Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.3

Ounasvaaran talvikisoissa Pauli Huhtala kukistaa 18 km:llä Ruotsin Enar Josefssonin Heikki Hasun jäädessä sijalle 16, ja Pentti Alonen voittaa pujottelun.

Puijon 15 km:n kärjessä ovat Veikot Salo ja Räsänen. Kokkolan 15 km:llä Tapio Mäkelä on ykkönen, Tauno Sipilä kakkonen ja Veikko Hakulinen kahdeskymmenes.

Kuortaneella käydään nuorten ensimmäistä painimaaottelua Suomen ja Ruotsin välillä, jossa isännät ottavat johdon pistein 8-2 (selkävoittoon yltävät Kyösti Lehtonen, Eino Ikola ja Martti Knuuttila).

FA-cupin semifinaaleissa puolueettomilla kentillä Bolton voittaa Evertonin 4-3 ja Blackpool Tottenhamin 2-1. Liigassa Wolverhampton ottaa piikkipaikan voittamalla Liverpoolin 3-0, kun Burnley häviää Portsmouthille 2-1.

Vincennesin kilpa-autoradalla käydään 14,25 km:n mittainen 40. Cross des Nations -maastojuoksu: Jugoslavian Franjo Mihalic on ykkönen ennen britti Frank Sandoa ja Ranskan Abdallahia, ja Gordon Pirien piikkarit hierovat jalan rikki ja mies jatkaa paljain jaloin 19:nneksi.

Laszlo Papp joutuu Unkarissa käyttämään normaalien 8 unssin käsineitten sijasta ylipainoisia, 12 unssin käsineitä, koska muuten kukaan ei suostu ottelemaan häntä vastaan.

Johannesburgissa Jimmy Carruthers puolustaa kääpiösarjan MM:ta tyrmäämällä 10. erässä Vic Toweelin.

Buffalossa Grand Street Boys -seuran kvartetti McKenley, Stanfield, Rhoden ja Whitfield juoksee 4x440 jaardilla halli-ME:n 3.14,4, Fred Wilt voittaa 2 maililla Ashenfelterin ja alittaa Ville Ritolan piiriennätyksen ajallaan 9.02,4, Dillard voittaa 70 jaardin aidat (8,5) ja 60 jaardia (6,2) kukistaen jälkimmäisellä Stanfieldin, ja McKenley on ykkönen 300 jaardilla (30,6).

22.3.

Ounasvaaran 50 km:lle ilmoittautuneet ruotsalaiset jäävät pois, ja matkan voittaa Eero Naapuri yli 5 minuutin erolla Väinö Karkiaan. Naisten kympin voittaa Siiri Rantanen, mäkikisan Esko Mömmö, ja yhdistetyn kärkitrio on Hasu, Sipponen ja Korhonen.

Puijolla Kalevi Mononen on 50 km:llä 3,25 minuuttia Veini Kontista nopeampi, naisten kympin voittaa Maire Hahl, pujottelun paras on Pekka Alonen, ja mäkikisassa Norjan Christian Mohn jättää taakseen Kauko Savolaisen ja Aulis Kallakorven.

Kokkolassa 30 km:n nopeimmat ovat Tauno Sipilä, Tapio Mäkelä ja Veikko Hakulinen, naisten 10 km:llä Mirja Hietamies voittaa Sylvi Saimon ja Eva Högin, ja mäkiykkönen on Matti Pietikäinen.

Norjan jääkiekkoilijat häviävät Moskovan joukkueelle 0-8.

Jääpallon SM-finaalissa Oulussa OPS voittaa TUL:n mestari OTP:n 4-0 (maalintekijöinä Heikki Ollikainen, Teuvo Teivainen, Seppo Alatalo ja Alpo Aho).

Harriman Cupin syöksylaskun Sun Valleyssa voittaa miesten puolella Christian Pravda ja naisten Andrea Mead Lawrence.

Gornergrattin 6,5 km:n derby-ajon ykköseksi laskettelee Andreas Molterer, ja naisten 4 km:n paras on Luise Jaretz.

Nuorten painimaaottelu päättyy Suomen voittoon pistein 8-24.

Käsipallomaaottelussa Helsingissä Suomi saa Ruotsilta selkäänsä maalein 7-21.

Kööpenhaminan Otto Mönsted -hallissa Suomen koripalloilijat voittavat Tanskan 35-43.

Santiago de Chilessä Yhdysvallat vie naisten koripallon MM:n voittamalla finaalissa Chilen 49-36.

Jalkapallomaaotteluissa Amsterdamissa Hollanti häviää Sveitsille 1-2 ja Kölnissä Saksa ja Itävalta pelaavat maalittoman tasapelin.

Moskovassa Neuvostoliiton Trofim Lomakin parantaa puolella kg:lla painonnoston raskaan keskisarjan työntö-ME:tä tulokseen 170,5 kg.

23.3.

-

24.3.

Pauli Huhtala voittaa Kemijärven porohiihtojen 15 kilometriä.

Myllykosken kv. paineissa "Kulta-vääpeli" Ilmari Salmisen Pertti-poika häviää Alpo Rekolalle 15 sekunnissa.

25.3.

Eero Kolehmainen voittaa porohiihtojen 50 kilometriä, mutta oikean poron sijasta voittajalle annetaan enää kuvanveistäjä Ravander-Rauaksen "Hirvas"-patsas.

Oslossa Norjan ja Moskovan jääkiekkoilijat päätyvät maalilukemiin 2-5.

Neuvostoliiton hallimestaruuskilpailuissa Leonid Shtsherbakov venyttää kolmiloikassa huipputulokseen 15.52.

"Dagens Nyheterin" urheiluosaston päällikkö "R:et" Eklöw tyrmää Lemisen olympiafilmin täysin ja kehottaa lähettämään koko roskan kotiin Helsinkiin.

26.3.

Englannin Helsingin-lähetystössä katsotaan Eklöwin loukanneen kuningashuonetta valittaessaan olympiafilmin runsaista yleisökuvista, että "täysin mielenkiinnoton Englannin prinssiheppuli (prinsjeppe)" esiintyy noin kymmenen kertaa kuvissa.

Glasgow'n Ibrox Parkilla Skotlannin jalkapalloliigan joukkue kukistaa Englannin vastaavan yhdistelmän maalein 1-0.

Englannin Liigassa Preston voittaa päivän ainoassa ottelussa Boltonin 0-3 ja nousee Wolverhamptonin kanssa tasapisteisiin kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

Amerikkalainen verkkopallopelaaja John Robert Howard tuomitaan 1 vuoden ja 1 päivän vankeuteen osallisuudesta valkoiseen orjakauppaan.

27.3.

Hämäläisen Osakunnan jääkiekkokerho Lynces Academici jakaa kauden parhaille patsaat: erotuomari Per Sandsundille, puolustaja Ossi Kaupille ja hyökkääjä Matti Karumaalle. Tilaisuudessa Pentti Hämäläinen ja Risto Luukkonen nyrkkeilevät näytösottelun.

Columbuksessa havaijilainen Yoshi Oyakawa parantaa 200 jaardin selkäuinnin ME:ksi 2.05,1 yliopistojen mestaruusuinneissa.

Tenley Albright voittaa kaunoluistelun Amerikan mestaruuden ennen 13-vuotiasta Carol Heissia, Hayes Alan Jenkins on miesten ykkönen ja pikkuveli David Jenkins nuorten.

Chicago tarjoutuu vuoden 1956 olympiakisojen pitopaikaksi, jos Melbourne joutuu tehtävästä luopumaan.

28.3.

Painonnoston SM-kisoissa Porissa Eino Mäkinen saavuttaa ensimmäisenä suomalaisena 400 kg:n tuloksen sivutessaan punnerrus-SE:tä 117,5 ja tempaus-SE:tä 120 ja työntäessään PE:n 162,5 kg. Aarne Vehkonen voittaa 56 kilon (272,5 kg) ja Eino Perkiömäki 82,5 kilon sarjan (337,5 kg). 14.

Alatornion hiihtojen 15 km:n kärkeen suksivat Veikko Räsänen, Tapio Mäkelä ja Veikko Salo.

Aintreen radalla Grand Nationalin laukkakisan voittaa Bryan Marshallin ohjastama irlantilaisruuna Early Mist.

99. keskinäisessä koitoksessa Cambridgen soutajat voittavat Oxfordin 8 veneenmitalla.

Taistelu Englannin jalkapallomestaruudesta käy jälleen kinkkiseksi, kun kärkijoukkueista Preston häviää Aston Villalle 1-3, Wolverhampton putoamista vastaan taistelevalle Manchester Citylle 3-1, Burnley Boltonille 0-1 ja Arsenal toiselle loppupään joukkueelle Middlesbroughille 2-0, ja West Bromwich pelaa 2-2-tasapelin hännänhuippu Derbyn kanssa. Kärkikuusikosta vain Charlton voittaa ottelunsa Liverpoolin kaatuessa 1-2, ja se nousee Prestonin ja Wolvesin kanssa tasapisteisiin Burnleyn ja WBA:n ollessa pisteen ja Arsenalin 3 pistettä jäljessä (Arsenalilla on tosin vasta 33 ottelua takana ja Wolvesilla jo 36).

Columbuksessa Yoshi Oyakawa kukistaa 100 jaardin selkäuinnissa Dick Thomanin sivuten jälkimmäisen yliopistoennätystä 56,9.

Chicagon Daily Newsin viestikilpailuissa Wiesner parantaa korkeuden halli-ME:ksi 210, Richards hyppää seivästä 465, ja Dillard voittaa 60 jaardin aidat (7,3) ja 50 jaardia (5,4).

Austinissa Darrow Hooper työntää kuulaa 17.14 ja Wes Santee juoksee viestin ankkuriosuudella maililla ajan 4.06,7.

Urheilulegenda Jim Thorpe kuolee 64-vuotiaana sydänhalvaukseen.

29.3.

Painonnoston punnerruksen SE-tuloksia kohentavat Yrjänä Luja 60-kiloisissa (90 kg) ja Lauri Kinanen 90-kiloisissa (112,5 kg), ja mestaruudet menevät Lujalle, Tuure Tannille (67,5-kiloiset), Frank Teräskarille (75) ja Taito Stoltille (90).

Alatornion hiihdoissa Räsänen voittaa myös 30 kilometriä jättämällä taakseen Eero Kolehmaisen ja Kauko Oikarisen, 10 km:n valtiattaren Siiri Rantasen perässä hiihtävät Hietamies ja Polkunen, ja mäkikisan voittaa Matti Pietikäinen.

Pylkönmäen 50 km:llä Hakulinen voittaa Viitasen tasan 8 minuutilla.

Mo-i-Ranan yhdistetyn kisassa Paavo Korhonen kukistaa Simon Slåttvikin ja 4:nneksi jäävän, edellisen päivän hiihto-osuudella suksensa katkaisseen Heikki Hasun.

Sollefteåssa Sverre Stallvik hyppää voittoon ja 1. hyppynsä kaatunut Sepp Bradl jää 15:nneksi.

Kuopiossa Make Uosikkisen muistokilpailujen voittoon voimistelee kolmannen kerran Kalevi Laitinen (aiemmin 1949 ja 1950) 0,01 pistettä Onni Lappalaista parempana.

Uintikausi alkaa Helsingin uimahallissa HTU:n kansallisilla kilpailuilla: Juha Tikka ui 100 m:n rintauinnin SE:ksi 1.13,4 ja Aulis Kähkönen 100 m:n selkäuinnin SE:ksi 1.10,7.

Pöytätenniksen MM-kisoissa Bukarestissa Unkarin Ferenc Sidó voittaa miesten kaksinpelin finaalissa Tsekkoslovakian Ivan Andreadiksen 21-16, 23-21, 21-18, ja naisten voiton vie jälleen kerran Romanian Angelica Rozeanu kukistamalla Unkarin Gizi Farkasin 21-11, 21-19, 19-21, 21-16.

Barcelonassa Malmö FF:n jalkapallojoukkue häviää Club Deportivo Españolille 3-2.

30.3.

Otaniemen hallikisoissa Reijo Koivisto työntää kuulaa 15.03.

Suomen maahockey-maajoukkue häviää Brüsselissä paikalliselle Racing Hockey Clubille 5-0.

Gunnar Gren palaa harjoituksiin parannuttuaan pahasta päävammastaan.

31.3.

Antwerpenissa Belgian maajoukkue voittaa Suomen hockeypelaajat 6-0. Budge Patty häviää Monte Carlon tenniskisojen 1. kierroksella yllättäen Ranskan Henri Pellizzalle.

11.2.-20.3.1953 1953 1.4.-10.4.1953

Suomen Urheilutietäjät ry