Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

 

          

 

Linturetki Suupohjaan

Kainastonjokivarsi

Kauhajoen Kainastonjokivarsi on Suupohjan laajimpia ja monipuolisimpia lintupeltoja. Alavilla alueilla on vuosittain tulvia. Kevään vilkkaimpina päivinä pelloilla pysähtyy tuhansia metsähanhia ja satoja joutsenia. Kainastonjokivarsi on helpoin tavoittaa Aninkujalta ja sen lintutornilta.

Isojoki

Suupohjan eteläosissa virtaavan Isojokivarren pelloista muuttolintuja houkuttavat parhaiten Kortteenkylä ja Koppelokylän peltoalue sekä Sepänkylän pellot. Muuttolintujen määrä pelloilla vaihtelee suuresti, mutta parhaina vuosina lintuja on mukavia määriä.

Karijoki

Keväiset hanhiparvet löytävät pysähdyspaikkoja myös Karijoelta. Viime vuosina etenkin Alakylän Alakujan puoli on kerännyt runsaasti metsähanhia. Karijoella on myös muita kiinnostavia peltoalueita.

Teuva

Suurten lintujen muutto pysähtyy parhaina vuosina Kauppilan Pontuksen pelloille. Jokavuotinen tapahtuma on kurkiparvien vierailu pitkin kesää. Teuvan muilla pelloilla isojen lintujen vierailut ovat satunnaisempia ja määrät vähäisempiä. Monilta pelloilta löytyy vielä monipuolinen pesimälajisto.

Jurva

Kurikan länsiosat muodostavan Jurvan parhaat pellot löytyvät entisiltä järviltä. Jurvanjärven ja Tainusjärven pelloilta voi edelleen löytää muuttolintuja isommissa parvissa, vaikka vanhojen aikojen määriin ei juuri päästäkään.

 

Keväiset pellot

Alkukeväällä laajat ja rauhalliset pellot ovat muuttolintujen suosiossa. Töyhtöhyypät, kiurut, kyyhkyt, joutsenet ja  hanhet tuovat pellolle kevään. Keväiset peltomaiset ovat maaseudulla lähellä. Osa pelloista on kuitenkin lintujen suosiossa muita enemmän.

Parhaat peltoalueet keräävät suuria muuttajamääriä. Kevään kohokohtiin kuuluu erityisesti isojen lintujen pysähtyminen pelloille ja tulville. Monen mielestä hanhipeltojen kevät tarjoaa Suupohjan parhaita lintuelämyksiä. Myöhemmin keväällä pelloilta löytyy esimerkiksi kapustarintoja ja suokukkoja. Kesällä pelloilla asuu monipuolinen pesimälajisto.

Isojen lintujen muutto alkaa aikaisina vuosina varhain maaliskuussa. Varhaisina vuosina linnut viipyvät usein pelloilla pitkiä aikoja. Myöhäisinä keväinä lintujen saapuminen voi venyä huhtikuuhun ja sesonki jäädä lyhyeksi.

 

Kevään peltoretket

Kyläteiden varressa sijaitsevat pelloilla on helppo pyörähtää autoretkellä. Kevät koettelee pikkuteitä, joten ne voivat olla ajoittain huonossa kunnossa. Teiden liikennerajoituksia tulee kunnioittaa, ja kaikkein pehmeimmät tiet voi jättää ajamatta. Pieni kävelylenkki tarjoaa erilaisen tuntuman peltojen keväiseen tunnelmaan ja kevätlintuihin. Keväisin kyläteillä liikkuu isoja koneita, joten tielle täytyy jättää aina ohitustilaa.     

Suupohjan pellot

Tälle listalle on kerätty suupohjalaisia peltoalueita. Linnustollisesti parhaat pellot ovat saaneet laajemman esittelyn. Toisilla sivuilla on esitelty linnustollisesti hieman vaatimattomampia peltoalueita, joilta voi kuitenkin löytyä mielenkiintoista nähtävää pienemmässä mittakaavassa.

Kauhajoen Aninkuja

Isojoen pellot

Karijoen pellot

Teuvan pellot

Jurvan pellot