SIGNAL INTERNATIONAL PENPAL MAGAZINE
3.800 sivua * 50.000 kirjeystävää
Signal * kansainväinen kirjeystävälehti * perustettu 1960 *
julkaisija Raimo Kaarna, Purokatu 18, 15200 Lahti


 • Signal-lehteni perustin v.1960 16-v. lyseolaisena, internettiin huhtikuussa 1996
 • kokonaispainos tähän mennessä 382.000 kpl, n. 2.000.000 lukijaa 100 maassa
 • jo 150.000 kirjettä lukijoilta, postituskuluihin on mennyt omakotitalon hinta
 • uusin painettu Signal v. 2011, 16 A4-sivua, 250 ilmoitusta, € 10 postikuluineen

  RAIMO KAARNA - JULKAISIJA
  KUKA ?

 • Lahdessa syntynyt ja koko ikänsä asunut 69-vuotias miehenretale, eronnut, kaksi aikuista tytärtä

  KOULUTUS & TYÖ

 • ylioppilaaksi Lahden Lyseosta 1964
 • merkonomiksi Lahden Kauppaopistosta 1965
 • ilmoitustoimittajana Etelä-Suomen Sanomissa 1966-1989
 • nyt "vapaa taiteilija", päätoiminen tyhjäntoimittaja ja tyhjäpäinen päätoimittaja...

  HARRASTEET

 • Signal, kirjeiden lueskelu ja vastailu (1.000 snailmail-kirjettä / vuosi + yli 150.000 emailiä / vuosi)
 • sohvalla löhöily, lehdet, elokuvat, kirppikset, Internet ym. tietokoneen räpläily

  POSTIOSOITE:
  RAIMO KAARNA, SIGNAL INTERNATIONAL,
  PUROKATU 18, 15200 LAHTI
  PUH. 044 271 4064
  E-MAIL: signal@sci.fi

  Postia lokeroon 150

  Lahtelaisella Raimo Kaarnalla on erikoinen harrastus, kirjeiden kirjoittaminen ja niiden saaminen. Raimo perusti Lahden lyseon VI-luokkalaisena vuonna 1960 kansainvälisen SIGNAL INTERNATIONAL-kirjeystävälehden. Ja lehti ilmestyy edelleen... Vuoden 1995 joulukuun alusta alkaen jopa sähköisessä muodossa, aluksi disketillä ja huhtikuun 1996 alusta Internetissäkin.

  Kaikkiaan posteljooni on kantanut Raimolle yli 150.000 kirjettä ja maailmalle on lähtenyt noin 382.000 kpl Signal-lehtiä. Pelkkiin postimerkkeihin kustantajamme kertoo laittaneensa markkoja yhden hyvän omakotitalon arvosta.

  No mikä tässä hommassa sitten Raimoa oikein viehättää ? Tirkistelläänpä yhdessä millaista postia tuli lokeroon 150 maanantaina 16.1.1995.

  Kirjeitä tuli kolmen päivän edestä eli peräti 45 kappaletta ! Afrikasta, Euroopasta, Aasiasta, Amerikasta, 20 eri maasta...

  Japanilainen Tomiko Jo kertoo olevansa 19-vuotias tyttö, hän kirjoittaa englanniksi ja haluaisi kirjeystäväkseen suomalaisen noin 19-v. pojan. Tomiko liitti kirjeeseensä kaksi kansainvälistä vastauskuponkia (IRC), joilla saa postitoimistosta ulkomaiseen kirjeeseen tarvittavan postimerkin. Kuponkeja myydään myös Suomen posteissa.

  Englantilainen M.O. Carr yliopistokaupunki Cambridgestä pyytää lisätietoja Signal-lehdestä. Ei maksua, tiedossa postikuluja 2,70 mk. EU nosti kakkospostinkin hintoja arvonlisäveroprosentin verran eli 22 %!

  Zambialainen Benoit Muke Sakala tilailee Raimolta muutamia ulkomaisia posti myyntilehtiä. Maksuna hän lähettää neljä Kuuban Pesoa (vajaa 20 mk), italialaisen 2000 Liiran setelin (6 mk), 25 Egyptin Piasteria (lähes 20 mk) ja 15 vanhentunutta Norjan kruunua 50-luvulta... Kuubalaissetelissä on Ernesto Quevaran kuva, ja kuoren päällä neljä kaunista kuvapostimerkkiä.

  Ruotsalainen Linda Persson lähettelee oman kirjekerhonsa esitteitä postitettavaksi ja parisivuisen kirjeen, men på engelska. Vaihdamme ilmoitustilaa lehdissämme...

  Ja taas postia Japanista, vastauskupongit mukana. Tytön nimi on Hiroko Kato, ikä 15, harrasteet musiikki, ruoanlaitto, keilailu, uinti, kieli englanti, hän etsii 14-16-vuotiasta suomalaista tyttöä tai poikaa ystäväkseen.

  Je suis un jeune algeriene, qui habite une petite ville... Olen nuori algerialainen, joka asuu pienessä kylässä... Eipä arvannut Roineen Kustaa, ranskankielen opettajamme lyseossa 60-luvulla, että vielä Kaarnakin tavailee ranskaa ja vapaaehtoisesti. No, kirjeen postitti Saiam Dahmane, ikää ei kerrota, harrasteet matkailu, luonto ja meri ja kirjeet ranskaksi. Nykyään Algeria on kyllä turvaton paikka ulkomaalaisille ja arabimaissa naisen asema on kovin erilainen kuin täällä kotimaassa !

  Oho, kirje Suomesta, tiliotteita pankista, onneksi ei sentään laskuja !

  Ja taas japanilaispostia, lähettäjä Mieko Nakajima. Liekö tyttö vai poika, ei kerro tietoja itsestään, pyytää Signalin esitteitä, vastauspostimerkki eli IRC-kupongit mukana.

  Michael Crehan jenkeistä ilmoittaa muuttaneensa, korjatkaa osoite please. Hän on kirjoitellut viimeksi v. 1993:n lokakuussa. Aikoo kuulemma joskus taas tilailla lehteäni.

  Kreikasta kirje Billy Jones Mawushielta, pyytää lehdestä lisätietoja itselleen Italiaan ! Sukunimestään päätellen Billy on kotoisin Afrikasta, ehkä Ghanasta tai Nigeriasta ? Ei vastaus-postimerkkiäkään !

  Jamaikalta Karibeanmereltä Kuuban eteläpuolelta kirjoittelee Kenton Bennet. Hän on nähnyt Signalin osoitteen kingstonilaisessa Daily Gleaner-sanomalehdessä ja haluaisi 20-40:n ikäisiä suomalaisia kirjeystäviä. Kenton on 30-vuotias, harrastaa jalkapalloa, hölkkäämistä, ruoanlaittoa, elokuvia, laulamista ja musiikin kuuntelua. Aitoa reggeatä? Kirjeet englanniksi.

  Japanilaiset 12-18-v. koulutytöt lähettelivät viime vuonna Signalille lähes 1000 kirjettä. Kaikki etsivät suomalaisia kirjekavereita, useat tunsivat Toni Niemisen ja Mika Häkkisen... Ja tämän päivän postissakin on kymmenkunta kirjettä Japanista: Fyuki Sasagawa on 18-v. tyttö, Mina Ueda 15-v. tyttö, Yumi Ogata 16-v. koululainen, Yuki Onishi - tyttö hänkin ja 15-vuotias - harrasteina tietokonepelit ja shoppailu, Tomoko Kaminosono, ikä 15, tyttö, kielenä englanti, Mayuko Hiraga, 14-v tyttö. Japaninkieli saattaisi olla melko helppo suomalaiselle oppia, vaikka Mika on siellä tytön nimi ja Suomessa pojan nimi. Jokohama humahutan...

  Willie Parris Jr USAsta lähettelee jälkikäteen muutaman taalan postimaksuiksi saamistaan lehdistä, ja kirjoittaa tietenkin englanniksi. Willie harrastaa mail order businessta, erilaisten lehtien ja ilmoitustilan postimyyntikauppaa, hän on Signal-lehden levittäjäagentteja.

  Kirje Uudesta Seelannista ! Sieltäpäin tulee postia melko harvoin... Steve Coffey lähettää viisi talaa ja ilmoituksen seuraavaan Signaliin. Hän myy kirjaa Untold Secrets of the UltraRich eli Ylirikkaiden Tuntemattomat Salaisuudet... Lisätietoja tästä MLM-busineksesta eli monitasohumpuukimarkkinoinnista voit tilata parilla kansainvälisellä vastauskupongilla. Päävoitto lotossa on todennäköisempi kuin rahantulo MLM-hommeleista !

  Toinenkin MLM-humpuukimaakari postittelee omia rahanteko-ohjeitaan, 6 sivua A4-saastetta, nyt USAsta, lähettäjä Jo Mars. Pelkistetty yhteenveto: lähetä pino taaloja, me kerromme kuinka voit tienata taaloja...

  Postgirot från Sverige, ahaa - tietoja korkotuloista, 7,68 kruunua eli lähes 5 markkaa vuonna 1994 ! Ja Linkovuori tarjoaa huopakyniä, liimapuikkoja jne nyt edullisesti ! Lahden kaupunki postittelee asiapapereita, Puhelinyhdistys laskuja, Hämeen Työsuojelupiirin kuoressa tulee Kauppakamarin kutsu työsopimusasioita käsittelevään tiedotustilaisuuteen...

  Ja sitten taas ulkomaanpostiin. Kaksi sinistä sileätä seteliä, takapuolella kuningaskalastajan kuva, etupuolella Laurier-niminen henkilö ja jonkun julkisen rakennuksen pieni kuva, arvo CAD 5 kumpikin. "I got your address from a book by Richard N. Cote", sain osoitteenne Richard N. Coten KIRJASTA ! Tosi on, Signal mainitaan tässä 244-sivuisessa Love by Mail-kirjassa useilla sivuilla. Kirjoittaja on usalainen ja meni itse naimisiin kolumbialaisen kirjeystävänsä kanssa.

  USAsta filatelisti Ralph Roth New Yorkin Brooklynistä lähettelee nipun Stamp Collector-lehden vuositilauslipukkeita levitettäväksi. Muistaakseni amerikansuomalaistenkin Suomi-talo eli Finland Hall sijaitsee Brooklynin kaupunginosassa NYKissä ? Merkit kuoren päällä jääneet leimaamatta, postimaksu US$ 0,95 eli vajaa vitonen. Toinen kirje Yhdysvalloista tulee Nashvillen country & western-musiikkikaupungista. Freda Savahl lähettelee yhden taalan postimaksuiksi Signal-lehteä varten...

  Gulzar Usmani-niminen Signalin entinen asiamies Pakistanin Lahoresta kirjoittelee olevansa taas halukas myymään lehtiäni. Maksuksi hän olisi valmis lähettelemään muita ulkomaisia lehtiä, jotka lienee painattanut luvatta paikallisissa kirjapainoissa. Surutta tekijänoikeuslakeja rikkoen Gulzar & kumppanit ovat viime vuosina painattaneet minunkin lehtiäni ja myyneet niitä lehtikioskeissa ja kirjakaupoissaan. Kuoren päällä kolme eläinaiheista postimerkkiä, postimaksu 16 Rupiaa eli noin 2,50 markkaa.

  Seuraavalla kuorella on postimerkkinä ranskalainen automaattilipuke, siis esi-painettu sinertävä lintukuvioinen tarra, johon automaatti on tietokoneen avulla tulostanut postimaksun, kellonajan, paikkakunnan ja postitoimiston numeron, leimauslaitteen numeron jne. Remy Chartois tilaa Signal-lehden ja maksaa sen USAn setelillä.

  Norjalainen Per Deiss - lienee sikäläinen Pekka - tilailee kirjatussa kirjeessään intialaisen Kalkutta International- ja pakistanilaisen Lovely Message-kirjeystävälehtien näytenumerot. Maksu taaloissa, kirje postitettu kirjattuna, 19 Norjan kruunua eli noin 15 mk.

  Marokon Casablancasta, siis valkeasta talosta, tulee kirjeessä väripostikortti. Lähettäjina sisarukset Naim (22-v tyttö) ja Samira Hamham, 20-v. tyttö. Molemmat haluaisivat ilmoituksensa lehteeni ja kirjeystäviä ympäri maailmaa, kielenä englanti. Mellah Hakim Algeriasta postitti valokuvansakin, hän on 22-v. poika, keräilee kolikoita, pelaa koripalloa ja lentopalloa, kielet ranska, arabia ja englanti. Toinen algerialainen "kerjuukirje" tulee Mr Mehallilta, ranskaksi: "j'ai l'hereuse de vous demander de bien vouloir me freuvenir (?, en saa selvää) une documentation sur SIGNAL INT'L". "Olen onnellinen pyytäessäni teitä ystävällisesti lähettämään minulle Signal- lehtenne esitteen"... Cote d'Ivoire, Norsunluurannikko, on seuraavan kirjeen lähettäjän kotimaa, ja taas ranskankielistä postia. Diatta Alpha etsii kirjeystäviä kaikkialta maailmasta ja lupaa vastata jokaiselle. Postimerkissä afrikkalaisnainen vaeltelee puunhakureissuillaan, naisethan ne siellä työt tekevät...

  Englanninkielisestä Afrikasta Ghanasta eli entiseltä Kultarannikolta tulee pari kirjettä. 27-vuotiaat neiti Jennifer Obeng ja Barbara Quansah ovat naimattomia ja etsivät lämminsydämistä luotettavaa herraseuraa ja kestävää syvää suhdetta... Kirje on valokopioitu, tietokoneella ladottu ja 12 pisteen helvetikalla tulostettu, sujuvaa huolellista englantia, osoitettu Signal-lehden Herra Päätoimittajalle, "the Chief Editor-In-Charge". Toinen kirje tulee Anita Yeboaalta, ja tähän sensuuri iskee ! Valokuva on täynnä mustaa pintaa ilman rihmankiertämää... Tyttö on 24 vuoden ikäinen, etsii varakasta herra-seuraa ja pyytää lähettämään neljä taalaa postikuluiksi "for my nude action photo" !

  James Cariz J. asuu Cartagenassa Kolumbiassa Etelä-Amerikassa. Hän on 27-vuotias, harrastaa lukemista, popmusiikin kuuntelua, tv:n katselua, seteleiden ja maisemakorttien keräilyä, ymmärtää espanjaa, englantia ja vähän saksaakin. Tytöt, 20-25, kirjoitelkaa, etenkin länsi-Euroopasta.

  Ben E Jones jenkeistä pyytää poistamaan nimensä Signalin postituslistoilta tai... Että tällainenkin tapaus ! Belinda Cole El Pasosta Texasista haluaisi Signal-lehden näytenumeron, mutta maksusta ei hajuakaan. Pitäisiköhän mennä ilman rahaa Alkoon pyytämään pullollinen konjakkia ?

  Joulupukin porot lentelevät taivaalla Uuden Seelannin v. 1992 joulupostimerkissä, lapset uimarannalla, kirkkokuoro ja joku keltainen lintu koristavat Leighton Carradin kirjekuorta. "Hi Riamo, Guess it's time I 'dropped you a line' and checked up on your health - did you take my advise and drink twelve bottles of whiskey and smoke 50 cigarettes a day ?" eli "Moi Raimo (taas hän kirjoittaa nimeni väärin), arvaan, että on aika heittää kirjeellä ja tarkistaa terveydentilasi. Otitko neuvostani vaarin ja ryyppäät 12 pulloa wiskiä ja poltat 50 savuketta päivässä?". Huumorismiehiä tämä pumppuvaivainen lähes 70-v. julkaisijaystäväni, hän operoi omaa kirjeystävälehteään ja hankki hiljattain tietokonesysteemitkin. Leighton on muuttanut Yhdysvalloista Uuteen Seelantiin ja löysi sieltä nuoremman vaimonkin. Vaihdamme mielipiteitä maailmanpolitiikastakin pitkillä kirjeillä silloin tällöin...

  Vielä muutama kirje jäljellä, taitavat olla kaikki muilta pienlehtien tekijöiltä, katsotaanpa. Open Forum #7 Kreikasta, julkaisija Lianos. Lehti keskittyy vapaan seksin puolustamiseen, juttuja, mielipiteitä, rohkeita ilmoituksia, 24 sivua, valokopioitu ja YLLÄTYS, YLLÄTYS ! Kansikuvan on piirtänyt lahtelainen taiteilija... Vaihdamme ilmoitustilaa Lianoksen kanssa. Seuraava lehti on The Philatelic Exchange Club Tsekin tasavallasta eli entisen Tsekkoslovakian puolikkaasta ja sitä tekee Jaromir Hincica. Seitsemän sivua postimerkkeilyasiaa, keräilijöiden ilmoituksia, uutuusesittelyjä ja Signalin ilmoitus paikallaan. Sivukoko A5, valokopioitu, ei sittenkään, offsetilla painettu !

  Iso ruskea kirjekuori USAsta, postimaksukin $ 4.33... Mitähän täältäkin löytyy, lähettäjän nimi painettuna postituslipukkeeseen,"Naughty & Nice" eli "Ilkeetä ja Kivaa" tai "Paheellista & Mukavaa", miten haluatte. Ooooohhhhhh, monivärisiä seksialusvaate-esitteitä, tukkuhinnastot ja yhteistyötarjous. Pitäisi ryhtyä myymään näitä Suomeen ? Tästä en puhu kellekkään, mainehan menee... Vai tulisiko RAHAA ??? Harkitaan, kannattaisikohan tämä ? No, avataan vielä tämä viimeinenkin kirje, USAsta taas, Wenatcheesta - varmaankin intiaanien kieltä - Washingtonin osavaltiosta. Lähettäjänä on Fast River Ad Company eli Nopean Joen Ilmoitusyhtiö ja kirjeen allekirjoittaja Don Gibson. Rahanteko-ohjeita, ilmoita Blue Earth Advertiserissa eli Sinisen Maan Ilmoittajassa, levikki 5.000, vain $ 8 ! Lähetetäänpäs oman Signal-lehden esitteet sinnekin !

  Niin, mikä ihme tässä kansainvälisessä kirjeenvaihdossa viehättää ? Kerro oma mielipiteesi, Sinäkin voit kirjoittaa (vastauspostimerkki mukaan) tai soittaa p.044 271 4064 / Raimo Kaarna. Tai pistä sähköpostia tulemaan osoitteeseen signal@sci.fi.
  Kirjeet osoitteella SIGNAL-LEHTI, PUROKATU 18, 15200 Lahti...

  Ulkomaisia kirjeystävälehtiä !


  SEE SIGNAL'S OTHER WEB ADDRESSES - CLICK HERE !