Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

 

          

 

Linturetki Suupohjaan

Sydäntalven

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Närpiön Stånggrund

Närpiön pellot

Kauhajoen pellot

Virtavesien sulapaikat

Kevätöiden pöllöretket

 

 

 

Ruoka houkuttelee lintuja

Talvi on linnuille vaativaa aikaa, kun lyhyenä päivänä pitää löytää riittävästi ravintoa. Monipuolinen tarjoilu voi houkutella lintulaudalle erilaisia lajeja. Kotipihassa ja metsässä ruokinnalle saa erilaista lajistoa. Monet lintulajit ovat runsastuneet lintulautojen ansiosta.    

Vesilinnut ja lokit kiertelevät

Rannikolta voi löytyä sydäntalvellakin sulaa vettä - etenkin lauhoina talvina. Karaistuneet vesilinnut pärjäävät kylmilläkin vesillä: isokoskelo ei pakkasia säikähdä. Ripeinä lentäjinä lokit liikkuvat laajasti etsimässä sopivia ruokapaikkoja. Sopivalla tuulella tai ruokapaikalla voi nähdä satoja lokkeja.  

Kotkat valmistautuvat pesintään

Nuoria merikotkia voivat kerääntyä rannikon parhaille ruoka-apajille useampi kymmenen yksilöä. Helmikuussa monet meri- ja maakotkat suuntaavat pesimäpaikoille. Aikaisimmat kotkat aloittavat pesintänsä keskellä talvea.  

Pöllöt heräävät kevääseen

Pitenevä päivä herättää pöllöjen kevätvireen. Mikäli ruokaa on riittänyt hyvin talven pimeinä päivinä, voi pöllöjen soidin alkaa jo helmikuussa. Keväisen valoisan ja lämpimän päivän jälkeen pimenevässä illassa voi kuulla kevään tunnelmaan virittäytyvän pöllökoiraan huhuilua tai puputusta.

Sydäntalvi helmikuu

Helmikuu on talven sydäntä. Lauhoina talvina helmikuu antaa viimeisen mahdollisuuden pakkaselle ja lumelle. Talvi on syvimmillään myös kunnon talvina. Pitenevä päivä antaa viitteen lähestyvästä keväästä.

Talven ankaruus määrää lintutalven. Pakkasjaksot hiljentävät elämän ja suosivat pohjoista lajistoa. Lauhat talvet pitävät linnut liikkeessä ja helpottavat eteläisten lajien elämää. 

Helmikuun parhaat lintupaikat

Sydäntalven parhaat lintupaikat löytyvät läheltä. Hyvin varusteltu lintulauta houkuttelee monipuolista lajistoa kotipihaan tai metsäruokinnalle. Pikkukaupunkien ja taajamien kaduilta voi löytää mielenkiintoisia talvilintuja.

Pelloilla liikkuu talvella kanalintuja, varislintuja ja myyrävuosina erilaisia petolintuja. Riistapellot tai puimattomat pellot voivat houkutella isoja parvia.

Siipyyn edustalla meri voi pysyä auki läpi talven. Lauhoina talvina avovettä löytyy muiltakin rannoilta. Sisämaasta sulavettä löytyy virtavesien varrelta, joilla viihtyvät koskikarat ja saukot.

 

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu