Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Syysmuutto jatkuu vilkkaana

Elokuussa monet linnut ovat syksyisissä tunnelmissa. Pesintäkausi on päättymässä, joten nuoret linnut ja niiden emot valmistautuvat muuttomatkalle. Monien kahlaajien muutto kääntyy loppusuoralle. Kesäisten hyönteissyöjien muutto on vilkasta elokuussa. Vesilintujen metsästyskauden aloitus patistaa kosteikkojen lintuja muutolle. Petolintujen pesäpaikat hiljenevät lintujen suunnatessa etelään. Elokuussa liikkeellä on usein epäsäännöllisemmin vaeltavia lintuja. Esimerkiksi käpytikkoja on vaeltaa parhaina vuosina runsaasti. Pähkinähakit ilmestyvät kylien sembramännyille.

 

Linnut kerääntyvät parviin

Monet linnut valmistautuvat muuttoon kerääntymällä hyville ruokailupaikoille isoina parvina. Rannikon pelloilta ruokailee meri- ja valkoposkihanhien parvia. Kurkien kesäisiin luppoparviin liittyy kurkiperheitä ja poikueita. Kottarais- ja pääskyparvet kerääntyvät peltomaisemien langoille. Rastasparvet kiertävät metsien ja puutarhojen marjapaikoilla.

    

Pesintäkausi päättymässä

Elokuussa pesintäkausi on päättymässä. Alkukesällä varttuneista poikasista monet ovat eläneet jo pitkään omillaan. Etenkin suurikokoisilla lajeilla poikaset pysyvät emojensa valvovan silmän alla pitkälle syksyyn tai jopa talveen asti. Monilla myöhäisillä pesijöillä on poikasia pesissään vielä elokuun alussa. Osa varpuslinnuista, kahlaajista ja kyyhkyistä kasvattaa kesän aikana kahdesta kolmeen pesyettä. Muutamat lajit jopa aloittavat elokuussa uuden pesintäkierroksen.

Loppukesä elokuu

Elokuu on vielä täyttä kesää, vaikka syksyn merkit vahvistuvat nopeasti. Valoa ja lämpöä riittää parhaina päivinä mukavasti. Kesän sato kypsyy metsissä ja pelloilla. Myöhäisimpien pesijöiden kiireet jatkuvat ja osa linnuista kasvattaa kesän toista tai jopa kolmatta poikuettaan. Monet lajit ovat jättäneet pesimäseudut taakseen ja matkanneet kauas etelään. Osa linnuista valmistautuu syysmuutolle kerääntymällä perinteisille ruokailu- ja levähdyspaikoille.

Elokuun parhaat lintupaikat

Elokuun parhaita retkikohteita ovat muuttolintujen kokoontumispaikat. Rannikon perinteisillä lintupelloilla laiduntaa hanhia. Kristiinassa isoja lintuja pääsee katsomaan esimerkiksiLapväärtissä. Skaftungin Hamnfjärden, Pohjoislahti sekä Närpiön Piolahti ja Rangsbyfjärden tarjoavat mahdollisuuden seurata elokuun muuttavia kahlaajia.

Kurkia, kottaraisia ja pääskysiä löytyy monilta pelloilta. Närpiönjokivarren ja Kainastonjokivarren peltomaisemat sopivat myös elokuiseen retkeen. Sateisemman jakson jälkeen peltojen lätäköiltä voi löytää mielenkiintoisia kahlaajia. 

Lintujen muuttoon saa pientä tuntumaa pelloilla, mutta parhaiten tunnelmaan pääsee kiinni rannikolla. Siipyyn lintutorni ja lähistön saaret ovat muuton seuraajien suosimia retkikohteita myös elokuussa. 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu