Suomen Urheilutietäjät ry

Mitä tapahtui urheilussa 1955

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto
21.3.

Zakopanessa 4x10 km:n hiihto päättyy suomalaisjoukkueen Bergqvist, Lehtonen, Meriläinen, Tiainen voittoon, kun Puola jää loppusuoralla sekunnin päähän. Naisten viestin Suomi (Rantanen, Salonen, Polkunen) voittaa selvemmin.

22.3.

Zakopanessa Josl Riederin voittamassa suurpujottelukisassa Kalevi Häkkinen sijoittuu 19:nneksi. Naisten kisan voittaa Itävallan Hilde Hoffner, ja Helka Ristolainen on 20:s.

TBK:n ja Ilveksen välinen piirisarjan jääkiekko-ottelu keskeytetään jälkimmäisen johtaessa 1-5, kun TBK:n Rintakoski ja Hytönen kieltäytyvät menemästä jäähyaitioon.

Argentiina ja Meksiko pelaavat tasan 3-3 Pan-Amerikan jalkapallomestaruusturnauksen lopuksi, ja mestari on Argentiina.

23.3.

Kalevi Häkkinen on 15:s Puolan Jan Gasienica-Ciaptakin voittamassa Zakopanen syöksylaskukisassa.

Länsi-berliiniläinen jalkapallomaalivahti Horst Riethof palaa kotiinsa vietettyään 18 kk itä-saksalaisessa vankilassa, jonne hän joutui käytyään tervehtimässä äitiään Itä-Berliinissä. Englannissa Chelsea siirtyy liigan kärkeen voittamalla Cardiffin 0-1.

Koripallon SM-sarjassa Pantterit kärsii ensimmäisen pistemenetyksen pelaamalla Sörnäisten NMKY:n kanssa tasan 57-57.

Mexico Cityn uima-altaassa Jimmy McLane voittaa 400 m:n vapaauinnin ja Frank McKinney 100 m:n selkäuinnin, ja Kanadan Helen Stewart horjuttaa pikkuisen Yhdysvaltain ylivaltaa jättämällä naisten 100 m:n vapaauinnissa Wanda Lee Warnerin toiseksi.

Neuvostoliiton voimistelun mestaruusmaljasta kilpaillaan Moskovassa: miesten parhaat ovat Boris Shahlin, Albert Azarjan, Grant Shaginjan ja vasta neljäntenä olympiavoittaja ja MM Viktor Tshukarin, ja naisten voiton jakavat Sofia Muratova ja Ludmila Jegorova ennen Tamara Maninaa.

24.3.

Zakopanen 30 kilometrin kärkeen hiihtävät Paavo Lonkila, Arto Tiainen ja Heikki Lehtonen.

Pan-Amerikan uintimestareita ovat Clarke Scholes 100 m:n vapaauinnissa, Kanadan Leonore Fisher naisten 100 m:n selkäuinnissa ja Yhdysvaltain joukkue Wanda Warner, Shelley Mann, Gretchen Kluter, Judy Roberts naisten 4x100 m:n vapaauinnissa.

25.3.

Toista viikkoa jatkuva virkailijalakko on pysäyttänyt myös junaliikenteen, joten Ounasvaaran kisojen turvaamiseksi tekijämiehiä on haettu bussilla Kokkolan kisoista ja vuokratuilla lentokoneilla Jyväskylästä ja Kuopiosta, ja nyt vielä Lahdesta saapuu kilpailijoita vuorokoneella. Norjalaiset ovat matkanneet Haaparantaan, josta Ounasvaaran Hiihtoseuran edustajat hakevat heidät bussilla.

Clevelandin Knight of Columbus -hallikisassa Wes Santee juoksee mailin aikaan 4.04,6.

Yhdysvaltain yliopistomestaruusuinneissa Kerry Donovan voittaa 50 jaardin vapaauinnin (22,5), Jack Wardrop 220 jaardia (2.04,2) ja Yoshi Oyakawa 200 jaardin selkäuinnin (2.07,7).

26.3.

Ounasvaaran 15 km:n voitto menee Ruotsiin Per-Erik Larssonille Arvo Viitasen ja Niilo Kauton edestä.

Italian Canazeissa pujottelua hallitsevat itävaltalaiset Josl Riederin, Herman Gamonin ja Toni Markin johdolla Eino Kalpalan sijoittuessa 17:nneksi.

FA-cupin välierissä Manchester City voittaa Sunderlandin 1-0, mutta York ja Newcastle jäävät vielä 1-1-lukemiin. Liigassa Wolverhampton menee häviämään Burnleylle 1-0, joten Chelsea pysyy pisteen edellä, joskin ottelun enemmän pelanneena.

Berkeleyssä Lon Spurrier juoksee 880 jaardilla ME:n 1.47,5. Chicagon Daily News -hallikilpailuissa Wes Santee voittaa mailin (4.04,2), Malvin Whitfield 600 jaardia (1.11,0), Horace Ashenfelter 2 mailia (9.01,2), Harrison Dillard 60 jaardin aidat (7,1) ja Vic Fritts korkeuden (201), ja seipäässä Bob Richards ja Don Laz ylittävät 457,2 eli 15 jalkaa. Olympiavoittaja Vilho Tuulos täyttää 60 vuotta.

Yliopistomestareiksi uivat vapaauinnissa Rex Aubrey (100 jaardia 50,7) ja Ford Konno (440 jaardia 4.31,1), perhosuinnissa Phil Drake (200 jaardia 2.13,7) sekä selkäuinnissa Yoshi Oyakawa (100 jaardia 58,0).

Cambridge voittaa 101. Cambridge-Oxford-soudun 48 sekunnilla eli 16 veneenmitalla, mikä on suurin voitto yli 50 vuoteen.

4,5 mailin pituisen Grand National -estelaukkakisan voittaa irlantilainen, rouva W. Welmanin omistama, Vincent O'Brienin valmentaja ja Pat Taaffen ohjastama Quare Times. Mutaisella radalla Tudor Line laukkaa toiseksi ja Pat Taaffen Tos-veljen ohjastama Carey's Cottage kolmanneksi.

Kolmen päivän päästä 60 vuotta täyttävä kenraaliluutnantti Kustaa A. Tapola valitaan edelleen Jousiampujain Liiton puheenjohtajaksi.

Pan-Amerikan kisat päättyvät.

27.3.

Eero Kolehmainen hiihtää Ounasvaaralla 50 km:n voittoon ja nappaa kiertopalkinnon omakseen. Veikko Hakulinen häviää 23 sekuntia, Harjavallan Jymyn 25-vuotias Taisto Häkälä on kolmas, ja Arvo Viitanen keskeyttää. Norjan Erling Björn ei voi osallistua kisaan murskattuaan pikkusormensa auttaessaan ojaan ajetun auton nostossa matkallaan Rovaniemelle kaksi päivää aiemmin. Naisten 10 km:llä Mirja Hietamies voittaa Sonja Edströmin 7 sekunnilla, ja Sanna Kiero häviää toisen mokoman. Mäkikisan parhaat ovat Hemmo Silvennoinen, Eino Kirjonen ja Veikko Salmenranta, ja yhdistetyssä Sverre Stenersen vie voiton ennen Paavo Korhosta ja Pertti Suhosta. Bärumin Skui-mäkeä hallitsevat norjalaiset Erling Krokenin johdolla, Risto Vuorinen on yhdeksäs, ja pitkälle hyppäävä Veikko Heinonen kaatuu avaushyppynsä.

Canazeissa Toni Sailer voittaa suurpujottelun, ja yhteistuloksissa kärjessä ovat Rieder, Sailer ja Egon Zimmermann Eino Kalpalan sijoittuessa 16:nneksi. Espanjan Nuriassa Kalevi Häkkinen on pujottelun neljäs edellään vain Itävallan Ernst Hinterseer ja Ernst Obereigner sekä Ranskan Gérard Pasquier.

Brnossa Tsekkoslovakia voittaa Itävallan jalkapalloilijat maalein 3-2.

Koripallon SM-sarjassa TMP ottaa Sörnäisten NMKY:stä suurinumeroisen voiton 67-47.

Pariisissa Emil Zátopek voittaa maastojuoksussa Puolan Jerzy Chromikin 5 sekunnilla.

HTU ui 10x50 metrin rakettiviestissä SE:n 4.44,0. Turun uimahallissa Karri Käyhkö kohentaa 400 m:n vapaauinnin SE:ksi 4.49,4.

Kuopiossa Make Uosikkisen muistokilpailun voittoon voimistelee Olavi Leimuvirta.

Jaalan Oriyhdistyksen raveissa ori Purje juoksee 2000 m:llä jääratojen SE:n 3.04,0 ja voittaa myös puolet lyhyemmän matkan (1.29,0).

SVUL:n ylimääräinen liittokokous irtisanoo kaikki yhteistoimintasopimuksensa TUL:n ja CIF:n kanssa huhtikuun alusta alkaen.

28.3.

Mary Kok ui Hilversumissa 400 m:n sekauinnin ME:ksi 5.47,3.

Edellisenä päivänä Valentino Grand Prix:ssä tieltä suistuneen kilpa-autoilija Sergio Mantovanin oikea jalka amputoidaan.

29.3.

Chelsea vankistaa liigajohtoaan voittamalla Sunderlandin 2-1. Itävallan maajoukkueen managerina vain yhden ottelun ajan toiminut Hans Kaulich eroaa.

30.3.

Newcastle voittaa FA-cupin välieräuusinnassa Yorkin 2-0. Fritz Walter on jälleen palannut Saksan maajoukkueeseen, mutta 7 MM-finalistiakaan eivät auta, kun Stuttgartissa Italia voittaa Saksan 1-2 (Amleto Frignani 0-1, Erich Juskowiak 1-1 (rp.), Gino Pivatelli 1-2).

31.3.

TUL:n ylimääräinen liittokokous päättää edelleen jatkaa yhdentymisneuvotteluja. Yhteisen palloliiton perustamista välittömästi vaatineet pj. Väinö Leskinen, Arvi Heiskanen, Väinö Soininen, Aarne Leskinen, Veikko Kokkola, Eino Haapanen ja Paavo Virtanen eroavat liittotoimikunnasta. Liittokokousta päätetään jatkaa 14. huhtikuuta.

11.2.-20.3.1955 1955  

Suomen Urheilutietäjät ry