Lintuvuoden kohokohdat 1999 Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys
| Tammikuu | Helmikuu | Maaliskuu | Huhtikuu | Toukokuu | Kesäkuu |
| Heinäkuu | Elokuu | Syyskuu | Lokakuu | Marraskuu | Joulukuu |

| Havainnot tarkemmin | Suupohjaan saapuneet lajit - kevät 1999 |

Lintuvuoteen mahtuu paljon mielenkiintoisia havaintoja. Suuresta havaintojen määrästä voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa: mitkä olivat tärkeimmät ilmiöt ja mielenkiintoisimmat havainnot.Tälle sivulle on kerätty lintuvuoden kohokohdat kuukausittain. Tarkemmin eriteltyinä havainnot löytyvät havaintosivulta. Suupohjan havainnot ovat valtaosin rannikolta, jossa retkeily on ollut jatkuvaa ja tehokkainta.

Heinäkuu 1999

Koko vuoden hienoimpia kuukausia: paljon lintuja ja joukossa myös harvinaisuuksia. Kuukauden alussa nähtiin normaalien aamumuuttojen (kahlaajia, tiiroja, naurulokkeja, vesilintuja) mukana myös koko joukko harvinaisuuksia.

Kolme ruostesorsaa siirtyivät kohden Yyteriä 4.7. Samana päivänä nähtiin "keltainen sirkku" (lähinnä kultasirkkutyyppinen), kuukauden ainoa harmaasorsa ja mukavaa tukkakoskelomuuttoa. Seuraavana päivänä löytyi Stånggrundin SSP-pyynnissä uusi laji Suupohjalle: kenttäkerttunen.

Lintu viipyi paikalla vajaan viikon ja ilahdutti bongareita näyttäytyen enemmän tai vähemmän hyvin lähes kaikille paikalla käyneille. Edellisen kerran laji on ollut bongattavissa Suomessa lähes kymmenen vuotta aikaisemmin.

Kahlaajien määrät olivat normaaleja parhaiden päiväsummien noustua noin 1800 yksilöön. Naurulokki ilahdutti komeilla muutoillaan pitkin kuukautta; summattua saatiin yli 15000 lintua.

Seuraavat sävähdyttäjät kuuluivat lokkilintuihin, nimittäin 12.7. nähtiin Trutklobbarnalla kaksi juv-pukuista riuttatiiraa. Havainto oli ilmeisesti vasta ensimmäinen juv-pukuisista riuttatiiroista Suomessa. Linnut lienevät pesineet joko Ruotsin tai Viron rannikoilla, josta ovat lähteneet itsenäistyttyään liikkeelle "väärään" tai näkijöiden kannalta tietysti oikeaan suuntaan.

Mainittakoon, että kyseisenä ajankohtana ei Kristiinan saaristossa vielä lennellyt nuoria kala- tai lapintiiroja alkukesän myöhäisyyden vuoksi. Samat linnut olivat paikalla vielä 16.7. ja ainakin toinen linnuista nähtiin Siipyyn tornista vielä 17.7.

Pari päivää myöhemmin näyttäytyi Siipyyn tornista 4-kv leveäpyrstökihu. Sama lintu siirtyi Skaftungiin ja viipyi paikalla muutaman päivän näyttäytyen hienosti useaan otteeseen.

Kun vielä mainitaan kuukauden viimeisenä päivänä Skaftungin kalasatamassa seikkaillut vanha tunturikihu, oli kuukauden aikana nähty lokkilintujen lajisto mahtava.

Hyvää oli tulossa myös kahlaajien joukossa: palsasirristä tehtiin Skaftungin saarien ensimmäinen havainto leveäpyrstökihubongauksen yhteydessä; taas Trutklobbarnalla ja melkein heti perään toinen yksilö 31.7. samassa paikassa.

Hieno havainto oli myös alueen ensimmäinen syyshavainto rantakurvista 23.7. Härkmerifjärdenillä. Keskikesän vakiohavainto jääkuikkalajista tehtiin kuun viimeisenä päivänä.

Etelänkiisloja havaittiin heinäkuun aikana yhteensä 6 yksilöä. Kesällä harvinainen muuttohaukka havaittiin kerran – sekin Trutklobbarnalla 20.7. Kuun ainoa harmaasorsa nähtiin 4.7.

Parhaat havainnot

4.7. todennäköinen kultasirkku 1/ p Skaftungin kalasatamassa
ruostesorsa a3 S/SE Trutklobbarnalla
tukkakoskelo 405 (n. 380/25) S, voimakasta sulkasatomuuttoa
5.7. kenttäkerttunen Stånggrundilla, lintu viipyi paikalla useita päiviä noin 130 bongarin iloksi
12.7. mustatiira 2 jp Leppäsalmella
riuttatiira 2 juv (12.–17.7) Trutklobbarnalla
13.7. lapinuunilintu 1 Ä Leppäsalmella, jo toinen havainto lajista saman kesän ajalta
19.7. leveäpyrstökihu 1 kiert. Siipyyn tornista klo 7.30
leveäpyrstökihu 1 sama lintu klo 7.50 Trutklobbarnalla, jäi paikalliseksi iltaan asti
palsasirri 1 ad Trutklobbarnalla klo 14.00, hetken paikallisena. Uusi Skaftungin saaripinna
23.7. rantakurvi 1 p>m S liroparvessa Härkmerifjärdenillä. Alueen ensimmäinen syyshavainto tästä muutenkin harvinaisesta lajista
31.7. palsasirri 1 m S/SE Trutklobbarnalla
tunturikihu ad-lintu paikallisena Skaftungin kalasatamassa 9.45–10.15
jääkuikkalaj 1 m N (14.25) Trutklobbarnalla

AlkuunElokuu 1999

Elokuun alku oli heinäkuun raritulituksen jäljiltä hieman rauhallisempaa aikaa, mutta muutama jättipotti oli taas tulossa loppukuun aikana. Kahlaajilla muutto jatkui normaalisti päiväsummien liikkuessa alle 1000 yksilössä.

Skaftung–Siipyyn vesilintulaskennassa kuun alussa löytyi 27700 yksilöä eli varsin normaali lukema alueella. Merimetsomuutto käynnistyi kuun aikana kunnolla (mm. 23.8. 220 m), samoin merihanhella oli normaalia runsaampaa muuttoa: esimerkiksi 21.8. metsästyksen alun jälkeinen "pakomuutto" 260 muuttajaa.

Kuun parhaita havaintoja olivat muuttava kurppelolaji ja syksyn kolmas palsasirri. Myös syksyn toinen tunturikihu nähtiin ennakoiden hyvää kihusyksyä.

Muuttohaukkoja nähtiin "normaalit" kaksi lintua, pulmussirrejä löytyi heinäkuun kolmen linnun lisäksi nyt neljä yksilöä. Aikainen maakotka ilahdutti havaitsijaa Pohjoislahdella 31.8. ja kaksi kirjosiipikäpylintua ruokaili Stånggrundissa 29.8.

Parhaat havainnot

7.8. viitasirkkalintu 2 reng. (1 ad + 1 juv) Stånggrundissa, saaren pinna ja ainoa alueen syyshavainto lajista
kattohaikara 1 p Teuvan Perälässä, 1–2 lintua vietti siis kesän Suupohjassa
8.8.tunturikihu 1 p vaalea Nämpnäsin kalasatamassa
15.8. mustapyrstökuiri 2 p Närpiönjokisuussa, ilmeisesti alueen ensimmäinen syyshavainto lajista
20.8. palsasirri Siipyyn Fladanilla ad-koiraslintu paikallisena ainakin tunnin ajan. Jo syksyn kolmas havainto lajista, kun aiemmin lajista saatu yhteensä vain yksi havainto!
23.8. kurppelolaji (lim sco/gri?) 1 S klo 7.38 Siipyyn tornista. Ad-lintu, josta nähdyt tuntomerkit ja väriyksityiskohdat viittaavat tundrakurppeloon (lim sco). Lintu muutti mustaviklo–valkoviklo–suokukkoparvessa.

AlkuunSyyskuu 1999

Hieno lintukuukausi, jonka aikana havaittiin ennätysrunsaita pikkulintu- (peippo, niittykirvinen) ja kyyhkymuuttoja. Parhaat muutot laskettiin uudesta Siipyyn tornista, joka osoitti jo nyt ensimmäisenä havainnointisyksynä monet oletukset muuttajien suurista määristä oikeiksi.

Samoin koettiin kaikkien aikojen kihusyksyn avaus tunturi-, leveäpyrstö-, ja merikihujen osalta. Kurkimuutto oli myös länsirannikon oloissa poikkeuksellisen hienoa (mm. 25.9. 2460 yks.).

Loppukuuta taas sävyttivät itäiset harvinaisuudet ja monet myöhästelijät. Vaelluslinnuilla havaittiin loppukesän ja alkusyksyn mittaan pientä tikkojen, hakkien, närhien ja käpylintujen vaellusta, mutta muutto ei missään vaiheessa saavuttanut huippuvuosien lukuja.

Harmaahaikaroita nähtiin normaalisti: yli sata yksilöä. Myöhäinen lapinsirri havaittiin 18.9. ja vesipääsky 26.9.

Pöllöjä pyydystettiin koemielessä ja paikat havaittiin hyviksi. Ehkä tulevina syksyinä päästään kunnon pyyntilukuihinkin. Lehtopöllö yllätti Skaftungissa innostumalla huutelemaan helmipöllöpyynnin yhteydessä.

Muuttohaukkoja laskettiin yhdeksän yksilöä, harmaasorsia 3, kirjosiipikäpylintuja 2, tunturikihuja 5, leveäpyrstökihuja 4, hiiripöllöjä 1 ja kangaskiuru havaittiin 23.9.

"Idän ihmeitä" nähtiin syyskuussa seuraavasti: isokirvinen 7, mustapäätasku 1, mutta hippiäis- ja taigauunilintuja ei kuun aikana vielä havaittu.

Parhaat havainnot

4.9.Trutklobbarna ja Domarkobban
kihumuutto (eri yksilöt karsittu pois) yhteensä 21 muuttavaa kihua kovan länsituulen ansiosta
tunturikihu 3 juv + 1 todennäköinen
leveäpyrstökihu 1 (1–2kv) ja 2 juv + 1 todennäköinen lepy
– merikihu 11, joista ad-lintuja ainakin 4
Muutto oli kaikkien aikojen suurin arktisten kihujen syksyinen muutto Suupohjassa (ks. myös lokakuu!)
5.9. pikkutiira 3 m Trutklobbarnalla (1 ad + 2 juv)
pikkukajava 1 ad S Närpiön Nämpnäsin Rövarilla pyöri hetken veneen vieressä
12.9. arosuohaukka 1kv S Stånggrundissa (8.40) ja sama Siipyyn tornista (9.15) S
sirosuohaukka (cir mac/pyg) juv (tn cpyg) S peltoja pitkin
sirosuohaukka 1-kv Närpiön Piolahdella
isokirvinen 1 m äännellen matalalta yli E Närpiön Nämpnäsin Lebergetissä
18.9. pikkusieppo 1 p Domarkobbenilla 18.–19.9.
19.9. isokirvinen 1 W 7.53 Domarkobbenilla
20.9. isokirvinen 1 S Trutklobbarnalla 8.43
pikkulinnut 78000 Siipyyn tornista klo 7.30–9.35. Syksyinen ennätysmuutto, joka oli jo voimakkaassa käynnissä havainnoinnin alussa. Samoin muutto jäi jatkumaan, kun havainnointi oli lopetettava. Päivän todellinen muuttosumma varmasti yli 100000 yksilöä. Valtalajina ryntäyksessä oli peippo.
21.9. nummikirvinen 1 p lähti S 7.40 Kummelgrundilla ja sama S Trutklobbarnalla noin 8.15. Suupohjan ja Kristiinan toinen havainto lajista. Ensimmäinen yksilö löytyi kuolleena Trutklobbarnalta 10.9.95.
pulmussirri 18 m Trutklobbarnalla, suurin suupohjalainen pulmussirrimuutto kautta aikain!
iso kirvinen (ant cam/nov/god) Siipyyn tornista mantereen puolelta 9.15, isokirvistyyppinen
22.9. mustapäätasku Trutklobbarnalla naaraspukuinen maura-rodun lintu paikallisena. Saaren toinen havainto lajista. Lintu vuodarimiesten ja muidenkin ilona Trutklobbarnalla ainakin vielä klo 17.15.
pikkulinnut 98000 m Siipyyn tornista, valtalajina peippo, joista 9000 määritettyä
sepelkyyhky 13000 m, alueen ennätyslukema ja lisäksi 25.9. 8400 m
24.9. isokirvinen 1 p Kilgrundissa
heinäkurppa Bastuskärissä (syksyn ainoa)
25.9. isokirvinen 1 m>p Domarkobbenilla 8.00
isokirvinen 1 m>p Bastuskärillä 18.00
kurki 2460 m, suurin suupohjalainen kurkimuutto kautta aikain
26.9. vesipääsky 1 p Ljusgrundissa, hyvin myöhäinen
30.9. harjalintu 1 p Närpiön Pörtmossenilla.

AlkuunLokakuu 1999

Vaikka alkusyksy on ollut lähes pelkkää juhlaa Kristiinankaupungin lintumailla, huipentui lintusyksy lokakuun hienoihin muuttoihin (mm. sini- ja pyrstötiaisella ennätysvaellukset, hyvää kurkimuuttoa), lukuisiin harvinaisuuksiin, leveäpyrstökihujen "massoihin", hienoihin hanhi- ja petomuuttoihin, moniin lähes ennätysmyöhäisiin viivyttelijöihin jne.

Kuukauden alussa järjestetty Skaftungin ensimmäinen pinnakisa osoitti tarpeellisuutensa: kaikista saarista löytyi jotain mukavaa katseltavaa ja harvinaisuuksiakin lähes joka saaresta. Valitettavasti kisan aikana ei ollut kunnon muuttosäätä, joten siltä osin jäi parannettavaa vielä seuraaviin syksyihin.

Viivyttelijöistä kannattaa mainita mm. 6.10. havaittu tervapääsky ja kuun loppuun asti Trutklobbarnalla viivytellyt tylli.

Muuttohaukkoja laskettiin 3 yksilöä, harmaasorsia 1, kirjosiipikäpylintuja 1, leveäpyrstökihuja 25, merikihu + sp. 85, hiiripöllöjä 3, tundrahanhia 2, merisirrejä 28, pulmussirrejä 4, etelänkiisloja 2, vaeltavia pikkuvarpusia 6, maakotkia 3, pikkujoutsenia 2 ja 1 tundraurpiainen.

Yleisempiä "idän ihmeitä" nähtiin kuun aikana seuraavasti: isokirvinen 10 (syksyn summa 17!), hippiäisuunilintu 7, taigauunilintu 4.

Parhaat havainnot

1.10. viiriäinen 1 p Domarkobbanilla, ensimmäinen syyshavainto lajista alueella ja samalla saaripinna!
isokirvinen 1 S Domarkobbanilla
isokirvinen 1 p Kilgrundilla
2.10. Skaftungin ensimmäisessä pinnakisassa nähtiin 6,5 tunnin aikana (klo 7.30–14.00) yhteensä 124 lajia, joista 14 oli ässälajeja (= oli vain yhdellä ryhmällä). Lisätietoa tuloksista, joukkueista, ideasta yms. kisasivuilta.
Pinnakisassa havaittua:
isokirvinen 1 p Trutklobbarnalla
isokirvinen 2 p Kilgrundilla
hippiäisuunilintu 1 p Kilgrundilla
hippiäisuunilintu 1 p Idgrundilla
taigauunilintu 1 p Domarkobbanilla
merisirri 1 p Domarkobbanilla, josta siirtyi Kilgrundiin
muuttohaukka 1 m Domarkobbanilla
kirjosiipikäpylintu 1 m Idgrundilla
pensaskerttu 1 p Ljusgrundilla
Muita myöhäisiä:
– ruskosuohaukka 1 m Stånggrund/Trutklobbarna/Kilgrund
– punajalkaviklo 1 p Domarkobbanilla
– nuolihaukka 1 m Domarkobbanilla
Muuta lajistoa: hernekerttu 3 p, lehtokerttu 1, harmaasieppo 1, mustaviklo useita, valkoviklo useita, mustakurkku-uikku useita, pajulintu useita.
3.10. isokirvinen 1 p; Trutklobbarnalla
isolokki 1kv p/k, syksyn ensimmäinen
isokirvinen 1 p Kilgrundilla, josta lähti NW
4.10. isokirvinen 1 S Stånggrund klo 11.25
5.10. viiksitimali 7 korkealla SE Stånggrundilta, toinen havainto lajista saaressa
6.10. ruskouunilintu Domarkobbanilla, saaren kolmas yksilö hienosti bongattavissa saaren eteläkärjessä
lyhytvarvaskiuru (/pikkukiuru?) 1 m Domarkobbanilta kohden mannerta
taigauunilintu 1 p Domarkobbanilla
8.10. hippiäisuunilintu 1 p Domarkobbanilla
9.10. hippiäisuunilintu 1 p Trutklobbarnalla, saaren ensimmäinen havainto lajista
lyhytnokkahanhi 1 W Trutklobbarnalta
taigauunilintu 1 p Stånggrundilla tiaisparvessa
hippiäisuunilintu 1 p Kilgrundilla
isokirvinen 1 p>E Siipyyn Ljusgrundissa
10.10. taigauunilintu Domarkobbanilla
lyhytnokkahanhi 1 m
hippiäisuunilintu 1 p Närpiön Nämpnäsin Knappelgrundilla
11.10. isokirvinen 1 m>p Trutklobbarnalla, uusi yksilö
taigauunilintu 1 p Stånggrundilla tiaisparvessa
hippiäisuunilintu Domarkobbenilla
12.10. harjalintu 1 p Skaftungin hirvimajan ympäristössä
13.10. kurki 2200 m (2100 m/25 min) Kristiinankaupunkin Myllykalliolta 8.35–9.40
15.10. sinitiainen 1460 NW/ 27 a Skaftungissa. Lisäksi 14.10. 500 m ja 16.10. 1050 m
16.10. allihaahka 2 N Trutklobbarnalla
tunturikiuru 1 p>m Siipyyssä
17.10. allihaahka 2 m Närpiön Knappelgrundissa
21.10. kyhmyhaahka a10 yks. Siipyyn tornista (/7 ad+3 1kv lintua), yksi syksyn parhaista havainnoista. Parvi on suurimpia Suomessa tavattuja kautta aikain. Tiettävästi ainoa tätä suurempi parvi on Laukaalta 18.5.1991 1/12 paikallista.
22.10. pikkukajava 2 m Trutklobbarnalla, 1 ad S>p, 1-kv S
kihut 25 m/k/p, joista leveäpyrstökihu 4, merikihu
23.10. harjalintu 1 p Skaftungin kalasatamassa eli taas pihan ympäristössä, edellinen syksyllä 1996
tiaiset 4300 N–NE Ljusgrundissa (sinitiainen 3880 suurin parvi a 750, talitiainen 58), pyrstötiainen 20.
29.10. jääkuikka 1 m>p Siipyyn tornista
30.10. sepelrastas 1-kv/ p Trutklobbarnalla eli syksyisellä vakiopaikalla
tunturikihu 1 paikallisena pitkin päivää, hyvin myöhäinen
kihuja yhteensä n. 28 m+p, joista leveäpyrstökihuja 8 saarista ja Siipyyn tornista
pikku-uikku Kristiinankaupungin Pohjoislahdella
käki Skaftungin ja Siipyyn välillä, yksi Suomen myöhäisimpiä.

AlkuunMarraskuu 1999

Kuukaudelle oli ominaista yhä jatkunut leveäpyrstökihujen vaellus/muutto, rastaiden ja marjalintujen vähyys sekä monet myöhästelijät. Itäisten lajien muutto tyrehtyi täysin sopivien ilmavirtausten puutteeseen. Hyvä pöllövaellus jatkui: hiiripöllöjä näkyi runsaasti ja tunturipöllöjen ensimmäiset tunnustelijat havaittiin kuun aikana. Harvinaisuuksia edellisten lisäksi edusti syksyn ainoa pikkuruokki.

Kuukauden alussa viipyi tylli 2.11. asti ja sijoittui "Suomen myöhästelijätilastossa" neljännelle sijalle. Myös Suomen myöhäisin tylli on havaittu Suupohjassa eli Närpiössä 16.11.

Kuun lopussa jännitettiin saataisiinko Suomeen uusi talvilaji, kun 21.11. Trutklobbarnalta löytyi paikallinen nuori lapintiira, joka tuntui viihtyvän saalistamassa säntillisesti samoilla paikoilla. Samalla alueella havaittiin myös myöhäinen mustakurkku-uikku.

Myyriä saalistavia haukkoja (sinisuo-, hiiri- ja tuulihaukka, piekana) riitti myös koko kuun ajan, osittain myös joulukuulle asti. Muita kuun aikana nähtyjä viivyttelijöitä olivat mm. merihanhi, suosirri, tundrakurmitsa, tiltaltti, leppälintu ja sepelkyyhky.

Kuun aikana nähdyt allihaahkat enteilivät hyvää allihaahkatalvea. Joutsenten kerääntymä olivat ennätyssuuria ja varsinkin kyhmyjoutsen ilahdutti marras–joulukuussa komeilla muutoillaan ja lepäilijämäärillä.

Allihaahkoja nähtiin 2, leveäpyrstökihuja havaittiin vielä 8 ja merikihu + sp. 2 yksilöä, isolokkeja 1, hiiripöllöjä nähtiin 6, merisirrejä 2, harmaapäätikkoja 2, maakotkia 1, tundraurpiainen 1 ja vuorihemppoja 3.

Parhaat havainnot

2.11. tylli 1 p Trutklobbarnalla, Suomen neljänneksi myöhäisin havainto lajista
6.11. pikkukajava 1 ad S Trutklobbarnalla
7.11. luhtakanan ääntä aamuhämärissä (7.50) NW Skaftungissa (KK), alueen ainoa syyshavainto
9.11. pikkuruokki 1 S Kristiinankaupungin Pohjolan Voimalla
28.11. tunturipöllö 1kv koiras Trutklobbarnalla, lintu oli paikalla myös joulukuussa

AlkuunJoulukuu 1999

Kuukauden alussa saatiin Suomelle uusi talvilaji, kun lapintiira näyttäytyi vielä parina joulukuun alun päivänä talvipinnojen keräilijöille. Samoin mustakurkku-uikku paransi alueen myöhäisyysennätystään muutamalla päivällä.

Muista myöhästelijöistä mainittakoon mm. selkä- ja naurulokki, mustapääkerttu, piekana, hiirihaukka, härkälintu, sepelkyyhky ja tiltaltti. Tunturipöllöjä löytyi lisää samoin kuin hiiripöllöjä. Allihaahka teki hienon ryntäyksen joulu–tammikuun vaihteen molemmin puolin. Normaalia runsaampina esiintyivät mm. kyhmyjoutsen ja peltopyy.

Tunturipöllöjä löytyi kuun aikana yhteensä 4, allihaahkoja samoin 4, härkälintuja 2, maakotkia 1, hiiripöllöjä 4 eri yksilöä. Merisirristä, piekanasta, hiirihaukasta, tuulihaukasta, mustapääkertusta ja sepelkyyhkystä kustakin tehtiin havainto vain yhdestä yksilöstä.

Parhaat havainnot

1.–2.12. lapintiira Trutklobbarnalla, uusi talvilaji Suomelle!
3.12. tunturipöllö 1 p Närpiön Blacksögrundetilla
4.12. mustakurkku-uikku 1 p Trutklobbarnalla, alueen myöhäisin havainto lajista
tiltaltti 1 p Siipyyssä mannereella
5.12. kyhmyjoutsen 509 m/ 68 a, joista 233 juv Skaftungissa 9.00–14.30. Suurin Suomessa laskettu kyhmärimuutto. Päivän summa Skaftung–Siipyy alueelta eri yksilöitä yli 600 muuttavia ja 130 p.
6.12. tunturipöllö 1 p Kauhajoen Savikylällä
28.12. tunturipöllö Siipyyn tornista
tunturipöllö 1 p Härkmeren peltoaukealla

Alkuun| Tammikuu | Helmikuu | Maaliskuu | Huhtikuu | Toukokuu | Kesäkuu |
| Heinäkuu | Elokuu | Syyskuu | Lokakuu | Marraskuu | Joulukuu |

Takaisin | Etusivu | Hakemisto |
Viimeksi muokattu 1.2002 © Ismo Nousiainen | Kommentit ja viestit Ismo.Nousiainen@dlc.fi