Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
11.3

Moskovan yhdistetty joukkue voittaa Dynamon stadionilla Norjan jääkiekkomaajoukkueen 6-0.

12.3.

Pariisissa isännät häviävät jalkapallomaaottelussa Hollannille 1-2, ja ottelun tulot käytetään Hollannin tulvan uhrien avustamiseen.

Kööpenhaminassa Ingemar Johansson voittaa pistein Tanskan Erik Jensenin.

13.3.

Ruotsin hiihtokisoissa Bodenissa Veikko Räsänen voittaa 18 kilometriä ennen isäntämaan Birger Åströmiä ja Viljo Vellosta, ja "Mora-Nisse" on viides kertomansa mukaan viimeisessä kilpailussaan. Yhdistetyn hiihto-osuudella Eeti Nieminen päihittää norjalaiset Per Gjeltenin ja Kjetil Maardalenin.

Nuorten jääpallon SM-finaalissa OTP voittaa paikallisvastustaja OLS:in 4-2, ja OTP:n Eero Koivunen iskee nyrkillä vastapuolen Pentti Kiiskelää kasvoihin niin, että ottelun tuomarina toimiva rikosetsivä Ilmari Mattila kutsuu Koivusen kuulusteluihin pahoinpitelyn johdosta.

Tenniksen ammattilaiskiertue jatkuu San Antoniossa, jossa Sedgman katkaisee 7 ottelun tappioputkensa ja kaventaa voitot Krameria vastaan lukuihin 20-28. McGregor voittaa Seguran niukasti mutta on otteluvoitoissa tappiolla luvuin 11-38.

Judy Davis parantaa reilusti naisten mailin vapaauinnin ME:tä ajallaan 22.51,6.

14.3.

Tsekkoslovakian jääkiekkoilijat jättävät MM-kisat kesken presidentti Klement Gottwaldin kuoleman johdosta, mikä varmistaa lopullisesti Ruotsille maailmanmestaruuden.

Bodenissa Per Gjelten on Eeti Niemistä parempi yhdistetyn mäkiosuudella mutta Nieminen on yhteispisteissä vahvempi.

Valtakunnan metsämiesten mestaruushiihdoissa Kouvolassa Tauno Sipilä kukistaa 15 km:llä Hakulisen ja Viitasen.

Ukonniemen 15 km:llä Imatralla Aarne Hiiva voittaa Veikko Salon ja Tapio Mäkelän.

Englannin Liigassa Burnley voittaa Manchester Unitedin 4-0 ja ottaa Wolverhamptoniin nähden pisteen raon jälkimmäisen tyytyessä 1-1-tasapeliin Middlesbroughin kanssa, Preston ja West Bromwich vaanivat 2 pisteen päässä jälkimmäisen voittaessa vaarallisen Charltonin 3-1, mutta Arsenal jatkaa pistemenetyksiään pelaamalla 2-2 Newcastlen kanssa.

Yleisurheiluottelussa Oxfordin yliopisto voittaa Cambridgen 73-53: Chris Chataway juoksee mailin aikaan 4.08,4, ja Alan Dick voittaa ensimmäisenä urheilijana samana vuonna 100, 220 ja 440 jaardia.

Milwaukee Journalin viestikisoissa Ken Wiesner hyppää korkeuden halli-ME:n 208, Bob Richards ylittää seipäässä 465, ja Len Truex voittaa mailin hallikauden kärkiajalla 4.07,8.

Ulkokentällä Long Beachissä Parry O'Brien työntää kuulaa 16.88 (ja heikommalla kädellään 12.07), William Miller heittää keihästä 69.54, ja Jack Davis voittaa 120 jaardin aidat ajalla 14,3.

15.3.

Bodenissa Viljo Vellonen voittaa viisikymppisen ennen Sulo Nippulaa, isäntämaan Edgar Skailea ja Kalevi Monosta, ja 32 hiihtäjästä vain 14 jaksaa maaliin saakka. Naisten 10 km:llä Märta Norberg on Rantasta ja Hietamiestä nopeampi, ja mäkikisassa "Kalle" Holmström puolustaa Ruotsin mäkimainetta jättäen Norjan Sverre Stallvikin kakkoseksi, maanmiehensä Bror Östmanin kolmanneksi ja Matti Pietikäisen kuudenneksi.

Ukonniemen talvikisojen 30 km:llä Viitanen kukistaa Mäkelän ja Hakulisen, mäkikisassa Eino Kirjonen on Esko Mömmöä taitavampi, ja Paavo Korhonen on yhdistetyn ykkönen.

IX Kiianlinnan kisoissa Pekka Alonen voittaa miesten pujottelukisassa Eino Kalpalan ja veljensä Pentin, ja naisten paras on Gunvor Köhler.

Jääpallon SPL:n mestaruudesta pelataan uusintaottelu Lappeenrannassa, jossa Veiterä häviää OPS:lle 2-3 Heikki Ollikaisen ollessa ratkaisuroolissa kahdella maalilla.

Zürichissä jääkiekon MM-kisojen latistuttua Ruotsi ja Sveitsi kohtaavat ystävyysottelussa, jonka Ruotsi voittaa 8-4.

PM-voimisteluissa Tukholmassa Suomi vie joukkuekultaa, ja yhteispisteissä kärkikolmikon muodostavat Onni Lappalainen, Kalevi Suoniemi ja Berndt Lindfors, mutta telinevoitto Suomeen tulee vain renkailla ja hevosella.

Armas Rosenqvist valitaan Moottoriliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

Uuden Etelä-Walesin kovien kenttien tennismestaruuden voittaa Lewis Hoad kukistamalla finaalissa John Bromwichin.

16.3.

-

17.3.

Dublinissa Irlannin jalkapalloliigasta koottu joukkue häviää Englannin Liigalle 0-2 Roy Bentleyn vastatessa molemmista maaleista.

Spokanessa, Washingtonissa Archie Moore voittaa 14 kiloa painavamman vastustajansa Walt Spauldingin teknillisellä tyrmäyksellä 3. erässä.

William Millerin kerrotaan heittäneen Kaliforniassa keihästä huikeaan tulokseen 78.14.

18.3.

Vuoden 1953 käsipallon SM-sarjan parhaat palkitaan rakennusmestari Lasse Larnen lahjoittamilla Hirvi-veistoksilla: parhaana maalivahtina Rolf Schönberg, puolustajana Eino Ojanen ja hyökkääjänä Jorma Weckström.

19.3.

Millerin huima keihästulos paljastuu vääräksi tiedoksi (14. päivän tulos 69.54 oli matkalla muuttunut ja saapunut Ruotsin kautta virheellisenä Suomeen).

Toinen Hannu Lemisen ohjaama olympiafilmi "Kultaa ja kunniaa" tulee ensi-iltaan Kalevassa, Ritzissä ja Kinopalatsissa.

Yleisurheilumme sisähallikausi alkaa Otaniemessä: Olavi Rinteenpää juoksee 3000 m:llä ajan 9.27,0 ja nyrkkeilyhanskat jättänyt Börje Grönroos 800 m:llä ajan 2.01,3.

Englannin Liigassa Arsenal ja Preston pelaavat tasan 1-1. Barcelonassa Espanja voittaa Belgian 3-1.

20.3.

Tukholman Eriksdalshallenissa Suomen koripalloilijat kukistavat Ruotsin pistein 49-62.

Oslon Jordal Amfille saapuu kiekkoilemaan Moskovan kaupunkijoukkue, joka voittaa Norjan 2-10.

Clevelandissa Ken Wiesner hyppää korkeutta 206 ja Bob Richards seivästä 466, Harrison Dillard aitoo 45 jaardia aikaan 5,5, ja Malvin Whitfield voittaa 600 jaardia ajalla 1.11,5.

Nyrkkeilyn höyhensarjan EM Ray Famechon löydetään Pariisissa läheltä kotoaan hartioiden läpi ammuttuna, mutta rouva Micheline Famechon kertoo miehensä ampuneen itse itseään ollessaan puhdistamassa kivääriä kellarissaan.

1.3.-10.3.1953 1953 21.3.-31.3.1953

Suomen Urheilutietäjät ry