Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

 

          

 

Linturetki Suupohjaan

Alkukevään

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Kristiinan hanhipellot

Närpiön Stånggrund

Närpiön pellot

Kauhajoen Aninkuja

Isojoen Kodesjärvi

Keväiset pellot

Kevätöiden pöllöretket

 

 

 

Ensimmäiset muuttajat saapuvat

Ensimmäiset muuttolinnut saapuvat läheltä. Lauhoina talvina ensimmäisiä muuttajia voi olla vaikea erottaa talvehtineista linnuista. Etenkin lauhoina talvina sulana pysyvällä merellä liikkuu esimerkiksi monenlaisia vesilintuja ja lokkeja. Ensimmäisiin muuttolintuihin kuuluvat vuosittain telkät, uuttu- ja sepelkyyhkyt, töyhtöhyypät ja kiurut.  

Joutsenet ja hanhet kerääntyvät

Laulujoutsen on vahva kevään merkki. Joutsenien vanavedessä saapuvat hanhet tuovat kevääseen juhlan tuntua. Perinteisille kokoontumispelloille ja tulville kokoontuvat isot linnut ovat monen mielestä kevään parasta antia.   

Muuttoväylät heräävät eloon

Kevään käynnistyminen tuo liikettä muuton valtaväylille. Suupohjassa rannikko ohjaa vahvasti lintujen liikettä. Sisämaassa jokilaaksot viitoittavat matkaa pohjoiseen. Parhailla havaintopaikoilla pääsee näkemään kevätmuuton ruuhkaa ja paljon lintuja — jos hyvä muuttopäivä osuu kohdalle. 

Pöllöretket jäävät mieleen

Pimeässä metsässä on tunnelmaa. Tunnelma tihenee entisestään, mikäli kevään aistinut pöllö intoutuu esittämään parasta soidintaan. Kevään parhaissa pöllö-öissä on taikaa. Pöllöt voivat olla kuitenkin hiljaa ihmiskorvin hyvälläkin kelillä, joten pöllöretket ovat yllätyksiä täynnä. Hyvät eväät varmistavat onnistuneen yöretken.

 

Alkukevät maaliskuu

Maaliskuu on ensimmäinen kevätkuukausi. Aurinko kiertää taivaalla päivittäin reilun kierroksen ja valoa riittää illan alkuun asti. Päivisin aurinko lämmittää mukavasti, vaikka öisin voi olla kylmää.

Lauhimpina talvina ensimmäiset muuttolinnut saapuvat Suupohjaan jo helmikuussa. Myöhäisinä vuosina kevätmuuton alku siirtyy huhtikuun puolelle. Nykyisin kevät käynnistyy entistä aikaisemmin. 

Maaliskuun parhaat lintupaikat

Ensimmäiset muuttolinnut havaitaan usein vilkkailla muuttoväylillä tai tärkeillä levähdysalueilla. Suupohjassa alavat ja aikaisin sulavat peltoalueet ovat monien muuttolintujen suosiossa.

Lintujen suosimia peltoalueita löytyy esimerkiksi Kauhajoen Kainaston suunnalta, Teuvan Kauppilasta ja Karijoen Alakylästä. Isojoella retkikohteeksi sopivat esimerkiksi Kortteenkylän ja Jurvassa Tainuskylän pellot.

Kristiinankaupungissa hyviä lintupeltoja on Lapväärtissä ja Härkmerellä. Närpiössä retkikohde voi löytyä Piolahdelta, Kalaxista ja Yttermarkista.

Sisämaassa pellot sopivat muuttavien lintujen seuraamiseen. Rannikolla kannattaa käyttää tilaisuus seurata muuttoa myös meren rannalla.

 

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu