aamumuuton voimme katsoa majapaikkamme pihasta. Tämän keväinen Viron-matka on jo täynnä! Kuvia viime kevään matkaltamme löytyy täältä.

* Pohjanlahden Arktikakurssimme ajankohta on 14.–17.5.2020. Kurssilla lajisto on hyvin monipuolinen aina vaelluslinnuista ja hyönteissyöjistä kahlaajiin ja vesilintuihin, eikä tyhjiä hetkiä ole. Matkalla liikutaan paljon saaristossa. Viime vuoden Arktikan kuvia löytyy tästä linkistä.

* Kroatian jo perinteinen matkamme 22.-29.5.2020 osuu mainion ajankohtaan. Lintujen laulukausi jatkuu vielä, vaikka monilla lajeilla onkin haudonta menossa tai poikaset juuri siirtyneet maastoon. Lisäksi osa lajeista on vasta saapumassa tai vasta ohittamassa Etelä-Eurooppaa. Yksi iso muutos on ohjelmaan lisätty venematka Splitin ulkopuolelle saaristoon. Saarilla pesii mm. liitäjiä ja välimerenhaukkoja. Tämä kokopäivän kestävä venematka on lisähinnalla ja on suuruudeltaan 70-130 euron välillä osallistujamäärän mukaan. Matkalle mahtuu vielä 4 henkilöä. Kuvia viime vuoden matkaltamme löytyy linkistä.

* Jo traditioksi muuttunut Lapin- ja Varangin-matkamme 22.-30.6.2020 on ollut hyvin suosittu jo kymmenkunta vuotta. Matkalla retkeillään Pohjanmaan kautta Lappiin ja sieltä käsin poikkeamme muutamaksi päiväksi Norjaan Varanginvuonolle. Käymme mm. kuuluisalla Hornoyan lintusaarella ja Hamningbergissä. Paikallislinnusto on tullut tutuksi vuosien saatossa ja linnut löytyvät. Yhä useampi matkalaisistamme on myös kiinnostunut kasveista ja siksi mukana on myös maanmainio kasvioppaamme Ilkka Iivonen, joka alkaa olla jo melkoinen guru retkialueemme kasvimaailman osalta. Kuvia viime vuoden Lapin- ja Varangin-matkaltamme löytyy linkistä.

* Kahlaajakurssiamme 21.-23.7.2020 markkinoidaan myös Tringan matkana ja helpoimmin mukaan pääsee Tringan jäsenenä. Viime vuoden kuvasatoa löytyy linkistä.

* Galicia - Navarra matkamme ajankohta on noin 24.8.-2.9. Matkalla käymme niin vuoristoissa (mm. Picos de Europa) kuin Atlantillakin, joten lajivalikoima ja maisemat ovat hyvin monipuoliset. Tälle vuodelle on tulossa pieniä muutoksia mm. Picosiin varaamme kaksi yöpymistä, koska paikka ansaitsee enemmän retkeilyä kuin mitä viime matkallamme ehdimme tehdä. Viime vuoden matkan kuvia löydät linkistä.

* Bulgariaan syyskuussa (noin 7.-13.9.2020) suuntautuvalle pilottimatkallemme otetaan varauksia vastaan. Matka tehdään noin 7.-13.9.2020. Matkalla tarkoitus on löytää niin petolintumuutto kuin myös paikallinen metsälajisto. Tähän vuodenaikaan petolintuja on eniten liikkeellä ja odotukset ovat korkealla. Matkalle on jo koko joukko ilmoittautuneita, mutta mukaan sopii vielä 5-6 henkilöä.

* Viron perinteinen Syysmatka (jo 6.vuosi) tehdään 16.-20.9.2020. Vaelluslintujen muutto ja syysarktika ovat täydessä käynnissä ja lintumassat valtaisia. Kuvia vuoden 2019 matkaltamme löydät tästä linkistä.

* Syysmuutto ja vaelluslinnut Kristiinankaupungissa 1.-4.10.2020 on yksi kotimaan kurssiemme vetonauloista ja aina yhtä onnistunut paketti kiihkeää vaelluslintumuuttoa, vesilintuja, petolintuja, varis-, naakka-, kyyhky-, kurki ja pikkulintumuuttoa. Viime syysmuuttokurssin kuvasatoa näet tästä.

* Etelä-Espanjan Syksy, noin 14.-23.10.2020 (ke-pe), lennot Helsinki–Malaga. Pidennetyllä matkalla ehtii enemmän. Lintuja on tarjolla monipuolisesti aina valtamerilajeista vuoristolajeihin. Luvassa 9 retkipäivää Etelä-Espanjan parhailla lintupaikoilla. Viime syysmatkamme kuvia näet tästä linkistä. Lajeja havaitsimme 195 tällä matkalla.

* Yksi uutuusmatkoistamme on Pohjois-Makedonia - Pohjois-Kreikka, Kerkinijärvi 15.-22.11.2020. Onnistuneen pilottimatkan ansiosta linnut, hotellit, autot ja muut löytyvät. Matkan kuvasatoa löytyy linkistä. Tässä kohtaa voi hyvin sanoa, että kuvat puhukoot puolestaan.

* Joulukuussa lähdemme Portugaliin noin 8.-15.12.2020 tutulle kierroksellemme Lissabon - Mertola - Algarve - Lissabon. Vakituisen reittimme ansiosta linnut löytyvät hyvin ja majoitus ja ruokailut onnistuvat tutuissa hotelleissa. Syksyn 2019 Portugalin-matkamme kuvia löydät tästä linkistä.

Lintumatkavuosi 2021

* Camarquen alue välimerellisessä Ranskassa on tammikuun retkemme kohteena tammikuun puolivälissä. Tästä matkasta enemmän, kun pilottimatkamme on tehty.

Matkoistamme yleistä Ulkomaanmatkamme ovat yleensä täysihoitomatkoja. Matkan hintaan sisältyy lennot, opastukset, maakuljetukset, aamiaiset, päivällinen illalla. Rahaa kuluu lähinnä siis vain päivällä tapahtuviin ruokailuihin. Kotimaan kursseillamme pakettiin kuuluu majoitus, aamiaiset, eväät/lounas, päivällinen, autokyydit ja venekyydit. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa kysyä tai katsoa kyseisen matkaohjelman esitteestä.

Oppaat Joillakin matkoillamme käytämme paikallisia oppaita (mm. Kroatia, Navarra), mutta monella matkalla on mukana toisena oppaana Mikko Kataja Fotofennicasta. Hänen kauttaan saa välineongelmat ratkaistua niin optiikan kuin muunkin harrastusvälineistön osalta. Viron-matkoillamme on toisena oppaana Jorma Kirjonen, paatunut arktikan seuraaja (vuosittain kuukausi joka vuosi 70-luvulta lähtien) ja hän on ollut mukanamme kaikilla Viron-matkoillamme keväin syksyin. Ilkka Iivonen vastaa kasvipuolen tuntemuksesta.

Kalusto Kotimaassa liikumme minibusseilla, Lapin-matkalla olemme olleet liikkeellä täysikokoisella linja-autolla ammattikuljettajan hoitaessa ajamisen ja ulkomaanmatkat olemme lentäneet yleensä Finnairin tai Norwegianin lennoin. Joitain poikkeuksia tietysti on. Lennot lähtevät ja palaavat pääsääntöisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Ympäristövastuu Lentomatkojen ja yleensäkin liikkumisen ympäristövaikutukset ovat tunnetusti huomattavat. Jokaisessa lintuharrastajassa pesii pieni luonnonsuojelija, useimmissa iso luonnonsuojelija. Me kaikki olemme luonnollisesti huolissamme niin linnustoon kohdistuvista uhkista kuin hiilijalanjäljestämme. Olemme tulkinneet tämän asian niin, että liikkumisemme linnustollisesti merkittävissä paikoissa antaa paikallisille asukkaille varmuuden, että heidän lähistöllään on arvokas lintualue ja se toivottavasti antaa myös sitä kautta signaalin paikallisille päättäjille - tätä aluetta kannattaa suojella. Lentämisen päästöistä ja kompensoimisesta puhutaan myös paljon ja näiden osalta olemme jättämässä kullekin matkustajalle omantunnon mukaan mahdollisuuden kompensoida omat lentonsa tarkoitukseen sopivien kanavien kautta, emmekä lähde keräämään kolehtia asiakkailtamme. Lentomatkustus on kiistatta yksi päästöjen aiheuttajista, toinen iso syyllinen on laivamatkustaminen, paljon isompia ovat rahtilaivojen liikennöinti, isojen teollisuusjättien (valtiotasolla ja yritystasolla) aiheuttamat massiiviset päästöt ja ympäristötuhot.

Lintujen suojelun suuria uhkia taas ovat laajat ympäristömuutokset (mm. maatalouden osalta), jouto-, lue: lintu-, maiden kato mm. rakentamisen vuoksi, hyönteiskato (yksi pahimmista ongelmista), muovit niin maalla kuin vedessä, ilmaston lämpeneminen, laiton metsästys, laillinen metsästys, laillinen isojen lintumassojen pyynti (mm. hanhia ja vesilintuja esim. Hollannissa tai rastaiden ja lokkien ampumiseen myönnettävät luvat SUOMESSA), tuulivoimaloiden lintukuolemat, isojen lasipinta-alojen aiheuttamat törmäykset, liikenteen lintukuolemat, pikkulintujen salapyynti ja juuri saimme katsella kuvasatoa oliivinkeräyksen (YÖLLÄ imuroimalla) sivutuotteina järkyttävästi kuolevista miljoonista pikkulinnuista. Nämä kaikki ovat osatekijöitä lintukantojen supistumiseen. Ei siis ole ihme, että monien lajien kannat ovat romahtaneet. Kun joka puolelta aiheutetaan pientä tuhoa, niin pienten osatekijöiden yhteisvaikutus on suuri. Tunnetusti kun kierre on päällä, niin sitä on erittäin vaikea pysäyttää. Toivommekin, että kaikki ovat mahdollisuuksien mukaan yhteisissä talkoissa itselleen tärkeiksi kokemissa asioissa mm Birdlife Suomen ja paikallisyhdistysten sekä luonnonsuojelujärjestöjen kautta.

Näillä eväillä ja ajatuksin menemme kohti uutta, elämyksiä täynnä olevaa lintuvuotta !

Ollaan yhteydessä

Talviterveisin

Skaftung Nature Oy
Kari Korhonen
0400 433 026

Meillä linnut ovat aina elämyksiä.

Ilmoittaudu mukaan
Kysy lisätietoja


Hiiripöllö

Kevätkurssi

Kuuraa

Lintukurssien järjestäjinä toimivat Skaftung Nature ja BirdLife Suomi

Birdlife

Lintukurssi lahjaksi!
Hyvä lahja muistetaan pitkään. Lintukurssi sopii lahjaksi moneen juhlaan ja hetkeen. Lahjasta voitte nauttia myös yhdessä.