Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.5.

Tampereella speedwayn haasteottelussa muu Suomi voittaa Tampereen 46-57.

Pyöräilyn Italian ympäriajon ensimmäisen, 35 km:n pituisen etapin voittaa Bianchin italialaisjoukkue Fausto Coppi, Michele Gismondi ja Riccardo Filippi.

Parry O'Brien kohentaa kuulan ME:ksi 18.43 Coliseum Relays -kilpailuissa. Fordhamin yliopiston joukkue juoksee 4x880 jaardin ME:n 7.27,3, ja Ernie Shelton hyppää korkeutta 207.

22.5.

KOK viettää Lausannessa olympiakisojen uudelleensyntymisen 60-vuotisjuhlaa.

Vapaapainin MM-kisat alkavat Tokiossa: kääpiösarjassa Tauno Jaskari selättää Australian R. Flanneryn ajassa 9.38, kevyessä sarjassa Erkki Penttilä kokee pistehäviön 1-2 Japanin Shigeru Kawanolle, ja raskaassa sarjassa Taisto Kangasniemi menee Neuvostoliiton Arsen Mekokishvilin käsittelyssä selälleen ajassa 14.32.

Uimastadionilla käydään Suomen ja Ruotsin välinen "pellehyppymaaottelu", jossa vieraat ovat parempia pistein 300-309,5: Parhaiten arvostettuja suorituksia esittävät Ruotsin Knut Liden ("Oskar Svängborr"), Helge Wasenius ("Kaaleppi Kahju") ja Ruotsin Toivo Öhman ("Stumma Ansiktekt"). Wasenius ja Simo Salminen esittävät "Joutsenlammen", modernisoitua balettia.

Alankomaiden prinssi Bernhard voittaa Brüsselissä hyppykilpailun hevosellaan Arquebuse.

Kiovassa neuvostonaiset parantelevat ME-tuloksia: Nadezhda Konjajeva keihäässä 55.11 ja Aleksandra Tshudina korkeudessa 173. Modestossa Texasin yliopiston joukkue sivuaa 4x110 jaardin ME:tä 40,5, Bill Miller heittää keihästä 77.94, ja ME-mies Hector Hogan jää 100 jaardilla toiseksi.

23.5.

Budapestissa 92154 katsojan edessä Unkari kurittaa Englannin jalkapalloilijoita entistä pahemmin: isäntien voittonumerot ovat 7-1, kun Kocsis ja Puskás onnistuvat maalinteossa kahdesti ja Lantos, Tóth ja Hidegkuti täydentävät työn. Lausannessa Sveitsi ja Uruguay pelaavat tasan 3-3. SM-sarjassa HJK pysäyttää VIFK:n voittokulun maalein 1-0, ja Pyrkivä on ainoa tappioton joukkue, kun se yhden voittonsa jatkeeksi saalistaa kolmannen tasapelinsä pelaamalla kotona KIF:n kanssa 2-2.

Pesäpallon SM-sarjassa Haminan Palloilijat voittaa hallitsevan mestarin, Jyväskylän Kirin 3-0.

MM-paineissa Jaskari jatkaa vahvoja esityksiään selättämällä Uuden-Seelannin K.D. Rubyn ajassa 8.38. Penttilä häviää Osman Kamburille selätyksellä (2.06), ja Kangasniemi voittaa Iranin Vafadarin pistein 2-1.

Uimahyppymaaottelussa Suomi on Ruotsia parempi pistein 23-21: ponnahduslaudalla Toivo Öhman menee Helge Waseniuksen edelle, mutta kerroshypyissä Wasenius ja Einar Rehnman tuovat Suomeen kaksoisvoiton.

Voimistelun viimeiset MM-katsastukset alkavat aurinkoisessa säässä Pyynikin urheilukentällä pakollisilla liikkeillä, joista suoriutuvat parhaiten Suoniemi, Lindfors ja Olkkonen.

26. Porvoon ajon voittoon pyöräilee Ruben Forsblom ennätysajalla 3.06.59, Ole Wackström sijoittuu toiseksi ja Aulis Sivén kolmanneksi.

Aulangon TT-ajoissa C-luokan nopeimmat ovat Walter Bergström ja Nils Schröder ja B-luokan parhaat Sakari Järvimaa ja Ruotsin Sven Andersson.

Hedemoran autokilpailuissa päivän nopein on Portugalin Casimiro de Oliveira. Midgetien voittoon ajaa Eric Brandon Curt Lincolnin ja Lars Finnilän keskeyttäessä.

Skeetin SM ratkaistaan ensimmäisen kerran 100 kiekolla, ja parhaiten ampuu Henrik Meyer. Pohjois-Hämeen Ampujien 75-vuotiskilpailuissa Jorma Taitto voittaa vapaakiväärikisan (562) ja Onni Hynninen pienoiskiväärin (583).

Ori Erkko juoksee 1000 m:llä Käpylän rataennätyksen 1.29,1.

Kuopiossa ratkotaan viestisuunnistuksen SM:t. Helsingin Suunnistajien kolmikko Erkki Aro, Arvo Ek, Juhani Salmenkylä jättää IK Örneniä yli 20 minuuttia, ja Hämeenlinnan Suunnistajat ottaa pronssia. Naisten ykkönen on Hämeenlinnan Tarmo (Pirkko Orkola, Meeri Rautiainen, Orvokki Oja) yli 8 minuuttia ennen Tapanilan Erää, joka jättää Turun Suunnistajat pronssille.

Mikkelissä juostaan SM-maastot: pitkän matkan nopein on ikämiessarjassa juokseva 39-vuotias Kauko Hyppönen, jonka vauhdissa hyytynyt Hannu Posti ottaa yleisen sarjan mestaruuden ennen Pentti Karvosta ja Sakari Peltomäkeä. Lyhyen matkan mitalistit ovat Olavi Rinteenpää, Rolf Haikkola ja Mauno Kähkönen.

24.5.

Ranskan tennismestaruuskisojen neljännesvälierissä Ruotsin Sven Davidsson tiputtaa Australian Ken Rosewallin jatkosta. Sakari ja Thelma Salo siirtyvät Westend TSK:sta edustamaan Helsingin Verkkopalloseuraa.

MM-paineissa Jaskari häviää V. Guigulazelle 0-3, mutta pistevoitto ei riitä Guigulazelle jatkoon, kun taas Jaskari selviää mitaleille. Kangasniemen tie päättyy 1-2-tappioon Unkarin Nottny Növenyille. Turkki saa kaikissa kahdeksassa sarjassa miehen neljän parhaan joukkoon.

Voimistelukatsastusten parhaat ovat Suoniemi, Lindfors ja Lappalainen.

25.5.

Suomen jalkapallomaajoukkue häviää Skotlannille 1-2. Ormond ja Johnstone tekevät vieraitten maalit ja Olavi Lahtinen isäntien kavennuksen. Skotlannin toisen maalin jälkeen maalivahti Mauno Rintanen loukkaa nimettömänsä, ja Aarre Klinga pelaa maalissa loppupelin.

Sven Davidssonin tie Pariisissa katkeaa tappioon Yhdysvaltain Budge Pattylle.

Sekä Turkki että Neuvostoliitto saalistavat vapaapainin MM-kisoista kuusi mitalia. Jaskari jää pronssille hävittyään Unkarin Lajos Benczelle 0-3 sekä Turkin Mustafa Dagistanlille selätyksellä (8.40).

St. Louisin Golden Gloves -mestarit voittavat Euroopan 5-4, kun Ilkka Koski ei ottele lainkaan aiemman loukkaantumisen vuoksi. Euroopan pistemiehet ovat Antoine Martin, Joseph Ventaja, Bruce Wells ja Bjarne Lingaas.

Speedwayn MM-karsinnassa Turussa Kauko Jousanen on nopein, kun Yrjö Heikkilä ja Ilmo Teräs jäävät saapumatta.

26.5.

Belgian Rik van Steenbergen voittaa Italian ympäriajon 5. etapin Barista Napoliin, ja Hollannin Gerrit Voorting vie kokonaiskisan kärkipaikan Italian Giuseppe Minardilta.

Sagittariuksen kansallisissa jousiammuntakilpailuissa Ilta-Meri Santaoja ampuu 25 metriltä SE:n 232.

20.5.

Helatorstai. Jalkapallon SM-sarjassa Pyrkivä voittaa KTP:n 0-2 ja nousee tasapisteisiin VIFK:n kanssa tämän pelattua KPT:n kanssa tasan 0-0.

Pesäpallon SM-sarjassa Kiri ja LMV kokevat toisen tappionsa, kun edellinen häviää Haukoille 4-7 ja jälkimmäinen Loimaan Palloilijoille 3-2.

Keilailun MM-katsastuksissa Helsingissä parhaiten kaatoihin pystyvät Kalle Asukas, Osmo Koivunen ja Kauko Ahlström.

Ranskan tennismestaruuskisojen välierissä Tony Trabert voittaa Budge Pattyn, ja Art Larsen tekee finaalista täysamerikkalaisen voittamalla Argentiinan Enrique Morean.

Italian ympäriajon 6. etapin voittaa Sveitsin Carlo Clerici nousten samalla kokonaiskisan johtoon.

Skarpnäckissa Curt Lincoln voittaa midget-kisan ja Lars Finnilä ajaa neljänneksi.

Ori Lohko jää pois Käpylän ravien maililta, mutta hyvän kisan päätteeksi Erkko kukistaa niukasti Volun.

Viipurin Urheilijain kilpailuissa Toivo Hyytiäinen heittää Oy Urheilutarpeiden valmistamalla ontolla keihäällä SE:n 78.98 ja lopettaa kolmannen heiton jälkeen kahden keihään mentyä rikki. Jukka Piironen voittaa seipään (420) ja Oiva Halmetoja moukarin (53.65). Otaniemen hallissa Seija Pöntinen hyppää korkeutta 155 eli yli ulkoratojen SE:n.

28.5.

Jalkapallon olympiaedustaja Algot Niska kuolee Helsingissä 65-vuotiaana ankaran taudin murtamana.

29.5.

KOK julistaa olympiahymnin sävellyskilpailun. 15-jäseniseen palkintolautakuntaan kuuluu mm. Dimitri Shostakovitsh.

Pariisin tennisfinaaleissa Trabert voittaa Larsenin 6-4, 7-5, 6-1, ja Maureen Connolly emäntämaan Ginette Bucaillen 6-4, 6-1 (Connolly menettää koko turnauksessa ennätyksellisen vähäiset 14 peliä).

Douglas Bachli voittaa ensimmäisenä australialaisena Englannin amatöörigolfmestaruuden.

Hanaussa TUL:n painijoukkue voittaa paikallisen joukkueen 2-6.

Nykyaikaisen 5-ottelun kevätkilpailut päättyvät Santahaminassa: Olavi Rokka on paras ennen Väinö Korhosta ja Eero Lohea.

Leonard Ravilo ampuu SMY:n isopistoolimestariksi suurmestariluokan tuloksella 570.

Haldenin suunnistuksissa Norjassa Pirkko Niemi sijoittuu hienosti toiseksi ja Irja Niemelä kolmanneksi.

Birminghamissa 21-vuotias Diane Leather juoksee ensimmäisenä naisena maililla alle 5 minuutin (4.59,6) juostuaan jo aiemmin samalla viikolla ME:n 5.00,2. Lontoon Motspur Parkissa Chris Chataway juoksee 1,5 maililla epävirallisen ME:n 6.33,3. Budapestissa Unkarin Aranka Kazi juoksee naisten 880 jaardilla ME:n 2.11,6 kukistettuaan muutamaa metriä aiemmin 800 m:llä jaardimatkan entisen ME-naisen, saksalaisen Ursula Jurewitzin (2.11,0 ja 2.11,4). Jozsef Csermak heittää moukaria Unkarin ennätyslukemiin 61.14 jättäen taakseen Tsekkoslovakian Milos Macan (60.90) ja Jiri Dadakin (60.55). Ödön Földessy voittaa pituuden (760) ja László Jeszensky esteet (8.52,4). Berliinissä Günther Dohrow kipittää 2000 m:llä Saksan ennätysajan 5.16,0. Kansas Cityssä Wes Santee juoksee maililla kaikkien aikojen kakkosajan 4.01,3.

30.5.

Pyrkivä siirtyy yksin jalkapallon SM-sarjan kärkeen voitettuaan Jäntevän 2-1, kun VIFK jää Turun Toverien kanssa kotonaan tasalukemiin 1-1. Zürichissä Sveitsi voittaa Hollannin 3-1 ja Wienissä Itävalta Norjan 5-0 ja. Brüsselissä Belgia ja Ranska pelaavat tasan 3-3.

Pesäpallon SM-sarjassa Hamina voittaa Loimaan 4-3 ja on nyt ainoa kolme voittoa napannut joukkue, kun Myllykoski pelaa tasan 6-6 jumbojoukkue Muhoksen vieraana.

Pariisissa "Mo" Connolly nappaa kolme mestaruutta voittamalla myös naisten nelinpelin ja sekanelinpelin.

Käsipallon Ruotsin ulkokenttämestaruus ratkeaa vasta jatkoajalla, kun Örebro SK voittaa Göteborgin Majornan 8-7.

Amsterdamissa Suomen maahockeyjoukkue häviää Hollannin B-maajoukkueelle 3-0.

Kankaanpäässä Voimisteluliiton voimistelupäivillä naisten telinemestaruuden voittaa Raili Hoviniemi.

Porin TT-kilpailuissa 500 ksm:n paras on Walter Bergström ja 350 ksm:n Sakari Järvimaa.

SMY:n mestaruuskilpailuissa Tauno V. Mäki voittaa hirviammunnan tuloksella 408. Huopalahdessa Göran Sundelin voittaa lentoonammunnan SM:n sijoituttuaan kisassa kolmanneksi Ruotsin Hans Liljedahlin ja C. Nordenskjöldin jälkeen.

Käpylässä Erkko ravaa 2000 m:llä rataennätyksen 2.58,7.

Oslossa Irja Niemelä suunnistaa toiseksi.

Vasta viime hetkellä Ranskan ulkoministeriöltä maahantuloluvan saanut Emil Zátopek juoksee Pariisissa 5000 m:llä kolmantena alle 14 minuutin ME:llä 13.57,2. Houstonissa Texasin yliopisto sivuaa jälleen 4x110 jaardin ME:tä 40,5. Toijalassa Eeles Landström hyppää seivästä 425, ja Kuusankoskella Valto Oleniuksen ja Erkki Katajan rima jää 420:een. Kalastajatorpan maratonin (25 km) voittoon juoksee Paavo Kotila ennen Veikko Karvosta, Erkki Puolakkaa ja Englannin Stanley Coxia.

31.5.

Ruotsin jalkapallomaajoukkueiden ja Åtvidabergin valmentaja, englantilainen George Raynor ilmoittaa siirtyvänsä Italiaan Juventuksen valmentajaksi.

Pantterit aloittaa Belgian ja Ranskan kiertueensa voittamalla Liegessä paikallisen Saint-Louisin 33-39 ja selviytymällä viikon päästä pelattavaan finaaliin, jossa vastaan tulee Ougree.

Indianapolisin 500 mailin ajon voittaa Bill Vukovich toisena peräkkäisenä vuonna. Seuraavina maaliin tulevat Jimmy Bryan, Jack McGrath ja vuoden 1952 voittaja Troy Ruttman.

Turussa John Landy juoksee maililla ennätyksensä 4.01,6 ja väliaikana 1500 m:llä ajan 3.43,4, ja Denis Johansson tulee maaliin kaukana takana ajassa 4.11,8. Johannesburgissa Etelä-Afrikan Jan Barnard juoksee maratonilla ajan 2.25.31,8.

11.5.-20.5.1954 1954 1.6.-10.6.1954

Suomen Urheilutietäjät ry