Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.3.

Kokkolassa 30 km:n parhaat ovat Räsänen, Mäkelä ja Matti Salmela, naisten 10 km:n Siiri Rantanen, Sirkka Polkunen ja Sanna Kiero, mäkikisan Eino Kirjonen, Ossi Laaksonen ja Juhani Kärkinen sekä yhdistetyn parhaat Paavo Korhonen, Pertti Suhonen ja Aulis Sipponen. Metsäkoulujen 20 km:llä Tuomarniemen Vesa Liias kiilaa Hakulisen ja Viitasen väliin kakkoseksi. Risto Vuorinen voittaa mäkikisan Skuissa lähellä Osloa. Örnsköldsvikissä Erik Styf kaatuu harjoituksissa pahasti, ja itse kisassa Bengt Eriksson on paras ennen Esko Mömmöä. Saksan Freiburgissa Birger Ruud hyppää kilpailun avaushypyn, ja kärkikolmikkoon sijoittuvat Norjan Jack Alfredsen, Sveitsin Andreas Däscher ja Norjan Sverre Stallvik. Hohe Tatran mäkikisassa Tsekkoslovakian Frantisek Felix rikkoo suomalaisrintamaa, josta Tauno Laitinen on ykkönen, Esko Jussila kakkonen ja Esko Tinnilä neljäs.

Oberstdorfin pujottelukisan nopeimmat ovat Saksan Beni Obermüller ja Itävallan Othmar Schneider.

Lapin Lukon ennätyskokeet jatkuvat ilman ennätyksiä: Salomaa voittaa 1500 (2.22,5) ja 5000 metriä (8.46,0) ja Huttunen tonnin (1.45,6).

Jalkapallon MM-karsinnassa Tel Avivissa Israel häviää Jugoslavialle 0-1. Riossa Brasilia voittaa viimeisessä karsintaottelussaan Paraguayn 4-1 ja selviytyy kisoihin.

Dortmundissa Saksan käsipalloilijat yltävät Ruotsia vastaan tasapeliin 5-5.

Myllykosken Kilpa-Veikkojen 25-vuotispainien 67 kilon sarjassa Kyösti Lehtonen voittaa tasaväkisessä ottelussa itsensä lihottaneen Rauno Mäkisen.

Helsingissä Kalevi Suoniemi voittaa TUL:n voimistelumestaruuden.

Wroclawissa Puolan Marke Patrusewicz sivuaa miesten 200 m:n rintauinnin ME-aikaa 2.37,4.

Emil Zátopek voittaa kommunistisen sanomalehden, l'Humaniten Pariisin lähellä järjestämän maastojuoksun ennen Jerzy Chromikia ja Vladimir Kutsia.

22.3.

Preston selvittää  tiensä FA-cupin  välieriin voittamalla  toisessa uusinnassa Leicesterin 3-1.

Uudet pesäpallosäännöt lyödään lukkoon: kotipesän ympärille perustetaan suoja-alue, kuollut pelaaja saa tulla uudelleen lyöntivuoroon samalla sisävuorolla, ja harhaheiton jälkeen sallitaan jälleen rajoittamaton eteneminen.

Moskovassa Vladimir Vilhovski tempaisee ylös kääpiösarjan ME-painot 98,5 kg, ja Kiovassa Petr Kirshon punnertaa höyhensarjassa ME-lukemat 106,7 kg.

23.3.

SUL ei anna lupaa Kuopioon suunnitellulle Hannes-maratonille, koska se sallii eri liittojen seurojen järjestää yhteistoimintakilpailuja ainoastaan urheilukenttien vihkiäisten yhteydessä.

24.3.

Ounasvaaran hiihtojen 15 km:llä Veikko Hakulinen hiihtää voittoon ennen Toimi Alataloa ja Paavo Lonkilaa Sixten Jernbergin jäädessä kuudenneksi.

Ounasvaaralla miesten pujottelun parhaat ovat Pekka Alonen, veljelleen vaihteeksi häviävä Pentti sekä Esko Mäkinen, ja naisten kisan voittaa Helmi Piippola.

Kv. Painiliiton ranskalainen pj Roger Coulon pyytää selvitystä taannoisen Suomi-Ruotsi-maaottelun juryn jäseniltä näiden Rauhala-Grönberg-ottelusta tekemästä päätöksestä.

Englannissa Ali Khanin omistama ja J. Massardin ohjastama Nahar voittaa 94. Lincolnshiren laukkakilpailun.

25.3.

Ounasvaaran kisat jatkuvat Marianpäivänä: 50 km:n parhaat ovat Eero Kolehmainen, Arvo Viitanen ja Kalevi Mononen, naisten 10 km:n Mirja Hietamies, Siiri Rantanen ja Sanna Kiero ja yhdistetyn parhaat Sverre Stenersen, Eero Kemppainen ja Paavo Korhonen. Stenersen on ykkönen myös mäkikisassa, ja hänen takanaan tuloslistalla ovat Veikko Heinonen, Antti Hyvärinen, Esko Mömmö ja Matti Pietikäinen.

26.3.

Italiassa Marmoladan suurpujottelukisan parhaat ovat itävaltalaiset Christian Pravda, Ernst Hinterseer ja Ernst Obereigner.

Suomi ja Tanska kohtaavat Turussa ottelussa tenniksen Pohjoismaisesta maljasta: Sakari Salo voittaa Jörgen Ulrichin 6-3, 6-4, 5-7, 6-3, mutta Reino Nyyssönen häviää Sören Höjberg Petersenille 2-6, 4-6, 4-6.

27.3.

Bodenissa naisten 10 km:llä Siiri Rantanen ja Martta Mänty hiihtävät Suomen värit kaksoisvoittoon. Skellefteåssa Enar Josefsson voittaa miesten pikamatkan ennen Veikko Saloa. Kemijärven Urheilijain 10. porohiihdoissa 15 km:n nopein on Tuomas Heikkinen. Målselvissa yhdistettyä johtaa hiihto-osuuden jälkeen Paavo Korhonen, joka muutaman muun tavoin saa Rovaniemen junassa kadonneet suksensa paikalle vasta kisa-aamuna. Ljusdalissa 18-vuotias mäkihyppääjä Gunnar Björkman kaatuu ja kuolee sittemmin sairaalassa.

Canazeissa Stein Eriksen voittaa pujottelukisan ennen Hinterseeria ja Pravdaa.

FA-cupin välierissä Preston voittaa Sheffield Wednesdayn 0-2 ja West Bromwich Port Valen 2-1 (entinen Port Valen pelaaja Ronnie Allen tekee WBA:lle maalin rangaistuspotkusta). Liigassa Wolverhampton välttelee edelleen kärkipaikkaa häviämällä toiseksi viimeisenä majailevalle Middlesbroughille 2-4.

Suomen tenniskaksikko Salo / Hyvärinen häviää nelinpelin tanskalaisille lukemin 5-7, 3-6, 3-6.

Painonnoston Suomen mestareiksi nostavat 56-kiloisissa Aarne Vehkonen, 67,5-kiloisissa Tuure Tanni ja 90-kiloisissa SE-tuloksen 380 kg nostava Kai Outa, joka jättää Lauri Kinasen 10 kilolla taakseen. Työnnössä Outa nostaa PE:n 155 kg.

The Grand National -estelaukkakisan Aintreen radalla voittaa Joe Griffinin omistama ja Brian Marshallin ohjastama irlantilainen Royal Tan jättäen taakseen Tudor Linen. Dominic's Bar taittaa niskansa kaatuessaan, ja kisassa loukkaantuneista hevosista Paris New York, Legal Joy ja Coney Burrow joudutaan lopettamaan.

Alain Mimoun voittaa kolmannen peräkkäisen kerran Englannin kv. maastojuoksumestaruuden.

28.3.

Bodenin hiihtokisoissa 42 km:n kärjessä ovat Eero Kolehmainen ja Kalevi Mononen, ja 15 km:n ykkönen on Veikko Räsänen. Mäkikisassa Bengt Eriksson jättää Antti Hyvärisen toiseksi, mutta yhdistetyssä Eeti Nieminen tuo voiton Suomeen. Skellefteåssa Martin Lundströmin voittamalla 20 km:llä Veikko Salo on viides. Målselvin yhdistetyn kisan voittaa Eero Kemppainen takanaan Sverre Stenersen, Kjetil Maardalen ja Paavo Korhonen. Kemijärven porohiihtojen 50 km:llä Väinö Karkia voittaa Veini Kontisen, naisten 10 km:llä Maire Hahl kukistaa Sanna Kieron ja Mirja Hietamiehen, Matti Pietikäinen on mäkikisan ykkönen ennen Hemmo Silvennoista, ja yhdistetyn kisan voiton vie Norjan Per Olsen ennen Aulis Sipposta.

Canazeissa miesten syöksylaskukisan nopeimmat ovat Pravda, Eriksen ja Hinterseer.

Saksa ja Jugoslavia selviytyvät jalkapallon MM-kisoihin, kun edellinen voittaa Saarbrückenissä Saarin 1-3 ja jälkimmäinen Ateenassa Kreikan 0-1.

Suomi häviää Tanskalle 2-3, kun Salo voittaa Höjberg Petersenin 6-4, 6-4, 6-4 ja Nyyssönen häviää Ulrichille 7-9, 8-6, 1-6, 3-6.

Tampereen Nasta (Pekka Pietilä / Matti Nieminen) voittaa Vaasassa parikeilailun SM:n.

Painonnoston SM-kisoissa Mikko Hokka työntää 60-kiloisissa SE:n 117,5 kg ja voittaa 290 kg:n yhteistuloksella Yrjänä Lujan 10 kg:lla, 75-kiloisten paras on Paavo Mäkelä ja 82,5-kiloisten Bengt Lindh, ja raskaassa sarjassa Eino Mäkinen nostaa ainoana osanottajana 385 kg.

Vapaapainissa olympiakultaa vuonna 1948 voittanut turkkilainen Gazanfer Bilge kuulutetaan avioliittoon suomalaisen Yoldus Tahirin kanssa. Painin olympiamitalisti Hjalmar Nyström täyttää 50 vuotta.

Aulis Kähkönen parantaa 200 m:n sekauinnin SE:ksi 2.36,3.

29.3.

FIFA:n pääsihteeri Kurt Gassmann väittää, että FIFA ei ole milloinkaan määrännyt Ladislao Kubalaa pelikieltoon.

Sydneyssä nyrkkeilyn kääpiösarjan MM Jimmy Carruthers ottaa hiuksenhienon pistevoiton Billy Sinn'istä ottelussa, joka ei koske mestaruutta.

30.3.

Englantilainen Don Cockell lähestyy raskaan sarjan MM-ottelua voittamalla Roland LaStarzan pisteillä Lontoossa. Esiottelussa Randy Turpin voittaa vain niukasti Ruotsin Olle Bengtssonin.

31.3.

SPL:n ylimääräinen edustajakokous ja TUL:n liittoneuvoston ylimääräinen kokous hyväksyvät ehdotuksen yhteiseksi jalkapalloliitoksi. Wrexhamissa Wales häviää yllättäen MM-karsintaottelun Pohjois-Irlannille maalein 1-2. Englannin Liigassa Sunderland voittaa sarjakärki West Bromwichin, vaikka sen pelaajista Daniel pelaa samaan aikaan Walesin ja Bigham Pohjois-Irlannin maajoukkueen riveissä.

Ruskeasuolla käsipallon Suomen cupin finaalissa Ilves voittaa Arsenalin 16-12.

Jack Wardrop ui Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuskilpailuissa 220 jaardin vapaauinnin voittoon ajalla 2.05,0 kukistaen samalla Ford Konnon.

11.2.-20.3.1954 1954 1.4.-10.4.1954

Suomen Urheilutietäjät ry