Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
12.9.

Jim Peters juoksee Enscheden maratonilla huippuajan 2.19.22, ja Stanley Cox (2.24.38) jää kauas taakse.

Englannin Liigan sarjajumbo Arsenal kokee surkeuden huipentumana 7-1-tappion Sunderlandille.

Jyväskylän Suurajoissa on vuorossa Pallastunturin 14,5 km:n pikataival, jolla nopeimmin kiitävät Olavi Rissanen ja J. Keskinen Jaguarillaan. Skarpnäckissä Pentti Loivaranta ajaa midget-kisan voittoon, mutta maaottelupisteissä Ruotsi on Suomea parempi (19-17).

Hampuriin päättyvässä Euroopan urheilulentäjien kilpailussa Väinö Bremer ja hänen puolisonsa voittavat v. 1930 rakennetulla Junkers-koneellaan I palkinnon.

Buenos Airesissa Archie Moore ottelee pistevoiton Uruguayn Dagomar Martinez'sta.

St.Leger-laukkakisan voittaa Premonition, ja kuningatar Elisabetin omistama Aureole jää kolmanneksi.

13.9.

Prahassa Jiri Skobla parantaa kuulan EE:tä lukemiin 17.36. Kutna Horassa Miklos Maca heittää moukaria huipputulokseen 61.00. Budapestissa Unkarin ja Ruotsin maaottelussa József Csermák heittää kesän parhaansa 60.22 ja Ödön Földessy hyppää pituudessa Unkarin ennätyksen 766. Heinolassa Seija Pöntinen hyppää korkeuden SE:ksi 154.

Kotkan Jäntevä nousee jalkapallon SM-sarjan kärkeen, kun se voittaa HJK:n 2-1 ja VIFK häviää KuPS:lle 1-2. Oslossa Norja häviää maaottelun Tanskalle 0-1. Ranskassa Aulis Rytkönen tekee kaksi maalia Toulousen voittaessa Nicen 4-1. Roubaix FC ilmoittaa, että se ei solmi liian kalliiksi tulevaa ammattilaissopimusta "Hasse" Perssonin kanssa ja väittää Perssonin pitäneen etumaksun itsellään.

Tenniksen Davis Cupin Amerikan vyöhykkeen finaalissa Montrealissa Kanada häviää Yhdysvalloille 0-5.

Jyväskylän Suurajojen voittoon ajaa pari Vilho Hietanen - Olov Hixen ja kakkoseksi Eino Elo - Kai Nuortila. Skarpnäckissä midget-kisan voittoon ajaa britti Rodney Nuckey ennen Seppo Rikkilää ja Pentti Loivarantaa, ja urheiluvaunuluokan neljäs on elokuvaohjaaja Roberto Rossellini. Monzassa MM-sarjan viimeisen osakilpailun, Italian GP:n viimeisellä kierroksella Alberto Ascari törmää johtoasemassa pahasti kierroksella jääneeseen Argentiinan Onofre Marimoniin, ja molemmat joutuvat keskeyttämään. Kisan voittoon ajaa Juan Manuel Fangio, kakkoseksi Nino Farina ja kolmoseksi Luigi Villoresi.

Helsingin Grand Prix -pyöräilyn (50 km) voittoon polkee Paul Nyman.

Lahden ja Heinolan välillä suunnistetaan maaottelukatsastuksen merkeissä: Leo Backman on ykkönen ennen Pekka Kokkosta ja Eino Hakalaa.

Vesihiihtäjä Willa McGuire hyppää Floridassa naisten ennätyksen 18,6 metriä.

15.9.

Englannin Liigan 9. kierroksella Arsenal avaa vihdoin voittosaldonsa, kun Chelsea kaatuu maalein 0-2.

Kv. moottoripyörien kuuden päivän ajo alkaa Tsekkoslovakian Gottwaldovissa, ja mukana on neljä suomalaista (Tor-Erik Johansson, Rainer Eklund, Walter Bergström, Antero Ventoniemi).

16.9.

Lahdessa kersantti Kauko Paananen voittaa Lassi-hevosellaan esteratsastuksen vaikean B:n SM:n.

Budapestissa alkaa nykyaikaisen 5-ottelun kisa, jonka ratsastusosuuden voittaa Unkarin Karacsony ennen Suomen Kurt Lindemania.

17.9.

Oslossa Audun Boysen juoksee 1000 m:llä ME:n 2.20,4, ja Roger Moens tulee perässä aikaan 2.20,9.

Budapestis-sa Unkarin Josef Turak voittaa miekkailuosuuden ja siirtyy 5-ottelukisan johtoon.

Nyrkkeilyn höyhensarjan EM Ray Famechon palaa kehään ampumaonnettomuutensa (kts. 20.3.1953) jälkeen ja voittaa kevytsarjalaisen Jean Labaletten.

18.9.

Veteraanikeskushyökkääjä Tommy Lawton siirtyy heikosti kautensa aloittaneen Arsenalin riveihin.

Budapestissa Lauri Vilkko voittaa ampumaosuuden.

Belgialainen paroni ja kilpa-autoilija Charles de Tornaco saa surmansa Modenan GP:n harjoituksessa.

19.9.

Belgradin yu-maaottelussa Jugoslavia ottaa Suomesta 27 asteen lämmössä 56-50-johdon: Voitto Hellsten voittaa 400 metriä (48,2), Denis Johansson on nopein 1500 m:llä (3.46,4) vetäen Matti Huttusen aikaan 3.49,4, ja Jorma Valka-ma voittaa pituuden. Budapestissa Unkarin ja Neuvostoliiton maaottelussa Ardalion Ignatjev voittaa 400 metriä ajalla 46,9, Vladimir Kuznetsov heittää keihästä lukemiin 73.48, ja Neuvostoliiton naisjoukkue (Tsherkashek, Zaharovic, Otkalenko) parantaa 3x800 metrin ME:tä yli kaksi sekuntia aikaan 6.33,2.

Englannin Liigan ainoa tappioton joukkue West Bromwich Albion häviää 10. ottelunsa Charltonille 2-3 mutta säilyttää silti sarjajohtonsa.

Budapestin ottelun uintiosuuden ykkönen on Ruotsin Lars Hall, kokonaiskisan kärkeen nousee Unkarin István Szondi, ja suomalaiset menettävät asemiaan.

Osakassa filippiiniläinen kärpässarjan nyrkkeilijä Leo Espinoza voittaa teknillisellä tyrmäyksellä 7. erässä MM Yoshio Shirain, mutta ottelu ei koske titteliä.

20.9.

Suomi voittaa yu-maaottelussa Jugoslavian 99-112, vaikka Erik Blomster hylätään estejuoksun kakkossijalta. 800 m:llä ykkönen Tauno Kontio ja kolmonen Urpo Vähäranta juoksevat huippuajat 1.50,0 ja 1.50,4, Osvald Mildh voittaa 400 m:n aidat (53,4), Voitto Hellsten juoksee 200 m:llä kauden kotimaisen kärkiajan 21,7, Tapio Lehto voittaa kolmiloikan (15.05) ja Toivo Hyytiäinen keihään (73.76), ja Jukka Piironen hyppää seipäässä kakkoseksi sivuten kauden parastaan 420. Budapestissa Juri Litujev juoksee 400 m:n aidoissa ME:n 50,4 Anatoli Julinin jäädessä sekunnin, neuvostonaisten joukkue (Vera Kalashnikova, Zinaida Safronova, Irina Turova, Nadezhda Dvalishvili) juoksee 4x100 m:llä ME:n 45,6, 5000 m:llä József Kovács juoksee Unkarin ennätyksen 14.01,2 jättäen Vladimir Kutsin (14.04,4) toiseksi, esteissä Vladimir Kazantsev (8.49,8) on ykkönen ja Mihail Saltikov (8.52,8) kova kakkonen, Leonid Shtsherbakov loikkii kolmella loikalla tasan 16 metriin, ja Ferenc Klics heittää kiekkoa Euroopan tilaston kakkoseksi (53.35). Pariisissa Ranska häviää yu-maaottelun Ruotsille 91-121. Erkki Kurki juoksee Kaisaniemen maratonin voittoon.

Jalkapallon SM-sarjassa Kotkan Jäntevä häviää Turun Pyrkivälle 3-0, ja VIFK nousee Kotkan poikien kanssa jälleen tasapisteisiin voittamalla Kajaanin Pallon 3-0. Prahassa Tsekkoslovakia voittaa Sveitsin 5-0.

Pesäpallon SM ratkeaa viimeisellä kierroksella, kun kärkiot-telussa Jyväskylän Kiri voittaa Lahden Maila-Veikot 13-3, vaikka lahtelaiset vielä neljän vuoroparin jälkeen johtavat 2-3 (Kaakkolahti lyö neljä ja Markkanen kolme juoksua). Lyöjäkuninkuuden voittaa LMV:n Juha Broman (2+35) ja etenijäkuninkuuden (29) saman seuran Taisto Lehto.

Turengissa ratkotaan suunnistuksen SM-mitalit Raymond ja Henry Sellin laatimilla radoilla: miesten parhaat ovat ikämiesikäinen Erkki Aro, Arvo Ek ja Leo Backman ja naisten nopeimmat ja nokkelimmat Irja Niemelä, Tarja Ruusu ja Aune Mäkelä.

Budapestissa nykyaikaisen 5-ottelun juoksuosuuden voittaa isäntämaan Gabor Benedek ennen Olavi Mannosta, ja lopputuloksissa kärjessä ovat unkarilaiset Turak, Szondi, Benedek ja Basnady Ruotsin Hall'in sijoittuessa viidenneksi ja Suomen Vilkon ja Lindemanin jaetulle kuudennelle sijalle Väinö Korhosen ollessa yhdeksäs ja Mannosen kymmenes. Joukkuekilpailussa Suomi on kolmas Unkarin ykkös- ja kakkosjoukkueen jälkeen mutta ennen Ruotsia.

Florence Chadwick ui Gibraltarinsalmen yli ennätysajassa 5.45.00.

Juan Manuel Fangio ajaa Maseratillaan Modenan GP:n voittoon.

Speedwayn nelimaaottelun kolmannella jaksolla Odensessa Suomi on jumbo Ruotsin, Tanskan ja Norjan jälkeen. Moottoripyörien kuuden päivän ajossa suomalaisista Ventoniemi ja Johansson ajavat virhepisteittä maaliin.

1.9.-10.9.1953 1953 21.9.-30.9.1953

Suomen Urheilutietäjät ry