Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
1.4.

Bostonissa nyrkkeilyn höyhensarjan MM Sandy Saddler voittaa 7. erän teknillisellä tyrmäyksellä Augus Salazarin.

The Grand Nationalin kahta viimeistä voittajaa, Early Mistiä ja Royal Tania valmentaneen irlantilaisen Vincent O'Brienin harjoituslupa perutaan 3 kuukaudeksi hevosten epätasaisten esitysten vuoksi.

2.4.

Chicagossa Carl "Bobo" Olson säilyttää nyrkkeilyn keskisarjan MM:n voittamalla pisteillä välisarjan MM Kid Gavilanin.

New Havenissa Yoshi Oyakawa ui 100 m:n selkäuinnissa ME:n 1.02,8, ja 100 m:n vapaauinnissa Dick Cleveland tekee saman tempun ajallaan 54,8. New Havenin joukkue David Armstrong, Rex Aubrey, Hendrik Gideonse, Kerry Donovan ui ME:n alle 4x100 jaardin (3.19,4) ja 4x100 m:n vapaauinnissa (3.44,4), mutta ennätyksiä ei hyväksytä, koska Aubrey on muista poiketen australialainen.

Viipurin Urheilijain hallikilpailuissa Otaniemessä tehdään viisi uutta halliennätystä: Israel Baran 60 m:llä 6,9, Olavi Aaltonen 3000 m:llä 8.34,8, Keijo Ketola korkeudessa 190, Eeles Landström seipäässä 415 ja Reijo Koivisto kuulassa 15.28.

3.4.

Oloksen hiihdoissa Veikko Räsänen voittaa 15 kilometriä, ja Pellon Ponnen kisoissa saman matkan nopein on Tapio Mäkelä. Vikersundin mäkikisassa kärkikolmikon muodostavat Kjell Knarvik, Erling Kroken ja Halvor Näes Unto Oksasen jäädessä kuudenneksi.

Glasgow'n Hampden Parkilla Skotlanti häviää jalkapallon MM-karsintaottelussa Englannille 2-4, mutta molemmat selviytyvät kisoihin. Englannin Liigassa West Bromwich häviää Wolverhamptonille 0-1, joten molemmat ovat sarjan kärjessä tasapistein, ja Sheffield Wednesdayn maalein 1-4 voittava Huddersfield seuraa kolmen pisteen päässä. Jalkapallon olympiaedustaja Jalmari Holopainen kuolee 61-vuotiaana.

Ford Konno voittaa 220 jaardin ja 1500 metrin vapaauinnin lisäksi Yhdysvaltain mestaruuden myös 440 jaardilla ja tekee samalla 400 metrillä ME-tuloksen 4.26,7.

Sadannen Oxford-Cambridge-soudun voittaa Oxford 4,5 veneenmitalla.

4.4.

Veikko Räsänen hiihtää voittoon Kiirunan 30 km:llä. Oloksen 50 km:n parhaat ovat Antero Ajo, Kalevi Mononen ja Veikko Salo. Holmenkollenin mäkikisan parhaat ovat Arne Hoel, Halvor Näes ja Christian Mohn Unto Oksasen sijoittuessa 5:nneksi.

Italian  jalkapalloliigassa Inter  nousee jälleen  sarjajohtoon kukistamalla  Juventuksen 6-0, kun toinen kärkijoukkue Fiorentinakin häviää Laziolle 0-1. Antwerpenissa pelatussa maaottelussa Belgia voittaa Hollannin 4-0.

Koripallon SM-sarjan keskikastiin kuuluva Kipo voittaa Pantterit 70-54 parhaina miehinään Söderholm, Luoto, Lappalainen ja Etholen.

Voimisteluliiton mestaruuskilpailuissa Lahdessa mitaleille taiteilevat Berndt Lindfors, Kalevi Laitinen ja Onni Lappalainen.

Isonkyrön Pohjankyrössä poliisien mestareiksi painivat mm. Rauno Mäkinen, Kalervo Rauhala, Veikko Lahti ja Tauno Kovanen.

Pyöräilijöitä katsastetaan toukokuiseen Varsova-Berliini-Praha-ajoon: kolmen päivän yhteisajoissa paras on Ossi Manninen, kun Paul Nyman keskeyttää edellisenä päivänä autokolarissa loukkaantuneen polvensa takia. Fausto Coppi ajaa Campanian ympäriajon voittoon.

Pariisissa perustetaan kv. pitkänmatkanuintiliitto, jonka 1. pj:ksi valitaan egyptiläinen tohtori Sabry.

Piero Taruffi autoilee Sisilian ympäriajon voittoon ennätysajassa 10.24.37 1085 km:n matkalla.

HKT:n kilpailuissa Otaniemessä Voitto Hellsten juoksee halliennätykset 60 (6,8) ja 400 m:llä (52,4). Austinissa Texas Relays -kilpailuissa John Bennett hyppää pituutta kauden kärkitulokseen 783.

5.4.

Pöytätenniksen MM-kisat alkavat Lontoossa: joukkuekilpailun karsinnoissa Suomi häviää Uudelle-Seelannille 1-5 (Kalevi Lehtonen voittaa yhden pelin) ja Pakistanille 4-5 (Lehtonen voittaa kaikki kolme ja Pertti Saari yhden pelin) ja putoaa jatkosta.

Ruotsalainen, 34-vuotias painonnostaja Sigvard Kinnunen, joka vielä edellisenä päivänä punnersi PE:n keskisarjassa, löydetään kuolleena asunnostaan.

6.4.

Pöytätenniksen MM-kisoissa Suomen naiset (Doris Lindblad, Ritva Tammero, Anita Spranger) häviävät sekä Romanialle että Saksalle 0-3.

Kairossa Dimitri Ivanov nostaa kevyessä sarjassa ME-painot punnerruksessa (117) ja yhteistuloksessa (377,5).

7.4.

MM-pöytätenniksessä Suomen naiset häviävät Irlannille 0-3.

Ruskeasuolla koripallomaajoukkue voittaa lehdistön 72-70, kun Raimo Lindholm pussittaa viime sekunnilla kentän puolivälistä voittokorin.

Pyöräilijöitten valinnat Varsova-Berliini-Praha-ajoon käyvät kiharaisiksi: Pyöräilyliiton edustajat eivät saavu yhteistoimintavaliokunnan kokoukseen vaan välittävät viestin, että he ovat jo ilmoittaneet kisaan kuusi omaa miestään, mutta kokouksessa TUL ja SFI valitsevat kumpikin kaksi omaa miestään ja jättävät Pyöräilyliitolle vain kaksi paikkaa.

8.4.

MM-pingiksessä Skotlantikin kurittaa Suomen naisia luvuin 0-3.

Otaniemessä Eeles Landström hyppää seivästä 416.

Ranskalaiset Bertrand Dauvin ja Henri Couston liitävät purjelennon ME:ksi 57 tuntia ja 10 minuuttia.

9.4.

SPL:n liittovaltuusto hyväksyy liittohallituksen esitykset SPL:n ja TUL:n yhteisistä sarjoista tulevalle kesälle.

Suomen naiset häviävät pöytätenniksen MM-kisoissa viimeiset ottelunsa Intialle ja Unkarille tutuin luvuin 0-3. Naisten The Corbillon Cupin mitaliotteluihin selviävät Japani, Englanti ja Unkari, ja alkajaisiksi Unkari voittaa Englannin 3-1. Miesten The Swaythling Cupin alkulohkojen voittajat ovat Japani, Englanti ja Tsekkoslovakia, ja mitalipeleissä Japani voittaa Englannin 5-2. Neuvostoliitto valitaan Kv. Pöytätennisliiton jäseneksi.

10.4.

Wolverhampton nousee Englannin jalkapalloliigan kärkeen voittamalla Charltonin 5-0, kun West Bromwich häviää samalla Cardiffille 2-0. Huddersfield jää neljä kierrosta ennen loppua jo viiden pisteen päähän mestaruustaistosta häviämällä Tottenhamille 2-5 mutta säilyttää otteensa kolmossijasta, kun Bolton, Manchester United ja Burnley häviävät myös ottelunsa.

Japani ottaa pöytätenniksen joukkuekilpailuissa kaksi maailmanmestaruutta: miesten kisassa Tsekkoslovakia voittaa Englannin 5-2 ja Japani Tsekkoslovakian 5-4, ja naisten puolella ratkaisevat yksittäisten pelien voitot, kun Japani häviää Englannille 2-3 mutta voittaa Unkarin 3-1.

Detroit Red Wings saa jääkiekon Stanley Cupin katkolle voittamalla Montreal Canadiensin 0-2 ja siirtymällä ottelusarjassa 3-1-johtoon.

Moottoripyöräilyn Päijänne-ajo lähtee Kampin aukiolta kohti kelirikkoisia teitä.

Berkeleyssä Wes Santee juoksee mailin aikaan 4.05,5. Stanfordissa Desmond Koch heittää kiekkoa 53.93 ja Ernie Shelton hyppää korkeutta 206,85.

Helsingin Pyttykerho valitsee Uuno Montosen seuraajaksi puheenjohtajana Väinö Koivulan.

21.3.-31.2.1954 1954 11.4.-20.4.1954

Suomen Urheilutietäjät ry