Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1955

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.1.

Garmischin 15 km:llä Gunder Gundersen voittaa Ruotsin Gunnar Larssonin 5 sekunnilla, ja Eeti Nieminen on kuudes. Pikkumäen iltavalaistuskilpailun parhaat ovat Hohenleitner, Kirjonen ja Max Bolkart.

Alma Atassa ratkotaan naisten mestaruuksia: pikamatkan nopeimmat ovat Tamara Rylova (47,1) ja Sofia Kondakova (47,2) ja 3000 metrin parhaat Vera Postnikova (5.18,2) ja Rylova (5.22,2).

Philadelphian Inquirer-kilpailuissa Bob Richards hyppää uransa parhaan seivästuloksen 469,9 Eeles Landströmin ja Ragnar Lundbergin jäädessä jälleen 14 jalkaan ja sijoittuessa viidensiksi. Rod Perry sivuaa 50 jaardin korkeitten aitojen ME:tä 6,0.

Monte Carlossa ennen loppukilpailua vähiten virhepisteitä ovat keränneet ranskalainen Citroen-pari Henri Marang - Paul Mandukian (161), saksalainen DKW-pari Rüprecht Hopfen - Jacques Dollin (183) sekä norjalainen Sunbeam Talbotilla ajava pari Per Malling - Gunnar Fadum. Jatkokokeisiin 100 parhaan joukossa yltävät suomalaisista vain 92. sijalla Harry Saaristo - Reijo Helpiö (605) ja 99. sijalla Olavi Rissanen - K. Weikkola (663). Jatkokokeista ensimmäinen on kiihdytys- ja jarrutuskoe, josta selviytyy parhaiten Porschella ajava portugalilaispari Graca - de Seixas.

22.1.

Garmischin yhdistetyn kisan voittaa Gundersen, mäkiosuudella parhaiten hyppäävä Nieminen on toinen, Ruotsin Bengt Eriksson kolmas ja Esko Jussila kuudes. Mikkelissä Porrassalmen hiihtojen 15 kilometriä voittaa Kalevi Hämäläinen, ja Vainikkalan hiihtojen saman matkan ykkönen on Väinö Karkia. Turussa Kyrön kisojen 15 km:llä ennen Veikko Hakulista ehtivät maaliin Kurun Metsä-Poikien Mikko Salmela ja Evon Metsä-Poikien Pauli Huhtala.

Alma Atassa Tamara Rylova luistelee naisten mestariksi (203,920) voittamalla sekä 1000 (1.36,6) että 5000 metriä (9.09,2). Lahdessa SLL:n mestaruuskilpailuissa Kauko Salomaa voittaa 500 ja 5000 metriä, ja Lauritsalassa Toivo Salonen on TUL:n ykkönen. Tukholmassa Bengt Malmstén luistelee 500 m:llä Ruotsin kotimaisten ratojen ennätyksen 43,2. Bergenissä norjalaiset kisaavat mestaruudesta räntäsateessa: Sigmund Söfteland voittaa pikamatkan ja Knut Johannesen 5000 metriä.

Englannin liigan 62 ottelusta perutaan 26.

Käsipallon pikasarjassa Helsingissä jugoslavialainen Spartak häviää HIFK:lle 3-1 ja pelaa Unionin kanssa tasan 3-3.

"Washington Star"-sisäratakilpailuissa Gunnar Nielsen juoksee mailin aikaan 4.09,5 ja voittaa Wes Santeen. Bob Richards hyppää seivästä 467,3 Don Lazin, Earl Poucherin ja Jerry Welbournen jäädessä tulokseen 441,9. Art Bragg juoksee 70 jaardia aikaan 7,1, Jack Davis vastaavan aitamatkan 8,5 ja Isabel Daniels naisten 100 jaardia 11,2. Olympiavoittaja Jonni Myyrä kuolee San Franciscossa 62-vuotiaana.

Hollannin 14-vuotias Mary Kok ui Dordrechtissa 100 m:n perhosuinnin EE-ajan 1.16,4. Columbuksessa, Ohiossa Al Wiggins ui 100 jaardin perhosuinnin ME-aikaan 54,6, ja joukkue Yoshi Oyakawa, Dick Cleveland, Ben Ledger, Al Wiggins parantaa 4x100 jaardin sekauinnin ME:ksi 3.48,0.

Monte Carlon vuoristoajoon starttaa 99 autoa, kun vahtimestari unohtaa herättää parin Gerakis - Gravier. Monien ulosajaneitten joukossa on neljäntenä ollut pari Jean Delliere - Georges Robin ja suomalaisista Saaristo - Helpiö, ja norjalaispari Malling - Fadum nousee johtoon.

23.1.

Myllykoskella Arvo Viitanen kukistaa 30 km:n hiihdossa August Kiurun, ja naisten 10 km:llä Siiri Rantasen edelle ehättävät Eila Lappi, Anja Porkka ja Leila Salonen. Porrassalmella Eero Kolehmainen voittaa kolmekymppiä ja Mirja Hietamies kympin. Vainikkalan 30 km:llä Martti Lautala päihittää Väinö Karkian, Sanna Kiero voittaa naisten kympin, ja Paavo Korhonen on yhdistetyn kunkku. Kyrön hiihdoissa Veikko Hakulinen voittaa kolmekymppiä ja Aulis Kallakorpi mäkikisan. Puijon mäkikisassa Esko Mömmö jättää Hemmo Silvennoisen toiseksi. Garmischin suurmäen kisassa Eino Kirjonen hyppää 79,5 ja 80 metriä ja jättää Sven Petterssonin 16 pisteen päähän. Saksan Toni Brutscher on kolmas, Esko Jussila 10:s, Eeti Nieminen 13:s ja 82 metrin hyppynsä kaatunut Aaro Pokka 17:s.

St. Gervais'in suurpujottelukisan parhaat ovat Anderl Molterer, Adrien Duvillard ja Walter Schuster. Suomalaisista Pekka Alonen on 48:s.

Kauko Salomaa luistelee Lahdessa 1500 metrin SE:ksi 2.20,3 Mauri Suomalaisen päätyessä kisan kakkoseksi ajalla 2.25,4. Kymppitonnilla Salomaan voittoaika on 17.48,7. Salomaan yhteispisteet 197,992 ovat myös uusi SE, Matti Hamberg ottaa hopeaa ja Yrjö Uimonen on kolmas. Lauritsalassa Toivo Salosen voittoajat ovat 2.21,9 ja oma ennätys 18.18,7, ja myös hänen yhteispisteensä 198,935 ovat alle entisen SE:n. Lauritsalassa päivän toiseksi nopein on 21-vuotiaitten sarjan voittaja Juhani Järvinen (1500 m:llä 2.23,0), ja naisten TUL:n mestariksi luistelee Armi Mäkinen. Norjan mestaruuskilpailut siirtyvät toisena päivänä Bergenin jäättömyyden vuoksi Vossiin: 1500 metrin nopein on Roald Aas, 10000 metrin ykkönen Knut Johannesen, ja yhteispisteitten kärjessä ovat Johannesen, Aas ja Per Ödegaard.

St. Moritzissa kahden miehen kelkkailun MM-mitalit menevät Sveitsin ykkösjoukkueelle (Fritz Feierabend - Harry Warburton), Itävallan ykkösjoukkueelle (Paul Aste - Heinz Isser) ja Sveitsin kakkosjoukkueelle (Franz Kapus - Heinrich Angst).

Käsipalloliiton naisjoukkue häviää Jugoslavian Spartakille 3-4.

Britit Gordon Pirie, Peter Driver ja Ken Norris juoksevat kolmoisvoittoon maastojuoksukisassa Ranskan Mezidonissa takanaan Marcel van de Wattyne ja Franjo Mihalic. Kansainvälisesti tuntematon juoksija Juan Gomez kukistaa 3000 m:llä Vladimir Kutsin Moskovan lumisella radalla.

Neuvostoravureista juoksevat Turun Hippoksella voittoon Nikolai Kalalan tamma Pichta (1600 m:llä 2.14,4), A. Sorokinin ori Herkules (2400 m:n tasoitusajossa 3.33,4) sekä A. Bondarewskij'n oriit Vokalist ja Takil.

Monte Carlon nopeusajokokeen vauhdikkain on portugalilainen Aston-Martin-tiimi J. & H. Ramos da Silva. Kokonaiskilpailun voitto kuitenkin menee Norjaan 40-vuotiaalle Per Mallingille ja 36-vuotiaalle Gunnar Fadumille. Toiseksi sijoittuu ranskalaispari Georges Gillard - Roger Dugat Dyna-Panhardillaan ja kolmanneksi saksalaispari Hans Gerdum - Joachim Kuhling Mercedes-Benzillään. Ennen loppukilpailua kärjessä ollut pari Marang - Manoukian putoaa 10:nneksi, ja heti seuraavalla sijalla on naisten sarjan voittaja, brittipari Sheila van Damm - Anne Hall Sunbeam Talbotilla.

24.1.

FA-cupin 3. kierroksella Stoke voittaa Buryn vasta 3. uusintaottelussa tehtyään voittomaalin jatkoajan viimeisellä minuutilla.

Oslossa pohjoismaisissa sisäkenttätennismestaruuskilpailuissa Reino Nyyssönen ja pari Sakari Salo / Maire Arni putoavat heti jatkosta.

Lontoolainen varasliiga palauttaa varastamansa laukut huomattuaan niiden kuuluvan juoksija Chris Chatawaylle.

HPM:n 20-vuotisjuhlapainien 67-kiloisissa Kyösti Lehtonen kukistaa Rauno Mäkisen ja Erkki Taloselan, ja omat sarjansa voittavat selvästi Leo Honkala, Kalervo Rauhala ja Antero Vanhanen.

25.1.

Oslossa Maire Arni voittaa Norjan Ida Wrede Holmin 6-1, 6-4.

Paavo Nurmen patsas paljastetaan Turussa Olavinpuiston edustalla.

Leningradissa Neuvostoliitto voittaa Ruotsin painimaaottelussa 6-2: Gustaf Freij ottaa pistevoiton Vladimir Rossinesta, ja Bertil Antonsson selättää Johannes Kotkaksen.

26.1.

Moskovan hiihdot, joihin suomalaiset eivät osallistu, alkavat isäntien komennossa: Miesten 15 km:llä Vladimir Kuzin ja Fedor Terentjev nappaavat kaksoisvoiton ennen Norjan Hallgeir Brendeniä ja Martin Stokkenia, ja ruotsalaisista Per-Erik Larsson on yhdeksäs ja Sixten Jernberg 14:s. Naisten 5 km:llä kärkikolmikkoon suksivat Alevtina Koltshina, Anna Kaaliste ja Valentina Tsareva, ja paras ulkomaalainen on Norjan Kjellfrid Gutubakken 14:ntenä.

Östersundissa Sigvard Ericsson parantaa 5000 metrin Ruotsin kotimaisten ratojen ennätykseksi 8.19,0, josta Hjalmar Andersen jää yli 10 sekuntia. Tukholmassa Ruotsin mestaruuskilpailuissa Ericsson on osallisena toiseen Ruotsin ennätykseen, kun Harry Aronssonin, Brage Hjortin, Carl-Erik Asplundin ja Olle Dahlbergin täydentämä Kastorin joukkue luistelee 5x1000 m:llä ajan 7.51,8.

Adelaidessa tenniksen Australian avoimissa Lennart Bergelinin tie katkeaa puolivälierissä tappioon Rex Hartwigille viiden erän ottelussa.

Tanskan Hans E. Andresen voittaa 1692 km:n pituisen Egyptin ympäripyöräilyn.

27.1.

Moskovassa yhdistetyn parhaat ovat Norjan Per Gjelten ja Sverre Stenersen.

Budapestissa pariluistelun EM-mitalit menevät Unkarin Mariann ja László Nagylle, tsekkiparille Vera Suchánkóva / Zdenek Dolezal sekä saksalaisparille Marika Kilius / Franz Ningel.

Oslossa sekanelinpelin voitto menee englantilaisparille Angela Mortimer / Gerard Oakley, joka kukistaa finaalissa tanskalaisparin Milly Vagn Nielsen / Sören Höjberg pistein 6-3, 6-3. Naisten kaksinpelin välierissä Mortimer voittaa Saksan Pohlmannin 6-0, 6-3, ja toinen englantilainen Ann Shilcock kaataa Ruotsin Gulbrandsonin 2-6, 7-5, 6-4.

Egyptin ympäripyöräilyn viimeisellä osuudella tielle juossutta naista väistäessään kaatunut jugoslavialainen Vid Rocic kuolee sairaalassa.

28.1.

Moskovassa Neuvostoliiton miesten viestijoukkue Kozlov, Koltshin, Terentjev, Kuzin hiihtää ykköseksi, vaikka Norjan ankkuri Brenden kiriikin eroa hurjasti umpeen. Naisten viestissä emännät ottavat kolmoisvoiton parhaimpana yhdistelmänä Koltshina, Kaaliste, Maslennikova.

Miesten taitoluistelun EM:n voittaa 15-vuotias ranskalainen Alain Giletti, Englannin Michael Booker ottaa hopeaa ja Tsekkoslovakian Karol Divin sijoittuu pronssille.

Adelaidessa miesten nelinpelivoitto menee Yhdysvaltoihin, kun Tony Trabert ja Vic Seixas kukistavat Australian Ken Rosewallin ja Lewis Hoadin pistein 6-2, 6-3, 2-6, 3-6, 6-1 (edellinen amerikkalaisvoitto oli vuodelta 1933).

Norjalainen nyrkkeilyn spartakiadivoittaja Einar Larsen kuolee 48-vuotiaana.

Lordi Burghley luovuttaa John Thornton -maljan Neuvostoliiton suurlähetystöön edelleen toimitettavaksi aitajuoksija Jevgeni Bulantshikille vuoden 1954 parhaasta ulkomaalaisen urheilusuorituksesta Englannissa.

Harri Eljanko valitaan Urheilutoimittajain Liiton uudeksi puheenjohtajaksi.

29.1.

Kymenlaakson hiihdoissa Kouvolassa yllätyskolmikko Niilo Kautto, Olavi Latsa ja Oiva Jäkälä jättävät 15 km:llä taakseen Pentti Myyrän, Veikko Räsäsen ja Paavo Lonkilan.

Eläintarhan kentällä alkavat SM-luistelut: Pikamatkan nopeimmat ovat Toivo Salonen (45,3), Yrjö Uimonen ja Kauko Salomaa, ja 5000 metrin parhaat Salomaa (9.10,5), Salonen ja Leonid Mayer. Yhteispisteissä Salomaa on niukassa johdossa. Ruotsin mestaruuskilpailuissa Birger Malmstén voittaa 500 metriä ja "Sigge" Ericsson viisitonnia.

Itävallan 15-vuotias Hanna Eigel voittaa naisten taitoluistelun EM:n ennen Englannin vapaaohjelmassa kaatunutta Yvonne Sugdenia ja Erica Batcheloria.

FA-cupin 4. kierroksella hallitseva cup-voittaja West Bromwich häviää Charltonille 2-4. Wolverhampton pudottaa Arsenalin (1-0) ja York amatöörijoukkue Bishop Aucklandin (1-3), ja Manchesterin paikalliskamppailussa City kukistaa Unitedin maalein 2-0. Maajoukkueen ja ÅIFK:n jalkapalloilija Charles Edvard Stormbom kuolee 56-vuotiaana.

Adelaidessa kaksinpelin semifinaaleissa Hoad voittaa Hartwigin 6-1, 6-4, 6-4 ja Rosewall Trabertin 8-6, 6-3, 6-3. Oslossa Mortimer voittaa naisten kaksinpelin finaalissa Shilcockin 6-1, 6-2, ja miesten nelinpelissä italialaisten kohdatessa voiton vie pari Giuseppe Merlo / Giorgio Facchini, kun Orlando Sirola ja Nicola Pietrangeli kaatuvat luvuin 0-6, 4-6, 6-3, 6-4, 6-2.

30.1.

Eläintarhan hiihtojen 20 km:n parhaat ovat Veikko Räsänen ja Arto Tiainen, naisten kympin nopeimmat Toini Mikkola-Pöysti ja Sirkka Polkunen, yhdistetyn paras Norjan Kjetil Mårdalen, ja mäessäkin voitto menee Norjaan, kun Asgeir Dölplads kukistaa Veikko Salmenrannan. Kymenlaakson hiihdoissa Eero Kolehmainen voittaa 40 kilometriä, naisten 10 km:n nopeimmat ovat Mirja Hietamies ja Sanna Kiero, mäkikisassa Esko Mömmö kukistaa Hemmo Silvennoisen, Aulis Kallakorven ja Norjan Halvor Naesin, ja yhdistetyn kisan ykkönen on Heikki Kiuru, joka kaatuu pahasti kolmannessa hypyssään ja tulee tajuihinsa vasta matkalla sairaalaan. Joutsenossa Arvo Viitanen voittaa 20 kilometriä, ja yhdistetyssä Pertti Suhonen kukistaa Paavo Korhosen. Sveitsin mäkiviikko alkaa Unterwasserissa 18-vuotiaan Ossi Laaksosen voitolla norjalaisten viedessä kaksi seuraavaa sijaa (Arnfinn Bergmann ja Asbjörn Osnäs). Veikko Heinonen on 7:s, Antti Hyvärinen 10:s ja Juhani Kärkinen 17:s. Moskovan hiihtojen 30 km:llä Martin Stokken ja Sixten Jernberg jakavat voiton Terentjevin jäädessä kolmanneksi. Naisten 10 km:llä venakot nappaavat kuusi kärkisijaa Tsarevan, Ljubov Kozyrevan ja Radja Jeroshinan johdolla. Mäkikisan ykkönen on Sverre Stenersen ennen Nikolai Tursovia.

Kauko Salomaa luistelee SM:ksi voittamalla sekä 1500 (2.24,1) että 10000 metriä (18.20,5). Toivo Salosen ajat ovat 2.25,5 ja 18.30,1, ja matkojen kolmoset ovat Mauri Suomalainen ja Raimo Mäkelä. Yhteispisteissä pronssi menee Yrjö Uimoselle. Ruotsin mestaruuskisoissa Ericsson voittaa molemmat matkat ja on yhteispisteitten paras ennen Olle Dahlbergia ja Gunnar Strömiä.

Jääkiekon SM-sarjassa TKV voittaa TPS:n 5-4 ja nousee tämän kanssa tasapisteisiin.

Jääpallon mestaruussarjassa OPS häviää Käpylän Urheilu-Veikoille 5-1 ja päästää Veiterän 3 pisteen karkumatkalle ennen kahta viimeistä sarjakierrosta.

St. Moritzissa neljän miehen kelkkailun MM:ksi laskettelevat sveitsiläiset Franz Kapus, Gottfried Diener, Robert Alt ja Heinrich Angst. Hopea menee myös Sveitsiin Fritz Feierabendin miehistölle, ja pronssille ajaa Saksan Franz Schellen ryhmä.

Oslossa miesten kaksinpelifinaalissa Tanskan Kurt Nielsen voittaa Ruotsin Ulf Schmidtin pistein 14-12, 7-5, 6-3, ja sekanelinpelifinaalissa Mortimer / Oakley norjalais-italialaisen parin Laila Schou-Nilsen / Nicola Pietrangeli pistein 5-7, 7-5, 6-4.

Bostonissa Wes Santee juoksee maililla halli-ME:n 4.03,4 Gunnar Nielsenin jäädessä aikaan 4.08,2. Harrison Dillard voittaa 45 jaardin aidat (5,6), Horace Ashenfelter 2 mailia (8.55,5), Herman Wyatt korkeuden (208) ja Bob Richards seipään (462).

Helsingissä Marjatta Railio ui 100 m:n perhosuinnin SE:n 1.25,4, ja Juha Tikka takoo 200 m:n rintauinnissa kovan ajan 2.42,8.

Painiliiton kreikkalais-roomalaisen tyylin mestareiksi kruunataan Lapualla Lauri Prusti (52 kg), Tauno Jaskari (62), Veikko Rantanen (73) ja Martti Knuuttila (87) sekä Myllykoskella Leo Honkala (57), Rauno Mäkisen pistein 2-1 kukistanut Erkki Talosela (67), Urho Isomäki (79) ja O. Kuvaja (yli 87). TUL:n mestareiksi painivat Helsingissä 62-kiloisissa Unto Mustonen SM Arvo Kyllösen loukkaannuttua ja jätettyä kisat kesken ja 87-kiloisissa Ivar Vacklin sekä Reposaaressa 67-kiloisissa Väinö Hakkarainen ja raskaassa sarjassa Kelpo Gröndahl.

Juan Manuel Fangio ajaa Buenos Airesin GP:n voittoon.

31.1.

Rovaniemellä Luisteluliiton naisten mestariksi luistelee Meeri Pekonen, mutta tyttöjen sarjassa luisteleva Iris Sihvonen on nopeampi. St. Paulissa Yhdysvaltain Don McDermott luistelee 500 metriä aikaan 42,8.

Australian avointen kaksinpelifinaalissa Ken Rosewall voittaa Lewis Hoadin 9-7, 6-4, 6-4.

Lahdessa TUL:n mestareiksi nyrkkeilevät Jorma Limmonen (54 kg), Pentti Niinivuori (60), Mauri Backman (67), Pentti Kontula (75) ja Mauri Valkama (raskas sarja).

11.1.-20.1.1955 1955 1.2.-10.2.1955

Suomen Urheilutietäjät ry