Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
11.2.

Cortina d'Ampezzossa Ruotsin, Italian ja Sveitsin luistelumaaottelussa "Sigge" Ericsson tekee 1500 m:llä kovan ajan 2.14,2.

Diavoli Rosso Neri jatkaa voittojen tiellä: Rauman kaupunkijoukkue kaatuu maalein 1-8.

Sydneyssä John Landy juoksee kovassa tuulessa mailin aikaan 4.05,6, ja Denis Johansson hiipuu kuudenneksi.

12.2.

Falunin MM-hiihtojen mäkiharjoituksissa Sverre Stenersen hyppää 77,5 metriä eli 4,5 metriä pidemmälle kuin seuraavat.

Kairossa Egypti häviää Unkarin jalkapalloilijoille 0-3.

13.2.

Falunin MM-hiihtojen avajaisissa Suomen lippua kantaa Lauri Silvennoinen. 30 km:lle valittu Leo Backman on sairastunut, ja vielä kotimaassa odotteleva Veikko Salo hälytetään kiireesti hänen tilalleen. SFI:n mestaruushiihtojen 30 km:llä Tor Korsman on ykkönen 11 sekuntia ennen Osmo Hillebrandtia. Savonlinnan hiihtojen 15 km:llä nopein on Kalevi Hämäläinen.

Jyväskylässä luistellaan nuorten kolmimaaottelua 20 asteen pakkasessa: 500 m:llä kärjessä ovat Juhani Järvinen (45,8) ja Rauno Nurminen (46,3), ja 3000 m:llä Järvinen (5.12,0) jättää taakseen Norjan Jan Kristiansenin. Helsingissä 500 metrin nopein on Mauri Suomalainen (45,3) ja sekä 1500 että 3000 metrin Kauko Salomaa (2.27,1 ja 5.07,8). Oslon ylikansoitetulla Bisletillä luistelevat Norja ja Neuvostoliitto maaotteluaan: 500 metrin nopeimmat ovat Juri Sergejev (42,9), Jevgeni Grishin (44,1) ja Hroar Elvenes (44,4), ja 5000 m:llä kärkiajan lyövät tauluun "Hjallis" Andersen ja Oleg Gontsharenko (8.22,8) takanaan Boris Shilkov (8.26,7).

Moskovassa Tsekkoslovakian jääkiekkoilijat kaatavat Neuvostoliiton maalein 3-5.

Sao Paulossa päästään vihdoin ajamaan: 125-kuutioiset voittaa Italian Nello Pagani, 250-kuutioiset saman maan Enrico Lorenzetti ja 350-kuutioiset britti Ray Amm. Suomen Nils Schröder ajaa viimeksimainitussa luokassa sijalle 19.

Australian mestaruuskilpailuissa Sydneyssä Jim Bailey juoksee 880 jaardin voittoon (1.53,2) Denis Johanssonin jäädessä viidenneksi ja John Landyn viimeiseksi eli seitsemänneksi. East Lansingissa Wes Santee juoksee hallissa mailin aikaan 4.02,6 mutta lentävällä lähdöllä viestin ankkuriosuudella. Madison Square Gardenissa Horace Ashenfelter juoksee 2 maililla halli-ME:n 8.50,5, Joseph Barthel voittaa Baxter-mailin (4.08,5) ja Harry Bright on nopein 880 jaardilla (1.53,4).

14.2.

Falunin MM-hiihtojen 30 km:llä Vladimir Kuzin hiihtää Neuvostoliitolle kisojen avausvoiton, hitaasti kiiruhtava Hakulinen Suomelle hopeaa ja ensikertalainen Martti Lautala pronssia. Hurjasti aloittanut Sixten Jernberg tipahtaa neljänneksi takanaan suomalaiskvartetti Sipilä, Tilli, Kontinen ja Viitanen. Kiuru on 14:s, ja 18:nneksi sijoittuneen Salon osanottoa vastaan Neuvostoliitto tekee vastalauseen, joka kuitenkin hylätään. Källviksbackenissa Matti Pietikäinen hyppää ylivoimaiseksi maailmanmestariksi toisella 78 metrin hypyllään, Veikko Heinonen varmistaa Suomen kaksoisvoiton, ja Ruotsin Bror Östman hyppää pronssille. Antti Hyvärinen on yhdeksäs, ja Sverre Stenersen kaatuu 81-metrisen hyppynsä suksen siteen auettua ja jää sijalle 41. Savonlinnan hiihdoissa Kalevi Mononen voittaa kolmekymppisen, ja Viljo Vellonen keskeyttää puolimatkassa kovan pakkasen takia.

Jyväskylässä Jan Kristiansen on 1500 m:llä Juhani Järvistä nopeampi (2.25,8 ja 2.26,0), mutta 5000 m:llä osat vaihtuvat (Järvisen aika on 8.46,8). Maaottelussa Norja on ykkönen, Suomi kakkonen ja Ruotsi kolmas. Bisletillä Neuvostoliitto voittaa maaottelun pistein 1396,461 - 1377,692. 1500 m:llä Neuvostoliitto ottaa viitoisvoiton Shilkovin (2.19,8) ja Gontsharenkon (2.20,4) johdolla. Kymppitonnin kärjessä ovat Gontsharenko (17.21,2) ja Sakunenko (17.31,5) ja vasta seitsemäntenä Andersen.

Jääpallon mestaruussarjassa OPS voittaa viimeisellä kierroksella Veiterän 3-2 ja kipuaa pronssille. Mestaruudesta joudutaan kuitenkin uusimaan, kun VP-35:kin häviää Käpylän Urheiluveikoille maalein 8-5.

Moskovassa Neuvostoliiton jääkiekkoilijat kohentavat otteitaan ja voittavat Tsekkoslovakian 2-0. Mannheimissa Kanada voittaa Saksan 1-4.

Aleksandrian ja Port Saidin yhteisjoukkue häviää Unkarin jalkapalloilijoille 2-14.

Käsipallon SM-sarjassa Arsenal voittaa sarjakärki Ilveksen 10-9, ja mestaruuden ratkaisu jää viimeiselle kierrokselle.

Eläintarhan kv. jääratakilpailuissa Ruotsin Olle Heyman on ykkönen ja Yrjö Koljonen tasapisteillä kakkonen. Sao Paulon 500-kuutioisissa Nils Schröder on keskeytyshetkellään seitsemäntenä.

Turun uudessa konserttisalissa voimistellaan ensimmäiset MM-katsastukset: Kalevi Suoniemi on paras ennen Onni Lappalaista ja Kalevi Viskaria.

Pakistanin yu-mestaruuskilpailuissa Karachissa Vilhelm Porrassalmi voittaa pituuden (702,2) ja Toivo Hyytiäinen keihään (73.67). 20-vuotias Murray Halberg juoksee mailin Uuden-Seelannin ennätyksen 4.04,4 Aucklandin ruohoradalla.

15.2.

Falunissa suomalaisia mäkimiehiä palkintojenjakoon kuljettava bussi on hilkulla jäädä junan alle.

Kanadan Jääkiekkoliitto vahvistaa MM-kisajoukkue Lyndhurstia neljällä pelaajalla: maalivahti Don Lockhart, puolustaja Tom Jamieson sekä hyökkääjät Eric Unger ja Bill Shill.

16.2.

Falunin MM-kisoissa hypätään yhdistetyn mäki: Sverre Stenersen on paras, mutta 21-vuotias Eero Kemppainen jää hänestä vain kolme pistettä, sitten tulevat norjalaiset Slåttvik, Gundersen ja Vanvik, Barhaugen, Mårdalen ja Gjelten, ennen kuin Eeti Nieminen on yhdeksäntenä vain viisi pistettä jäljessä Kemppaista. Ensin tosin julkisuuteen annetaan vääriä tuloksia, kun hypyt piti laskettaman 68 metrin taulukon mukaan, mutta 29 hypyn ylitettyä tämän rajan vaihdetaankin taulukkoa. Matti Pietikäinen palaa Kuopioon ja saa kaupungin edustajalta pronssisen Puijon pienoispatsaan.

Eskilstunassa Ruotsin Luisteluliiton juhlakilpailuissa 500 metrin nopeimmat ovat Bengt Malmstén ja Toivo Salonen (44,3), ja 3000 m:llä luistelee "Sigge" Ericsson Ruotsin ennätykseen 4.56,8 Roald Aas'in (4.57,6) jäädessä niukasti taakse.

Moskovassa Neuvostoliiton jääkiekkoilijat kohottavat itsetuntoaan kurittamalla Sveitsiä maalein 13-1.

17.2.

Falunin 15 kilometriä on suomalaisten juhlaa: Veikko Hakulinen, Arvo Viitanen ja August Kiuru nappaavat kolmoisvoiton, ja vain Neuvostoliiton Fedor Terentjev estää suuremmat juhlat jättämällä Tapio Mäkelän viidenneksi ja Veikko Räsäsen kuudenneksi. Yhdistetyssä Norja nappaa viitoisvoiton kvintetillä Stenersen, Gundersen, Mårdalen, Gjelten ja Slåttvik, ja Eeti Nieminen iskee kiilaa tunturimaan joukkoon sijoittumalla kuudenneksi. Heikki Kiuru on yhdeksäs ja hiihdossa hyytynyt Eero Kemppainen kymmenes ennen Pekka Ristolaa, Paavo Korhosta ja ainoana Norjan ja Suomen ulkopuolisena 16 parhaan joukossa olevaa Ruotsin Bengt Erikssonia. Korhonen on yhdistetyn hiihto-osuuden nopein 15 sekuntia Gundersenin edellä. 15 km:llä Länsi-Saksan Rudi Kopp hiihtää maaliin toisessa jalassaan länsi-saksalainen ja toisessa itä-saksalainen suksi, sillä hän saa loppumatkasta rikkoutuneen suksen tilalle toisen Itä-Saksan hiihtojoukkueen johtaja Erich Recknagelilta. Naisten viestin voitto menee Neuvostoliittoon: Sirkka Polkunen on avausosuuden nopein, mutta Mirja Hietamies ja Siiri Rantanen tipahtavat vauhdissa 25 sekunnin päähän hopealle, ja Ruotsi ottaa pronssia.

Sao Paulon moottoripyöräkisojen osanottajat valittavat, että järjestäjät eivät ole pitäneet lupauksiaan kulukorvauksista ja palkinnoista, ja joutuvat myymään omaisuuttaan saadakseen rahaa elämiseen ja kotimatkaan.

18.2.

Jääkiekon SM-sarjan viimeisellä kierroksella HPK voittaa TBK:n 7-1 ja nousee tamperelaisten kanssa tasapisteisiin itälohkon kärjessä. Karhu-Kissat pelaa Hämeenlinnan Tarmon kanssa tasan 2-2, mikä riittää kissoille länsilohkon voittoon, mutta Tarmo ohittaa Ilveksen, joka putoaa KuPS:in kanssa sarjasta.

Montevideon jalkapalloturnauksessa perulainen Alianza Lima voittaa Norrköpingin 1-0.

Jugoslavialainen nyrkkeilyjoukkue vierailee Messuhallissa mutta häviää Suomelle pistein 6-4: isännistä voittoon yltävät Limmonen, Luukkonen, Niinivuori, Lehtevä, Malmikoski ja Koski.

Työläisolympialaisissa 25000 metrin juoksun voittanut Toivo Salmi täyttää 60 vuotta.

19.2.

Opdalissa kisataan Holmenkollenin kisojen syöksylaskut: miehistä parhaat ovat Yhdysvaltain Wallace Werner, Itävallan Martin Strolz ja Kanadan Ernie McCulloch, ja naisista nopeimmat Itävallan Luise Jaretz, Trude Klecker ja Erika Mahringer.

Jääkiekon SM-sarjan itälohkon voitosta uusittaessa TBK kukistaa HPK:n maalein 6-2.

20.2.

Suomi hiihtää maailmanmestariksi miesten 4x10 km:llä: Kiuru tulee vaihtoon sekunnin Neuvostoliiton edellä ja Mäkelä pitää eron samana, mutta Viitanen rykäisee kahden minuutin eron vainolaiseen, jolloin Hakulinen voi ankkurina suksia rauhassa voittoon ennen Neuvostoliittoa ja Ruotsia. Kolmannella osuudella Norjan Martin Stokken ja edellä latua antamatta hiihtävä N-liiton Aleksei Kusnetsov törmäävät toisiinsa ja kaatuvat.

Opdalissa naisten pujottelun voiton jakavat Trude Klecker ja Ruotsin Sarah Thomasson, ja miesten voitto jää Stein Eriksenin ansiosta Norjaan Itävallan Christian Pravdan ja Ernst Hinterseerin ollessa seuraavilla sijoilla.

Naisten MM-luistelut alkavat Östersundissa. Pikamatkalla Neuvostoliiton johtavat neloisvoittoon Sofija Kondakova (47,6) ja Lidia Selihova (47,8) Eevi Huttusen jäädessä yhdeksänneksi (50,0), ja 3000 m:llä Huttusen (5.30,6) edellä ovat Rimma Shukova (5.26,3), Selihova (5.29,3) ja hallitseva mestari Khalida Tshegoleva (5.29,9). Ole Larsenin muistokilpailuissa Helsingissä Toivo Salonen voittaa 500 metriä (44,4) ennen Mauri Suomalaista (44,6), ja 3000 m:llä Juhani Järvinen luistelee SE:n 4.55,0 Kauko Salomaan jäädessä aikaan 4.58,6.

Tukholmassa Kanadan jääkiekkojoukkue häviää Ruotsin B-joukkueelle 5-4.

FA-cupissa III divisioonan Port Vale  pudottaa jatkosta  cup-mestari Blackpoolin  maalein 2-0.

Käsipallon  mestaruussarjan  viimeisessä  ottelussaan  Karhun Pojat voittaa  Arsenalin 16-20: Arsenal sijoittuu pronssille ja KaPo jää odottelemaan Ilveksen viimeistä ottelua ennen mahdollisia mestaruusjuhlia.

Sao Paulossa Nello Pagani on 125-kuutioisten nopein.

Etelä-Walesin mestaruuskilpailuissa Marjorie Jackson juoksee 220 jaardia myötätuulessa 24,0 eli alle ME:n. Gisbornessa Yvette Williams hyppää pituuden ME:ksi 628. New Yorkissa Amerikan sisäratamestaruuskilpailuissa Parry O'Brien työntää kuulan halli-ME:n 18.09, Bob Backus heittää 35 paunan painoa ME-tulokseen 19.33, Horace Ashenfelter voittaa 3 mailia ja lyö matkan varrella Paavo Nurmen 4000 metrin halliennätyksen ajallaan 11.27,4, ja Herman Wyatt ylittää korkeudessa 204.

Suomalaisen Normaalilyseon Turnarit juhlii 75 vuoden ikäänsä.

1.2.-10.2.1954 1954 21.2.-28.2.1954

Suomen Urheilutietäjät ry