Kariniemen kasvatteja 50-luvulta

  Kokoonnuimme syksyllä 2000 vanhan Kariniemen ravintolan pihalle, mäen harjalle. Tarkoituksena oli muistella ihanaa
  50-luvun lapsuudenaikaa ja kertoilla jotain nykyisestä elämäntilanteestakin vanhoille kavereille.
  Kuvia napsin kymmenkunta, tässä joitain niistä.

  Kuka kukin on ? Vasemmalta oikealle:
  Timo Mikkonen, 50-luvulla osoite oli Kariniemenkatu 24 A, kansakoulun ekalla olimme luokkakavereita. Timpan isä oli Martti Mikkonen, legendaarinen USAan muuttanut Reippaan jalkapallojoukkueen entinen puheenjohtaja, paitatehtailija. Timo harrastaa nykyäänkin kaupankäyntiä, hän myy konttoritarvikkeita, liikelahjoja sekä hammaslääkäritarvikkeita.
  Kari Heikkilä, Kariniemenkatu 26 A, luokkakaverini Lahden lyseon lukiosta. Kari oli aikoinaan Yrittävän Hämeen toimittaja, muutti yrittäjäjärjestötehtäviin Helsinkiin, turvallisuusalan yksityisyrittäjä, maisteri ? Karin isä oli faktori Kanervan kirjapainossa.
  Jorma Brunila, Kariniemenkatu 33, pihan puoli, lapsena piirinmestari voimistelussa, myöhemmin ravintola-alalla, mm. Mustan Kissan pomoja. Jorma asuu nyt Porissa (?) ja toimii ravintola-alan osa-aikaisena opettajana sikäläisessä aikuiskoulutuskeskuksessa. Hänen äitinsä oli tarjoilija, isällä Veikko Mäellä oli kultasepänliike ja työpaja Karihovin pohjakerroksessa ja tätinsäkin oli yrittäjä, taloustavarakauppa uuden konserttitalon alakerrassa.
  Eero Elsinen, Kariniemenkatu 24 B, metallimies, koko ura Lahden Rautateollisuuden palveluksessa, lapsena Eräveikkoja. Eero taitaa jo nyt tai pian olla eläkkeellä ?
  Lasse Isotalo, Vääksynkadun isoista omakotitaloista, ruskeasilmäinen kiharatukkainen pianisti, soitteli savuisessa Manelin yläkerrassa jazzia ja muuta mukavaa, kaikkien tyttöjen haavemies ! Elämänurakin löytyi musiikkialalta, musiikki Fazerin myymäläpäällikkö Helsingin liepeillä nykyään ? Lassen isä oli kuorma-autoilija kuten minunkin isäni.
  Pekka Jouko, Kariniemenkatu 35 A 11, isänmaallinen urheilijanuorukainen, vanhemmat kaupunginteatterin näyttelijät Dagi Angervo ja Ensio Jouko. Pekasta tuli ammattisotilas, joka pääsi eläkkeelle Hennalasta muutama vuosi sitten, lienee everstiluutnantti evp ?
  Raimo Kaarna, Kariniemenkatu 35 A 9, allekirjoittanut ja tämän webbisivun tekijä, entinen Etelä-Suomen Sanomien ilmoitustoimittaja. Isä oli kuorma-autoilija, äiti R-kioskeilla, veljet Ahti ja Pertti.


  Kariniemenkatu 35, komea porraspylväikkö. * Kotiparveke, 3. kerros.

  Pitkän talon piha, Kariniemenk.35. * Lapsuudenystävykset Jorma ja Pekka 33:n pihalla.

  Oma koti kullan kallis kattoparvekkeen alla yläkerrassa, vasemmalla keittiö, sitten palvelijanhuone ja meidän poikien huone.

  Keskikerroksessa asui ensin Eero Luhtanen perheineen (Luhdan omistajia), myöhemmin Tuomiset tyttöineen (Luhdan konttoripäällikkö), ja sitten Liukot (Luhtasen vävy ja tytär). Liukon hattutehdas sponsoroi Reipastakin...

  Alakerrassa oli 50-luvulla Lahden Osuuskauppa - maitokauppa, sekatavarakauppa ja pihanpuolella lihakauppa ja varasto. Satoja kertoja olen hakenut irtomaitoa peltihinkkiin, kahvit jauhettiin pavuista poroiksi tyhjään paperipussiin, surina oli kova ja tuoksu mahtava ! Kaikki myytiin tiskin takaa, itsepalvelua ei tunnettu.


  Nykyaikaiseksi kunnostettu olohuone, lasiset väliovet edelleen käytössä, näkymä pihan suuntaan pitkän talon eli Kariniemenkatu 35:n A-portaassa. Kuvattu 2001 asuntonäyttelyssä.


  Kolmen talon - Kariniemenkatu 24, 26 ja 28 - pihalla, tultiin metsän kautta !

   Mikkosen Timppa ja Heikkilän Kari lapsuudenmaisemissaan.

  Tässä Rinteen omistamassa Kariniemenkatu 20:n talossa asuivat Walleniuksen Pelle, Jussi, Marjukka, äiti oli kotirouva, isä rakennusliikkeen perustaja. Walleniuksen sedän veli muutti myöhemmin oman sukunimensä Walamieheksi, mukana kunnalliselämässä, pormestari ?

  Piharakennuksessa asuivat mm. Honkavaaran veljekset, taidetaan tuntea arkkitehtihommista nykyään ?


  Pitkä nousu ja sitten portaat Kariniemen Ravintolaan ! Mutta me poijjaat ei menty sinne - ikä ei riittänyt kellään ! Eikä me menty Tampereellakaan, me mentiin Hennalaan upseerikerholle. Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, vai mitä tuumaatte Eero, Jorma ja Kari ?

  Raimo Kaarna - 26.9.2002


  1950-luvulla Kariniemessä oli ulkoilmaravintolakin


  Yläkuvassa Kariniemen kesäravintola 50-luvun alkupuolella, pitkä ja matala rakennus, ulkoterassi, huvikenttä ja soittolava. Vasemmalta isäni Tauno Kaarna, äitini Aune, isäni serkun vaimo Meeri Pelli, ravintolan vahtimestari äitini veli Eero Aropaasi ja isäni serkku Emil Pelli.

  Tapana oli viedä vieraat nauttimaan Suomen kesästä Kariniemen harjulle. Vasemmalla Kariniemen rinteessä otettu kuva järven suuntaan, Enonsaarikin näkyy selvästi taustalla. Tässä kuvassa ovat isäni sisko Vilma Kaarna, Meeri Pelli, isäni, äitini ja serkkuni Leila Kaarna.

  Millainen oli 50-luvun Kariniemi, ketkä siellä vaikuttivat ? Vilkaise tuotakin sivua...