Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Keskikevään

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Hamnfjärden

Pohjoislahti

Piolahti

Stånggrund

Rangsbyfjärden

Hyypänjokilaakso

Ylimysjärvi

Muutto vauhdittuu

Kevään aikaisuudesta riippumatta lintujen muuttoon tulee vauhtia huhtikuussa. Huhtikuu tuo joutsenien ja hanhien lisäksi paljon vesilintuja, petolintuja, kahlaajia, lokkeja, kyyhkyjä ja varpuslintujen etujoukkoja. Huhtikuu on monen mielestä kevään parasta lintuaikaa. Parhaina päivinä muuton valtaväylillä on ruuhkaa ja tunnelma vahva. Vahvimmin muutto näkyy rannikon keskeisillä muuttoväylillä esimerkiksi Siipyyn lintutornissa. Myös sisämaassa voidaan nähdä hienoja muuttoja, vaikka rannikon virtaan ei ylletäkään.

 

Kosteikot heräävät eloon

Kevään näyttävintä antia ovat joutsenien, hanhien ja kurkien kerääntyminen pelloille ja kosteikoille. Talven jäässä olleet matalat merenlahden ja järvikosteikot sulavat. Kosteikoille kerääntyy jäiden sulamisen jälkeen nopeasti sorsia, hanhia, kurkia ja kahlaajia. Parhailla kosteikoilla on lintutorneja, joista pääsee aistimaan kevään tunnelmaa. Ennen kosteikkojen sulamista samat linnut voivat vierailla peltojen tulvilla, mikäli kevään kelit antavat siihen mahdollisuuden.

    

Pesinnät käynnistyvät

Aikaisten pesijöiden kevät on pitkällä huhtikuussa. Esimerkiksi pöllöjen, korppien ja käpylintujen pesistä löytyy poikasia huhtikuussa. Kaikkein kiireisimmät poikaset ehtivät jättää pesänsä taakseen. Tänne saapuvilla muuttolinnuilla on kiire käynnistää pesinnät. Huhtikuun aamuisin maisemaa hallitsee päivä päivältä vahvistuva lintujen konsertti. Monet lajit hoitavat pariutumisen ja pesän rakentaminen nopeasti, joten kesän tärkein tehtävä saadaan heti käyntiin.

 

Keskikevät huhtikuu

Huhtikuu on keskeistä kevättä, vaikka kelit voivat vaihdella lumipyrystä lähes kesäisiin olosuhteisiin. Valon määrä riittää pitkiin retkiin ja innostaa linnut kevätrientoihin.

Aikaisina keväinä huhtikuun alussa muuttolintuja voi olla maisemissa jo runsaasti. Aikaisin käynnistynyt kevät voi kuitenkin pysähtyä pitkäksi aikaa muutolle huonosti sopivien kelien myötä. Myöhäisinä keväinä koko muutto käynnistyy vasta huhtikuun mittaan. 

Huhtikuun parhaat lintupaikat

Huhtikuun parhaita lintupaikkoja ovat muuton valtaväylät ja lintujen suosimat levähdyspaikat. Rannikon perinteisiä havaintopaikkoja on Siipyyn lintutorni sekä Skaftungin saaret. Närpiössä muuttoa on seurattu Stånggrundissa ja Blacksögrundetissa.

Alkukeväästä muuttolintuja kerääntyy pelloille esimerkiksi Kauhajoen Kainaston suunnalta, Teuvan Kauppilasta ja Karijoen Alakylästä. Isojoella retkikohteeksi sopivat esimerkiksi Kortteenkylän ja Jurvassa Tainuskylän pellot. Kristiinankaupungissa hyviä lintupeltoja on Lapväärtissä ja Härkmerellä. Närpiössä retkikohde voi löytyä Piolahdelta, Kalaxista ja Yttermarkista.

Merenlahtien ja kosteikkojen sulaessa monet linnut kerääntyvät niille kuivuvilta pelloilta. Rannikolla Pohjoislahti, Piolahti ja Rangsbyfjärden ovat lintujen suosiossa. Sisämaassa esimerkiksi Ylimysjärvi, Suksenjärvi ja Kodesjärvi keräävät monipuolista lajistoa.

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu