Kuukkeli kuuluu Suupohjaan Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys Kuukkeli Kuva: Risto Suksi
Syksyllä 1999 havaittiin kuukkeleita tavallista enemmän eri puolilla Suupohjaa. Vuosi onkin paras kuukkelivuosi liki pariinkymmeneen vuoteen. Bo-Göran Lillandt löysi tutkimusalueeltaan yhteensä 225 kuukkelia! Tutkimusalue kattaa koko Närpiön, suurimman osan Teuvaa (painottuen länsiosiin) sekä Kristiinankaupungin ja Karijoen pohjoisosat.

Kuukkeleiden pesinnät sujuivat hyvin, sillä nuoria lintuja oli alueella paljon. Lisäksi alueelle tuli syksyllä uusia lintuja muualta. Kuukkelit ovat levinneet metsiin varsin tasaisesti. Metsien tulee tosin olla kuusikoita, mäntymetsissä kuukkeleita on selvästi vähemmän.

Hämmästyttävää on, miten vähän tällaisesta kuukkelimäärästä kertyy havaintoja normaalin metsäretkeilyn yhteydessä. Esimerkiksi petolintuharrastajat eivät ole satojen retkituntiensa aikana onnistuneet näkemään kuukkelia juuri lainkaan. Eteläiset kuukkelit vaikuttavatkin lähes eri lajilta kuin pohjoisen äänekkäät ja näkyvät retkikumppanit.

Parhaiten kuukkeleita pääsee näkemään syksyllä, kun linnut alkavat liikkua laajemmin. Siten esimerkiksi metsästäjillä on hyvät mahdollisuudet tutustua lajiin.

Suupohja vaikuttaa olevan yksi kuukkelin vahvimmista eteläisistä asuinalueista. Satakunnan ja Pirkanmaan kuukkelihavainnot ovat kovin vähäisiä, mutta kukapa tietää? Vaikka kuukkelit tunnetaan tutkimusalueella varsin hyvin, seurantaa auttavat suuresti kaikki yksittäishavainnotkin. Havaintoja kaivataan erityisen suuresti alussa mainitun tutkimusalueen ulkopuolelta.

Kaikki kuukkelihavainnot (myös vanhat) voi ilmoittaa muiden havaintojen mukana Kari Korhoselle tai sähköpostilla Ismo.Nousiainen@dlc.fi


Sivun alkuun
Kuukkelisivulle

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 6.2003 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi