Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
1.3

Holmenkollenilla Heikki Hasu voittaa yhdistetyn ennen mäkiosuuden parasta Sverre Stenersenia ja Simon Slåttvikia. Mäkikisan voittaa Otto Austad Veikko Salmenrannan jäädessä kymmenenneksi ja 41-vuotiaan Birger Ruudin kaatuessa pahan näköisesti. Nuorten mäkikisassa Eino Kirjonen tuo voiton Suomeen.

"Mora-Nisse" Karlsson voittaa Vaasa-hiihdon ennätysajalla 5.01.55.

Eläintarhan hiihtojen 20 kilometriä voittaa Veikko Salo ja naisten kympin Siiri Rantanen.

64. Oulun hiihtojen 90-kilometrisen kestävin on Aarne Jalkanen.

Salpausselän kisojen kisatytöksi valitaan 21-vuotias Oili Olkkola.

Hamarissa 1500 metrin nopeimmat ovat van der Voort (2.21,4) ja Aas (2.21,8) ja 10000 metrin nopein yhteispisteitten ykkönen Broekman (17.36,6).

Eläintarhan kentällä pelataan sohjossa jääpallomaaottelu, jossa Suomi kukistaa Norjan 1-0 Kauko Korpelan maalilla.

Edsby voittaa Ruotsin jääpallomestaruuden.

Tampereella Suomi ja Norja kohtaavat jääkiekkomaaottelussa 3477 maksaneen katsojan edessä: maalittoman 1. erän jälkeen suomalaiset kuulevat Hasun ja Kirjosen Kollen-voitoista, ja 2. erässä Esko Tie ja 50. maaottelunsa pelaava Matti Karumaa innostuvat iskemään Suomen johtoon, ja 3. erässä Karumaa viimeistelee vielä loppunumerot 3-1.

Voikkaalla Suomen mestareiksi painivat Matti Rantala (57 kiloa), Kyösti Lehtonen (67), Ivar Vacklin (79) ja Taisto Kangasniemi (yli 87).

Äänekoskella painitaan aamutunneille saakka, ja mestareiksi selviävät Lenni Viitala (52), Petter Nordlund (62), Santeri Keisala (73) ja ainoana ilman miinuksia säästyvä Kelpo Gröndahl (87).

Seinäjoen jääratakisoissa ykköseksi ajaa "Ragge" Friberg.

Käsipallon SM-tittelin kohtalo ratkeaa Unionin hyväksi, kun se voittaa Karhun Pojat 17-13.

Old Boysin 40-vuotisjuhlakeilailuissa paras on K45-seuran Osmo Koivunen.

Leningradissa Galina Zybina työntää kuula-ME:n 15.47.

Buenos Airesissa moukarimies Sverre Strandli esittelee kuntoaan tuloksella 59.27.

Limassa, Perussa pelattavassa Etelä-Amerikan jalkapallomestaruusturnauksessa Chile yllättää Uruguayn maalein 3-2.

2.3.

SM-nyrkkeilyt päättyvät Messuhallissa: ainoina mestaruutensa onnistuvat uusimaan Pentti Hämäläinen ja Ilkka Koski, joista jälkimmäisellä ei ole raskaassa sarjassa yhtään vastustajaa, ja TUL vie 10 mestaruudesta seitsemän. Vain kärpässarjan finaali Jorma Limmosen ja Risto Luukkosen välillä tarjoaa tasokasta nyrkkeilyä.

Suomen ja Norjan välisen jääkiekkomaaottelun toinen osa päättyy tasalukuihin 1-1 Keijo Kuuselan tehdessä Suomen ainoan maalin.

3.3.

Englannin Liigan kärkijoukkueista Burnley häviää Blackpoolille 0-1.

Norjan jääpallomaajoukkue voittaa Varkaudessa WP-35:n 1-2.

Sacramentossa nyrkkeilyn raskaan keskisarjan maailmanmestari Archie Moore ajaa neljä ja puoli erää Sonny Andrewsia takaa kunnes saa tämän kiinni ja lyödyksi keskeytyskuntoon.

Raskaan sarjan ex-MM James Jeffries kuolee 77-vuotiaana.

4.3.

Porvoossa Akilleksen ja Spartan yhdistetty joukkue pelaa Norjan jääpalloilijoitten kanssa tasan 2-2.

Jääkiekon SM-sarjassa Tarmo voittaa HIFK:n 5-4 ja menee finaaliin.

Barnsleyn 21-vuotias keskushyökkääjä Tommy Taylor myydään 30000 punnalla Manchester Unitediin ja Eddie McMorran Doncasteriin.

Kv. yliopistojen talvimestaruuskilpailuissa Sankt Moritzissa Eino Kalpala sijoittuu kuudenneksi Sveitsin Fredi Rubin voittamassa pujottelussa.

Nyrkkeilyn raskaan keskisarjan ex-MM Joey Maxim voittaa Miamissa Danny Mardicon pistein vaikka käykin ensi kertaa 10 vuoteen lattiassa.

5.3.

Ossi Blomqvist valitaan Pohjoismaisen Luisteluliiton puheenjohtajaksi.

Sankt Moritzin suurpujottelun voittaa Itävallan Gusti Jamnig, ja Eino Kalpala on kahdestoista.

Liikemiesuransa Helsingissä lopettanut Hannes Kolehmainen lähtee Yhdysvaltoihin, monien arvioiden mukaan pysyvästi.

Monte Carlo -ajoissa kunnostautunut kilpa-ajaja Kaarlo Heinisuo kuolee 37-vuotiaana äkillisen sairauden päätteeksi.

6.3.

"Isä aurinkoisen" edellispäiväisen kuoleman johdosta Neuvostoliiton ja Norjan välille suunniteltu jääkiekkomaaottelu peruutetaan.

Andermattin kv. talvikisoissa Norjan Erling Beck voittaa 18 km:n ampumahiihdon Jukka Meriläisen ollessa 9:s ja Eero Naapurin 10:s.

7.3.

Salpausselän 18 km:n jäisellä ladulla 115 hiihtäjästä 42 keskeyttää. Arvo Viitanen voittaa kisan yli minuutilla, seuraavina Antti Sivonen, Norjan Hallgeir Brenden, Paavo Lonkila ja Veikko Räsänen. Rouva Viitanen ryntää maalialueelle syleilemään Arvoa, ja kärkäs järjestysmies on jo häätämässä rouvaa, kun Arvo tokaisee: "Antakeehan olla, se on minun." Miesten pujottelun voittaa Pentti Simola ja naisten Britt-Marie Löfgren. Iltamäenlasku perutaan kovan tuulen vuoksi.

Ranskan Les Rousses'ssa hiihdetään Cup Kurikkalan 15 kilometriä, jossa Italian Frederico de Florian kukistaa Leo Backmanin ja Eero Salosen.

Sankt Moritzin yliopistokisoissa Jorma Suvikas voittaa yhdistetyn.

Jääkiekon MM-kisat alkavat sisäareenalla, Zürichin Hallenstadionilla: B-sarjassa Italia voittaa Itävallan 9-5. A-sarjan aluksi Ruotsi voittaa Zürichissä Sveitsin 9-2 ja Tsekkoslovakia Baselissa Saksan 11-2.

Voimistelun PM-katsastusten paras on Kalevi Suoniemi.

Englannin Liigan kärkiottelussa Wolverhampton voittaa West Bromwichin 2-0, muista kärkijoukkueista Burnley voittaa Chelsean 0-2 ja Preston häviää Manchester Unitedille 5-2, ja Arsenal alkaa menettää otetta kärkeen häviämällä Cardiffille 0-1.

Rotterdamissa Hollannin jalkapallomaajoukkue häviää Tanskalle 1-2.

8.3.

Salpausselän 50 km:llä kärkipäähän mahtuu ulkomaalaisista vain "Mora-Nisse" Karlsson, joka häviää Veikko Hakuliselle 9,32 minuuttia ja on kolmas. Viljo Vellonen on kakkonen (8,29 Hakulista jäljessä), Martti Lautala neljäs, August Kiuru viides ja puolimatkassa kakkosena ollut Sixten Jernberg toiseksi parhaana ruotsalaisena kymmenes. Naisten 10 km:n parhaat ovat Siiri Rantanen, Mirja Hietamies ja Sirkka Polkunen, Heikki Hasu voittaa yhdistetyn ennen Simon Slåttvikia ja Paavo Korhosta, ja mäkikisan kärjessä ovat 76,5-metrisen mäkiennätyksen ponkaiseva Aulis Kallakorpi ja Veikko Salmenranta ennen Ruotsin Erling Erlandssonia Lasse Johanssonin kaaduttua 77-metrisensä.

Cup Kurikkalassa Suomi voittaa 4x10 km:n viestin.

Bodenmaisin mäkikisassa Sepp Bradl kukistaa Olav Björnstadin.

Andermattissa Ruotsin joukkue voittaa sotilaspartiohiihdon Suomen jäädessä kuudenneksi.

Sankt Moritzin yo-kisoissa Norjan Knut Nylund voittaa mäkikisan ja Matti Elomaa on neljäs.

Jääpallon mestaruussarjan lopputaulukossa WP-35 nousee kolmanneksi kukistamalla rästiottelussa Akilleksen 9-0.

Jääkiekon 1. SM-finaalissa Tarmo häviää TBK:lle 4-5 Hämeenlinnassa, ja joukkueitten parhaina palkitaan Toivo Virtanen ja Seppo Helen. ronssitaistelu alkaa HIFK:n hävitessä TPS:lle 6-10.

MM-kisoissa Tsekkoslovakia voittaa Sveitsin 9-4 ja Ruotsi Saksan 8-6.

Joensuussa Eevi Huttunen parantaa Verne Leschen 1500 m:n luistelun vanhaa SE-aikaa tulokseen 2.41,2.

Mount Mansfieldillä 19-vuotias Ralph Miller voittaa Pohjois-Amerikan suurpujottelumestaruuden kukistamalla Othmar Schneiderin, Stein Eriksenin, Karl Fahrnerin ja Christian Pravdan.

KePo voittaa nelimiehiskeilailun SM:n parhaana yksilönään Kalle Asukas.

Egyptin verkkopallomestaruusfinaalissa Jaroslav Drobny voittaa Gottfried von Crammin.

Roger Rondeaux voittaa Espanjan Onatessa maastopyöräilyn MM-kultaa jättäen himmeämmille mitaleille maanmiehensä Gilbert Bauvet'in ja André Dufraisen, ja kolmoisvoiton myötä Ranska voittaa ylivoimaisesti myös joukkuekilpailun; Paul Nyman on matkalla opintotarkoituksessa ja sijoittuu 30:nneksi.

Buenos Airesissa Sverre Strandli kiskaisee jälleen kovan moukarituloksen: 60.17.

9.3.

Jääkiekon SM jää Tampereelle, kun 2. finaalissa TBK voittaa Tarmon 3-2 Teuvo Takalan iskiessä Seppo Liitsolan syötöstä voittomaalin 2. erässä. TPS vie pronssia voittamalla 2. pronssiottelussa HIFK:in 4-3.

Paul Nyman on viides 16. Aranzazu-vuoren ajossa, jonka voittaa Saksan Franz Reitz.

FA-cupin 6. kierroksen 2. uusinnassa Tottenham voittaa Birminghamin 1-0 laitahyökkääjä Waltersin maalilla.

Edellisenä päivänä Milanon paikallisottelussa loukkaantuneen Gunnar Grenin vasemman silmän ja käsivarren ilmoitetaan halvaantuneen.

10.3.

Keinojää ry järjestää Hesperian kentällä jääjuhlan, jossa kerätään varoja keinojääratahankkeen edistämiseksi: urheilutoimittajien ja naisjoukkueen välisessä jääkiekko-ottelussa Unto Viitalan tuomariparina on Miss Suomi Riitta Tuomala.

Gunnar Grenin ilmoitetaan olevan toipumassa.

21.2.-28.2.1953 1953 11.3.-20.3.1953

Suomen Urheilutietäjät ry