Kari Rydman

Uudempia kolumneja ja pakinoita

Sensuuria, sensuuria!


Suomi siivoksi!Sadut siisteiksi!Ihanaa, lisää kieltoja!

Takaisin etusivulle

SUOMI SIIVOKSI!

Ministeriö aikoo lopettaa tupakoitsijoitten huonon esimerkin. Sauhuttelu tullaan kieltämään nuorten nähden, jottei heille syntyisi epätoivottavia käyttäytymismalleja.

Oikea on suunta, mutta toimet riittämättömiä.

Lihavuudesta on suurta kansanterveydellistä haittaa. Kiireesti olisikin säädettävä asetus, jonka mukaan lihavat eivät saa lyllertää paikoissa, joissa nuoret voivat heitä nähdä ja saada epätoivottavia käyttäytymismalleja. Erityisesti hyväntuulisia ja leppoisia lihavia on tarkoin valvottava ja estettävä heitä liikkumasta ainakin päiväsaikaan. Ravintoloihin olisi hyvä tehdä yllätysiskuja, ja estää lihottavien ruokien valmistaminen - saati niistä nauttiminen.

Surullista katseltavaa ovat työttömät ja muut luuserit, varsinkin jos heidän nähdään puhuvan kännykkään tai käyvän elokuvissa. Heistä voi saada kuvan, että köyhänäkin muka voisi elää, ja näin on vaarana välinpitämättömyys vapaata markkinataloutta ja jatkuvia vaurastumispyrkimyksiä kohtaan. Myöhemmin voitaisiin täsmentää vuositulorajoja, ja sallia julkinen liikkuminen vain ne ylittäville.

Surullista katseltavaa ovat myös vetelehtijät ja lampsijat, joista nuoret ilmiselvästi ovat jo saaneetkin ei-toivottavia käyttäytymismalleja. Asetuksella on määrättävä, että kaduilla ja muissa julkisissa paikoissa on käveltävä joutuisasti, kädet viuhtoen ja rinta rottingilla, mieluiten hölkäten. Liian hitaasti liikkuvien hätistelemiseksi olisi luotava päättäväisiä katupartioita, joista Iranissakin on saatu hyviä kokemuksia.

Ruotsissa suunniteltu lehmien pieruvero on askel hyvään suuntaan, jos se vähentää näiden saastuttavien elikoitten määrää. Nehän saattavat kyläteillä olla myös autojen vapaan kulun tukkeena. Todellinen haitta ovat kuitenkin maalaiset, jotka sitkeästi kieltäytyvät ajattelemasta eläimiä pehmolemmikkeinä, ja lisäksi haisevat kaupunkiin tullessaan ties miltä eläinten jätöksiltä. Maanviljelys on jo monesti todettu haitalliseksi vapaalle kilpailulle ja globaalille markkinataloudelle. Nuorten iskuryhmien olisi pikaisesti syytä vapauttaa lehmät ja muut maaseutueläimet takaisin luontoon, ja viranomaisten tulisi takavarikoida maat tuottavampaa rakennusyritteliäisyyttä varten.

Koska yhteiskunnalla ei liene varaa perustaa tuiki tarpeellista ajatuspoliisia, voisimme hyvin ajatella laajaa ja tarmokasta kansalaisliikettä, joka katupartioineen tehokkaasti lopettaisi ainakin ei-toivottavien ja esikuvaksi kelpaamattomien henkilöiden liikkumisen ja sellaisten ajatusten ääneen esittämisen. Tällaisesta toiminnasta meillä kuten Afganistanissakin jo onkin lupaavia esimerkkejä.

Sen sijaan alkoholin nauttimista ei missään nimessä tule kieltää - humaltuminenhan sentään on AIDOSTI EUROOPPALAISTA.

Alkuun

SADUT SIISTEIKSI!

Peppi Pitkätossusta on tehty uusi animaatiosarja televisiolle. Se on korjattu uusien ideaalien mukaiseksi. Pepin isä ei ole enää neekerikuningas. Peppi ei enää nuku kengät tyynyllä. Peppi ei enää ole todellinen anarkisti, vaan siististi puuhaava standardilapsi. Mikään ei enää ole "vinksin vonksin", eivätkä mustat ja valkoiset lapset enää hyppele Etelämeressä ilkisillään. Hyi ollakaan - mitä siitä sanoisivat moraalitantat kummastakin sukupuolesta, jotka erottaa pedofiileistä vain se ettei heitä ole saatu kiinni.

Astrid Lindgrenin elämäntyö on tältäkin osalta markkinavoimien pilaama. Mitäpä Lindgrenin muista ansioista, kun hän kerran on luonut hyvän 'brandin' rahastettavaksi.

Samoin kävi Tove Janssonin. Amerikkalaisen moralismin hengessä hänen muumihahmoistaan on poistettu kaikki 'loukkaava'. Herranen aika: muumipappa poltti sikaareja ja joi viskiä, Nuuskamuikkunen poltti piippua. Klassiset tarinat sisälsivät muutakin rahvaalle sopimatonta. Joten ne siis siistittiin, puleerattiin - ja mitätöitiin.

Tanskalainen satusarjakuva "Rasmus Nalle" on sekin siistitty. Hylje Kalle ei enää polta merimiespiippua.

A.A.Milnen Nalle Puh on siistitty keskiluokkaiseksi toimistosarjakuvaksi. Kiplingin viidakkoseikkailut muuttuivat jatkuvalämmitteiseksi lälläritarinaksi. Peter Paniin ei ole jätetty mitään aikuisia loukkaavaa. Liisasta Ihmemaassa on tullut todellinen pulma, kun kävi ilmi että sen kirjoittaja oikeasti tykkäsi kohdeyleisöstään.

1970-luvulla yritettiin satuja sensuroida luokkataisteluopin mukaisiksi. Siinä missä vasemmistoradikaalit eivät onnistuneet, siinä markkinatalous mässäilee voitoillaan.

Siivous ulottuu lähes kaikkialle. "Neekerinpusuja" ei enää voi valmistaa, muuten iskuryhmät iskevät. Musta lakritsipoika poistettiin "loukkaavana". Musta-Pekka-kortit katosivat jo kauan sitten.

Kohta poistetaan sallituista väreistä ainakin musta. Missään normalisoidussa televisiosarjassa ei enää esitetä lihavia, ruokailumieltymyksiltään arveluttavia tai muita senkaltaisia poikkeavia henkilöhahmoja. Scarryn lastenkirjat kielletään sen vuoksi että Possu-isä on teurastaja ja myy kaupassaan kinkkuja.

En edes viitsi tässä luennoida klassisten satujen psykologisesta merkityksestä tai kontroversiellien ilmiöiden tärkeydestä niin lapsille kuin aikuisillekin. Se olisi vain vanhojen luupäitten horinaa, josta kiireimmiten tulisi päästä eroon.

Mihin markkinat ja suuri raha kerran käyvät käsiksi, ei säily vaan muuttuu säilykkeeksi, standardisoiduksi ja mauttomaksi mössöksi.

Mistä löytyisivät enää ne vanhemmat, jotka osaisivat lukea Peppiä, muumeja tai Nalle Puhia lapsilleen? Eivät juuri mistään. He käynnistävät television, ja lapset saavat sieltä kaiken heille tarkoitetun informaation, kaupallinen ja sen vuoksi ylen hyväksytty seksi mukaanluettuna.

Mitä minäkin tässä valitan, alimpaan ihmisluokkaan kuuluva surkimus: amerikkalaisten feministien määritelmän mukaan "valkoihoinen, keski-ikäinen, keskiluokkainen, heteroseksuaalinen mies". Viimeisetkin meistä siivotaan kohta pois, viimeistään sitten kun joka kotiin asennetut anturit paljastavat paitsi tupakanpolton, myös lihansyönnin, alkoholinkäytön ja sosiaalisen sopeutumattomuuden.

Alkuun

Ihanaa, lisää kieltoja!


Kieltojen ja paheksunnan markkinat kukoistavat! Niiden valikoima on hyvin kattava ja kestää vertailun parhaitten diktatuurien kanssa. Tässä uusimmat tarjoukset:

Stockport College Manchesterissa on julistanut joukon sanoja kielletyiksi, niiden joukossa 'historia', 'gentleman', 'lady', 'normaali', 'sokea', 'kuuro' ja 'hullu'.

Sana 'historia' on kuulemma seksistinen ja loukkaava, sillä se alkaa maskuliinisella pronominilla "his". Terävä oivallus! Kiellettävä on myös samanalkuiset muut sanat kuten "hissi", "histamiini" ja "Hiski". Olen varma että englantia puhuvista maista piankin taas tulee tiedostavaa joutilassakkia tännekin meitä barbaareja kasvattamaan.

"Kuurot", "sokeat" ja "hullut" poistuvat keskuudestamme manchesterilaisen reseptin mukaan käden käänteessä. Tosin nimi "Manchester" on sekin loukkaava, ja on pikimmiten muutettava "Personchesteriksi". Tästä on suora seurannainen suomenkieleen: sana "Manse" on poistettava ja korvattava sanalla "Perse".

Muuan englantilainen työvoimatoimisto kieltäytyi julkaisemasta työpaikkailmoitusta jossa etsittiin "ahkeraa" työntekijää. Tottahan siinä syrjittiin tavallista kunnon laiskimusta. Hyi olkoon.

Äskettäisen päätöksen mukaan poliisi ja muut yhteiskunnalliset tahot eivät enää saa käyttää sanaa "neekeri". Tästä seuraa, ettei päiväkodeissa ja kouluissa enää saa lukea Peppi Pitkätossua, sillä hänen isänsä oli neekerikuningas. Kohtaa ei voi muuttaa "mustaksi kuninkaaksi", sillä kapt. Efraim Pitkätossu oli häpeäkseen ihonväriltään valkoinen. Myöskään sallittu ilmaisu "african-american" ei käy, sillä Kurrekurredut-saaret sijaitsivat Etelämerellä.

Pepin kieltäminen saa lisäpontta, paitsi tämän huonosta käytöksestä, myös siitä, että Kurrekurredut-saarten asukkaat ylistivät kuningastaan tämän lihavuuden vuoksi. Jokainen ymmärtää miten huonoja vaikutuksia tällaisesta epäterveen elämäntavan ylistämisestä virtaa viattomiin lapsiimme.

Sanat "typerä", "ääliö" ja "populisti" on heti poistettava. Nehän ilmiselvästi kuvaavat juuri Stockport Collegen edustajia, jotka siis nyt ovat siirtyneet oikeassaolijoiden eturiviin. Ja sellaisten loukkaaminen on tämän maailman synneistä veriruskein.

Alkuun