Tiedote Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
www.saunalahti.fi/retki/linnut/
6.12.2000

SYKSYN VIIMEINEN KURKI AMMUTTIIN NÄRPIÖSSÄ

Kurki 5.12. © Kari Korhonen Syksyisen lämpimät säät ovat houkutelleet monia viivyttelijöitä lykkäämään muuttomatkaansa etelään. Itsenäisyyspäivä 6.12. koitui syksyn viimeisen suomalaisen kurjen kohtaloksi Närpiön Rangsbyn kylässä. Metsästäjät ampuivat vakiopellolleen ruokailemaan saapuneen nuoren kurjen paikallisen poliisiviranomaisen myöntämällä luvalla puolenpäivän jälkeen.

Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys pahoittelee nuoren kurjen kohtaloa. Nuori lintu oli hyväkuntoinen ja valpas. Lämpimät säät ja lumeton maa tarjosi linnulle runsaasti ravintoa. Kurjen ampuminen tässä vaiheessa oli siten valitettavan hätiköity päätös.

Eläinsuojelulaki velvoittaa huolehtimaan luonnonvaraisistakin huonokuntoisista eläimistä. Huonoimmassa tapauksessa kärsivä eläin voidaan jopa lopettaa. Suupohjan Lintutieteellisen Yhdistyksen aluevastaava Kari Korhonen totesi kuitenkin kurjen olleen hyväkuntoinen ja pirteä vielä edellisenä päivänä 5.12. Lievästi siipivikainen lintu kykeni lentämään lyhyitä matkoja, mutta eteläisen Euroopan ja Pohjois-Afrikan talvehtimisalueille se tuskin olisi selvinnyt.

Hyväkuntoisen, joskin vajaasti lentävän, kurjen elämää olisi voitu seurata huomattavasti pidempään. Linnun selviämistä olisi voitu auttaa myös viljaruokinnalla. Viimeisenä vaihtoehtona kurki olisi voitu ottaa kiinni ja siirtää talveksi lintuhoitolaan. Ampuminen ei olisi ollut tarpeen linnun hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Ennen lopettamispäätöksen tekoa vastaavissa tilanteissa tulisikin olla yhteydessä alan asiantuntijoihin kuten paikalliseen lintutieteelliseen yhdistykseen.

Tänä syksynä kurkien muutto venyi tavallista pidemmälle lokakuun loppupuolelle, mutta oli poikkeuksellisen näyttävää myös Suupohjassa. Sen sijaan joulukuiset kurkihavainnot ovat hyvin harvinaisia, joten Närpiönkin kurki kiinnosti monia lintuharrastajia eri puolilta Suomea.

Kun Kaarinassa majaillut myöhäinen kurki ammuttiin jo aiemmin, olisi Närpiön kurki voinut kerätä satoja kiinnostuneita katsojia. Närpiöläisen luontomatkailun talvisen vetovoimatekijän ura jäi valitettavan lyhyeksi.

Lisätietoja

Itsenäisyyspäivänä ammuttu nuori kurki löytyi Närpiön Rangsbystä ensimmäisen kerran lauantaina 25.11. iltapäivän alkupuolella (IN). Havaintoa edeltäneiden viikkojen aikana paikalla ei ollut havaittu kurkea useiden henkilöiden tekemistä retkistä huolimatta.

Rangsbyn havaintopäivän aamuna Kari Palo oli käynyt katsomassa Jurvan Sarvijoen kylän eteläosien pelloilla (lähellä Sarvinevan pohjoisosia) nuorta kurkea, joka ilmoituksen mukaan ei ollut lentänyt vaan ainoastaan kävellyt traktorin edellä.

Tarkastuskäynnillä kurki oli kuitenkin saanut kyllikseen häiriöstä ja lähtenyt lentoon hieman ennen kello 10. Lintu oli noussut melko korkealle ja suunnannut Sanemossenin ylitse lounaaseen. Lento ei ollut kuitenkaan täysin sulavaa.

Aamun ja iltapäivän havaintopaikkojen välimatka on noin 35 km, ja havainnot sopivat myös ajan suhteen samasta linnusta tehdyiksi. Koska Rangsbyn lintu oli löytöhetkellä ainoa Suomessa tiedossa ollut kurki, niin on hyvinkin mahdollista että kyseessä oli juuri Sarvijoelta lentänyt lintu.

Lisätiedot
Kari Korhonen
Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys, aluevastaava
0400 433 026, Kari.Korhonen@pp.inet.fi

Kuvia
Iso kuva 1: Kurki 5.12.2000 © Kari Korhonen (79 kt)
Iso kuva 2: Kurki 5.12.2000 © Kari Korhonen (110 kt)

Aiheesta Ilkassa
Ilkka 8.12.2000 Vammautunut kurki ammuttu Närpiössä
Ilkka 15.12.2000 Närpiön kurjesta (Kari Korhonen) (yleisönosasto)

Sivun alkuun

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 1.2002 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi