Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Loppukevään

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Hamnfjärden

Härkmerifjärden

Pohjoislahti

Piolahti

Stånggrund

Rangsbyfjärden

Hyypänjokilaakso

 

Kevätmuuton huipennus

Toukokuu tarjoaa kevätmuuton viimeiset kiihkeät viikot. Monien aikaisten lintujen pesinnät ovat päässeet hyvään vauhtiin, mutta hyönteissyöjien ja arktisten lintujen muutto jatkuu vilkkaana - parhaina päivinä pitkälle iltaan asti. Pääskyset, käet ja viimein tervapääskyt saapuvat Suupohjaan. Toukokuun muuttajiin kuuluvat monet kevään taitavimmista laululinnuista, joten keväinen konsertti on monipuolisimmillaan toukokuun lopulla. 

Kosteikoilla levähdetään ja pesitään

Erilaisten kosteikkojen elämä on vilkkaimmillaan ja helposti seurattavissa toukokuun alkupuolella. Muuton lepäilijöiden lisäksi kosteikoille asettuvat niiden omat pesijät. Toukokuussa kosteikoille ilmestyy jo monia poikueita. Kevään lämmön innostama kasvillisuus kätkee kuitenkin nopeasti kosteikkojen pienemmät asukkaat. Kosteikkojen lisäksi elämä vilkastuu nopeasti soilla, joille asettuu pitkiltä muuttomatkoiltaan palaavia lintuja.

Pesintäkausi täydessä vauhdissa

Maaliskuussa alkanut kevätmuutto on edistynyt viimeiseen vaiheeseen, kun tiirojen kaltaiset pitkänmatkanmuuttajat asettuvat pesimäluodoilleen. Saariston parhailla lintuluodoilla on kiivasta tunnelma muutaman viikon ajan, jolloin mitataan kesän onnistuminen. Pesintäkauden kiivain vaihe käynnistyy toukokuun lopulla myös monissa muissa ympäristöissä, joten luonnossa tapahtuu paljon koko ajan. Kevään ja kesän vaihde on monen linturetkeilijän suosikkiaikaa.

 

Loppukevät toukokuu

Kevät kääntyy lopuilleen toukokuussa. Pitkät valoisat päivät vievät vauhdilla kesää kohti, vaikka sää voi vaihdella helteestä satunnaisiin räntäsateisiin. Vuosien välillä on isoja eroja.

Toukokuun lopulla viimeiset muuttajat taivaltavat kohti pesimäseutujaan, joten linnusto alkaa olla rikkaimmillaan. Aikaiset pesimälinnut ovat ehtineet pesinnöissään pitkälle, osa lajeista on aloittamassa jo toista pesintäkierrosta.

Toukokuun parhaat lintupaikat

Toukokuun parhaat lintupaikat löytyvät muuttolintujen suosimien maastojen lisäksi lintujen tärkeiltä pesimäpaikoilta.

Rannikon kosteikot keräävät runsaasti lintuja, joita on helppo seurata perinteisiltä havaintopaikoilta. Pohjoislahti, Piolahti ja Rangsbyfjärden ovat lintujen suosiossa. Rannikolla toukokuiset muuttolinnut löytyvät parhaiten avomeren ääreltä Siipyyn lintutornista tai alueen ulkosaarista.

Sisämaassa soiden ja kosteikkojen tunnelmaan pääsee monessa hienossa paikassa: Kauhaneva, Ylimysjärvi, Kodesjärvi tai Suksenjärvi.

Toukokuun lopulla on sopiva hetki lähteä öisille retkille kuuntelemaan laululintujen parhaita esityksiä. 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu