Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Ruokinta houkuttelee lintuja

Joulukuu on hyvä aika aloittaa lintujen ruokinta. Rasva, maapähkinät ja erilaiset siemenet houkuttelevat pihaan monipuolisen lajiston, jonka seuraaminen tarjoaa iloa pitkään talveen. Lajistoa saa monipuolistettua, mikäli perustaa toisen ruokinnan erilaiseen ympäristöön, esimerkiksi taajaman lisäksi metsään. Metsässä viihtyvät tiaiset eivät tule peltojen keskellä sijaitseviin pihoihin.  

 

Peltojen antimet ruokkivat       

Lunta on usein joulukuussa niukasti, joten monet linnut löytävät ruokaa lumettomilta pelloilta. Mikäli pelloille jää puimatonta satoa, voi hyvälle ruokapaikalle kerääntyä lintuja suurina parvina. Urpiaiset, keltasirkut ja teeret ovat tyypillisiä talvisia peltolintuja. Hyvinä myyrävuosina pelloilla viihtyy erilaisia petolintuja läpi talven. 

    

Rannikon leppoisat tuulet

Lauhoina syksyinä joulukuu tarjoaa rannikolla leppoisat olosuhteet, sillä mereen varastoitunut lämpö viivyttää syksyn etenemistä. Viimeisillä vesilinnuilla ei ole kiire muihin maisemiin, vaan vesilintuja voi liikkua eri suuntiin hieman edestakaisin. Lokkilinnuilla voi olla joulukuussa hyvinkin vilkasta liikettä, mikäli olosuhteet osuvat kohdilleen. Kuivalla maalla paremmin viihtyvistä linnuista esimerkiksi marjalintuja voi olla liikkeellä vielä isoja määriä joulukuussa.

Alkutalvi joulukuu

Joulukuu johdattaa talveen, vaikka säät säilyvät usein syksyisinä. Päivät lyhenevät vauhdilla jouluun asti, joten valoa ei riitä enää iltaan. Viime vuosina joulukuun säät ovat olleet usein kovin syksyisiä ja lunta on saatu odottaa uuden vuoden puolelle.  

Joulukuussa jäljellä ovat talvilinnut ja satunnaiset talvehtijat. Hyvinä marja- ja myyrävuosina lajivalikoima voi olla selvästi monipuolisempi. Avoimena pysyvät vedet rikastavat talvilinnustoa.

Joulukuun parhaat lintupaikat

Joulukuun parhaat lintupaikat löytyvät rannikolta ja asutuksen piiristä. Rannikon perinteisiä havaintopaikkoja on Siipyyn lintutorni sekä Skaftungin saaret, jonne talvi jäineen saapuu viimeisenä. Avomeren äärellä kestää pidempään jotta vesi alistuu pakkasen komentoon.

Joulukuussa lintuja voi löytää kaikilta pelloilta, mutta perinteisesti lintujen suosimat alueet ovat hyviä retkikohteita myös vuoden pimeimpään aikaan. Kauhajoella esimerkiksi Kainastonjokilaakso ja Päntäneen peltoalueet tarjoavat hyviä retkikohteita. Närpiönjokilaakso sekä Lapväärtin ja Härkmeren pellot ovat Kristiinankaupungin monipuolisimpia retkikohteita loppuvuoden retkille.  

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu