SUOMEN URHEILUTIETÄJÄT

MITÄ TAPAHTUI URHEILUSSA 1952

11.7.

Emil Zátopek saapuu kisakylään.

Olympiakisojen järjestelytoimikunnan sihteeri Kallio Kotkas makaa sairaalassa selkänikaman paikaltaanmenon vuoksi.

Olympiakoripallon arvonta mitätöidään välillä, kun Kiinan kansantasavallan ja Formosan Kiinan osallistumisoikeudesta on erimielisyyttä, mutta lopulta arvonnan tulos hyväksytään avoimena siten, että mahdolliset Kiinan joukkueet sijoitetaan tarvittaessa tietyille paikoille.

Painonnoston hallitseva olympiavoittaja John Davis joutuu sairaalaan vatsakrampin vuoksi.

MM-ammunnoissa Norjan Erling A. Kongshaug ampuu pienoiskiväärin pystyasennon ME:n 382 ja nousee yhteistulosten voittajaksi 1164 pisteellä; Kullervo Leskinen on pystyasennon kuudes ja yhteispisteitten viides ja Vilho Ylönen vastaavasti kahdeksas ja yhdestoista.

Båstadin semifinaaleissa Arni ja Gustafsson voittavat parin Alva Björk / Hilde Sperling 6-2, 10-8, mutta sekanelinpelissä suomalaisparien tie katkeaa.

Melonnan viimeisissä olympiakatsastuksissa Kurt Wires - Yrjö Hietanen meloo myötätuulessa K-2:n 1000 m:llä 3.53,0 eli alle SE:n.

Velodromilla Onni Kasslin pyöräilee 1 km:n aika-ajon SE:n 1.12,9.

Hollantilainen moottoripyöräilijä Leonardus van Rijswijk kuolee kaaduttuaan harjoitusajossa Schottenissa.

Madridissa lennetään viimeisenä kisapäivänä 123 km:n nopeuslento. Yksipaikkaisten MM-mitaleille liitävät Englannin Wills, Ranskan Pierre ja Englannin Forbes, ja suomalaisista Paavo Saari on 14., Harald Tandefelt 16. ja Antti Koskinen sijalla 36. Kaksipaikkaisten parhaat ovat Espanjan Juez sekä Saksan Frowein ja Reitsch, ja Kahva on viides ja Rautio sijalla 14.
 

12.7.

Neuvostoliiton yleisurheilijat saapuvat junalla Pasilan vanhalle asemalle ja jatkavat Otaniemen kisakylään.

Yhdysvaltain C.T. Edwinson ampuu lentoonammunnan MM-kisassa täydet 150 pistettä, ja pienoiskiväärin "englantilaisen kilpailun" voittaa Arthur C. Jackson ME:llä 596.

Båstadin semifinaalissa Maire Arni häviää Etelä-Afrikan Julia Whipplingerille 4-6, 6-4, 6-1.

Maureen Connolly voittaa Dublinin tenniskisoissa kaikkien kolmen sarjan finaalit samana päivänä.

San Franciscossa keskisarjan nyrkkeilijä Carl "Bobo" Olson ottaa pistevoiton Robert Villemainista, mutta yleisö on tuomiosta vahvasti eri mieltä.

Lennokkien MM-kisassa Norrköpingissä Aarne Ellilä on kolmas edellään ruotsalaiset Arne Blomgren ja Jan Nilborn.

Koskenlaskun valtakunnallisen mestaruuskilpailun Vuolenkoskella, Heinolassa voittaa Pentti Kniivilä, ja näreenväännön paras on Veikko Kirvunen.

Aune Liikanen on kisojen ainoa naisosanottaja.
 

13.7.

Otaniemen kisakylässä pidetään viralliset avajaiset.

Kisojen lähestyessä saadaan kymmenen päivää kestänyt linja-autolakkokin loppumaan.

Oslossa Jorma Taitto sijoittuu vapaakiväärikisassa toiseksi pisteen Sveitsin August Hollensteinia jäljessä (1122 - 1121). Makuuasentomestaruuden vie Kullervo Leskinen (392) ja hopeaa Taitto, polviasennon mestari on Vilho Ylönen (381), ja pystyasennosta Taitto ottaa pronssia 4 pistettä Ruotsin Holger Erbenin jäljessä (361 - 357). Sveitsi vie joukkuemestaruuden ja Argentiina-pokaalin Suomen jäädessä kolmanneksi. Vapaapistoolikisan paras on Ruotsin Torsten Ullman Klaus Lahden sijoittuessa kuudenneksi, ja hirviammunnan kakkoslaukauksissa John H. Larsen ampuu ME:n 206, ja suomalaisista Miettinen on viides ja Mäki kuudes.

Italia kukistaa tenniksen Davis Cup -ottelussa Tanskan 4-1 ja selviytyy Euroopan vyöhykkeen finaaliin.

Suomen maahockeymaajoukkue yltää harjoitusottelussa Italian kanssa 2-2-tasapeliin.

Paul Nyman pyöräilee tulevalla olympiaradalla 122 km:n maantiekisan ykköseksi kukistamalla kiritaistelussa Nils Henrikssonin ja Raino Koskenkorvan. Schottenissa Geoff Duke vuorostaan kaatuu ja katkaisee reisiluunsa.

Hedemorassa Curt Ginman ajaa 350 ksm:n luokassa kolmanneksi Englannin Ken Kawanagh'n voittamassa kisassa.

Seinäjoen raviradalla ajetaan maaradan 1. SM-osakilpailu, jossa Yrjö Heikkilä voittaa C-luokan ja Aarre Peltonen B-luokan.

Luigi Villoresi voittaa autojen Ranskan GP-ajon ylivoimaisesti.

Naispurjelentäjät Betty Woodward ja Anna Saudek liitävät kaksipaikkaisella koneellaan 4,5 tunnissa matka-ME:n 175 mailia.

Tukkilaiskisoissa Lauri Haapaniemi voittaa puomi- ja sumajuoksun ja Toivo Rummukainen sestomisen.
 

14.7.

Helsingin olympiakisat alkavat koripallon karsintaotteluilla: ensimmäisessä ottelussa Unkari kukistaa Kreikan 75-38.

Espanja ilmoittaa jäävänsä pois kisojen yleisurheilusta, koska maan kaksi parasta yleisurheilijaa, Antonio Amoros ja José Formica ovat loukkaantuneet.

Kööpenhaminassa Suomi häviää naisten floretin MM-kisoissa Ranskalle 2-14 ja Yhdysvalloille 3-13 (Maggie Kalka on ainoa suomalaisvoittaja).

MM-ammuntojen jury julistaa Jorma Taiton vapaakiväärin yhteistulosten maailmanmestariksi, kun Sveitsin Hollenstein putoaa tasapisteisiin Taiton ja Sveitsin Robert Bürchler-Messerin kanssa tarkistuksessa, joka tehdään Sveitsin oman vastalauseen seurauksena heidän toivottuaan saavansa protestoimalla parannusta joukkuekisan ME-tulokseensa.

Kouvolassa Hannu Posti juoksee 5000 metrin voittoon ajalla 14.23,6. Davis Cupissa Belgia kukistaa Ranskan 3-2.
 

15.7.

KOK asettaa komitean tutkimaan mahdollisuuksia olympiakisojen rajoittamiseksi, ja olympiapiireissä arvellaan, että Helsingin kisat saattavat jäädä viimeisiksi suuret mittasuhteet saavuttaneiksi olympiakisoiksi.

Jalkapallon karsintaottelut alkavat viidellä paikkakunnalla: Neuvostoliitto voittaa Bulgarian 2-1 vasta jatkoajalla Bobrovin ja Trofimovin maaleilla.

Maahockeyssa Belgia voittaa Suomen 6-0: Belgia saa luvan pelata, vaikka ennen ottelua suoritettavassa mittauksessa kuudella Belgian pelaajalla havaitaan olevan liian leveä maila.

Vapaakiväärin maailmanmestaruus menee lopulta Sveitsiin, kun Hollenstein saa lopullisessa tarkistuksessa kaksi pistettä lisää ja jättää Taiton kakkoseksi (1123 - 1121). Sama mies voittaa myös sotilaskiväärin (530). Kuvioammunnassa paras on Yhdysvaltain Huelet Leo Benner (60/582) Leonard Ravilon sijoittuessa kuudenneksi, ja joukkuekisassa jenkit jättävät Suomen kakkoseksi.

Jo kadonneeksi luultu englantilainen leskirouva Ann Davison saapuu Plymouthista alkaneelta purjehdusmatkaltaan Gibraltariin ja aikoo edelleen ylittää Atlantin yksinään.
 

16.7.

Lahdessa Luxemburg pudottaa Englannin olympiajalkapallosta jatkoajan jälkeen maalein 5-3.

Avery Brundage valitaan KOK:n uudeksi puheenjohtajaksi: äänin 30-17 johtopaikan hävinnyt Lordi Burghley häviää myös varapuheenjohtajan paikan.

Rikospoliisi pidättää Eino Olavi Hietalan ja Erkki Olavi Immosen epäiltyinä olympiakisalippujen väärentämisestä.

Fausto Coppi voittaa Ranskan ympäriajon 20. etapin kasvattaen johtonsa jo yli puoleen tuntiin.
 

17.7.

Saksalainen 70-vuotias yksikätinen Karl Alby saapuu Suomeen Duisburgista ajettuaan Tanskan ja Ruotsin kautta polkupyörällä n. 110 kilometriä päivässä.

Lentoonammunnan maailmanmestari on Argentiinan Pablo Juan Grossi.
 

18.7.

Päätös Itä-Saksan osanotto-oikeudesta olympiakisoihin jätetään edelleen lepäämään.

Suomi hyväksytään Kv. Soutuliiton varsinaiseksi jäseneksi.
 

19.7.

Olympiakisojen avajaisissa järjestelytoimikunnan jäsen A.K. Leskinen keskeyttää "rauhanenkeli" Barbara Rotbraut-Pleyerin puheen alkuunsa.

Suomen jalkapalloilijat häviävät Itävallalle 3-4, kun Herbert Grohs tekee voittomaalin 10 minuuttia ennen päätösvihellystä (Stolpe tekee Suomelle 2 maalia ja Rytkönen yhden).

Neuvostoliitto hallitsee voimistelukilpailuja.

Ranskan ympäriajon viimeisen eli 23. etapin voittaa Antonin Rolland, mutta kokonaiskilpailun parhaat ovat Fausto Coppi, Belgian Stan Ockers, Espanjan Bernardo Ruiz ja Italian Gino Bartali.

Silverstonessa Alberto Ascari voittaa Englannin GP:n ja Piero Taruffi ajaa Ferrarille kaksoisvoiton.

Aga Khanin Tulyar laukkaa Ascotin Derbyn voittoon.
 

20.7.

Helsingin kisojen ensimmäiset olympiavoittajat ovat 10000 m:llä Emil Zátopek (29.17,0; Hannu Posti 4. ajalla 29.51,4), korkeudessa Walter Davis (204) ja naisten kiekossa Nina Romashkova.

Kaarina Koivuniemi heittää kiekon SE-lukemat 40.33, ja Malvin Whitfieldin voittamassa 800 metrin erässä Olavi Talja juoksee neljänneksi ajalla 1.52,9.

Vapaapainissa Risto Talosela ja Taisto Kangasniemi selättävät vastustajansa.

Tampereella Neuvostoliiton jalkapalloilijat nousevat 1-5-tappioasemasta 5-5-tasapeliin ottelussa Jugoslaviaa vastaan.

Formosan kiinankieliset sanomalehdet ilmoittavat kieltäytyvänsä julkaisemasta olympiauutisia, koska Kiinan sallitaan osallistua kisoihin.

Heinz Neuhaus puolustaa ensi kerran nyrkkeilyn raskaan sarjan EM-titteliään: Dortmundissa Hein Ten Hoff joutuu tyrmätyksi 40 sekunnissa.
 

1.7-10.7.1952 1952 21.7.-31.7.1952

sut@saunalahti.fi