Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
11.3.

Suomen ja Norjan hiihtovälejä koettelee se, ettei Matti Pietikäinen kilpaillut lupaustensa mukaisesti Norjassa. Mikkelissä poliisien mestaruushiihdoissa Antti Sivonen voittaa 15 kilometriä, Veikko Salo on 11:s ja Veini Kontinen vasta 31:s.

Keski-Amerikan kisoissa Mexico Cityssä Angel Garcia jättää 400 m:n juoksussa George Rhodenin taakseen.

12.3.

Planican mäkikisan harjoituksissa yhdeksän miestä hyppää 100 metrin päälle, pisimmälle Ossi Laaksonen (109,5).

Garmisch-Partenkirchenissä Kandahar-kisoissa naisten syöksyn voittaa Saksan Annemarie Buchner ennen Erika Mahringeria ja toista itävaltalaista Lotte Blattlia.

Käsipallon Suomen cupissa Tampereen Ilves ottaa revanssin KaPo:sta ja voittaa 18-17 (Klinga tekee 7 ja Tuominen 5 maalia).

13.3.

Puijon 15 km:llä voiton vie Joensuun Yrityksen Matti Hirvonen ennen Paavo Lonkilaa ja Pentti Mikkolaa, ja norjalaisvieraista Haakon Brusveen on 11:s ja Odd Lykkja 16:s. Pietarsaaren 10 km:llä Veikko Salo on nopein. Schwefelbergbadissa Kurikkala Cupin 15 km:n kisan voittaa Ranskan Jean Mermet. Planican lentomäkikisan avauspäivän paras on Norjan Jack Alfredsen, joka ensimmäisellään liitää 110 metriä, Ossi Laaksonen ja Hemmo Silvennoinen nappaavat seuraavat sijat, ja Antti Hyvärinen on Simon Slåttvikin kanssa jaetulla 6. sijalla.

Miesten Kandahar-syöksyyn osallistuu 103 laskijaa 11 maasta: Itävallan kolmoisvoiton takana ovat Ernst Obereigner, Anderl Molterer ja Toni Sailer.

Oslolainen iltapäivälehti Verdens Gang syyttää "Hjallis" Andersenia ja "Sigge" Ericssonia osallistumismaksujen vastaanottamisesta taannoisissa Gjövikin kilpailuissa.

Pariisissa Kanadan jääkiekkojoukkue voittaa Djurgårdenin 8-7.

FA-cupissa Port Vale voittaa Leyton Orientin 0-1 ja yltää toisena III divisioonan seurana cupin välieriin. West Bromwich jatkaa tuplan tavoittelua voittamalla Tottenhamin 3-0.

Elis Ask häviää Belgian Raymond Souplylle 9. erän teknillisellä tyrmäyksellä Brüsselissä.

Sydneyssä Australian Hector Hogan sivuaa 100 m:llä ME:tä 10,2, mutta tulos syntyy samassa lähdössä naisten 100 jaardin kilpailun (jonka voittaa Marlene Matthews ajalla 10,5) kanssa, joten se ei kelpaa viralliseksi ME:ksi. Puoli tuntia myöhemmin Hogan juoksee 100 jaardilla virallisesti ME:tä sivuten 9,3. Milwaukee Journal -kilpailuissa Bob Richards voittaa seipään (458), ja korkeuden paras on Ron Mitchell (205). Hamiltonissa käydään 29. Highlander-kisat, ja Horace Ashenfelterin aika 1,5 maililla on 6.40,0, millä hän nirhaisee 15 sekuntia Paavo Nurmen Kanadan ennätyksestä.

14.3.

Puijolla 50 km:n parhaat ovat Eero Kolehmainen, Kalevi Mononen ja Väinö Karkia, mäen Eino Kirjonen, Norjan Christian Mohn ja Aulis Kallakorpi, sekä yhdistetyn Eeti Nieminen ja Norjan Gudmund Rian. Pietarsaaren 30 km:n kisassa Veikko Hakulinen voittaa Arvo Viitasen. Kurikkala Cupissa Italia on epävirallisen pistekilpailun ykkönen otettuaan voiton miesten 4x10 km:n viestissä ja kolmoisvoiton naisten 10 km:llä. Planicassa hypätään olosuhteitten vuoksi vain yksi koehyppy ja yksi kilpailuhyppy. Ossi Laaksonen nousee yhteistuloksissa ykköseksi, kun Jack Alfredsen kaatuu 119-metrisensä. Hemmo Silvennoinen sijoittuu kolmanneksi ja Antti Hyvärinen neljänneksi. Altassa yhdistetyn kisassa Eero Kemppainen sijoittuu kolmanneksi Norjan Kjetil Maardalenin ja Sverre Stenersenin jälkeen. Östersundin mäkikisan voittaa Ruotsin Erik Styf.

Puijon pujottelukisan parhaat ovat Pentti Alonen, Pekka Alonen ja Veli Grönfors.

Tapanilan Erän I-joukkue voittaa Porvoosta Helsinkiin käytävän hiihtosuunnistusviestin: voittajien 1. osuudella suunnistavat Rauno Heinonen ja Kimmo Lehtinen, 2. osuudella Immo Lehtinen ja ankkuriosuudella Antti Luotio.

Ruotsin jääpallomestari Västanfors IF voittaa Lappeenrannassa Veiterän 0-5.

Krefeldissä Suomen jääkiekkomestari TBK voittaa Krefelder EV:n 3-4.

Jalkapallon MM-karsinnoissa Istanbulissa Turkki voittaa Espanjan 1-0, mikä tietää uusintaottelua, Tokiossa Japani ja Etelä-Korea pelaavat tasan 2-2, mikä tietää Korean matkaamista kisoihin, ja Riossa Brasilia voittaa Chilen 1-0.

Koripallon SM-sarjan puhtaan pelin joukkueitten kohdatessa Pantterit voittaa TMP:n selvästi 77-55.

Yrjö Koljonen voittaa jäärata-ajot sekä Kouvolassa että Mikkelissä.

Messuhallissa kisataan Suomi-Ruotsi-painimaaottelun ensimmäinen päivä: Suomalaiset ovat saaneet kabinettivoiton, kun sama painija ei saa painia sekä vapaalla että kreikkalaisroomalaisella tyylillä, mutta vieraat ottavat silti 3-5-johdon, kun isännistä voittajina molskilta poistuvat vain Edvin Westerbyn kukistanut Tauno Jaskari (vapaan 57 kg), Lennart Börjessonin kukistanut Rauno Mäkinen (kr.room. 62 kg) ja Olle Anderbergin kukistanut Erkki Penttilä (vapaan 67 kg).

Olympiavoittaja Heikki Liimatainen täyttää 60 vuotta.

15.3.

Suomi nousee painimaaottelussa tasapisteisiin 8-8, kun Kyösti Lehtonen voittaa Ture Anderssonin, Markku Perälä Bruno Hugossonin, Leo Honkala Bertil Lindströmin, Kalervo Rauhala Axel Grönbergin juryn muutettua tuomiota Suomen protestin jälkeen sekä Veikko Lahti Viking Palmin.

Tanskalainen Carl Johan Petersen saapuu pariksi viikoksi Suomeen valmentamaan suomalaisia soutajia.

Leningradin hallikilpailuissa Otto Grigalka työntää miesten kuulaa 16.28 ja Galina Zybina naisten 15.45.

16.3.

SM-tenniksen naisten kaksinpelin välierässä Maire Arni voittaa Thelma Salon 6-2, 6-3.

17.3.

Tsekkoslovakian jääkiekkoilijat häviävät kotikentällään Ruotsille maalein 5-6.

Roomassa Espanja ja Turkki uusivat pääsystä jalkapallon MM-kisoihin: Espanja joutuu pelaamaan ilman Ladislao Kubalaa, joka juuri ennen ottelua julistetaan pelikelvottomaksi, koska Unkarin Jalkapalloliiton mukaan tämä ex-unkarilainen on aikoinaan poistettu Unkarin maajoukkueesta varkauden takia. Peli on jatkoajankin jälkeen tasalukemissa 2-2, mutta Turkki voittaa kisapaikan arvonnalla. FA-cupin puolivälierien uusinnoissa Sheffield Wednesday voittaa Boltonin 2-0. Liigassa Chelsea rökittää sarjajohtaja West Bromwichia tylysti maalein 5-0.

SM-tenniksen välierissä Greta Ståhle voittaa Kaija Horsman 6-3, 6-4, Curt Lincoln R. Hyvärisen 3-6, 8-6, 6-2, 8-6 ja Sakari Salo Kai Harkimon 6-2, 6-2, 6-1.

18.3.

Hohe Tatralla miesten 15 km:n kolmoisvoiton Suomelle tuovat Pentti Myyrä, Kalevi Hämäläinen ja Matti Hirvonen, ja naisten 5 km:llä nopeimmin sivakoivat Pirkko Korkee ja Kaisa Voutilainen.

Haagissa Coupe de la Haye -jääkiekkoturnauksen voitto menee Italian Bolzanolle, toinen on Hollannin mestari HHYC ja kolmas Bolzanon kanssa tasan pelannut mutta HHYC:lle hävinnyt TBK.

Tenniksen naisten kaksinpelin SM-finaalissa Greta Ståhlella on 2. erän tilanteessa 2-5 kaksi ja myöhemmin toiset kaksi ottelupalloa, mutta Maire Arni vie mestaruuden luvuin 1-6, 12-10, 6-1. Miesten nelinpelin finaalissa Salo / Lincoln ottaa voiton parista Harkimo / Hyvärinen pistein 4-6, 6-1, 7-5, 6-1.

Pyöräilijät Paul Nyman ja Raimo Mäkelin palaavat kuuden viikon harjoitusleiriltä Monte Carlosta.

Reimsissä Ranskan Maurice Lusien ui 400 m:n sekauinnin uudeksi ME-ajaksi 5.27,3.

19.3.

Stockmannin ravintolan aulassa avataan Tsekkoslovakian urheilu -näyttely.

Hohe Tatralla Esko Jussila voittaa yhdistetyn.

Brnossa Tsekkoslovakian jääkiekkoilijat ottavat Ruotsista revanssin maalein 7-2.

Tenniksen  sekanelinpelifinaalissa  Salot voittavat  Curt Lincolnin ja Ebba Hirnin 2-6, 6-1, 6-3.

Akateemisen Urheiluliiton 30-vuotisjuhlan merkeissä SAUL:n käsipallojoukkue kohtaa ilman Eino Ojasta pelaavan Käsipalloliiton, joka voittaa vain maalein 14-15.

Clevelandissa Harrison Dillard voittaa 45 jaardin aidat (5,5) ja Jerry Welbourn seipään (448,9) jättäen Bob Richardsin kakkoseksi.

20.3.

Hohe Tatralla 30 km:n voittoon hiihtää Hämäläinen, seuraavina Hirvonen ja Myyrä, ja naisten 10 km:llä Korkee on edelleen Voutilaista nopeampi. Kokkolan kisojen 15 kilometriä voittaa Martti Lautala ennen Veikko Räsästä ja Tapio Mäkelää. Lammilla metsäkoulujen mestaruuskilpailuissa Arvo Viitanen ja Veikko Hakulinen avittavat Evon ykkösjoukkueen 4x10 km:n voittoon. Drammenin mäkikisassa parhaat norjalaiset ovat Christian Mohn, Olaf Björnstad ja Arnfinn Bergmann, ja Risto Vuorinen jää jaetulle 7. sijalle.

Rovaniemellä Eevi Huttunen parantaa SE-aikoja 500 (49,0) ja 5000 m:llä (9.28,9), ja Kauko Salomaa on nopein miesten 500 (43,5) ja 3000 m:llä (4.57,7).

SPL:n ja TUL:n asettama neuvottelukunta esittelee valmistelemansa yksimielisen luonnosehdotuksen yhteisen valtakunnallisen jalkapalloliiton säännöiksi.

Tenniksen viimeiset SM-tittelit menevät Sakari Salolle, joka voittaa Curt Lincolnin kevyesti 6-1, 6-1, 6-0, ja parille Maire Arni / Ebba Hirn, joka voittaa parin Ery Broman / Kaija Horsma 8-6, 6-3.

The Knights of Columbus-kilpailuissa Ashenfelter voittaa ensi kerran Fred Wiltin hallissa juostessaan 2 maililla ajan 8.58,5, Whitfield on nopein sekä 600 (1.10,1) että 880 jaardilla (1.53,6), Dillard voittaa 60 jaardin aidat (7,2), ja 60 jaardin sileällä Ed Waters (6,3) kukistaa Lindy Remiginon.

1.3.-10.3.1954 1954 21.3.-31.3.1954

Suomen Urheilutietäjät ry