Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
1.1.

Garmisch-Partenkirchenin mäkikisassa Olaf Björnstad on ykkönen ennen Eino Kirjosta, Esko Mömmöä ja Oberissa kaatunutta Norjan olympiavoittaja Arnfinn Bergmannia. Aulis Kallakorpi on kuudes ja Matti Pietikäinen yhdestoista.

1920- ja 1930-lukujen kärkihiihtäjä Kalle Tuppurainen kuolee 49-vuotiaana sairastettuaan pitkään.

Jääpallon SM-sarja alkaa paikalliskierroksella: mestari Oulun Palloseura voittaa Luistinseuran 3-1.

Moskovassa kotijoukkue Zenith voittaa Tukholman AIK:n 5-0. Tukholmassa Wembley Lions voittaa Harringay Racersin 8-2.

Ranskalainen liitolentäjäpari Jean Lebeau / Robert Fronteau saavuttaa ME:n pysyessään ilmassa 56 tuntia 11 minuuttia.

2.1.

Oberammergaun mäkikisassa Pietikäinen häviää vain pisteellä Björnstadille, Bergmann on kolmas, Kallakorpi yhdeksäs ja toisen hyppynsä kaatuneet Kirjonen ja Mömmö sijoilla 15 ja 18.

Norjan luistelumestaruuskilpailuissa 500 metrin paras on Finn Hodt ja 5000 metrin ykkönen Sverre Haugli.

Björn Anlert tekee Tukholman AIK:n ensimmäisen maalin joukkueen itämatkalla, mutta Moskovan ZDSA jyrää kuitenkin voittoon maalein 13-1.

3.1.

Myös Innsbruckin mäkikisan kärki on Björnstad, Pietikäinen ja Bergmann, ja jälleen Matin erottaa voitosta yksi piste. Kirjonen on viides, Mömmö seitsemäs ja Kallakorpi kahdeksas.

Oslossa 1500 metriä luistelee nopeimmin Jan Kristiansen (2.23,4) "Hjalliksen jäädessä sijalle 11, mutta kymppitonnilla kuningas ottaa paikkansa vaatimattomalla voittoajalla 18.01,9. Yhteismestaruus menee "Hjallikselle" ja seuraavina ovat Haugli ja Hodt.

Jääkiekon SM-sarja alkaa kahdella ottelulla kahden muun peruuntuessa sadesään vuoksi. Tukholmassa Harringay Racers voittaa Ruotsin maajoukkueen 1-3.

Jääpallon SM-sarjassa OPS häviää yllättäen Joensuun Maila-Pojille 1-2, ja Etelä-Suomen ottelut peruuntuvat.

Malmön kv. painikisoissa Matti Rantala voittaa pisteillä Gunnar Karlssonin ja Kyösti Lehtonen selättää Sven Nilssonin.

Sveitsiläispyöräilijät Hugo Koblet ja Armin van Büren uusivat amerikkalaisajon epävirallisen EM:n Zürichissä.

Partizan Belgradin jalkapalloilijat esittelevät taitojaan Santiagossa ja voittavat Colo Colon 4-8.

4.1.

Harringay Racers vie vuorostaan voiton Wembley Lionsista maalein 4-1.

Malmössä Matti Rantala selättää maajoukkuepainija Edvin Westerbyn 7 minuutissa ja Kyösti Lehtonen Bertil Gerdsdorffin ajassa 1.35.

Aulis Kähkönen saa vuoden 1953 parhaana uimarina taiteilija Armas Tirrosen reliefin "Voittajan voitelu".

5.1.

Ruotsin maajoukkue yltää 3-3-tasapeliin Wembley Lionsin kanssa.

Malmössä Rantala häviää Sven Lidbergille 3-0 mutta Lehtonen selättää MM Gustav Freij'n 11 minuutissa.

Keihäsmies Olavi Kauhanen siirtyy TUL-seura Pispalan Tarmosta Tampereen Pyrintöön.

Ammattilaispyöräilyn takaa-ajon MM, Australian Sid Patterson saa 3 kk:n kilpailukiellon jäätyään pois kilpailuista Italian Enzo Sacchia vastaan ilmoittamatta mitään järjestäjille.

6.1.

Keski-Suomen maakuntaviestissä Veini Kontinen nostaa Jämsänkosken Ilveksen voittoon. Kymenlaakson ankkuriosuudella kolme miestä hiihtää Heikki Hasun ohi. Etelä-Karjalassa Savitaipaleen Urheilijat protestoi Lappeenrannan Hiihtäjien voittoisaa joukkuetta vastaan, kun jälkimmäiseen kuuluu entinen savitaipalelainen Toimi Alatalo, jonka väitetään saaneen kilpailukiellon entiseltä seuraltaan eikä siksi olisi vielä saanut osallistua kilpailuihin. Tukholman 16. Skansenloppetin voittoon hiihtää Sune Larsson, ja olympiavoittaja Hallgeir Brenden jää viidenneksi. Bischofshofenin mäkikisassa Björnstad jää jaetulle kolmossijalle Pietikäisen kanssa, kun voittoon hyppää Bradl ja toiseksi Bergmann. Kallakorpi on kuudes, Kirjonen yhdeksäs ja Mömmö 12:s.

Tukholmassa Harringay Racers voittaa Ruotsin 7-2 ja samalla koko Ahearne Cupin. Garmisch-Partenkirchenissä Saksa voittaa Italian siistissä ottelussa 9-4.

Jääpallon SM-sarjan 3. kierroksella OPS kärsii jo toisen tappionsa, kun Jaakko Heleniuksen täräyttäessä neljä maalia VP-35 ottaa voiton luvuin 7-3.

Kouvolan loppiaispainit venyvät seuraavan vuorokauden puolelle aina kello 4.30:een saakka.

Jalkapallon MM-karsintaottelussa Madridissa Espanja voittaa Turkin 4-1. Kolumbiassa Deportivo Cali ja itävaltalaisseura Wacker pelaavat tasan 1-1.

Etelä-Australian tennismestaruuskisojen välierässä australialaispari Hoad / Rosewall antaa kyytiä amerikkalaisparille Trabert / Seixas lukemin 6-3, 6-3, 6-3.

Sao Paulossa Ilmari Taipale voittaa 1500 metriä (3.59,7), Emil Zátopek 10000 metriä (30.09,0) ja Franjo Mihalic viisitonnia (14.54,4).

Osmo Kaila voittaa shakin SM:n.

7.1.

Grindelwaldissa Neuvostoliiton naishiihtäjien valmentaja Aleksei Bajenov tanssii ilosta, kun maan naiset ottavat viisi ensimmäistä sijaa 10 km:llä Valentina Tsarevan ja Margerita Maslenikovan johdolla (nilkkansa harjoituksissa loukannut Ljubov Kozyreva ei osallistu).

Grindelwaldissa naisten suurslalomin parhaat ovat Itävallan Erika Mahringer, Sveitsin Madeleine Berthod ja Ranskan Lucienne Schmidt (o.s. Couttet).

Adelaiden kaksinpelin välierissä Lewis Hoad lyö Rex Hartwigin ja Tony Trabert Ken Rosewallin. Unkarin 36-vuotias tennispelaaja Joseph Asboth julistetaan vuoden pelikieltoon toistuvan juopottelun vuoksi.

8.1.

Suomalaiset mäkihyppääjät harjoittelevat Moskovan Lenin-mäessä, ja Lasse Johansson kaatuu sairaalakuntoon. Savitaipaleen Urheilijain maakuntaviestiprotesti hylätään, joskin piirin hiihtojaosto paheksuu sitä, että Lappeenrannan Hiihtäjät ryhtyy ottamaan avosylin vastaan urheilijoita, jotka ovat entisessä seurassaan menetelleet epäurheilijamaisesti. Grindelwaldissa Neuvostoliitto ottaa kaksoisvoiton naisten 3x5 km:n viestissä.

Grindelwaldin slalomin voittaa Saksan Ossi Reichert.

Oslossa Norja kohtaa luistelumaaotteluissa samanaikaisesti Hollannin ja Ruotsin. Hollanti-ottelussa 500 metrin nopein on Finn Hodt (44,3), ja 5000 metrillä jättää Kees Broekman (8.21,5) "Hjalliksen" (8.22,0) taakseen. Ruotsi-ottelun nopein sprintteri on Hroar Elvenes (44,1), ja pidemmällä matkalla Ruotsin Sigvard Ericsson (8.21,8) on Roald Aas'ia (8.25,7) kestävämpi.

Montevideossa Partizan Belgrad pelaa  Uruguayn  mestari  Peñarolin  kanssa tasapelin 1-1.

Täpötäydessä  B-messuhallissa Suomi kurittaa  koripallomaaottelussa Ruotsia  pistein 77-28. Suomen parhaat pistemiehet ovat Taisto Ravantti (13) sekä Raimo Lindholm ja Timo Suviranta (12), ja Ruotsin parhaimmistoa on veljeskolmikko Bo, Staffan ja Örjan Vidén.

9.1.

Lappeenrannassa Huhtiniemen hiihtojen 15 km:llä nopein on Martti Lautala.

Grindelwaldin syöksykisan parhaat ovat Berthod, Italian Maria-Gracia Marchelli sekä Mahringer. Wengenissä miesten syöksykisan vauhdikkaimmat ovat itävaltalaiset Christian Pravda, Martin Strolz ja Toni Spiss sekä jaetulle kolmostilalle yltävä Sveitsin Martin Julen.

Luistelumaaotteluissa Norja voittaa molemmat vieraansa. Hollanti-ottelun 1500 metrillä parasta vauhtia pitävät Broekman (2.19,7) ja Haugli (2.20,4), ja 10000 metrillä Broekman (17.13,1) voittaa jälleen "Hjalliksen" (17.27,0). Ruotsi-ottelussa nopeimmat ovat lyhyemmällä matkalla Aas (2.20,0) sekä päätösmatkalla Ericsson (17.17,0).

FA Cupin 3. kierroksen 34 ottelusta viisitoista päättyy tasapeliin. Liigan kärkijoukkueista Wolverhampton häviää Birminghamille 1-2 ja Huddersfield West Hamille 4-0.

Adelaiden finaalissa Trabert ottaa Hoadista revanssin luvuin 6-4, 6-2, 6-2.

Lahden kaupunkijoukkue voittaa Ruotsin koripallomaajoukkueen 46-42.

Melbournessa John Landy juoksee 2 maililla Australian ennätyksen 8.58,2. New Yorkissa Horace Ashenfelter juoksee sisäradalla 3 maililla huippuajan 14.29,0.

10.1.

Martti Lautala on nopein myös Huhtiniemen 30 km:llä, ja Mirja Hietamies voittaa Sanna Kieron ja Siiri Rantasen 10 km:llä. Leo Backman voittaa Monolitt-hiihdon. Le Brassusissa Matti Hirvonen on 14 km:n nopein, ja mäkikisan ykkönen on Norjan Roald Kalmo Matti Kaakkolahden ja Ohto Uotisen kaaduttua toisen hyppynsä. Italian Gallion mäkikisassa Matti Pietikäinen, Esko Mömmö ja Sepp Bradl hyppäävät palkintopallille ja Aulis kallakorpi on seitsemäs, mutta norjalaiset eivät jostain syystä saavu paikalle. Sverdlovskissa isäntämaan Vladimir Kuzin esittelee hiihtovauhtiaan ja voittaa kolmekymppisen ennen Veikkoja Salo ja Hakulinen. Eero Kolehmainen on 11:s ja Veikko Räsänen 13:s. Moskovassa mäkikisan voitto menee Norjan Thorbjörn Falkangerille, Salmenrannan Veikko on toinen ja isäntämaan Jevgeni Grozin kolmas, kun pisimmälle hypännyt Risto Vuorinen istahtaa ja jää sijalle 32.

Wengenin suurpujottelukisan parhaat ovat Itävallan Toni Spiss ja Walter Schuster sekä Sveitsin Louis-Charles Perret.

Jääpallon mestaruussarjassa OPS jatkaa konttaamistaan häviämällä HJK:lle 3-2.

Turun kaupunkijoukkue häviää Ruotsin koripallomaajoukkueelle pistein 37-40.

21.12.-31.12.1953 1954 11.1.-20.1.1954

Suomen Urheilutietäjät ry