Maj Rydmanin naimahuolet

niinkuin painettu kirjallisuus niistä kertoo...Paavo Virkkunen: Kangasalan Katri (WSOY 1998)
Katri Thulén ja Paavo Snellmanin (sittemmin Virkkunen) tarina sadan vuoden takaa. Kirjeisiin ja päiväkirjoihin perustuva runsas teos, jolla on lukuarvon lisäksi herkullinen poliittis- ja aatehistoriallinen sisältö. Urkujenrakentajasuvun Thulén (Tulenheimo) lisäksi kirjan keskeisiä sukuja ovat Snellmanit, Meurmanit ja Munsterhjelmit, ja siinä mainituista henkilöistä kohosivat jo tuolloin tai myöhemmin kansakunnan kaapin päälle mm. Agathon Meurman, Ilmari Kianto (Calamnius), Aino Kallas (Krohn) ja tietysti myös teologi, valtiopäivämies ja ministeri Paavo Virkkunen (Snellman). Kaiken takana vaikuttaa ristilukki Bobrikov, sekä kolmijakoinen kotimainen asetelma ruotsalaiset, myöntyväisyysmiehet ja "kagalit". Vaivalloinen siirtyminen ruotsinkielestä suomenkieleen näkyy kauniisti sellaisinaan julkaistuista alkuperäisteksteistä.

Kirjassa mainitaan myös Maj Rydman (Bergh, 1877-1954), joka 1897 seurusteli vakavasti Paavo Snellmanin kanssa, ja jonka luokkatoveri oli mm. Aino Krohn (Kallas). Maj oli Petter August Rydmanin pojan Victorin esikoinen ja kauppaneuvos Walter Rydmanin vanhin sisar.

Maj Rydmanista Paavo Virkkusen kirjassa 'Kangasalan Katri':

Ilona Jalavan ja Aino Krohnin luokkatoveri Maj Rydman ja Paavo Snellman olivat promootiopari ja heidän tulevaisuuttaan pohdittiin ahkerasti ystävättärien kesken. Aino kirjoitti Ilonalle 5.9.1897: "No entä Maj ja hänen -? Vaan kenties sulla ei olekaan lupa kertoa sitä, mikä muuten ei ole vaikea arvata, kun keväällä heidät yhessä näki." Seppeleensitojatarjutun vaikutuksesta Paavo tuli yhä epävarmemmaksi suhteestaan Maijuun: oliko hän itsekkyydessään asettumassa tämänkin onnen tielle. Paavo oli vihjaissut Maijusta kirjeessään veljelleen Waltterille niin vakavaan sävyyn, että tämä ehätti kirjoittamaan: "Jos olet asiastasi varma, ei se pitkittämällä parane. Seuraa vapaasti taipumuksiasi oikeutettuun suuntaan."

[...] Paavo kamppaili yökaudet kesäkuumassa asunnossaan ja rukoili johdatusta. Hän alkoi yhä selvemmin ymmärtää oman kypsymättömyytensä, hän ei voinut olla varma itsestään antaakseen itsensä toiselle koko ihmiselämän ajaksi, siten kuin hän rakastamalleen naiselle halusi. Ja niin kipeältä kuin se silloin tuntuikin, hänen ja Maijun tiet erosivat. Aino kertoi kirjeessään Ilonalle lokakuussa 1897 eron tuskasta: "Olin juuri äskettäin Majn luona ja kuulin ilokseni, että Paavo eilen oli ollut siellä Elsan päivillä. Niin se Maj parka on virkistynyt kuin kukka sateesta, oikeinhan se alkusyksystä näytti surkealle. Hyvässä toivossa hän näkyy olevan, vaikka muut ihmiset tahtovat olla hyvinkin 'epäilevällä kannalla'. ["Vaan kyllä kai Maj itse paraiten osaa Paavonsa silmistä lukea." Lisäys: KR].

Elsa oli Majn 18-vuotias pikkusisko (1879-1947, joka avioitui oikeusneuvos Alfred Lindströmin, sittemmin Sarvan kanssa 1902). Elsasta tuli FK ja SYK:n suomenkielen ja historian opettaja.

Aino Krohnin (Kallas) ja Ilona Jalavan kirjeitä (Kolme naista, kolme kohtaloa I, SKS 1988)
Luokkatoverit Aino ja Ilona mainitsevat Majn ja hänen pikkusiskonsa seuraavinakin vuosina monesti, ja visiiteillä käydään usein. Maj otti hyvin raskaasti seurustelun loppumisen Paavo Snellmanin kanssa, ja toverit tarkkailevat häntä myötätuntoisen huolestuneina. Aino kirjoittaa kesällä -97 runon Hyljätty, joka arvatenkin on ainakin osaksi saanut alkunsa Majn tapauksesta. Se alkaa näin:

Sa tieltäs kukan taitat
Ja sitten heität pois
Se kohta unhoittuupi
Kuin ollutkaan ei ois.

Tuo hiekka, jota poljet,
Kuin sulle on arvoton!
Maan halpa, musta multa -
Sen huonompaako on?

Mut mielelläin, voi armas,
Tomu oisin jaloissas
Tai kuihtuva kukka, jonka
Pois heität kulkeissas.

Ei katkerammin konsaan
Se mua koskea vois
Kuin nyt, kun lemmen poljet
Ja tylysti työnnät pois.

Ilona Jalava Aino Krohnille 6.3.1899:
"Mutta tahtoisitko nyt kuulla viimeisen uutisen? Tänään aamupäivällä oli täällä visiitillä yksi äsken kihlattu pari - sinä et voi arvata kuka:
    Elsa Rydman
    Waffi Rydman1
Minä en jaksanut sitä oikein sulattaa - luulin, että ne skoijasivat. Aatteles nyt Elsa! Hän jättää lukemisen nyt heti ja menee ehkä vuoden tai ½2 perästä naimisiin. Ne oli niin onnellisen näköisiä - voi, voi kun se sentään on kummallista tämä maailmanmeno. Ja Maj on vielä yksin - kukas' olis uskonut, että Elsa Majsta "rasin" tekis'!"

Aino Krohn Ilona Jalavalle 29.6.1899:
Ja Kaija Lindh - siinä se kana katosi! [...] Kyllä tämän kihlauksen johdosta varmaan moni sekä naisväen että poikain puolelta ajattelee menneen talvista lunta - Maj-ressulle taitaa tuntua mailma mukavalta.

Ilona Jalava Aino Kallakselle 7.10.1900:
Majlta oli mulla kirjeenpätkä myös. Hän istuu konttorissa tyyneenä ja rauhallisena - ja odottaa aavistaen sitä suurta tuntematonta, jonka haaveksii joskus lähestyvän - ei hänkään tiennyt muista mitään.

Ilona Jalava AinoKallakselle 23.3.1901:
Majn näin tänään puodissa - oli samanlainen. Esiliinasta ei vielä ollut puhetta - Paavosta sensijaan. Nyt se kummittelee olemattomuudellaan.

Ilona Jalava Aino Kallakselle 13.11.1901:
Maj istuu konttorissa aamusta iltaan, ja on minusta hänkin tyyntynyt - työ tekee paljo - ja aika auttaa.

Ilona Jalava Helmi Krohnille (Setälälle) 5.10. 1902:
Maj on entisellään. Signe Rydmanin2 ja Paavo Ahlmannin kihlaus on purettu. Paavo purki - keväällä - Se taas horjutti Majn uskoa maailman hyvyyteen ja kuntoon - ja Paavoihin ylimalkaan. - Elsa on onnellinen ja tasainen kuten aina.

Ilona Jalava Aino Kallakselle 13.12.1902:
Täällä on näihin aikoihin käynyt oikein naimis-epidemia. Huomenna kuulutetaan Hilja Finne, Jenny Hallonblad, Elsa Rydman - ja sitte vielä Heikki Granqvist, - jotka kaikki Joulun aikana aikoo naimisiin.

Aino Kallas Ilona Jalavalle (Pietarista) 18.12. 1902:
Milloin Elsa R:n häät on? Pääseekö niihin?

Ilona Jalava Aino Kallakselle 1.1.1903:
Ja nyt on Joulu jo mennyttä - hyvä sentään, että tätä loma-aikaa vielä kestää - minua niin vielä väsyttää. - Alkaakseni nyt lähimpinä olevista tapauksista, niin tulin minä tänä aamuna klo ½5 kotiin Elsa Rydmanin häistä3. Joko kerroin niitä vietettävän uudenvuoden aattona? Siellä oli koko suku ja muutamia Elsan tovereita. Minä olin niin väsynyt, etten oikein voinut tulla oikeaan tunnelmaan. Elsa oli niin onnellisen ja hyvän näköinen - oikein oli lysti häntä katsella.

Ilona Jalava Aino Kallakselle 8.6.1903:
Ja Paavo Snellman ja Katri Thulé - kai huomasit lehdissä. Muistin niin promotioni-kevään 6 vuotta sitte ja Majn. - Paavo on nyt theol. kand ja kihloissa - hyvin Paavomaista - mutta hyvin sopiva Katri Th. Paavolle, - iloinen, suloinen ja hyvä siihen vanhanaikaiseen tyyliin. Minä osaan iloita Paavon kanssa.

Ilona Jalava Aino Kallakselle 20.12.1903:
Maj'n olen pari kertaa tavannut - huonon on näköinen, mutta muuten tyytyväinen.4

Huomautukset:

1Paul Valfrid (Vaffi) Rydman (1871-1930), kruununvouti August Johan R.:n poika, Axel Gabrielin pojanpoika, ja Elsan pikkuserkku. Toimi 1899 ylimääräisenä kopistina senaatin talousosastossa, siirtyi sittemmin kirjuriksi ja tullinhoitajaksi eri puolille Suomea, viimeksi Ouluun. Nai 1907 Pielavedellä Aili Ottilia Lyytikäisen. Kihlaus Elsan kanssa purkautui ilmeisen nopeasti.
2Signe Ina Rydman (1875 - ?), lääninrovasti Gustaf Adolf R.:n tytär, Petter Augustin pojanpoika, Majn ja Elsan serkku. Signe jäi naimattomaksi.
3Elsa valmistui FK:ksi 1902, ja nai samana vuonna serkkunsa Alfred Lindströmin (vuodesta 1914 Sarva).
4Maj meni 1906 naimisiin Nokian asemapäällikön Otto Gustaf Berghin kanssa.

Bulletiini