koti
>
tehtäväshakki > RELO
Ratkaisijoiden vahvuuslukujärjestelmä (RELO) on tarkoitettu shakkitehtävien pikaratkaisukilpailujen ratkaisijoiden numeeriseen vertailuun. Kullekin ratkaisijalle lasketaan henkilökohtainen vahvuusluku, jota kutsutaan RELOksi. Vahvuuslukujen laskennassa noudatetaan seuraavia sääntöjä.
RELO-laskennasta ja RELO-säännöstön soveltamisesta vastaa RELO-toimikunta, johon Suomen Tehtäväniekat ry:n (jatkossa ST) kokous valitsee vuosittain kolme jäsentä. Toimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, sihteerin sekä laskentavastaavan.
RELO-toimikunnan tehtävänä on organisoida käytännön laskentatyö, ylläpitää tilastoa RELO-luvuista, tehdä ST:n hallitukselle ehdotuksia RELO-järjestelmän kehittämisestä, tiedottaa RELO- vahvuuslukujärjestelmästä sekä käsitellä sille jätetyt kirjalliset vastalauseet.
RELO-toimikunnan kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa.
Muu ratkaisukilpailu, joka täyttää ehdot 4 b-e voidaan RELO-toimikunnan yksimielisellä päätöksellä hyväksyä jälkikäteen RELO-kelpoiseksi.
Ratkaisukilpailun viralliset tulokset tulee toimittaa laskentatoimikunnalle viimeistään kahden (2) viikon kuluessa kilpailun päättymisestä. Tuloksissa on mainittava kaikki kilpailuun osallistuneet ratkaisijat, kunkin ratkaisijan pisteet, yhteismiettimisajat sekä kilpailun maksimipisteet ja maksimiaika.
Virallinen RELO-lista julkaistaan kerran vuodessa kokonaisuudessaan ST:n jäsenlehdessä. RELO-lista lasketaan joka kilpailun jälkeen erikseen ja sitä voidaan julkaista osittain tai kokonaisena ilman eri lupaa. Tätä varten RELO-listan saa kulut korvaamalla laskentavastaavalta.
RELO-säännöstö tulee voimaan ST:n kokouksen päätöksellä. Säännöstön muutokset tehdään RELO-toimikunnan esityksestä ST:n kokouksen päätöksellä.
Vahvuuslukujen laskentaan otetaan taannehtivasti mukaan kaikki ne RELO-kelpoiset kilpailut, joista RELO-toimikunnalla on riittävät tiedot tai joista toimitetaan RELO-toimikunnalle riittävät tiedot kahden (2) kuukauden kuluessa näiden sääntöjen julkaisemisesta ST:n jäsenlehdessä. RELO-luvut saatetaan ajantasalle näiden tietojen perusteella laskemalla vahvuusluvut kilpailu kerrallaan aikajärjestyksessä.
1) Kunkin ratkaisijan käyttämättä jäänyt aika muutetaan aikahyvityspisteiksi (PT) kaavalla:
PT = P x P / (5 x Pmax - 4 x P) x (Tmax - T) / Tmax
Aikahyvitystä annetaan sitä enemmän, mitä enemmän aikaa on jäänyt käyttämättä ja mitä lähempänä maksimipisteitä ratkaisijan pisteet ovat.
Esimerkki:
a) Maksimipisteet saaneen ratkaisijan, joka on käyttänyt puolet
ratkaisuajastaan, pisteet kasvavat aikahyvityspisteiden ansiosta 50 % eli
150 % tulokseen.
b) 50 % tuloksen saanut ratkaisija, joka on käyttänyt puolet ratkaisuajastaan,
saa aikahyvityspisteitä 8 % omista pisteistään eli 54 % tuloksen.
Aikahyvityspisteiden tarkoituksena on palkita ratkaisijaa, joka ratkaisee nopeasti ja saa lähes maksimipisteet.
2) Ratkaisijan efektiivisiksi pisteiksi PE saadaan ratkaisupisteiden ja aikahyvityspisteiden summa, eli PE = P + PT
3) Kilpailun osanottajien keskimääräinen vahvuus eli kilpailun
kovuus määritetään laskemalla osanottajien vanhojen RELO-lukujen
painotettu keskiarvo (RA). Keskiarvo lasketaan painotettuna siten,
että kokeneempien ratkaisijoiden RELO-luvut vaikuttavat keskiarvoon enemmän.
Tämä siksi, että useamman kerran mukana olleen ratkaisijan
RELO- luku kertoo tilastollisesti luotettavammin ratkaisijan vahvuuden. Tämä
kokemuskerroin m saadaan taulukosta:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Painotettu keskiarvo lasketaan jakamalla jokaisen ratkaisijan RELO-lukujen ja kokemuskertoimien tulojen summa kokemuskertoimien summalla:
RA = summa (R0i x mi) / summa(mi)
missä i on summausindeksi.
4) Kilpailun keskimääräinen tulos PA lasketaan samaan tapaan effektiivisten pisteiden painotettuna keskiarvona kaavalla:
PA = summa (PEi x mi) / summa(mi)
5) Tehtävien keskimääräinen vaikeus (RD) saadaan keskimääräisen tuloksen ja keskimääräisen RELO-luvun avulla. Jos keskimääräinen tulos on 50 %, niin tehtävien keskimääräinen vaikeus on osanottajien keskimääräinen RELO-luku. Tehtävien vaikeus saadaan kaavasta:
RD = RA + 800 x (0,5 - PA / Pmax)
6) Ratkaisijan suoritusluku (Rp) lasketaan tehtävien vaikeustason ja ratkaisijan effektiivisten pisteiden avulla kullekin ratkaisijalle erikseen. Suoritusluku saadaan kaavasta:
RP = RD + 800 x (PE / Pmax - 0,5)
Tämä luku kertoo sen, miten hyvin ratkaisija on onnistunut kilpailussa. Jos se on ratkaisijan vanhaa RELO-lukua suurempi, nousee ratkaisijan RELO-luku ja päinvastoin.
7) Ratkaisijan uusi vahvuuslukuarvio (RM) saadaan laskemalla kunkin ratkaisijan vanhan RELO-luvun ja suoritusluvun painotettu keskiarvo. Painotetun keskiarvon käyttö estää RELO-luvun liian suuret heilahtelut yhden satunnaisen hyvän tai huonon suorituksen takia. Uusi vahvuusluku saadaan kaavasta:
RM = (R0 x m + Rp) / (m + 1)
8) Lopuksi varmistetaan se, että kaikkien osallistujien RELO-lukujen keskiarvo on yhtä suuri kuin ennen kilpailua. Se merkitsee sitä, että jos jonkin ratkaisijan RELO-pisteet nousevat, pitää jonkun toisen RELO-pisteiden laskea. Muuten on vaara, että RELO-lukujen keskiarvo hitaasti alkaa kohota tai laskea vääristäen RELO-listaa.
RELO-lukujen keskiarvon muutos (D) lasketaan niiden ratkaisijoiden perusteella, joilla on jo aiemmin ollut RELO-luku. Muutos lasketaan kaavalla:
D = summa (RM - R0) / Nv
missä Nv on vanhojen ratkaisijoiden lukumäärä.
9) Tämän erotuksen vastaluku lisätään vielä jokaisen ratkaisijan RELO-lukuun, jolloin saadaan RELO-listan RELO-lukujen keskiarvo pysymään ennallaan. Tämä erotus on itseisarvoltaan yleensä hyvin pieni. Lopullinen vahvuusluku (R) lasketaan siis kullekin ratkaisijalle kaavalla: R = RM - D
10) Vahvuusluvut ilmoitetaan pyöristämällä ne lähimpään kokonaislukuun.
ST:n kotisivulle | alkuun | laskentasäännöt | RELO-lista