Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1953

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.9.

Neljännet makkabiadit alkavat Israelissa.

22.9.

Sue'ssa, Itä-Saksassa Jiri Skobla parantaa kuulan EE:tä lukemiin 17.54. Novi Sadissa Voitto Hellsten juoksee 100 m:llä kakkoseksi kauden kotimaisella kärkiajalla 10,7.

Australian tennistähti Ken Rosewall julistetaan kroonisen ihotu-lehduksen vuoksi kelpaamattomaksi sotapalvelukseen, joten hän on vapaa pelaamaan Davis Cupin finaalissa joulukuus-sa.

Speedwayn nelimaaottelun neljäs jakso ajetaan Oslossa: Ruotsin Olle Nygren on nopein ja suomalaisista paras on 11:nneksi sijoittuva, varamiehenä mukaan lähtenyt Aulis Tuominen. Ruotsi on tämänkin jakson nopein ja voittaa koko maaottelun Suomen jäädessä viimeiseksi.

23.9.

Budapestissa Aleksandra Tshudina hyppää sentin päähän pituuden ME:stä eli 624. Unkarin miesjoukkue (Sándor Garay, Ernö Beres, István Rózsavölgyi, Sándor Iharos) parantaa 4x1500 m:n ME:n lukemiin 15.29,2, mutta Lontoossa Lontoon ja Tukholman kaupunkiottelussa englantilaiset pistävät vielä paremmaksi: 15.27,2 joukkueella Ralph Dunkley, David Law, Gordon Pirie, Bill Nankeville (ruotsalaisetkin yltävät aikaan 15.29,0).

Brüsselissä Suomi yltää jalkapallon MM-karsintaottelussa Belgian kanssa tasapeliin 2-2, kun Mauno Rintanen pelaa maalissa loisto-ottelun ja viimeisen kahdeksan minuutin aikana Suomi tekee kaksi maalia (Olavi Lahtinen, Jorma Vaihela).

24.9.

Pohjoismaiden akateemisissa mestaruuskilpailuissa Eeles Landström voittaa seipään tuloksella 420.

New Yorkissa käydään 18 vuoteen ensimmäinen valkoihoisten välinen nyrkkeilyn raskaan sarjan mestaruusottelu, jossa Rocky Marciano "hakkaa vähitellen ottelun kestäessä haastajansa Roland LaStarzan vertavuotavaksi avuttomaksi olennoksi" ja jonka tuomari keskeyttää 11. erässä.

25.9.

Boltonin ja Englannin jalkapallomaajoukkueen vasen laitahyökkääjä Bobby Langton siirtyy Blackburniin "kohtuullisesta summasta".

Oyster Baylla ensimmäisen uuden ja vanhan maailman välinen 6 m -veneitten purjehduskilpailu päättyy uuden maailman eli Amerikan voittoon, kun se siirtyy 5. osapurjehduksessa 4-1 -johtoon. Viimeisen päivän nopein on Herman Whiton'in "Goose", ja Norjan kruununprinssi Olavin "Lully III" sijoittuu kahdeksanneksi.

26.9.

Jugoslavian Milanovacissa Ivan Gubijan heittää moukaria maansa ennätykseen 59.36 ja kakkoseksi sijoittuu Oiva Halmetoja (54.62), ja kiekon ykkönen on Carol Lindroos (49.46). Celjessä Jorma Valkama hyppää pituutta 730. Sarajevossa Reijo Koivisto työntää kuulaa toisena suomalaisena päälle 16 metrin (16.01). Etelä-Afrikan 45-vuotias Wally Hayward voittaa Lontoon ja Brightonin välisen 84 km:n juoksun ennätysajalla 5.29.40.

Unkarista kerrotaan, että jalkapalloilijat Sándor Kocsis, László Budai ja Zoltán Czibor on pudotettu lokakuun alun maaotteluista kurinpidollisista syistä.

Eteläiset voittaa Kori- ja lentopalloliiton lentopallomestaruuden kukistamalla uusintaottelussa Käpylän Lentopalloilijat 3-1.

Mikkelissä alkavat ammunnan Presidentinkilpailut 13 välivuoden jälkeen: hirviammunnassa Yrjö Miettinen päihittää 2 pisteellä Tauno Mäen.

27.9.

Ateenassa päättyvät kaksipäiväiset yu-kilpailut, joissa Voitto Hellsten juoksee 400 m:llä Suomen kaikkien aikojen tilaston jaetulle kolmossijalle ajalla 48,1 ja tekee myös 200 m:llä hyvän ajan 21,9, ja joissa Tapio Lehto hyppää pituutta 720 ja kolmiloikkaa 15.05. Kajaanissa Toivo Hyytiäinen viskaa keihästä 75.04, ja Mikkelissä Aapo Perko työntää kuulaa ennätykseensä 15.75. Veikko Karvonen ottaa ensimmäisen kiinnityksen Kaivopuiston maratonin uuteen kiertopalkintoon. Lausannessa ranskalainen Henri Caron voittaa 100 km:n kävelyn MM:n ME-ajalla 9.32.52.

Wienissä Itävalta voittaa MM-karsintaottelussa Portugalin 9-1 Probstin tehdessä viisi maalia. Oslossa Norja voittaa maaottelussa Hollannin 4-0.

Pesäpalloliiton ja TUL:n joukkueet päätyvät Hesperian kentällä tasapeliin 6-6 (Pyttykerho palkitsee joukkueitten parhaina Olli Hanskin ja Raimo Lindholmin).

Hauholla Väinö Nurmimaa ja Irja Niemelä suunnistavat Suunnistamisliton mestareiksi. Fiskarsissa Leo Backman on FSO:n mestari.

Presidentinkilpailuissa Vilho Ylönen (1120) ja Jorma Taitto ampuvat vapaakiväärillä huipputulokset, Tauno Mäki voittaa hirviammunnan ykköslaukaukset, ja Oiva Tylli on vapaapistooliampujien ykkönen.

Moottoripyörien maarata-ajon 4. SM-erässä Ilmo Teräs voittaa 500-kuutioiset, vaikka joutuukin tiukoille Kauko Jousasen kanssa, ja Sulo Palomäki 350-kuutioiset. Laakson kentän maastossa käydään kv. motocross-kilpailut, joissa "Rekolan vauhtipaholainen" Raimo Rein pitää isolla koneellaan parasta vauhtia, ja Atso Lehto voittaa 250-kuutioiset ja Toimi Skyttä pikkuluokan.

Yhdysvalloista kerrotaan Vikla-veneen suunnittelijan William F. Crosbyn kuolleen New Rochellessa 62-vuotiaana.

Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton opisto Kisakallio vihitään käyttöön.

29.9.

Ruotsalaisjalkapalloilija Bror Mellberg allekirjoittaa ammattilaissopimuksen Pariisin Red Star -seuran kanssa.

Jugoslavialaisuimari Mislav Stipetic jää palaamatta kotimaahansa Wienissä käydyn Itävalta-maaottelun jälkeen.

30.9.

Oyster Bayssa 6 m -veneet purjehtivat yhden tonnin cupista: Ensimmäisen purjehduksen voittaa Louis Noverraz'in sveitsiläisvene "Ylliam VIII", mutta toisessa purjehduksessa tuuli heittelee veneitä niin pahasti, että maaliin saakka pääsevät vain belgialainen "Marletta", norjalainen "Lully III" ja ruotsalainen "Maybe VI".

11.9.-20.9.1953 1953 1.10.-10.10.1953

Suomen Urheilutietäjät ry