Hanhipeltojen kevät Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Kevätmuutto

Hanhipellot

Havainnot 2019
- Kristiina
- Kauhajoki

Havainnot 2001
Havainnot 2002
Havainnot 2003
Havainnot 2004
Havainnot 2005
Havainnot 2006
Havainnot 2007
Havainnot 2008
Havainnot 2009
Havainnot 2010
Havainnot 2011
Havainnot 2012
Havainnot 2013
Havainnot 2014
Havainnot 2015
Havainnot 2016
Havainnot 2017
Havainnot 2018

Ilmoita havaintosi

Isojen lintujen muutto on kevään näyttävintä antia. Hanhien, joutsenten ja kurkien saapuminen havahduttaa vähemmänkin innokkaat lintujen seuraajat. Lintujen suuri koko, kuuluvat äänet ja peruslajien tunnistamisen helppous takaa elämyksiä kaikille retkeilijöille. Kokeneemmat retkeilijät voivat löytää parvista myös harvinaisempia lajeja.

Kevätmuuton aikana isot linnut levähtävät pelloilla ja soilla. Parhailla paikoilla voi tavata kiivaimman muuton aikaan satoja hanhia, kurkia ja joutsenia. Suupohjan tunnetuimmat hanhipellot löytyvät Kristiinankaupungista, mutta muissakin kunnissa on säännöllisesti isojen lintujen käytössä olevia peltoja. Oikeastaan isoja lintuja voi nähdä melkein kaikilla riittävän rauhallisilla peltoalueilla.

Tänäkin keväänä isojen lintujen muuttoa seurataan näiden sivun avustuksella. Erityisen kiinnostuneita ollaan metsähanhien muutosta, koska lajin esiintyminen on valtakunnallisen seurannan kohteena.

Laulujoutsen Kevätmuuton aikana pelloilla lepäilevät isot linnut ovat näiden sivujen tärkein seurantakohde. Suupohjan tärkeimmiltä lepäilypaikoilta löytyvien lintujen määrä kerrotaan näillä sivuilla tuoreeltaan. Tiedot helpottavat kevään retkien ajoittamista sopivaan hetkeen.

Kevään sääolosuhteet säätelevät muuton ajoittumisen. Nopeasti edistyvä kevät voi jouduttaa lintujen matkaa nopeasti. Kevään etenemisen pysäyttävät kylmät säät ja pohjoisen puoleiset tuulet voivat toisaalta pitää isot linnut pitkäänkin pelloilla retkeilijöiden ilona.

Jatka Suupohjan hanhipelloille...

Alkuun

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 2.2014 © Sply-in | Kommentit ja viestit inforetki@saunalahti.fi