Kaskisten lintupaikat Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
Sälgrund

Eteläkärki

Stånggrund

Altaat

Kaskinen muodostuu muutamasta pienehköstä saaresta Närpiön eteläosissa. Saarien maisemaa hallitsee Metsä-Botnian sellutehdas. Mielenkiintoiset lintupaikat muodostuvat lähinnä merelle avautuvista näkymistä ja merilinnustosta. Avomerelle pääsee tähystämään useammastakin hyvästä paikasta. Lisäksi suojaisilta lahdilta ja salmista voi löytyä mielenkiintoisia lajeja. Kaskisissa on myös melko pitkään auki pysyviä sulia, joissa syksyn viimeiset ja kevään ensimmäiset vesilinnut usein viihtyvät.

Tunturikihu on harvinainen läpimuuttaja. Kuva: Ismo Nousiainen Kaskisten lounaispuolella oleva Sälgrundin majakkasaari on erittäin hyvä muutontarkkailupaikka etenkin syksyllä. Saaren eteläkärjen kallioilta avautuu esteetön näkymä laajalle merialueelle. Saari on kalasataman edustalla 500 metrin venematkan päässä. Itse kalasatamassa on monesti paljon lokkeja. Syksyisin, talvella ja alkukeväästä paikalta voi löytää pohjoisia vierailijoita: isolokkeja ja pikkukajavia.

Kaskisten pääsaaren eteläkärjestä näkyy avomerellekin melko laajalti, mutta näkymää rajoittavat molemmilta puolilta saaret ja luodot. Paikalta näkee lähinnä merilintuja. Eteläkärkeen on kävelymatkaan muutama sata metriä kalasataman laidalta tai luotsiasemalta.

Kaskisten kautta kuljetaan myös Närpiön puolella olevaan Stånggrundin niemenkärkeen, joka on aivan avomeren partaalla. Niemenkärjessä on korkea kallio, josta hallitsee näkymän paljon paremmin kuin monesta muusta alueen niemenkärjestä. Paikka sopii havainnointiin ympäri vuoden ja on hyvä kihujen, tiirojen, ruokkilintujen ja muiden mereisten lajien katsomiseen. Paikalla on muutamalla käynnillä onnistuttu näkemään myös mielenkiintoisia varpuslintuja, kuten taigauunilintu.

Stånggrundiin pääsee siirtymällä Kaskisten keskustasta lossilla Eskilsön saareen. Lossi on liikenteessä ympäri vuorokauden tarvittaessa lyhyitä kahvi- ja ruokataukoja lukuun ottamatta (taukojen ajat Tielaitoksen sivuilta). Lauttarannan risteyksestä jatketaan suoraan Ängsö-Järvö-tietä 1,6 km, josta käännytään Ängsö-tielle, 1,2 km:n kuluttua käännytään Barkargrundin tielle. Muutaman sadan metrin päässä jätetään auto parkkiin (uusi tie jatkuu mökeille) ja kävellään reipas puoli kilometriä merenlahden/niemen reunaa niemenkärjen kallioille. Reitillä on huomattavasti ohjetta enemmän mutkia, mutta oikealla reitillä pysyy kun ei käänny nimetyille sivuteille. Mökkiteillä on ajokieltoja, jolloin Stånggrundiin kertyy melko pitkä kävelymatka.

Metsä-Botnian altaat ovat sulana läpi talven. Keväällä ensimmäiset sorsalinnut löytyvät niiltä, jos muualla on jäätä. Myös monet varpuslinnut käyvät etsimässä ravintoa altaiden lämmittämiltä penkereiltä. Lisäksi altaiden edustan lahdella on etenkin kesällä melko runsaasti paikallisia lintuja. Altaiden laidalle pääsee kääntymällä vasemmalle syväsataman varastoalueen jälkeen.

Sivun alkuun

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 4.2005 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi