Lintuvuoden kohokohdat 2000 Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
| Tammikuu | Helmikuu | Maaliskuu | Huhtikuu | Toukokuu | Kesäkuu |
| Heinäkuu | Elokuu | Syyskuu | Lokakuu | Marraskuu | Joulukuu |

| Havainnot tarkemmin | Suupohjaan saapuneet lajit - kevät 2000 |

Lintuvuoteen mahtuu paljon mielenkiintoisia havaintoja. Suuresta havaintojen määrästä voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa: mitkä olivat tärkeimmät ilmiöt ja mielenkiintoisimmat havainnot.Tälle sivulle on kerätty lintuvuoden kohokohdat kuukausittain. Tarkemmin eriteltyinä havainnot löytyvät havaintosivulta.

Suupohjan havainnot ovat valtaosin rannikolta, jossa retkeily on ollut jatkuvaa ja tehokkainta. Ilahduttavaa on kuitenkin sisämaaretkeilyn ja havaintojen ilmoittamisen selvä nousu. Esimerkiksi valtaosa ruisrääkkähavainnoista on kertynyt sisämaan kunnista.

Elokuu 2000

Elokuun ominaispiirteitä olivat mm. myöhäisten viiriäisten ja ruisrääkkien löytyminen alueelta. Kahlaajia esiintyi keskinkertaisesti ilman suuria huipentumia. Suurimmillaan päiväsummat liikkuivat 200-300 yksilön lukemissa.

Normaalia runsaampina esiintyivät pähkinähakit. Hakkivaellus jäi kuitenkin vain keskinkertaiseksi. Lintuja näki päivittäin, mutta lukumäärät olivat pieniä. Pelloilla oli silmiinpistävän runsaasti kottaraisia.

Muutamia hyvinkin myöhäisiä pesintöjä todettiin monilla vesilinnuilla. Esimerkiksi pilkkasiivellä oli 19.8. vajaan viikon ikäiset poikaset vesillä. Huonosta merilintujen pesimätuloksesta taas kertoi aikuisten selkälokkien muutot jo elokuun alkupuoliskolla.

Hyvää merimetsosyksyä ennakoivat kuun loppupuolen muutamat hyvät "viikinkimuutot". Samaan aikaan käynnistelivät muuttoaan kurjet. Molemmilla lajeilla nähtiinkin syksyn aikana ennätykselliset muuttotapahtumat.

Erikoisia ja siksi mukavia havaintoja edustivat sepelhanhi, tilhi ja maakotka, joita nähdään harvemmin alueellamme elokuussa. Muuttohaukkoja nähtiin kuukauden aikana kaksi yksilöä ja vuodesta muodostuikin kaikkien aikojen suupohjalainen muuttohaukkasyksy.

Etelänkiisla nähtiin kerran kuun alussa ja pikkutiira muutti rannikolla 19.8. Pikkusieppo rätisi Skaftungissa 29.8. ja nuori leveäpyrstökihu muutti 26.8. Siipyyssä.

Parhaat havainnot

- niittysuohaukka 1/ p Närpiössä 6.8.
- hyvin kulunut ja rähjäinen 2-kv pikkukajava kierteli pohjoista kohti Trutklobbarnalla 7.8.
- samana päivänä illalla Siipyyn ylitti matalalla kattohaikara a3 S
- kuningaskalastaja 1 p Kristiinassa Tiukanjokisuussa 9.8.
- riuttatiira 1 ad S Siipyyn lintutornilla 11.8.
- niittysuohaukka 1-kv länteen 26.8. Siipyyssä
- samana päivänä nummikirvistyyppinen, ilman ääntelyä liikkunut iso kirvinen (ant cam/god/nov) NE Trutklobbarnalla

AlkuunSyyskuu 2000

Vaikka syyskuun aikana ei nähtykään mitään huippuharvinaisuuksia, havaittiin kuukauden aikana paljon hienoja muuttoja ja pikkuharvinaisuuksia. Kaiken kaikkiaan hyvä lintukuukausi.

Vaelluslinnuilla oli melko hiljainen syksy, eikä tiaisillakaan ollut massamuuttoja. Ainoana poikkeuksena oli pyrstötiaisen erinomainen vaellus. Pyrstötiaisten vaellussuunnasta kertoo 14.10. Stånggrundissa rengastettu yksilö, joka kontrolloitiin Liettuassa 18.11.

Toinen mukava vaelluslaji oli pähkinänakkeli, josta tehtiin syyskuun lopulla syksyn ensimmäinen havainto. Tikoista havaittiin vain muutamia pohjan- ja pikkutikkoja, mutta muuten tikkasyksy oli hiljainen.

Pikkulinnuilla laskettiin jälleen hienoja muuttoja pääosin Siipyyn tornista. Esimerkiksi 22.9. summattiin yhteensä 53000 muuttavaa varpuslintua. Kristiinassa pyöri kesähavaintojen jatkoksi muutama nokkavarpunen (enimmillään kolme yksilöä). Kangaskiuru nähtiin kerran muutolla.

Isoista linnuista kurjella oli syyskuun lopussa mukava muuttoryntäys 25.9., jolloin Kristiinan keskustassa summattiin 2150 pitkäkoipea. Meren puolella muutti 9.9. yli 900 merimetsoa Närpiö-Kristiina -alueella.

Kahlaajien muutto oli vaisuhkoa ilman selkeitä huippuja. Oikeastaan ainoat ilonaiheet olivat hieman normaalia runsaampana esiintynyt pulmussirri, joita havaittiin vajaat 10 yksilöä, sekä 26.9. havaitut kaksi merisirriä. Syksyn ainoa heinäkurppa kompattiin lentoon 2.9. Kilgrundissa.

Muuttohaukkoja havaittiin syyskuun aikana yli 10 yksilöä, vaikkei kaikkia havaintoja olekaan vielä ilmoitettu. Petopuolella oli harvinaisuuksien osalta muuten hiljaista. Poikkeuksen tekee 2.9. havaittu sirosuohaukka, joka laimensi hieman havainnoitsijoiden tuskaa.

Toivottavasti ensi syksynä saadaan kunnolla havainnointia Siipyyn torniin syyskuun loppupuolen päiville. Tornilla päässee (helposti?) hyvinä päivinä sadankin pedon määriin, jolloin samalla saataisiin hieman parempi kuva länsirannikon petomuutosta.

Parhaat havainnot

- mustapäätasku löytyi Domarkobbanilta 9.9.
- samana päivänä oli iso kirvinen (ant cam/god/nov) Khilgrundilla
- Närpiön Norra Flatskäretillä tehtiin hyvin harvinainen syyshavainto laulavasta idänuunilinnusta 10.9.
- pikkusirkku 1 p Domarkobbanilla 14.9.
- taigauunilintu 1 p samoin Domarkobbanilla 15.9.
- mustaleppälintu /1 p Nämpnäsissä 17.9.
- jalohaikara 1 E Kristiinan Sairaalanmäellä 22.9. klo 9.10. Ehkä kuukauden paras havainto!
- lyhytnokkahanhi 1 SW Kristiinan Myllykalliolla 25.9.
- virtavästäräkki talvipukuinen ad Domarkobbanilla 26.9.
- isokirvinen 1 p Trutklobbarnalla sekä 26.9. että 27.9. (eri linnut)
- liejukana Kristiinan Pohjoislahdella 27.9. Ensimmäinen havainto Kristiinassa ainakin 18 vuoteen!
- isokirvinen 1 S Stånggrundissa 28.9.
- viiriäinen 1 p Stånggrundissa 28.9.
- isokirvinen 1 m Stånggrundissa 30.9.

AlkuunLokakuu 2000

Hyvä lintukuukausi, jonka aikana havaittiin lukuisia hienoja muuttoja. Osin lauhan syksyn ansiosta havaittiin runsaasti pikkuharvinaisuuksia ja vähälukuisia muuttajia sekä runsaasti viivyttelijöitä (mm. metsäkirvinen 28.10.).

Lokakuun seitsemäntenä päivänä käydyssä Skaftungin saaripinnakisassa leivottiin uudet mestarit ja uusi "ykkössaari", kun Pinnakärki-joukkue havaitsi kisan kuluessa Stånggrundilla 73 lajia. Muuten saarikisa oli paljolti koko kuukauden kaltainen: hieno päivä ilman ilman suurempia harvinaisuuksia. Uusi saarilaji oli esimerkiksi lehtopöllö, jota ei ole aiemmin löydetty alueen saarista.

Kuukauden rynnijöitä olivat kurki ja pyrstötiainen, joiden muuttosummat nousivat alueellisiin ennätyksiin. Kurkia muutti eniten 23.10., jolloin Kristiinassa nähtiin yhteensä 5500 muuttavaa kurkea. Parhaiten linnut näkyivät Siipyyn tornista, jossa oli huippuhetkellä näkyvissä yhtäaikaisesti 19 kurkiparvea! Kun edellisenä päivänä muutti lähes 2000 riukukoipea ja 14.10. noin 2700 lintua, niin lokakuun summaksi kertyi yli 10 000 kurkea!

Pyrstötiaisvaellus huipentui kuukauden ensimmäisenä päivänä, jolloin havaittiin noin 2000 vaeltavaa yksilöä. Kuukauden muita massamuuttoja esittivät sepelkyyhky (saaripinnakisan aikana noin 13000 muuttajaa) sekä rastaat ja urpiainen (molemmilla lajeilla useita yli 10000 linnun muuttopäiviä).

Tavallista runsaampi vaellus oli myös hippiäisellä ja ennen kaikkea puukiipijällä. Skaftungin havaintohistorian aikana lajia ei ole koskaan aiemmin nähty niin runsaasti kuin syksyllä 2000. Tiaisilla oli liikehdintää jonkin verran, mutta vaellus meni ilmeisesti osittain huomaamatta ohi. Esimerkiksi talitiaisen suurin päiväsumma oli 1000 m.

Vaelluslinnuista myös taviokuurna aloitti lokakuun aikana vaelluksensa, joka huipentui Suupohjassa muuta Suomea aiemmin jo marraskuussa. Samoin pähkinänakkeleita löytyi lisää kolme yksilöä. Sepelrastaista tehtiin peräti viisi havaintoa kun normaalivuosina yksikin syyshavainto on mukava yllätys.

Itäisiä lajeja näkyi niukahkosti, mutta peruslajistoon pääsi kyllä tutustumaan ahkeralla saarikiertelyllä ja ennenkaikkea oikealla ajoituksella. Matalapaineen (ns. pudotuskelin) jälkeen kannattaa rientää saariin välittömästi etsimään näitä kotoisten lajien idänserkkuja. Kangaskiuruja havaittiin jakson aikana kaksi ja nokkavarpunen ja vuorihemppo kerran.

Merellä esiintyi normaalia runsaampina mm. ruokki. Monia kahlaajia löytyi vielä lokakuun lopulla saarista, mutta ajankohtaan kuuluvat merisirrit pysyivät lähes kateissa.

Petolinnuista muuttohaukkoja ilmoitettiin peräti 15 lintua, joista valtaosa on eri yksilöitä! Toisesta isosta jalohaukasta - tunturihaukasta - tehtiin myös kaksi havaintoa. Merikotkia nähtiin runsaasti läpi jakson ilman suuria huipentumia. Laji on jo niin yleinen, ettei edes kaikkia havaintoja tahdo tulla merkityksi.

Parhaat havainnot

- isokirvinen 1 S 8.40 Nämpnäsin Norra Flatskärillä 1.10.
- taigauunilintu Kilgrundissa 2.10.
- hippiäisuunilintu Kilgrundissa 2.10.
- hippiäisuunilintu 1 r Stånggrundissa 14.10.
- hippiäisuunilintu 1 p Domarkobbenilla 15.10.
- lyhytnokkahanhi 1 m Skaftungissa 17.10.
- tunturihaukka 1kv S Härkmeressä 19.10.
- tunturihaukka 1kv S Nämpnäsin kalasatamassa 22.10.
- syksyn ensimmäinen jääkuikka 1 jp SW Siipyyn tornilla 23.10.
- turturikyyhky 1 p Kristiinan keskustassa 31.10.

AlkuunMarraskuu 2000

Marraskuu tullaan muistamaan ennen kaikkea ennätysmyöhäisistä viivyttelijöistä, taviokuurnista, alueen ensimmäisestä lunnista ja keltahemposta sekä Närpiön nuoresta kurjesta, jolle kävi joulukuussa köpelösti.

Syksy jatkui koko Suomessa lämpimänä ilman pakkasjaksoja joulukuun puolelle asti, mikä takasi viivyttelemään jääneille kesälinnuillekin mahdollisuuden säilyä hengissä. Uusia viivyttelyennätyksiä tekivät turturikyyhky (6.11. asti), muuttohaukka (28.11.) ja hernekerttu (11.11.). Monista myöhästelevistä vesilinnuista ja kahlaajista (mm. kaikista kurpista ja suosirristä) tehtiin runsaasti havaintoja marraskuussa ja osasta vielä joulukuussakin.

Taviokuurnavaellus huipentui kuun aikana ja parhaana päivänä (11.11.) havaittujen kuurnien määrä kipusi 225 yksilöön. Viiksitimaleita löytyi jo tuttuun tapaan muutamilta vakiopaikoilta ja lajin juurtuminen tuntuukin onnistuneen alueellemme. Koskahan sisämaasta löytyy ensimmäinen timaliruovikko?

Urpiaisten vaellus jatkui vielä voimakkaana läpi marraskuun, mm. 11.11. muutti 15000 lintua. Tunturikiuru havaittiin kahtena päivän Domarkobbanilla (sama).

Vesilinnuille kuukausi oli helppo, sillä kaikki vesialueet pysyivät auki koko marraskuun. Esimerkiksi jouhisorsasta, tavista, haapanoista ja punasotkasta tehtiin havaintoja vielä marraskuun lopulla. Joutsenia tuli lahdille lisää koko kuukauden ajan, mutta muutot huipentuivat vasta myöhemmin joulu- ja tammikuussa.

Marraskuun aikana havaittiin vielä useita hanhia, joiden joukossa mm. tundrahanhia, ja pikkujoutsenia. Kanadanhanhien määrät tuntuvat lisääntyvän vuosi vuodelta. Peruksen porkkanaviljelyksillä oli nyt enimmillään yli 500 kanukin ruokailuparvi.

Petoja nähtiin taas mukavasti. Maakotkista tehtiin useita havaintoja sisämaassa, merikotka oli runsas rannikolla ja muutama muuttohaukkakin näyttäytyi vielä. Kun lisätään vielä yksi tunturihaukka oli kuukauden petosaldo ihan mukava.

Parhaat havainnot

- jääkuikka 1 S Nämpnäsin Knappelgrundissa 3.11.
- keltahemppo 1 m Kristiinan keskustassa 4.11., uusi laji Suupohjalle
- turturikyyhky edelleen Kristiinassa 6.11.
- lunni 1 S Trutklobbarnalla 11.11. hetken aikaa ruokin seurassa, uusi laji Suupohjalle
- hernekerttu Domarkobbanilla 11.11. oli Suupohjan myöhäisin yksilö
- harjalintu 1 p eteläisessä Pirttikylässä 13.11.
- tunturihaukka p/k suuntasi N Kristiinan keskustassa 18.11.
- etelänkiisla 1 S Trutklobbarnalla 19.11.
- tuhkaselkälokki 1-kv lintu Skaftungin kalasatamassa 19.11. paikallisena lokkiparvessa
- muuttohaukka 1 ad Kauhajoella 28.11.

AlkuunJoulukuu 2000

Kaikkien aikojen joulukuu koko maassa ja myös Suupohjassa. Uusia talvilajeja löytyi alueellamme useita, kaksi oli uusia koko maalle. Linnut selvisivät hyvin koko kuukauden ajan niin vesillä kuin maissakin, koska pakkaset alkoivat purra paremmin vasta joulukuun lopussa.

Kuukauden molemmat huippuhavainnot koskivat petolintuja: 3.12. havaittiin luoteeseen pyrkivä mehiläishaukka Skaftungissa ja sama lintu hieman myöhemmin Lålbyssä. Havainnoija sai mukavan joululahjan Lillsundissa, kun löysi puussa istuvan nuolihaukka jouluaattona. Haukka lähti kuitenkin etelän suuntaan, joten muut eivät päässeet lintua katsomaan. Kummastakaan lajista ei ole Suomessa aiempia talvihavaintoja. Hieman tavallisempia talvilintuja ovat piekana ja tunturipöllö, joista molemmista tehtiin kuukauden aikana yksi havainto.

Vesilinnuilla meni edelleen hyvin: kuikkalinnut, ruokit, härkälinnut, uivelot ja sotkat olivat suhteellisen helposti löydettävissä vielä joulukuun aikana. Mustalintuja ja pilkkasiipiä oli ennätyksellisen paljon. Parhaimmillaan esimerkiksi mustalintuja oli noin 500 p Siipyyn vesillä. Myös ensimmäiset allihaahkat ehtivät näyttäytyä (kaksi havaintoa). Lahdet olivat täynnä joutsenia ja ulapalla seikkaili lokkiparvia lähes kesäiseen tahtiin.

Kahlaajia edustivat vielä lehtokurppa, jänkäkurppa, taivaanvuohi ja kuuden linnun kapustarintaparvi! Joulukuun ainoa merisirri nähtiin 31.12. Lokkilintuja (mm. naurulokkeja ja yksittäisiä pikkulokkeja) riitti myös kuun lopulle saakka. Isolokit pysyivät vielä poissa.

Uusia myöhäisyysennätyksiään tekivät tundrahanhi (3.12.), valkoposkihanhi ja punasotka (9.12.). Muita hyvin myöhäisiä olivat härkälintu, tavi (28.12.) ja jouhisorsa (31.12.) sekä useat laulurastaat, peukaloiset, luotokirviset ja lehtokurpat. Myös sinisuohaukka ja harmaahaikara ovat poikkeavia talvilajeja.

Uusi ennätyslintu oli Närpiössä oleskellut kurki, joka poliisin luvalla ammuttiin itsenäisyyspäivänä. Asiasta nousi melkoinen kohu mm. Suomen kurkityöryhmässä ja tapahtumasta käytiin keskustelua myös maakunnan valtalehtien sivuilla.

Parhaat havainnot

- mehiläishaukka 1 kv WNW-NW Trutklobbarnalla 3.12. ja sama lintu paikallisena Lålbyssä noin puoli tuntia myöhemmin
- tundrahanhi 1 ad edelleen 3.12. Härkmeressä, uusi talvilaji Suupohjalle
- jänkäkurppa 1+1 p Trutklobbarnalla ja Kilgrundilla 3.12., uusi talvilaji Suupohjalle
- kapustarinta a6 kiertelevinä Lålbyssä 3.12., uusi talvilaji Suupohjalle
- kurki 1 juv ammuttiin 6.12. klo 12.15 Närpiön Rangsbyfjärdenillä, uusi talvilaji Suupohjalle
- punasotka /1 p Kauhajoen Nummijärvellä 9.12., alueen ensimmäinen talvihavainto
- valkoposkihanhi 1 p Nummijärvellä 9.12., alueen ensimmäinen talvihavainto
- jääkuikka 1 juv p lähtien S klo 10.10 Trutklobbarnalla 17.12.
- nuolihaukka 1 p Lillsundissa 24.12., poistui etelään klo 13, ensimmäinen talvihavainto
- pikkujoutsen 1 ad m S Siipyyssä 31.12.

Alkuun| Tammikuu | Helmikuu | Maaliskuu | Huhtikuu | Toukokuu | Kesäkuu |
| Heinäkuu | Elokuu | Syyskuu | Lokakuu | Marraskuu | Joulukuu |

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 1.2002 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi