Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Alkukesän

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Hamnfjärden

Härkmerifjärden

Pohjoislahti

Piolahti

Stånggrund

Rangsbyfjärden

Hyypänjokilaakso

Kodesjärvi

Muutto kääntää suuntaa

Kesäkuussa lintujen kevätmuutto päättyy. Viimeisiä arktisia lajeja matkaa pohjoisen pesimäpaikoilleen etenkin kesäkuun alussa. Myöhäisiä yölaulajia ja muita pitkän matkan muuttajia saapuu lisää. Kesäkuussa lintujen muutto kääntää suuntaa, kun kiireisimmät pesimälinnut ottavat suunnan etelään. Vesilintujen poikueiden lähtiessä uimaan koiraat vapautuvat velvollisuuksistaan. Monet vesilinnut siirtyvät perinteisille sulkimispaikoilleen. Monet kahlaajat kuten töyhtöhyypät, mustaviklot ja suokukot lähtevät etelän suuntaan. Lisäksi käpylintujen tapaiset aikaiset pesijät voivat vaeltaa isoina parvina. 

 

Suosituilla pesäpaikoilla ruuhkaa

Kesäkuun vilkkaimpia maisemia ovat lintujen suosimat pesintäpaikat. Rehevät kosteikot, allikkoiset suot, rehevät metsät ja monimuotoiset pellot ovat täynnä aktiivisia pesimälintuja. Varhaiset aamut ovat äänekkäintä aikaa, mutta kiireiseen pesimäaikaan lintuja on liikkeellä ympäri vuorokauden.  

    

Pesintäkausi kiivaimmillaan

Kesäkuussa aikaiset pesijät voivat hoitaa jo kesän toista poikuetta. Suuri osa linnuista hautoo tai ruokkii pesyeitään tiiviisti. Maastossa näkyy jo paljon nuoria lintuja, jotka opettelevat elämisen taitoja omatoimisesti tai emojensa johdolla. Toisaalta myöhäiset pesijät ovat vasta aloittelemassa pesintöjään. Monet linnut laulavat vielä aktiivisesti. Kesäkuun alkupuoli on pesimälinnuston kartoituksen keskeistä aikaa, jolloin kierretään esimerkiksi pesimälintuja kartoittavat vakiolinjat.

Alkukesä kesäkuu

Kesäkuu on täyttä kesää, jossa on vielä vivahdus keväistä keveyttä. Valon määrä on runsaimmillaan ja lintujen kesäkiireet kiivaimmillaan. Kesäkuussa saapuvat myöhäisimmätkin muuttajat. Toisaalta kiireisimmät ottavat jo suunnan etelään. Lintujen pesimäkausi on kiivaimmillaan. Osa linnuista laulaa aktiivisesti, toiset ruokkivat poikasia ja osa voi aloitella kesän toista pesintäkierrosta. Pesintöjä aloitellaan tai päätellään ja kaikkea siltä väliltä. 

Kesäkuun parhaat lintupaikat

Kesäkuun parhaita lintupaikkoja ovat pesimälintujen suosimat maisemat. Merenlahdilla on lisäksi eri suuntiin matkaavia muuttolintuja. Hamn- ja Härkmerifjärden sekä Pohjoislahden ympäristö tarjoavat hienoja lintuelämyksiä Kristiinassa. Närpiössä Piolahden ja Rangsbyfjärdenin ympäristöistä löytyy hienoja retkikohteita. Myös merellä liikkuu paljon lintuja läpi kesän tunnelmaan pääsee Siipyyn lintutornissa.

Kesäkuu on erityisesti yölaulajien parasta aikaa. Illan hämärtyessä on mukava lähteä kiertelemään kosteikkoja ja jokivarsia. Hyvällä tuurilla matkan varrelle voi osua kerttusten kaltaisia yölaulajia, jotka kuuluvat lajistomme monipuolisimpiin laulajiin. Pelloilla voi raksuttaa ruisrääkkä.

Karuilla mäntykankailla pääsee kesäöisin kuulemaan salaperäistä kehrääjää esimerkiksi Kauhajoen Nummikankaalla ja Isojoen Rimpikankaalla.

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu