Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1955

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
1.3.

Pieksämäellä Yrjö Uimonen luistelee 500 m:llä rataennätyksen 43,9. 3000 m:llä Salomaa luistelee kauden parhaansa 4.58,6, ja Odd Pedersen jää aikaan 5.04,0.

Krefeldissä maalivahti Unto Viitala loistaa ja Yrjö Hakala onnistuu maalinteossa, mutta Saksa kukistaa silti Suomen Leijonat maalein 7-1. Tsekkoslovakia ottaa Ruotsista voiton maalein 6-5.

Nuorten painimaaottelu päättyy Suomen voittoon 19-13.

2.3.

Düsseldorfissa Gösta Johansson tekee 26-vuotispäivänään 2 maalia, kun Ruotsi voittaa Suomen 9-0. Neuvostoliitto ottaa 3-0-voiton Yhdysvalloista. Viiden kierroksen aikana kisoissa on mailoja katkennut 150 ja hampaita mennyt 12.

UEFA ei Wienin kongressissaan tee vielä päätöstä EM-kisojen järjestämisestä mutta lupaa palata asiaan vuoden päästä. Voimallisimmin kisoja vastustavat Italian, Saksan ja Jugoslavian edustajat. FA-cupin 5. kierroksen uusinnassa Newcastle voittaa Nottinghamin 2-1 jatkoajalla.

Koripallon SM-sarjassa Pantterit raapii EKV:sta voiton pistein 52-51.

Käsipallon SM-sarjassa Arsenal voittaa sarjajohtaja Unionin 12-9.

3.3.

Holmenkollenin alppilajien päätteeksi Kalevi Häkkinen syöksyy kuudenneksi norjalaisten hallitsemassa kisassa.

Kölnissä Puola voittaa Suomen 6-3: Teuvo Takala tasoittaa 1. erässä 1-1:een, Christian Rapp vie 2. erässä Suomen johtoon, ja Esko Rekomaa pitää 3. erän 4-3-maalillaan Suomen toivoa vielä ohimenevän hetken yllä. Kölnin toisessa ottelussa Tsekkoslovakia ja Yhdysvallat pelaavat tasan 4-4. Krefeldissä Kanada kukistaa Ruotsin maalein 3-0. Düsseldorfissa isäntämaa johtaa Neuvostoliittoa 1. erän jälkeen, mutta lopulta punakone vie voiton maalein 5-1.

Suomi häviää pöytätennismaaottelun Ruotsille tylyin 0-5-lukemin, mutta Pentti Tuominen antaa kuitenkin hyvän vastuksen Tage Flisbergille.

4.3.

Suomalaiset hiihtävät kaksoisvoittoon Holmenkollenin 15 km:llä Aarne Hiivan ja August Kiurun ehtiessä maaliin ennen Ruotsin Lennart Larssonia ja Norjan Per Olsenia. Pentti Myyrä on viides ja Arto Tiainen 8:s. Veikko Hakulinen starttaa vastoin lääkärien neuvoja ja keskeyttää jo alkukilometreillä.

Sveitsin Andermattissa sotilashiihtojen EM-kisoissa yhdistetyn suurpujottelun, murtomaahiihdon ja ammunnan voittaa ruotsalaisvänrikki John Idvardsson. Paras suomalainen, 21:s, on joukkueenjohtajana vain epävirallisesti lajiin osallistuva majuri Martti Huhtala, ja rajajääkäri Eero Laine on 22:s.

IIHF hylkää Tsekkoslovakian vastalauseen Yhdysvaltain edellispäivän ottelun tasoitusmaalista, joka syntyi muutama sekunti ennen ottelun loppua jonkun yleisöstä puhallettua pilliin. Penticton V's saa Kanadasta vahvistuksia: kotikaupungin meijeristä toimitetaan Düsseldorfiin 12 pulloa maitoa kanadalaisen lentoyhtiön vuorokoneella, ja pelaajien suosikkimaitotoimitusten luvataan jatkuvan MM-kisojen loppuun saakka. Maidon voimalla isäntämaa Saksa kaatuukin maalein 10-1. Läntisten erotuomareitten joukkue Whisky V's voittaa saksalaisten, norjalaisten, itävaltalaisten ja suomalaisten täydentämän itäblokin tuomareitten joukkueen 10-6. Voittajien palkintopokaali on suuri pullo vermuttia.

Voikkaan Urheilu-Veikkojen paineissa on kolme ruotsalaisvierasta, joista vain yksi selviää palkinnoille. Sarjavoittajia ovat mm. Kyösti Lehtonen (67 kg), Veikko Rantanen (73) ja Veikko Lahti (yli 79).

5.3.

Veikko Hakulinen taistelee sisulla Kollenin viisikymppisen voittoon 2 sekuntia Pavel Koltshinin edellä. Pitkään kaukana Hakulisen edellä hiihtänyt Viktor Baranov hiipuu kolmanneksi, Hallgeir Brenden on neljäs, Fedor Terentjev viides ja Väinö Karkia kuudes. Naisten kymppiä hallitsevat venakot Ljubov Kozyreva, Valentina Tsareva ja Radja Jeroshina Maire Hahlin ja Mirja Hietamiehen päätyessä sijoille 4 ja 5. Yhdistetyn mäkikisa perutaan ankaran tuulen vuoksi. Bodenissa Eva Hög yllättää 10 km:llä emäntämaan Sonja Edströmin. Mikkelissä TUL:n mestareiksi hiihtävät Lasse Bergqvist 15 km:llä ja Marjatta Sakki 10 km:llä.

Ole Larsenin muistokilpailuissa tuulisessa Helsingin Kalliossa Kauko Salomaa, Matti Hamberg ja Toivo Salonen päätyvät kaikki 500 m:llä aikaan 45,1, ja Salomaa on nopein 3000 m:llä (5.01,0). Östersundissa Australian Colin Hickey voittaa 500 metriä (44,4) ennen "Sigge" Ericssonia (44,6) ja Roald Aasia (44,9).

Kölnissä Suomi nappaa viimein voiton MM-kisoissa, kun Sveitsi kaatuu selvästi maalein 7-2 (2-1, 3-1, 2-0): Hakala tekee kolme maalia, Hiekkaranta kaksi viimeistä, ja Ignatius ja Rekomaa yhden. Ruotsi ja Yhdysvallat pelaavat tasan 1-1.

Jääpallon SM Lappeenrannan Veiterä vierailee Ruotsissa ja pelaa Karlstadin Götan kanssa tasan 2-2.

Gordon Pirie voittaa Englannin maastojuoksumestaruuden kolmannen kerran peräkkäin. Madison Square Gardenissa Bob Richards hyppää seipäässä halliennätyksen 468,6. Jerry Welbourne on kisan kakkonen (452,1), ja 3. sijan jakavat Ronald Bragg ja Don Laz (441,9). 600 jaardilla Joe Gaffney (1.12,1) yllättää Malvin Whitfieldin ja Reggie Pearmanin (1.12,2). Art Bragg voittaa 60 jaardia (6,3) Lindy Remiginon jäädeksi toiseksi ja Andy Stanfieldin 4:nneksi. Harrison Dillard on 60 jaardin aitojen ykkönen (7,2), ja Horace Ashenfelter hallitsee kahta mailia (8.56,6).

Nyrkkeilyn SM-kisat alkavat Messuhallissa: mukana on 59 ottelijaa, joista 14 67-kiloisissa. "Sugar Ray" Robinson ilmoittaa juuri ennen otteluaan George Smallia vastaan olevansa sairas.

6.3.

Aulis Kallakorvesta tulee ensimmäinen suomalainen Holmenkollenin miesten mäkikisan voittaja: pituutta voittoisilla hypyillä on 69,5 ja 68,5 metriä. Eino Kirjonen ja Torbjörn Falkanger jakavat kakkossijan, 70,5 ja 69,5 metriä hyppäävä Sverre Stenersen on neljäs, Antti Hyvärinen viides ja Veikko Salmenranta kahdeksas. Jo 25 vuotta sitten Kollenilla hypännyt Asbjörn Ruud on 64:s. Stenersen voittaa yhdistetyn, Eeti Nieminen iskee kiilaa norjalaisrintamaan, Per Olsen ja Arne Barhaugen jakavat kolmostilan, ja Eero Kemppainen on viides. Nuorten mäkikisan voittaa Toralf Engan, ja kakkossijan jakavat Juhani Kärkinen ja Svenn Andersen, ja Ossi Laaksosen 65,5-metrinen ei riitä korjaamaan 1. kierroksen kaatunutta hyppyä. Kollenin mäkikisa keskeytyy ensi kertaa ilmapallon takia muutamaksi minuutiksi, kun pikkutytöltä karannut pallo jämähtää leijailemaan hyppyrin yläpuolelle. Perinteisempi keskeytyssyy on karannut koira. Bodenissa Per-Erik Larsson voittaa 15 kilometriä ennen Olavi Latsaa ja Arvi Petäjäniemeä. Veini Kontinen tuo 42 km:llä voiton Suomeen ennen Gunnar Björkiä, Gunnar Erikssonia ja Esko Tilliä. Mäkikisan voittaa Ruotsin Kalle Holmström ja yhdistetyn Pekka Ristola. Skellefteåssa Sture Grahn voittaa 20 kilometriä Tauno Sipilän suksiessa toiseksi, ja naisten 10 km:llä Sonja Edström ottaa revanssin Eva Högistä. Paimiossa Hemmo Silvennoinen hyppää mäkiennätyksen 56,5 metriä ja voittaa Veikko Heinosen ja Kalevi Kärkisen. Fiskarsin uusitussa mäessä Pentti Heino hyppää mäkiennätykseksi 60 metriä. TUL:n mestaruudet menevät 50 km:llä Sulo Nippulalle, mäessä Pentti Lehtelälle ja yhdistetyssä Ahti Helinille. Tauno Karvanen hiihtää Pirkan hiihdon voittoon. Vaasa-hiihdon voittaja on Sixten Jernberg, Gunnar Karlsson häviää 2 minuuttia, Martin Lundström on kolmas ja voittoa puolustava Pekka Kuvaja 18:s.

Hiihtosuunnistusviestin Helsingistä Lohjalle voittaa ylivoimaisesti Hämeenlinnan Suunnistajat (Eino Hakala, Lauri Mansikkamäki, Mauri Penttilä, Eero Majuri).

Andermattissa sotilaspartiohiihdon EM:n voittaa Odd Lykkjan komentama norjalaispartio, suomalaisjoukkue Eino Kauranen, Eino Salonen, Lauri Harju, Toivo Paasovaara sijoittuu viidenneksi, ja Suomen II-joukkue ei osallistu lainkaan, kun Paasovaara joudutaan nostamaan sairastuneen Martti Gerdströmin tilalle ykköseen.

Ole Larsenin muistokilpailuissa 1500 metrin nopeimmat ovat Salonen (2.22,2), Salomaa (2.22,3) ja Järvinen (2.22,4), ja 5000 m:llä kärkiajat löytyvät Salomaalta (8.43,5), Saloselta (8.49,5) ja Per Ödegaardilta (8.53,9). Yhteispisteissä järjestys on Salomaa, Salonen, Järvinen, ja naisten paras on Armi Mäkinen.

Kanada vie jääkiekon MM-kultaa voittamalla Krefeldissä Neuvostoliiton 5-0 (1-0, 2-0, 2-0). Bill Warwick taiteilee maalin takaa 2. ja 4. maalin, Mike Shabaga tekee myös kaksi maalia, ja George McAvoy iskee loppunumerot taululle. Düsseldorfissa pronssijoukkue Tsekkoslovakia kurittaa suomalaisia maalein 18-2 (Teppo Rastio ja Rainer Lindström onnistuvat maalinteossa). Suomi jää yhdeksän joukkueen A-sarjassa viimeiseksi, ja viiden joukkueen B-sarjan voittaa Italia, joskin sarjataulukon ulkopuolella pelannut Saksan II-joukkue selviää B-sarjasta ilman tappioita.

Lappeenrannan Veiterä häviää Tukholman yhdistetylle joukkueelle 3-2.

Koripallon SM-sarjassa TMP kärsii ensimmäisen tappionsa, kun HU-41 on parempi luvuin 65-58. Tampereella pelataan perinteiset Maaseutu-Helsinki-ottelut: maalaisnaiset voittavat ottelunsa pistein 31-17, mutta miesten puolella voitto matkaa Helsinkiin pistein 47-68.

Ruotsalaisen voimistelujoukkueen jäsenet Karin Lindberg ja Ann-Sofi Pettersson loukkaantuvat pahasti New Yorkissa jäädessään auton alle.

Nyrkkeilyn SM-kisoissa 19-vuotias torniolainen Heikki Juntikka voittaa Ivar Malmikosken tuomariäänin 2-1. Viktor Smeds valitaan 31. kerran Nyrkkeilyliiton puheenjohtajaksi.

7.3.

Nyrkkeilyn SM-finaaleissa Pentti Kontula kukistaa 75-kiloisissa Verner Leinon ja Pekka Kokkonen 81-kiloisissa Raimo Torkkelin ennen täyttä aikaa. Muut mestarit ja hopeamitalistit ovat: Jorma Limmonen - Erkki Ohvanainen (51 kg), Risto Luukkonen - Eino Sivonen (54), Olli Mäki - Pentti Rautiainen (57), Pentti Niinivuori - Väinö Järvenpää (60), Hilding Boström - Åke Kuha (63,5), Paavo Rapatti - Tauno Manninen (67), Mauri Backman - Heikki Juntikka (71) ja Ilkka Koski - Mauri Valkama (yli 81).

8.3.

Jääkiekon Suomen Cupin välierissä TPS voittaa Hämeenlinnan Tarmon 6-7 (jatkoajalla) ja Tampereen Ilves HJK:n 3-5.

9.3.

Harrachovissa suomalaiset hiihtävät 30 km:llä kolmoisvoiton Eljas Koistisen, Kalevi Monosen ja Jorma Kortelaisen toimesta, ja viittä kilometriä hallitsevat tsekit Eva Lauermannován johdolla Kaisa Voutilaisen sijoittuessa viidenneksi.

Olli Mäen edellisenä päivänä varastetuksi ilmoitettu ja SM-kultamitalinkin sisältävä laukku löytyy sisältöineen, kun katoamisesta lehdestä lukenut nainen ilmoittaa löytäneensä Rautatieasemalta isännättömän kassin ja toimittaneensa sen säilytettäväksi Rautatiekirjakaupan myymälään.

10.3.

Puijon mäkiharjoituksissa Hemmo Silvennoinen hyppää 90 metriä eli virallisen mäkiennätyksen mitan, mutta viimeisellä hypyllään hän kaatuu loukaten pahasti nilkkansa.

Kvarnsvedenin 1000 m:llä Bengt Malmstén kohentaa Ruotsin ennätystä (1.29,2) ja Colin Hickey Australian (1.31,2), ja naisten 1500 metriä 14-vuotias Christina Scherling kiitää Ruotsin ennätysaikaan 2.45,8.

Tenniksen naisten nelinpelin SM-finaalissa Maire Arni ja Ery Broman voittavat parin Thelma Salo / Greta Ståhle pistein 6-2, 6-2.

21.2.-28.2.1955 1955 11.3.-20.3.1955

Suomen Urheilutietäjät ry