Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.2.

MM-hiihdot päättyvät. Miesten viisikymppisen voittaa koko matkan johtanut Vladimir Kuzin, jolle kovasti lopussa kirinyt Hakulinen häviää vain 8 sekuntia. Viitanen kukistaa pronssitaistossa Martin Stokkenin 9 sekunnilla, Martti Lautala on seitsemäs, vielä 40 km:n kohdalla selvästi kolmantena ollut Veini Kontinen kahdeksas ja Kalevi Mononen kymmenes. Naisten kympillä voiton vie Ljubov Kozyreva, mutta Siiri Rantanen ja Mirja Hietamies kasvattavat Suomen mitalitiliä, ja Sirkka Polkunen on kahden neuvostonaisen perässä kuudes ja Maire Hahl kymmenes. Eläintarhan hiihtojen 20-kilometrisen voittaa Tauno Sipilä. Esko Mömmö hyppää voittoon Tukholman Hammarby-mäessä, ja Herttoniemessä kärjessä ovat Veikot Heinonen ja Salmenranta.

Östersundissa Kondakova on nopein myös 1000 m:llä (1.40,2), seuraavina Selihova (1.41,0) ja Shukova (1.41,1), ja Huttunen kuudentena (1.43,1), mutta 5000 m:llä Huttunen tuo suomalaisvärit vauhdikkaimmin maaliin (9.20,2) takanaan Shukova (9.22,6) ja Selihova (9.27,0). Mestariksi kruunataan Selihova ennen Shukovaa, päätösmatkalla pahasti jälkeen jäänyttä Kondakovaa ja Huttusta. Tshegoleva on viides ja norjalaisvärien puolustajana Randi Thorvaldsen kuudes. Kallion kentällä jatkuvat Ole Larsenin muistokilpailut vauhdikkaissa merkeissä: 1500 m:llä Salonen pudottaa ajallaan 2.21,6 Clas Thunbergin SE-luettelosta, Järvinen luistelee TUL:n ennätyksen 2.22,7 ja Salomaa on kolmas (2.24,7). 5000 m:lläkin Järvinen kohentaa TUL:n ennätystä lukemiin 8.40,6.

Suomen ja Ruotsin jääpallomaaottelu Helsingissä päättyy vieraitten 0-3-voittoon. Västanforsissa B-joukkueitten kohtaamisessa Ruotsin voittoluvut ovat 5-4. Gävlessä Ruotsin toinen maajoukkue voittaa Norjan 4-1.

Jääkiekon ensimmäisessä SM-finaalissa Helsingissä TBK ottaa Karhu-Kissoista vierasvoiton 0-4 (maalintekijöinä Matti Lampainen, Lauri Silván kahdesti ja Seppo Liitsola). Tukholmassa Kanada pääsee voiton makuun kurittamalla ruotsalaisvastustajia maalein 3-12.

Jalkapallon MM-karsinnassa Santiagossa Paraguay ottaa Chilestä voiton luvuin 1-3 viikon takaisen kotivoittonsa jatkoksi.

Käsipallon SM-sarjan viimeisessä ottelussa Ilves voittaa HIFK:n 23-16, ja näin mestaruudesta joudutaan uusimaan. Ilveksen Aarre Klinga voittaa maalikuninkuuden (57 maalia).

Sao Paulossa Ray Amm ajaa 350-kuutioisten ykköseksi ennen Enrico Lorenzettia ja 500-kuutioisten voittoon ennen Alfredo Milania. Sveitsin, Ruotsin, Belgian, Argentiinan, Uruguayn ja Chilen ajajat sekä jotkut englantilaiskuskit eivät osallistu näihin viimeisiin ajoihin maksamattomien palkintojen vuoksi.

22.2.

Jääkiekon SM-pokaali pysyy yhä Tampereella, kun TBK lyö toisessakin finaalissa Karhu-Kissat maalein 4-0 (maalintekijöinä Aulis Hirvonen, Matti Rintakoski, Erkki Hytönen ja Matti Lampainen). Hämeenlinnassa HPK on ensimmäisessä pronssiottelussa TPS:ää maalin verran parempi: 6-5.

23.2.

HPK selviää mitaleille, kun toinen pronssiottelu Turun Kupittaalla saadaan päätökseen kolmen jatkoerän jälkeen: TPS voittaa varsinaisen ottelun 5-4, ensimmäinen jatkoerä päättyy tasan 1-1 ja toinen 2-2 mutta kolmannessa HPK iskee taululle luvut 0-3. Tukholmassa Neuvostoliitto voittaa AIK:n 0-6.

Leningradissa voimistelun kolmimaaottelussa Suomi jää kolmanneksi. Mieskohtaisissa tuloksissa parhaat ovat Neuvostoliiton Muratov, Tsekkoslovakian Danis ja N-liiton Asarian, ja suomalaisista Lappalainen on 10:s ja Suoniemi 11:s. Viskarin nilkka murtuu, kun rekkiliikkeen alastulossa lattialauta pettää hänen jalkansa alla.

Melbournessa John Landy juoksee mailin aikaan 4.02,6.

24.2.

Moskovassa alkaa kv. jääpalloturnaus: Ruotsi voittaa Norjan 4-0 ja Neuvostoliitto Suomen vain 2-1 (Timoska tekee johtomaalin, mutta Menshikov ja Martinov kuittaavat).

Sollefteåssa sotilashiihdon MM-kisat alkavat hk. kilpailulla: Ruotsi hallitsee mitalimiesten Ragnar Buhrman, Stig Gunnarsson ja Jim Ohlin johdolla, ja suomalaisista Eero Laine on yhdeksäs.

25.2.

Pälkäneellä Toivo Salonen luistelee 500 metriä aikaan 44,5.

26.2.

Ivar Wilskmanin syntymän 100-vuotispäivä. Kaarina Kari saa Suomen urheilun suuren ansioristin.

Alppihiihdon MM-kisojen pujotteluharjoituksissa Åressa Osmo Perkko loukkaantuu niin, että kisat jäävät häneltä kisaamatta.

Sollefteåssa Suomi voittaa sotilaspartiohiihdon MM:n joukkueella Eero Naapuri, Martti Meinilä, Tarmo Hokkanen, Tuomas Heikkinen. Ruotsin kakkosjoukkue häviää 39 sekuntia, ja puoli minuuttia ruotsalaisten takana Suomen kakkosjoukkue (Eino Kauranen, Eino Salonen, Martti Laitinen, Toivo Paasovaara) ottaa pronssia.

Moskovassa Suomen ja Ruotsin jääpalloilijat päätyvät 4-4-tasapeliin: Korpela tekee Suomen avausmaalin ja Timoska loput, ja Ruotsin maaleista kolme syntyy rangaistuslyönneistä. Neuvostoliitto voittaa Norjan 8-0.

Jääkiekon MM-kisat alkavat Tukholmassa lumipyryssä: Neuvostoliitto voittaa Suomen 7-1 (Ossi Kauppi onnistuu maalinteossa).

27.2.

Arvo Viitanen ottaa kolmannen perättäisen voiton Salpausselän pikamatkalla: sauvansa matkalla pudottanut Veikko Räsänen häviää puoli minuuttia, ja Ruotsin Per-Erik Larsson on kolmas.

Salpausselällä miesten pujottelun ykkönen on Pentti Simola ja naisten Anna-Riitta Nylander. Åressa FIS:n varapuheenjohtaja, amerikkalainen Edwin D. Eaton julistaa alppihiihdon MM-kisat avatuiksi.

Eläintarhan kv. luistelukilpailuissa 500 metrin nopeimmat ovat Ruotsin Bengt Malmstén (45,2), Mauri Suomalainen (45,5) ja Ruotsin Gunnar Ström (45,6), ja 3000 m:llä Norjan Odd Lundbergin (5.12,5) ja Roald Aas'in väliin kiilaa Kauko Salomaa.

Englannin Liigan kärkipään kamppailussa Huddersfield häviää West Bromwichille 0-2, ja kärjen tilanne on: WBA 47, Wolves 45, Huddersfield 39.

Columbuksessa Ford Konno ui 220 jaardin vapaauinnissa ME:n 2.04,7, ja havaijilainen Yoshi Oyakawa tekee 100 jaardin selkäuinti-ME:n 55,7 viestin avausosuudella.

28.2.

Veikko Hakulinen hiihtää Salpausselän viisikymppisen voittoon 1.20 ennen Eero Kolehmaista ja Veini Kontista. Naisten kympillä Mirja Hietamies on ykkönen ennen Ruotsin Sonja Edströmiä ja Siiri Rantasta. Mäkikisan voittaa Matti Pietikäinen ennen Eino Kirjosta ja kolmannen sijan jakavia Veikko Heinosta ja 17-vuotiasta Ossi Laaksosta. Olaf Björnstad kaatuu kahdesti ja Kjell Knarvik ensimmäisen pitkän hyppynsä jättäen toisen hyppäämättä. Korhonen voittaa yhdistetyn ennen Norjan Gunder Gundersenia ja Eeti Niemistä. Katsojia Selällä on toisena päivänä 60000 ja yhteensä 100000.

Åressa Stein Eriksen pujottelee ylivoimaisesti MM-kultaan, Saksan Beni Obermüller häviää 5,77 sekuntia, ja Itävallan Toni Spiss on kolmas. Christian Pravdalle annetaan viiden sekunnin sakko portin ohittamisesta. Pentti Alonen on 22:s, Pekka Alonen 33:s, Eino Kalpala 37:s ja Veli Grönfors 53:s.

Eläintarhassa Aas voittaa 1500 metriä (2.24,4) ennen Strömiä, Salomaata ja Järvistä, ja 5000 m:llä Lundberg on ykkönen (8.49,7) ennen Salomaata ja Aas'ia, mutta yhteispisteissä järjestys on Salomaa, Aas, Lundberg. Kuopiossa Eevi Huttunen luistelee 500 metriä aikaan 50,2 ja 3000 metriä SE-aikaan 5.26,3.

Kaunoluistelun Suomen mestaruudet ratkaistaan Turussa: miesten puolella Kalle Tuulos kukistaa Lars Björkmanin, ja naisten mitalistit ovat Kirsti Linna, Riitta Linna ja Sirkka Lehto.

Moskovan jääpalloturnaus päättyy Ruotsin voittoon, kun isännät kaatuvat maalein 1-2. Suomi voittaa Korpelan ja Ahon maaleilla Norjan 2-0.

Jääkiekon MM-kisoissa Suomi pitää Ruotsia tiukoilla: Teuvo Takala nostaa Suomen kahdesti tasoihin ja Rainer Lindström 3. erässä johtoonkin, mutta Stig Tvilling kahdella ja Holger Nurmela yhdellä maalillaan ratkaisevat Ruotsille 5-3-voiton.

Santiagossa Brasilia voittaa jalkapallon MM-karsinnassa Chilen 0-2 keskushyökkääjä Baltazarin kahdella maalilla. Mexico Cityssä Marten ja brasilialaisen Vasco da Gaman ottelu keskeytetään, kun pelaajat ja katsojat ryhtyvät joukkotappeluun kentällä.

Suomen Verkkopalloliitto muuttaa toimivuotensa alkamaan lokakuun alusta ja valitsee uudeksi puheenjohtajakseen Arne Grahnin.

Jääradan SM-kisoissa Joensuussa Kauko Jousanen vie voiton uusinnassa, kun Yrjö Koljosen menoa haittaa aiemmassa erässä rikkoutunut rengas.

Vapaan tyylin Suomen mestaruuteen painivat Raumalla Reino Martinpelto, Rauno Mäkinen, Eino Ikola ja Veikko Lahti, sekä Nurmossa Tauno Jaskari, Erkki Penttilä, Kalervo Rauhala ja Taisto Kangasniemi.

Painonnostoliiton mestaruuskisoissa Riihimäellä Kai Outa parantaa 90-kiloisten SE:ksi 377,5 kg, ja Eino Mäkinen sivuaa raskaassa sarjassa SE:tä 400 kg sekä parantaa ylimääräisillä yrityksillä sekä punnerruksen että tempauksen SE:tä (molemmissa 122,5 kg).

11.2.-20.2.1954 1954 1.3.-10.3.1954

Suomen Urheilutietäjät ry