Lintuhavainnot 2001, kommentit Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys

Tammikuu 28.1.
Kevätmuutto on käynnistymässä ennätysvarhain. Sunnuntaina suuntasi kohden pohjoista mm. 14 nuorta merikotkaa, samoin pulmusia on jostain tullut jo muutamia kymmeniä. Viikon, parin sisällä saapunevat jo ensimmäiset haahkat ja sitten onkin jo täysi vilinä merellä käynnissä.

Koskaan aiemmin ei Suupohjassa (eikä koko Suomessa) ollut niin runsaasti satunnaistalvehtijoita kuin kuluvana talvena. Saarten vähälumiset rannat ja metsiköt ovat houkutelleet Suupohjaankin jäämään runsaasti erikoisiakin talvehtimistä yrittäviä yksilöitä: mm. lehtokurppa ja luotokirvinen, joita ei tiettävästi näin pohjoisessa ole sydäntalvena löytynyt.

Nämäkin erikoisuudet saattavat selvitä kevääseen, jos säät pysyvät lauhana eikä kovia ja pitkiä pakkasjaksoja enää tule. Viikon parin kova pakkasjakso näännyttäisi nopeasti ainakin kurpan. Marjoja syövät rastaat ja punarinnat (nyt syövät tyrnimarjoja!) sekä siemeniä syövä kiuru selviävät paremmin pakkasista.

Satunnaistalvehtijat eivät yleensä enää osaa lähteä jatkamaan muuttoaan, sillä ne olettavat olevansa "oikeassa" talvipaikassaan. Vesilinnut sen sijaan pystyvät jäätilanteen muuttumisen myötä siirtymään etelämmäksi ja selviytyvät siten paremmin säiden kylmenemisestä.

Sivun alkuun

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 1.2002 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi