Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Muutto jatkuu vilkkaana

Lokakuu on monille linnuille vilkasta muuttoaikaa. Viimeiset kurjet ja hanhet sekä monet vesilinnut muuttavat etelään. Sepelkyyhkyillä on usein muutama vilkkaampi muuttopäivä, jolloin lintuja on liikkeellä runsaasti. Rastaat ja peipot ovat pienempien lintujen runsaimpia muuttajia. Parhaina päivinä muuton valtaväylillä on ruuhkaa ja tunnelma vahva. Vahvimmin muutto näkyy rannikon keskeisillä muuttoväylillä esimerkiksi Siipyyn lintutornissa. Myös sisämaassa voidaan nähdä hienoja muuttoja, vaikka rannikon virtaan ei ylletäkään.

 

Linnut kokoontuvat

Keskisen syksyn helposti lähestyttävää antia on joutsenien kerääntyminen pelloille ja kosteikoille. Merenlahdille ja järville voi kerääntyä isoja parvia vesilintuja, joissa on esimerkiksi tukkasotkia, isokoskeloita ja muita pohjoisia vesilintuja. Hyvinä marjavuosina rastaat ja tilhet kiertelevät pihlajissa tai muilla hyvillä marjapaikoilla. 

    

Vaeltajat liikkuvat

Osa linnuista ei muuta säännölliseen tahtiin. Muutama hyvä ravinto- ja pesintävuosi voi tuottaa epäsäännöllisemmin liikkuvia vaelluksia. Osa vaellusmuutosta voi alkaa jo elokuussa, mutta usein vaeltajia riittää myös lokakuuhun. Tyypillisiä satunnaisesti vaeltavia syyslajeja ovat tikat, käpylinnut, tiaiset, närhi ja pähkinähakki. Syksy tuo maisemiin myös harvinaisempia vaeltajia, joiden kotiseudut ovat usein idässä: esimerkiksi taigauunilintu ja pähkinänakkeli ovat aina odotettuja syysvieraita.

Keskisyksy lokakuu

Lokakuu on keskeistä syksyä, ainakin kalenterin mukaan. Kelit voivat vaihdella pakkaspäivistä lauhoihin syyskeleihin. Päivät lyhenevät vauhdilla, joten valoa ei riitä enää pitkiin iltaretkiin.

Suuri osa muuttolinnuista on jättänyt pohjoiset pesimäseudut taakseen ennen lokakuuta. Monet karaistuneemmat lajit muuttavat vasta lokakuussa tai sen jälkeen. Lokakuussa liikkeellä on usein myös satunnaisemmin vaeltavia lajeja.

Lokakuun parhaat lintupaikat

Lokakuun parhaita lintupaikkoja ovat muuton valtaväylät ja lintujen suosimat levähdyspaikat. Rannikon perinteisiä havaintopaikkoja on Siipyyn lintutorni sekä Skaftungin saaret. Närpiössä muuttoa on seurattu Stånggrundissa ja Blacksögrundetissa.

Keskisen syksyn muuttolintuja kerääntyy pelloille esimerkiksi Kauhajoen Kainaston suunnalla. Isojoella retkikohteeksi sopivat esimerkiksi Kortteenkylän ja Jurvassa Tainuskylän pellot. Kristiinankaupungissa hyviä lintupeltoja on Lapväärtissä ja Härkmerellä. Närpiössä retkikohde voi löytyä Piolahdelta, Kalaxista ja Yttermarkista.

Merenlahdilla ja järvillä voi tavata joutsenia ja monia pohjoisia vesilintuja. Rannikolla Pohjoislahti, Piolahti ja Rangsbyfjärden ovat lintujen suosiossa. Sisämaassa esimerkiksi Nummijärvi ja Kodesjärvi keräävät monipuolista lajistoa.

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu