Kariniemeläisiä
50-luvulta...

Asuin lapsuuteni vuodet 1947-59 Kariniemessä, Kariniemenkatu 35 A 9 kolmas kerros, miltei 'pellolla'. Kun osuuskaupan yläpuolelta pitkän talon parvekkeelta vilkuilimme keskustaan päin, ensimmäinen silmiin pistävä rakennus oli vanha Starkki Lahdenkatu 14, sitten Mallasjuoman tehtaat, Nastolankadun työväentalo, Lahden Auto Vesijärvenkadulla ja sitä vastapäätä näkyvä pienempi parikolmikerroksinen asuintalo. Kolkankadun Rautatieläisten taloista, Karihovista tai Karinportista ei ollut vielä hajuakaan.

Lahdenkadun varrella oli pelto, perunoita, kukkaviljelmiä, vihannespenkkejä ja tasanne, joka toimi uheilukenttänämme. Heiteltiin keihästä, Kariniemen “luonnonpuistosta” katkottiin lepästä tai pajusta sopivat välineet.

Pesäpallo ja Lahden Mailaveikot oli voimissaan. Hannulan Pepe, Bromanin Juppa, Tolppa-Kokkonen, ja kumppanit olivat kovia nimiä. Jalkapallo vasta teki tuloaan, Kuusysin edeltäjä Lahden Pallomiehet oli syntymässä. Kolkankadun ja Vääksynkadun jengihän sen taisi vanhan Starkin takana perustaa. Tunnetuimpia pelimiehiä olivat Seppälän veljekset, Sipon Raimo ja Pekka, Salmisen Erkki, Talsin Markku ja Kari, Urosen Rauno, joku Klinga jne.

Muita tunnettuja junioriurheilijoita kariniemeläisistä olivat Leivon Osku, joka joskus taisi voittaa erikoismäenlaskun Salpausselän kisoissakin. Osku hyppäsi tuplahypyn toisen mäenlaskijan kanssa kisojen avajaisissa. Brunilan Jorma, joka oli koko korttelin kovin kiroilija, oli vahvoilla voimistelussa koulupoikana, piirinmestari ?

Opettajiakin kariniemeläisistä löytyi, Härkä eli Sirolan Hannes asuskeli kolmessa talossa, Kannaksen rehtori Impi Kormu Kisapuiston vieressä, Lotja eli englanninopettaja Immonen lyseosta Lahdenkadulla, Vartiainen Kariniemenkadun pikkutaloissa. Kulttuuri-ihmisistä näyttelijäpariskunta Dagi Angervo ja Ensio Jouko olivat naapureitamme, lapsenlikkana heillä oli Vieno Kekkonen, joka myöhemmin innostui iskelmälaulajaksikin ja taitaa nykyään tehdä jonkintasoista comebackia yhdessä Pirkko Mannolan ja Brita Koivusen kanssa. Simulan opettajaperheestä Lehtolan Erkasta tuli kulttuuritoimittaja tamperelaiseen Aamulehteen, ja asuipa aikoinaan pitkän talon A-portaassa Frans Keränenkin, Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja. Paasilehdon Matti, ESS:n toimittajia hänkin, eleli pikkupoikana starkkilaisten talossa. Mapaa kovempaa pajatsonpaukuttajaa ei ole vielä syntynytkään.

Talouselämän “tähdistä” kariniemeläisiä oli SYKL:n Kari Heikkilä. Hän oli ihan armoitettu piirtäjä, olisi varmasti voinut luoda uran itselleen inkkaripiirroksillaan ja sarjakuvilla. Mieheltä ei nuorenakaan puuttunut itsevarmuutta, ylioppilaskirjoituksissakin istui vieressäni ja kirjoitti aineen suoraan mustekynällä ! Muistaakseni Karin isä oli faktorina Kanervan kirjapainossa Rautatienkadun ja Vapaudenkadun kulmassa.

Valokuvia meistä Kariniemen 50-luvun pojankoltiaisista !

Raimo Kaarna - 26.9.2002
- tekstit raapustettu jo 3.1.2001

Lisäys asukkaisiin, Kariniemenkatu 27

Lähettäjä Jukka Ingelin
Lähetetty 26.1.2014 13:52:24
Aihe KARINIEMESTÄ
Löysin lahtelaista sivun

Tarkennuksia Kariniemen juttuihin. Olen syntynyt 1952 ja asunut ensimäiset 30 v. ja palannut kotitalooni 5 v. sitten. Kariniemenkatu 27 on kotitaloni. Rehtori Ilmari Vartiainen asui vuokralla talossamme kunnes muutti v. 59 silloiseen Launeen yhteiskoululle, nykyisin Salikallio. Impi Kormu asui Kariniemenkatu 25, pelätiin pikkupoikana. Heikkilän Karin mummo Inga Valo asui meidän talossa.
Terveisin Jukka Ingelin

...ja lisää lapsuudenmuistoja

Lähettäjä Jukka Ingelin
Lähetetty 26.1.2014 18:20:49
Aihe KARINIEMESTÄ

Ilmari Vartiaisen tyttäret Mirja Kantola, Heikki Kantolan puoliso (mm. olympiakomitea, Vierumäen johtaja) ja Marja Rusko, Heikki Ruskon puoliso (Jyväskylän yliopisto liikuntatieteet). Molemmat tyttäret ovat 40-luvun alussa syntyneitä.
Kari Heikkilän mummo Inga Valo mm. Teuvo Valon äiti.
Pukkilan Malla oli mun luokalla Keski-Lahes.
On mulla aika paljon muutakin tietoa, jos kiinnostaa.
JUKKA

KIITTI JUKKA MUISTELUISTASI
Kyllä muistan 50-luvulta Vartiaisen kauniit tyttäret, ja tangolaulaja Teuvo Valo tuli tutuksi, kun Kauppahotellin johtaja kävi aikanaan tuomassa ilmoituksiaan minulle Etelä-Suomen Sanomissa. Jos Sinulla olisi joitain vanhoja kariniemeläisten kuviakin, voisin skannailla niitä näille sivuille. Vanhat muistelut pitävät mielen virkeänä, tuovat nuoruusajat mieleen !
Raimo Kaarna