Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1951

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
11.2.

MM-luisteluissa Hollannin Willem van der Voort kuittaa hieman edellisen päivän kaatumistaan 5000 m:llä ja voittaa vesisateessa 1500 metriä ajalla 2.17,7 Andersenin jäädessä 1,7 sekunnin päähän. 10000 m:llä van der Voort välttelee kaatumista ja kylmää vesikylpyä, ja Andersen vie selvän voiton (19.31,8) lähes 25 sekunnin erolla maanmieheensä Henry Wahliin. Andersenin ja Cronsheyn jälkeen yhteispisteissä kolmanneksi sijoittuu Kv. Luisteluliiton siipien suojissa kilpaileva Kornel Pajor.

Sumu estää Norjan jääpallomaajoukkuetta lentämästä Suomeen, joten Suomen A- ja B-maajoukkue pelaavat keskenään: Tauolla B-joukkue johtaa 1-3, mutta A-porukka nousee lopulta tasamaaleihin 4-4. 19-vuotias käpyläläislupaus Kauko Korpela siirretään tauolla B-joukkueesta A:han, ja hän onnistuu tekemään maalin kummallekin joukkueelle. Toinen Käpylän peluri, 18-vuotias Tauno Timoska tekee loput B-joukkueen maaleista.

Turengissa pujottelun miesten Suomen mestariksi taituroi Pekka Alonen, ja naisten tittelin jakavat Märtha Fagerström ja Eini Oksanen.

Holmenkollenille valittu mäkihyppääjä Rafael Viljamaa kaatuu Liedon mäkikisassa murtaen nilkkansa luita.

Pöytätenniksen miesten SM-finaalissa Berndt Kajetski voittaa Torvald Rundbergin, ja Doris Lindblad kukistaa D. Bergholmin sekä naisten kaksinpelin että sekanelinpelin finaalissa (jälkimmäisessä parinaan Leif Malmborg).

Kaisaniemen kentällä kaunoluistelun SM-mitalit menevät Leena Pietilälle sekä Kirsti ja Riitta Linnalle.

Kalastajatorpalla moottorihiihtojen parhaat ovat parit R. Saastamoinen / K. Routala (alle 125 ksm) ja Tor-Erik Johansson / Auvo Lammi (alle 350 ksm).

Käpylässä kisaavat sekä hevoset että porot, ja 1000 metrin ajossa tammat Lohtu ja Vilkku tuovat hevosille kaksoisvoiton.

12.2.

"Hjallis" Andersen ilmoittaa luopuvansa EM-tittelistään, koska Oslon kisojen ylituomari Reidar Gudmundsenia on rangaistu tuomarioikeuksien menetyksellä (Gudmundsen ei ollut poistanut radan varrelta rautaisia pylväitä, jollaiseen "Hjallis" rikkoi luistimensa).

Neuvostoliiton Tatjana Karelinan kerrotaan luistelleen 3000 metriä ME-aikaan 5.26,7.

Oslossa Suomen jääkiekkomaajoukkue voittaa Norjan maalein 1-4 (maalintekijöinä Karumaa (2), Kuusela ja Honkavaara).

13.2.

Norja - Suomi -maaottelun toinen osa päättyy maalilukemiin 0-3 (Honkavaara, Karumaa ja Havulinna onnistuvat maalinteossa).

Monipuolisuusurheilija Väinö Valdemar "Veikka" Wickström kuolee 61-vuotiaana: saavutuksiin kuuluvat mm. MM-mitali pikaluistelussa, PM ammunnassa ja keilailun tuominen Suomeen.

14.2.

Chicagossa Jake LaMotta joutuu luovuttamaan nyrkkeilyn keskisarjan MM-tittelinsä "Sugar" Ray Robinsonille: ottelu päättyy 13. erässä teknilliseen tyrmäykseen.

15.2.

Suomen Urheilulehden kultamitali vuoden 1950 parhaasta urheiluteosta myönnetään Heikki Hasulle.

Forshagassa Ruotsin jääkiekkomaajoukkue voittaa Suomen vain maalein 3-2 (Karumaa tekee 2 maalia).

Oslossa Hjalmar Andersen luistelee 3000 metriä aikaan 4.53,6.

16.2.

Norrköpingissä Ruotsi palaa omalle tasolleen ja voittaa Suomen maalein 8-1 (Honkavaara tekee ottelun avausmaalin).

Tainionkoskella Heikki Hasu hiihtää 15 km:n SM-kultaan 2 sekuntia Toivo Oikarisen ja 8 sekuntia Tapio Mäkelän edellä.

17.2.

Imatran Ukonniemessä SM-hiihtojen 50 km:n selväksi kärkikolmikoksi erottuvat Kalevi Mononen, Eero Kolehmainen ja Pekka Kuvaja. Naisten 10 km:llä Tyyne Videman voittaa siskonsa Lydian ja Sirkka Polkusen. Yhdistetyn mäkikisassa Heikki Hasu kaatuu kaksi hyppyään ja jättää kolmannen hyppäämättä, joten mitalit menevät Paavo Korhoselle, Eeti Niemiselle ja Mikko Meriläiselle.

New Yorkissa Bob Richards ylittää jälleen 15 jalkaa.

New Havenissa Australian John Marshall parantaa 500 metrin vapaauinnin ME:tä aikaan 5.43,7.

18.2.

Viestihiihdon mestaruudet menevät Jämsänkosken Ilveksen miehille ja Valkeakosken Koskenpoikien naisille. Vihtavuoren Pamauksen Sylvi Saimo tulee johdossa naisten viestin 1. vaihtoon, mutta 2. osuudella Aune Tolonen hiihtää harhaan ja Vihtavuori putoaa viimeiseksi. Mäkihypyn SM-kisan parhaat ovat Veikko Salmenranta, Olavi Kuronen, Alpo Heikkinen ja Erkki Kumpunen.

Holmenkollenin hiihtoviikon alkajaisiksi pujotellaan ja voittoon kiitävät Stein Eriksen (Zeno Colo jää jälleen toiseksi) ja Erika Mahringer.

Tampereella Mauri Suomalainen luistelee 500 metriä hyvään aikaan 44,3.

Tukholmassa Ruotsin jääpallomaajoukkue voittaa Suomen maalein 4-2 (Sakari Salo ja Stig-Göran Myntti maalintekijöinä).

Jääpallon TUL:n mestaruuden vie Turun Pyrkivä: finaalissa kukistuu Helsingin Jyry, jonka riveissä luistelee vielä 48-vuotias Ernst "Erkkuli" Grönlund.

Lappeenrannan Moottorikerho järjestää ensimmäiset Moottoriliiton ja TUL:n moottoripyöräilyn yhteistoimintakilpailut: nopein on ruotsalaisvieras Henry Hylin.

99 miehen voimin käydään vapaapainin SM-kisat Valkeakoskella ja Lapualla: ilman miinuspisteitä sarjansa voittavat välisarjalainen Santeri Keisala ja raskaan sarjan Pauli Riihimäki.

Herbert Klein ui Darmstadtissa 200 metrin rintauinnin EE-ajan 2.31,4 perhostyyliä käyttäen.

19.2.

Willem van der Voort luistelee Trondheimissa 1500 metriä aikaan 2.17,6 lyöden Clas Thunbergin vanhan rataennätyksen 0,5 sekunnilla.

Välisarjan nyrkkeilijä Joe Miceli voittaa pisteillä kevyen sarjan maailmanmestari Ike Williamsin Philadelphiassa; Miceli on vain kilon vastustajaansa painavampi.

20.2.

Yhdysvaltain sisämestaruuskilpailuissa Fred Wilt voittaa mailin ajalla 4.09,4, Bob Richards hyppää seivästä 458 ja James Fuchs työntää kuulaa 17.66.

1.2.-10.2.1951 1951 21.2.-28.2.1951

Suomen Urheilutietäjät ry