Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1954

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.11.

Naisten koripallon mestaruussarja päättyy: Helsingin Tarmo on mestari kaksi pistettä Kilven Urheilijoita ja Tampereen Pyrintöä edellä.

Italian jalkapalloliigassa Milan voittaa Novaran 3-0, ja kun Inter häviää Genovalle 2-0, on Milan jo kuusi pistettä edellä seuraavia eli Fiorentinaa ja Juventusta.

Leif Malmborg saa kiinnityksen pöytätenniksen Wega-maljaan.

Djurgården voittaa kolmannen kerran Ruotsin jääkiekkomestaruuden.

Brüsselissä "Le Soir"-lehden järjestämän "Criterium des As"-maastojuoksun nopeimmat ovat Gordon Pirie, József Kovács ja Franjo Mihalic, mutta Aarne Ahlbom (4.), Olavi Aaltonen (8.) ja Kauko Hyppönen (10.) juoksevat joukkuevoiton Suomeen ennen Englantia ja Jugoslaviaa.

Ammunnan Argentiina-pokaali lähtee Neuvostoliittoon, kun maan vapaakiväärijoukkue ampuu ME:n 5607, jolla irtoaa MM-kulta ennen Sveitsiä, Ruotsia ja Suomea. Tarkimmat ampujat ovat Bogdanov (1133 (ME)) ja Borisov (1132), ja Vilho Ylönen nappaa jälleen pronssia sekä täysottelussa (1126) että polviasennolta (378). Bogdanov on tarkin makuulta (391) ja polvelta (380), ja Borisov ampuu pystystä ME:n 366.

Pan-Amerikan ajon 4. osuudella Umberto Maglioli nousee johtoon ohi Phil Hillin. Ajo on vaatinut jo neljä kuolonuhria.

22.11.

Puijon Hiihtäjien yleinen kokous hyväksyy seuran nimen muuttamisen Puijon Hiihtoseuraksi, minkä katsotaan lopultakin merkitsevän Kuopion talviurheilun yhdistymistä.

Jääkiekkoilija Yrjö Hakala siirtyy HPK:sta TBK:hon.

Hirviammunnan kakkoslaukausten MM:n vie Neuvostoliiton Dmitri Bobrun ME-tuloksella 213. Myös joukkuekilpailussa Neuvostoliitto on ylivoimainen ennen Ruotsia ja Norjaa. Tauno Mäki ei voi osallistua kilpailuun vatsataudin vuoksi. Isopistoolikisassa Neuvostoliitto joutuu tyytymään joukkuevoittoon, kun hk. mitalit menevät Ruotsin Torsten Ullmannille (ME 586) sekä Yhdysvaltain Huelet Bennerille ja William McMillanille. Suomi häviää joukkuepronssin yhdellä pisteellä Kuuballe.

23.11.

Seitsemän maata yhdeksästä vaatii lentoonammunnan MM-kisan ensimmäisen päivän poistamista tuloksista, koska joukkueet eivät olleet kisaan valmiita ja koska kiekot lentelivät poikkeuksellisen hitaasti, mutta vaatimukseen ei suostuta.

Suomen Ravirenkaan kunniapuheenjohtaja Fritz Buttenhoff täyttää 80 vuotta.

Umberto Maglioli voittaa Pan-Amerikan ajon, Phil Hill / Richie Ginther varmistaa Ferrarille kaksoisvoiton, ja kolmanneksi sijoittuu Porsche-kuski Hans Herrmann.

24.11.

TUL:n pääsihteeri, liiton jalka- ja jääpallomestaruuksia Talikkalan Toverien riveissä 1930-luvulla voittanut Eino A. Wuokko täyttää 50 vuotta.

Tukholman kv. paineissa iranilainen vapaapainin MM Jahanbakte Tovfighe juoksee pois matolta saatuaan varoituksen passiivisuudesta ja kieltäytyy jatkamasta ottelua Olle Anderbergia vastaan.

86-kiloiseksi lihonneen nyrkkeilyn raskaan keskisarjan ex-MM Joey Maximin silmä muurautuu umpeen jo 1. erässä ottelussa Paul Andrewsia vastaan, mutta lopulta Maxim hakkaa itselleen pistevoiton Chicagon stadionilla.

Vapaapistooliammunnan mitalit menevät Yhdysvaltain Bennerille, Ruotsin Ullmannille ja Neuvostoliiton Jasinskille. Neuvostoliitto voittaa joukkuekilpailun, ja Suomi jää seitsemänneksi.

25.11.

Olli Virho matkustaa Espanjaan valmentamaan sikäläisiä yleisurheilijoita.

Suomen Painonnostoliitto täyttää 20 vuotta.

Ruotsalaiset W. Fröstell ja A. Kvissberg ampuvat sotilaskiväärin MM-kisassa kaksoisvoiton, ja Mannerheimin Kultapallo menee Ruotsiin joukkuevoiton myötä Jugoslavian sijoittuessa hopealle ja Suomen pronssille. Lentoonammunnassa Cesare Merlo ja Galeano Rossini hankkivat Italialle kaksoisvoiton ja joukkuekultaa.

26.11.

Juoksija Ilmari Taipale avioituu Porissa myrskyläläisen May-Britt Haikkolan, juoksija Rolf Haikkolan siskon kanssa. Galina Zybina avaa Neuvostoliiton sisäratakauden työntämällä kuulaa 16.03.

Tokiossa Pascual Perezistä tulee ensimmäinen argentiinalainen nyrkkeilyn MM, kun hän voittaa kärpässarjan titteliottelussa Japanin Yoshio Shirain pistein.

Ammunnan MM-kisojen viimeinen laji on Venezuela-pistooli, jossa joukkuekultaa ampuvat 21-vuotias Pentti Linnosvuo, 47-vuotias Leonard Ravilo, 42-vuotias Lauri Toikka ja 40-vuotias Väinö Heusala. Kuuba sijoittuu toiseksi ja Brasilia kolmanneksi. Hk. kisan mitalit menevät Yhdysvaltain McMillanille, Neuvostoliiton Septarskille ja Venezuelan Monteverdelle.

27.11.

Englannin liigassa Wolverhampton pelaa Arsenalin vieraana tasan 1-1 ja kasvattaa johtonsa jo kolmeen pisteeseen, kun Sunderland häviää Prestonille 3-1 ja Manchester United West Bromwichille 2-0.

Tukholmassa Ranska kaventaa tenniksen King's Cup -ottelun Ruotsia vastaan 2-1:een, kun 56-vuotias Jean Borotra voittaa parinsa Jean-Noel Grindan kanssa viisieräisessä nelinpeliottelussa parin Torsten Johansson / Ulf Schmidt.

Kööpenhaminan kv. pöytätenniskisojen finaalissa Ruotsin Tage Flisberg voittaa Japanin MM Ichiro Ogimuran pistein 21-14, 20-22, 21-19.

Rotterdamissa hollantilaisjoukkue Joke de Korte, Rika Bruins, Mary Kok, Geertje Wielema ui 25 metrin altaassa 4x100 m:n sekauinnin ME:n 5.02,1.

Kv. Ampumaunioni UIT julistaa Argentiinan ehdotuksesta Caracasin "maailman ampumapääkaupungiksi", jolla on oikeus järjestää tulevaisuudessa kaikki MM- tai muut UIT:n kv. kilpailut, joita mikään muu maa ei ole hakenut.

28.11.

TUL:n liittokokous ei vielä saa aikaan varauksetonta päätöstä valtakunnallisen jalkapalloliiton perustamiseksi mutta lupaa jatkaa neuvotteluja. Ruotsi voittaa Ranskan 4-1.

Helsingin uimahallissa Karri Käyhkö (1.00,2) kukistaa 100 m:n vapaauinnissa Pentti Paatsalon (1.00,3), ja Helsingin Uimarit tekee 10x50 metrin rakettiviestissä SE:n 4.45,5.

TKV:n painonnostokilpailuissa Eino Mäkinen kohentaa raskaan sarjan SE- ja PE-tuloksia tempaamalla 125 kg ja nostamalla yhteistuloksen 410 kg.

29.11.

Emil Zátopekilta evätään viisumi Brasiliaan, koska hän vuoden takaisen Sao Paolon juoksun yhteydessä puhui haastattelussaan halventavasti Brasiliasta.

Armas Toivonen valitaan Helsingin Toverien pj:ksi Erkki Pekkasen kieltäydyttyä jatkamasta.

Norjalainen jalkapalloilija, hiihtäjä, mäkihyppääjä, yleisurheilija, käsipalloilija ja koiravaljakkoajaja Egil Laerum kuolee 33-vuotiaana.

"Sugar Ray" Robinson nousee Hamiltonissa jälleen nyrkkeilykehään ja voittaa kuuden erän näytösottelussa Gene Burtonin.

Suomen Olympiakomitea päättää virallisesti ilmoittautua Melbournen olympiakisoihin.

30.11.

Malmössä Ichiro Ogimura loukkaa jalkansa johtaessaan 4. erää finaaliottelussa Tage Flisbergiä vastaan ja joutuu luovuttamaan.

Oluf Berg valitaan B. Lucanderin seuraajaksi Suomen Sulkapalloliiton puheenjohtajana.

Antwerpenin 1920 olympiakisojen pituushypyssä suosikkina loukkaantunut, 59-vuotias Sol W. Butler saa vaikeita vammoja omistamassaan baarissa tapahtuvassa laukaustenvaihdossa.

11.11.-20.11.1954 1954 1.12.-10.12.1954

Suomen Urheilutietäjät ry